Speltips: Inför Manchester City - Liverpool

Helgens toppmöte finner vi i England där Liverpool efter en spelfri vecka reser till Manchester för mötet med stadens ljusblå lag i form utav Manchester City. Det är tabelltrean emot tabellfyran som ska göra upp och det skiljer bara lagen en endaste poäng i tabellen och med ett Manchester City som har en match till godo så kan vi här få se ett litet ryck utav City, men isåfall krävs det att hemmalaget också tar hem alla tre poäng och det är inte någon självklarhet när Klopps mannar kommer på besök.

Om vi börjar med bortalaget så har det varit ett rätt så stökigt 2017 hitintills där resultaten verkligen har varit utav blandad kompott. Man inledde året med en tio matcher lång svit där man endast tog en ynklig vinst och den vinsten kom föga imponerande emot League Two-laget Plumouth under lagens dubbelmöte i FA Cupen. Därefter slog man övertygande Tottenham hemma på Anfield med 2-0 men följde sedan upp den vinsten med ännu ett bottennapp emot ett pånyttfött Leicester där man blev fullständigt utmanövrerade i en match som efter ett reduceringsmål slutade 3-1.

Man har lyckats följa upp det nederlaget med en övertygande 3-1 seger emot Arsenal och nu under helgen vann man även matchen emot bortasvaga Burnley med 2-1 efter att ha vänt ett underläge. För första gången under året står man med två raka segrar och även om man givetvis aldrig ska tappa poäng hemma emot Burnley så var den segern nog mer betydelsefull än man kunnat tro.

Kritik har riktats emot Klopp i från fotbollskunniga TV-folk och vissa delar utav fansskaran då resultaten under 2017 varit så uppdelade sett till vilka lag man mött. En sanning kring Liverpool har myntats upp och om ett lag indelat i två delar, det lag presterar en fantastisk fotboll emot topplagen och det lag som inte får hål på ett lågt stående mittenlag. Under de tre månaderna det här året har bjudit på så har experter och krönikerer lyft upp detta fenomen och även om det inte är hela sanningen så ljuger ju inte resultaten heller. När Liverpool får mindre ytor ifrån motståndarlagen har de på senare tid haft svårt att lirka upp försvaren de ställts emot, däremot lyckades man i höstas med just samma sak och man får nog titta djupare på det än så. Man har ju faktiskt en väldigt smal truppbredd där nyckelspelarna, särskilt när alla är tillgängliga, har otroliga höjder. Men när det ska roteras eller att man har blivit drabbade utav skador på dessa så försvinner en stor del kvalitét, men också sammansvetsningen laget byggt upp i sitt spel.

Klopp är känd för sin ovilja att rotera och både fans i Tyskland och England har slitit håret utav sig genom hans tränarkarriär när han så uppenbart ställer ut spelare som hade varit i behov utav vila. Men när Klopps spel är så utpräglat utav det presspelorienterade spel utan någon egentlig broms som han gjort sig känd för så behöver han också ha ett lag med en järnstark lagsammanhållning på de elva spelare han ställer ut för att det ska bli en så optimal prestation som möjligt och i slutändan inbringa framgång som det bevisligen tidigare även gjort.

När han nu besitter en tunn spelartrupp tillkommer även problemen när spelare går sönder, precis så som det började göra under december. Couthinho har inte varit sig lik sedan han kom tillbaka ifrån skada och då är han lagets utpräglade kreativa fas. Mané var på Afrikanska Mästerskapen och har först nu, i mitten utav mars, börjat visa på bättre form och tittar man runt i Europa på spelare som deltagit där så är det också väldigt tydligt att många kommit tillbaka slitna och ur form. Mané var under hösten en utav Liverpools absolut mest framstående spelare med sin förmåga att vrida ut och in på motståndarförsvararna ifrån sin utgångsposition till höger. När man dessutom haft flera defensiva avbräck som möjliggjort motståndarnas framfart och mål i kontringar så är det kanske inte så konstigt, framförallt ingen sanning i att Klopp och Liverpool inte kan bryta ned lågt stående motståndare.

Till matchen emot Manchester City här så ser skadeläget ut som så att Firmino troligtvis är tillbaka till matchen efter att ha stått över matchen emot Burnley. Han har tränat under onsdagen och bör kunna hitta tillbaka in i laget tills på söndag. Däremot tränar Henderson och Sturrigde fortfarande inte och deras deltagande inför matchen är hotat. Däremot är man fulltagliga i de defensiva leden och även om avsaknaden utav Henderson är störst så kan man ändå formera en solid trio på mittfältet med Emre Can, Wijnaldum och Lallana. Skulle Firmino inte vara tillräckligt redo för 90 minuter så han man Origi som ersättare emellan Coutinho och Mane, en Origi som för övrigt absolut är som bäst när han får springa på ytor och spela en kontringsfotboll, något som man bör kunna förvänta sig emot Manchester City på bortaplan.

Manchester City och eran med Pep Guardiola har haft både höga toppar och djupa dalar. Man inledde säsongen på ett fasansfullt imponerande sätt där man spelade ut ett Manchester United på Old Trafford samt tog sig förbi sin kvalrunda i Champions League och inledde även gruppspelet med en asfaltering utav Mönchengladbach. Man stormade fram i ligan tills man besökte Tottenham som avslöjade för fotbollsvärlden vilka brister Peps lag besitter i sitt försvarsspel. Sedan dess har lagets insatser kantrats utav just detta, enkla försvarsmisstag och en nyinvärvad målvakt som knappt räddade en boll.

Man fick under vinterfönstret in en förköpt spelare i Gabriel Jesus som tog Agueros plats på topp nästintill direkt efter sin amkomst och Pep började bänka sin 500 miljoners back, John Stones, av och till under året. Tyvärr gick Gabriel Jesus sönder efter några matcher men petingen verkade ha väckt liv i Sergio. Under 2017 har man endast en ligaförlust och den kom borta emot ett hemmastarkt Everton där man blev söndersprugna utav ett engergifyllt lag med en ny spelidé. Återigen var även försvarsagerandet under all kritik.

Pep har dock gjort en del förändringar, främst att han helt sorterat ut Fernando, men även Fernandinho har fått se betydligt mindre speltid och istället har Yaya Toure fått en roll som ensamt sittande ankare på mittfältet. Det har öppnat upp för både David Silva och De Bruyne då de båda kan få spela i varsin central roll och vara på plan samtidigt, en plats på planen båda också föredrar. Men de har också fått mycket rörligare roller där de kan skifta med varann som också fallit väl ut. Aguero kan dessutom ta ett mindre centralt ansvar vilket passar han bättre och Sane/Sterling kan slicka kanterna tills de mottar bollen och skära inåt i plan där de orsakar en slags överbelastning i sista tredje del. Man har i denna kalibreringen blivit mindre statiska och mycket mer benägna att skapa mycket bättre målchanser än tidigare vilket också synts i målproduktionen.

Men man är fortfarande sårbara bakåt och det särskilt i uppbyggnadsfasen utav sitt spel. Det kan se så extremt tafatt ut när man utan något som helst tempo spelar runt bollen i backlinjen med intentionen att bygga upp sitt anfall och här är man också väldigt känsliga för att bli pressade. Tappar man boll i detta skedet är också avsaknaden utav två defensiva centralmittfältare stor då man med bara en mittfältare som har defensivt ansvar också släpper stora ytor mitten utav banan. Tappa boll lär man också fortsätta att göra då man besitter en backlinje med utåldrade och långsamma spelare som Sagna, Zabaleta, Clichy och Otamendi. Dessutom en ung mittback i John Stones med en otrolig press på sig tack vare sin prislapp och en lärare som högst troligtvis ger han alldeles för många och komplicerade riktlinjer. Stones kommer givetvis att tillslut lära sig Guardiolas filosofi men det hade nog också underlättat för han om han hade bollskickliga backkollegor runt om sig.

Det är också här en matcherna kan förloras för City och ett problem som ständigt kan kosta ett poängtapp. Eller som i veckan till och med kan vara en direkt konsekvens i ett urtåg ur Champions League. Under onsdagen blev ju Pep och hans Manchester City utslagna ur Europaspelet efter ett dubbelmöte emot franska ligaledarna Monaco. Totalt sex mål släppte man in under 180 minuter där Monaco fokuserade på att just pressa Manchester City så tidigt och högt upp i banan man bara kunde förmå sig till. Man vann åtskilliga gånger bollen eller fick med sig inkast efter att City stressat iväg bollen ut över linjen och skapade således situationer ur ingenting.

Efter returmötet i Monaco så rapporterades det om att spelarna var bedrövade och det var faktiskt skrämmande att se hur bleka Manchester City var under första halvlek i returmötet. Monaco vann i princip alla närkamper och andrabollar och spelade ut sitt register när City såg helt paralyserade. Man bättrade sig under andra halvlek dock men då var det någonstans lite försent och man hade också gett bort hela sin ledning ifrån det första mötet. På presskongeranden efter matchen var Guardiola väldigt besviken på sitt lags första halvlek.

Hur dels en match extra i benet samt uttåget nu inför söndagen kommer att påverka Manchester City återstår att se. City kommer med en nästan skadefri trupp då bara Gabriel Jesus och långtidsskadade Gundogan saknas. Vincent Kompany var nästan aktuell för spel emot Monaco så han är nära en comeback efter sin skada.

Vad vi kan förvänta oss är en högintensiv match med ett energiskt Liverpool troligtvis försöka göra precis det som Monaco visade på att man kan göra även på Etihad Stadium, det vill säga pressa högt och vinna boll. Hur ett revanschsuget Manchester City reagerar på det blir matchavgörande och det skulle vara intressant att nu se Guardiola hitta ett motdrag emot Liverpools uppenbara approach till denna match. Han har ju tidigare hittat på både det ena och det andra när han mött topp 6-lagen, en 3-4-3 formation i matchen hemma emot Chelsea för att ta ett exempel, där han via sin identiska formationsuppställning försökte att manövrera bort Chelseatränaren Conte's så framgångrika spel. Det gick inte riktigt vägen då, även om man med rätt marginaler hade vunnit den matchen relativt säkert, men det är just sådant som triggar upp en sådan här match till att bli något extra.

Två lag vars andra halvdel på säsongen har börjat i olika led men också två lag som hamnat i ungefär samma fas inför spurten utav säsongen. Nu börjar kampen om topp 4-platserna på riktigt och Liverpool kan direkt hamna i ett rejält underläge om man går miste om poäng här. Men med fördelen över att ha haft spelledigt i veckan och en spelstil som inkasserat massvis med poäng emot topplagen så är nog chanserna till att kampen tätnar ytterligare inte så dåliga, man har dessutom historisk sett ett övertag på Manchester City.

Hur det än slutar ser vi på söndag men en fantastisk match det blir det.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.