Speltips: World Cup 2016: Grupp A

På lördag börjar World Cup, och det är dags att titta närmare på grupperna. Jag har tidigare skrivit om långtidsspel på vinnare i turneringen, och därför kommer jag inte prata odds alls. Däremot blir det en högst personlig ranking av lagen i varje grupp. I denna text håller vi oss till grupp A, och i morgon avslutar jag med grupp B. Nåväl, här är lagen i grupp A från bäst till sämst according to undertecknad.

1. Kanada

Kanada är överlägsna favoriter i World Cup, och det med rätta. Sett över alla lagdelar finns det inget lag som matchar lönnlöven i denna turnering. Visst, Sveriges backuppsättning är i samma division, och Rysslands anfall är nog minst lika bra som Kanadas. Men all-in-all, not so much. Kanada är ren och skär världsklass, och förmodade tredjemålvakten Corey Crawford skulle vara förstemålvakt i vilket annat lag som helst utom möjligen i Tre Kronor (där han dock skulle ge Lundqvist en match). Om Montreals Carey Price är frisk lär han få stå; alternativet Braden Holtby från Washington är i mina ögon emellertid lika bra. Detta är världens just nu bästa målvakter, och har bägge fått priset som NHLs bästa på den posten de senaste två åren.

Kanada har fått en del riktigt tunga avbräck senaste tiden. Duncan Keith, Jamie Benn och Tyler Seguin är alla storstjärnor i NHL, men det säger en del om bredden och tyngden i detta landslaget att det egentligen inte ens ser tunnare ut i deras frånvaro. På backsidan är LA Kings Jake Muzzin den ende som möjligen inte håller världsklass. Övriga sex försvarare är en ren walk of fame toppade av Brent Burns och Norris Trophy-vinnaren Drew Doughty.

På anfallssidan är det givetvis Sidney Crosby som skiner starkast, men både Steve Stamkos och John Tavares har också kapacitet att vara typ bäst i världen framåt när det verkligen gäller. I Patrice Bergeron och Jonathan Toews har man dessutom två av världens absolut bästa tvåvägsforwards, och en evigt ung Joe Thornton lär garanterat bidra till moral och rutin.

2. USA

USA är lite smuts-under-naglarna-versionen av Kanada. Inte fullt så stjärntung trupp, men lite tyngre och lite fulare. Därmed inte sagt att det inte finns star quality här. Förstemålvakten Jonathan Quick är en av den amerikanska ligans bästa på sin position och backupen Ben Bishop var en av playoffens bästa spelare i våras.

Utöver Minnesotas Ryan Suter saknar backlinjen riktiga nameplayers, men alla är väldigt kompetenta spelare med hög lägstanivå, och dessutom duktiga på att spela hårt. Det som talar mot USAs försvar är tempot. Kan andra lag komma in med fart går det nog att åka isär detta försvar.

Framåt är Patrick Kane utan tvekan det största namnet. Chicagospelaren vann poängligan i NHL förra säsongen, och blev slutspelets mest värdefulla spelare både 2013 och 2016. Andra spelare värda att nämna är Joe Pavelski, TJ Oshiw, Max Pacioretty och Ryan Kesler, den sistnämnde en av världens bästa defensiva forwards.

3. Team Europe

Tidigare höll jag det europeiska hopkoket som turneringens sämsta lag, men jag är numera böjd att påstå att både Tjeckien och Finland är sämre på pappret. Team Europe är inget dåligt lag, problemet är att de inte är speciellt bra heller. I detta lag är Anze Kopitar den största stjärnan. Han har kapacitet att snitta en poäng per match över en säsong i NHL och är en av världens bästa playmakers. Marian Hossa börjar bli gammal men lär fortfarande vara en av de bättre i denna trupp. Norske Mats Zucarello är tillräckligt bra för att överraska och utmana motståndarna. Den man verkligen ska hålla ögonen på är dock tjugoårige tysken Leon Draisaitl som kan vara en framtida världsstjärna.

Backlinjen är rutinerad men åldersstigen och riskerar att inte hålla tempomässigt. Nashvilles Roman Josi kommer att få ta ett enormt ansvar som den ende försvararen som fortfarande håller världsklass när Zdeno Chara börjat passera bäst-före-datum.

Målvakterna i detta lag är stabila, men ingen av dem känns som några matchavgörare.

4. Tjeckien

Tjeckien har inte mycket att komma med i den här turneringen. Man har tre bra målvakter där jag ändå tror att Detroits Petr Mrazek kommer få mest förtroende. Framför dem finns ett försvar som jag tror kommer få mycket svårt att föra ut pucken ur egen zon när man får lite mothugg. Arizonas Zbynek Michalek är riktigt bra, men resten pendlar mellan acceptabla till rätt bra med internationella mått. Framåt ser det något lite roligare ut; Flyers Jakub Voracek är en riktigt bra playmaker. Samma sak kan sägas för Bruins David Krejci, men han har lämnat återbud på grund av skada, och till skillnad från Kanada har Tjeckien inte alls råd med den typen av bortfall. Tjeckien har också några unga anfallare som skulle kunna vara intressanta att titta på i form av Radek Faksa, Tomas Hertl och min personliga favorit David Pastrnak från Boston. I det här sällskapet lär de dock tyvärr vara rätt bakbundna och sakna assistans för att kunna skapa något.

Prognos

Det skulle ärligt talat förvåna mig om Tjeckien tar poäng över huvud taget i gruppen; möjligen kan de hoppas på oavgjort i ordinarie mot Team Europe. Lika mycket tror jag att Kanada sannolikt går obesegrade i ordinarie tid härifrån, med möjligt poängtapp mot USA som enda avvikelse. Den enda överraskningen som jag överväger, är om Team Europe spelar på sitt yttersta och faktiskt slår USA. Det finns på kartan, men ska nio dagar av tio inte inträffa. Kanada och USA lär gå vidare härifrån, troligen med Kanada som gruppvinnare.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.