Vinter-OS 2022

Peking 4-20 februari

Freestyle i OS 2022

En av våra största svenska chanser finns här, och faktiskt flera möjligheter till medaljer som kanske inte är så välkända. Men vi har också namn som inte alls motsvarat förväntningarna i tidigare spel.

Kval

Det är 25 till 32 deltagare med i varje gren, och eftersom slopestyle och big air har samma deltagare kvalar de inte in separat. Med andra ord: har du kvalat in i slopestyle är du också inkvalad till big air och vice versa.

Varje land kan skicka max fyra deltagare per gren och kön, men max 30 deltagare totalt. Om landet har deltagare i båda köns hopptävlingar kan de vara med i mixedtävlingen, och då är taket på 32 deltagare i stället. I praktiken innebär det att de två giganterna - USA och Kanada - får ett par riktigt kniviga val att fatta.

Som grund till kvalet används helt enkelt världscuprankingen. Det ställs också krav på att man måste ha kommit topp 30 i någon världscuptävling och ha tagit ett minimiantal poäng.

För att komma med i mixedtävlingen i hopp krävs att nationen har kvalat in minst tre individuella deltagare, varav minst en av varje kön. Det finns också specialfall som tillåter åkare att delta i både halfpipe och big air + slopestyle om man har fått en kvotplats i ena men uppfyller de formella kvalkraven till båda.

Schema

Datum Tid Kön Gren
03 Februari 11:00 Damer Puckelpist, kval
12:45 Herrar Puckelpist, kval
05 Februari 12:30 Herrar Puckelpist, final
06 Februari 12:30 Damer Puckelpist, final
07 Februari 02:30 Damer Big air, kval
06:30 Herrar Big air, kval
08 Februari 03:00 Damer Big air, final
09 Februari 04:00 Herrar Big air, final
10 Februari 12:00 Mixed Lagtävling, hopp
13 Februari 03:00 Damer Slopestyle, kval
12:00 Damer Hopp, kval
14 Februari 02:30 Damer Slopestyle, kval
05:30 Herrar Slopestyle, final
12:00 Damer Hopp, kval
15 Februari 02:30 Herrar Slopestyle, final
12:00 Herrar Hopp, final
16 Februari 12:00 Herrar Hopp, final
17 Februari 02:30 Damer Halfpipe, kval
04:30 Damer Skicross, kval
05:30 Herrar Halfpipe, kval
08:10 Damer Skicross, kval
18 Februari 02:30 Damer Halfpipe, final
04:45 Herrar Skicross, final
08:55 Herrar Skicross, final
19 Februari 02:30 Herrar Halfpipe, final

Svenska chanser

Sverige är traditionellt bra i tre olika event, och årets OS innebär inget undantag. Därför har vi maximala fyra deltagare i herrarnas big air / slopestyle och herrarnas puckelpist, och så dessutom vårt skicrosslag med en av spelens hetaste guldkandidater i spetsen. Vi tar dem gren för gren och snackar om allihop!

Sandra Näslund

Sandra har vunnit lätt absurda nio av tio lopp i världscupen i år, och man måste tycka lite synd om schweiziska Fanny Smith som slutat tvåa sex gånger. Den enda gången Sandra inte vann? Ja, då blev Fanny tvåa, då med. Damernas skicross tenderar att ha någon riktigt dominant åkare varje år, och förutom förra säsongen som blev spolierad av skada har Sandra varit etta eller tvåa i totala skicross-cupen varje år sedan 2017 nu. Dessutom har hon vunnit hela den totala freestyle-cupen en gång, som 21-åring, och ser ut att göra det nu igen - bara 25 år fyllda.

Allt kan hända i skicross, men gör det inte det så vinner Sandra Näslund överlägset!

Alexandra Edebo

Tillhör skiktet under den absoluta världseliten, och har en seger i världscupen som bäst, från förra säsongen. I år kan hon stoltsera med en andra- och en fjärdeplats i de två sista tävlingarna före OS, och vi vet att hon absolut har potential att nå finalen. Då måste dock mycket gå Alexandras väg. Omöjligt? Nej, knappast - men inte heller extremt troligt. En dark horse till medaljerna!

David Mobärg

Yngre brorsan får gå först, eftersom han faktiskt rott hem segern i två världscup-race i år, samt en i lag med en viss Näslund. I och med detta ligger han på en synnerligen hedrande fjärdeplats i världscupen, och här finns utan tvekan möjligheten att komma till final.

Elliott Baralo

Sist in i hela den svenska OS-truppen, och går in på framtidskriteriet. Det är både rimligt och lite löjligt samtidigt, eftersom Elliott faktiskt varit nia i världscupen för mindre än ett år sedan. Men han fick en stor del av förra säsongen spolierad av en allvarlig skada, och försöker fortfarande hitta tillbaka. Tävlingarna i Idre i slutet av januari var lovande rent åkmässigt, och kan ha bidragit till att fälla avgörandet för SOK.

Erik Mobärg

Om inte David får till det kan vi hoppas på Erik - eller, stryk det: vi hoppas förstås på båda oavsett. Erik är den "äldre" brodern, och vi använder citationstecken för han är trots allt bara 24. Ingen pallplats i år, men åtta i totala världscupen och fyra a- eller b-finaler sedan december, så det känns bara som en tidsfråga innan han får till det definitiva genombrottet.

Viktor Andersson

Brukar få till ett eller två riktigt bra race per år och tar sig då gärna upp på pallen. I år har det fortfarande inte hänt, så nu tycker vi det kan vara dags att ta chansen i det OS som realistiskt kanske är Viktors sista stora hopp om ett superresultat.

Walter Wallberg

Tre pallplatser i år, och en till i paralellpuckelpist dessutom. Åt de båda suveränerna Mikaël Kingsbury och Ikuma Horishima har det inte gått att göra något åt, och stalltipset är väl också att Walter är favorit till bronset. Men han har varit före japanen två gånger, och inte ens legendaren Kingsbury är helt omöjlig att slå.

Ludvig Fjällström

Också med en pallplats i år, fast i parallellen som inte körs i OS. Dessutom ligger han sexa i världsrankingen, med dubbla fjärdeplatser i de avslutande januaritävlingarna, så visst kan Ludde skrälla!

Oskar Elofsson

Det säger väl allt om bredden i det svenska puckelpistlaget att när Albin Holmgren skadar sig så slänger SOK bara in två nya killar som också ligger topp 30 i världen. Det finns bara några till lag i världen som kan matcha Sveriges bredd, och brorsorna Elofsson har all chans att gå åtminstone till final. Som bäst har Oskar en hedrande sjätteplats i år, och hade det körts parallell hade vi hållit honom ännu högre än vi gör.

Felix Elofsson

Den äldre brorsan och en som måste överprestera för att nå superfinal, men Felix har alla chanser att sluta på topp tio om han presterar som maximalt och ett par andra åkare inte gör det. Där någonstans får vi lägga ribban för våra maxförhoppningar.

Henrik Harlaut

Mannen som fick halva Sverige att hata slopestyle i OS 2014 efter att inte ha tagit tävlingen tillräckligt seriöst för att knyta byxorna ordentligt. Henke är 30 nu och fortfarande lika bra. Senaste guldet i X Games kom förra året, och han har sex stycken guld i big air dessförinnan. Det är dock alltid oerhört svårt att bedöma hur bra han egentligen är, och han har bara åkt två världscuptävlingar den här säsongen - utan att direkt rosa marknaden.

Oliwer Magnusson

Bara 21 och regerande världsmästare i big air har han en fjärdeplats i grenen som bäst i år, med en sjätteplats i slopestyle dessutom. Trots åldern var Oliwer med redan 2018 och kom då på artonde plats, men är förstås såväl äldre som bättre nu. Chansen lever!

Jesper Tjäder

Tredje spelen för Jesper som inte alls lyckats i något av de tidigare två. Åtta och elva i de två världscup-tävlingar han kört i år är okej, utan att riktigt lova mersmak. Han är förstås inte oäven i big air heller, men slopestyle är helt klart Jespers grej, och tar han sig topp åtta där är vi nöjda.

Hugo Burvall

Halvt med på meriter och halvt på framtidskriteriet har Hugo kommit sexa i världscupen i slopestyle i år, men brukar annars harva runt lite längre ned i listorna. Han tycks göra en riktigt bra tävling per säsong och kom sist in i truppen - så kan vi hoppas på att det blir under OS?

Historik

Puckelpist är det som varit med längst här: 1992 i Albertville blev det officiellt den första freestylegrenen, även om ett par till var uppvisningssporter. Två år senare, i Lillehammer, lades hopp till - och nyligen har vi fått tillskott på löpande band:

  • 2010: skicross
  • 2014: halfpipe och slopestyle
  • 2022: big air och mixedtävling i hopp

Kanada och USA leder överlägset på 25 medaljer var, där kanadensarna har något fler guld - 12 mot jänkarnas 9. Sverige har trots flitigt deltagande i främst puckelpist bara två medaljer att visa upp: Marie Lindgren tog silver i hopp i Lillehammer, och Anna Holmlund fick brons 2014 efter att ha totaldominerat världscupen länge.

Ingen har någonsin tagit mer än tre medaljer, och med detta har bara Kari Traa från Norge, (puckelpist, en medalj av varje valör) mäktat. Två idrottare har dubbla guld: Alexandre Bilodeau från Kanada, också i puckelpist, samt halfpipeåkaren David Wise från USA.

Grenar

Med sex tävlingar per kön och en mixedtävling är freestyle faktiskt den grenrikaste sporten i OS. Så vad betyder alla grejerna egentligen?

Gemensamt för alla poängbaserade grenar är att om tävlingen verkar hålla hög kvalitet, vilket ju är fallet i OS, så lägger sig ofta domarna medvetet på en lite lägre nivå än vanligt för att det ska bli tydlig skillnad på åkarna och inte att alla får nästan maxpoäng.

Skicross

Det vi kanske helst spanar in - med en av våra största medaljchanser i Sandra Näslund. Det gäller att ta sig först nedför en bana med hopp och svängar i hög hastighet.

Först åker alla deltagare ett seedningsrace, som bara avgör hur åkarna placeras i alla heat i den riktiga tävlingen. Därefter är det fyra åkare per heat, och de två bästa i varje går vidare till nästa heat, hela vägen till final. Även världens bästa kan dock drabbas av en enda liten miss eller att någon åker in i en och så är dagen förstörd, så det är nervöst ända in i sista hoppet!

Puckelpist

Eller moguls, som sporten heter på engelska. Åkarna ska nedför en backe fylld med en massa irriterande pucklar som sabbar såväl fart som knän, och så ska de göra två stora hopp längs vägen. Domarna bedömer hur bra man åkt för 60% av poängen och kvaliteten på hoppen som multipliceras med svårighetsgraden för 20%. De sista 20% ges av tiden det tog att komma ned.

Tävlingsformatet funkar så att först kör alla 30 deltagare ett åk, och de 10 bästa går till final. Sedan kör resterande 20 ett åk till, och de 10 bästa går igen till final. I det andra åket får man räkna sitt första åk i stället om det var bättre.

I finalen kör först 20 åkare ett åk varifrån 12 går vidare. Sedan kör de 12 ett åk varifrån 6 går vidare. Till slut åks ett allra sist åk som delar ut medaljerna. Men det är aldrig fråga om totalställning - alla poäng nollställs mellan varje åk.

Halfpipe

Pipen, en u-formad bana som det ska hoppas i, är 6.7 meter hög och åkarna väljer själva hur många trick de vill göra. Fem domare ger 1-100 poäng utifrån fem kriterier, och så snittas alla fem för en totalpoäng. Bedömningen sker utifrån

  • höjd på hoppen
  • svårighet på tricken
  • hur väl tricken utförs
  • om tricken är väl blandade eller lite för enahanda
  • innovation - plus i bedömningen ges för om åket är innovativt

I kvalet åker alla 25 deltagare två gånger, och det bästa åket räknas. De tolv bästa går till en final, där poängen nollställs och alla åker tre gånger. Även här räknas det bästa åket. Startordningen i finalen är "sämst i kvalet börjar; bäst i kvalet slutar" i alla tre åken.

Hopp

Kallas aerials på engelska, men den svenska termen beskriver ganska exakt vad det handlar om: häftiga hopp. Rampen skickar upp åkarna ungefär sex meter upp i luften, och därifrån är det nästan tjugo meter ned till marken.

Hopp är förstås en poängsport, och varje hopp ges en teknisk svårighets grad på en skala 1.0-5.0 som sedan multipliceras med domarnas poäng på 1-30. Max är alltså 150 poäng.

De fem domarna ger poäng för själva upphoppsmomentet och höjd/längd (20%), för själva hoppets utförande förstås (50%) och för landningen (30%).

Först hoppar alla 25 en kvalrunda, och de 6 bästa går direkt till final. Därefter hoppar resterande 19 igen, och de 6 bästa av dem - oavsett om deras bästa hopp är från första eller andra rundan - går också till final.

I finalen hoppar alla 12 och de sämsta 3 åker ur. Samma sak sker igen i ett andra hopp, och när det då bara är 6 åkare kvar gör alla ett allra sista hopp som avgör medaljerna. Poängen läggs aldrig ihop utan nollställs mellan varje hopp.

Big air

Namnet antyder vad det handlar om: höga hopp med häftiga trick. Grenen är ny för just de här spelen, efter att ha införts för snowboard förra gången. Fem domare bedömer varje åk med 1-100 poäng baserad på svårighet, utförande, höjd och landning.

I kvalrundan kör alla tre åk, de två bästa åken räknas för varje person och de tolv med högst poäng går till final. Arrangören kan bestämma sig för att köra två separata heat, och i så fall går sex personer från varje heat till final.

Väl i finalen är det tre till åk som gäller, och de två bästa av dessa läggs ihop till en totalpoäng som avgör vinnaren. De två poänggivande åken måste vara utförda med olika rotationer (frontside, backside, switch frontside eller switch backside) dessutom. Den åkare som kom sist in till final kör först.

Slopestyle

Den mindre extrema varianten av big air: en lång bana fylld av rails och hopp och roligheter på vilka de tävlande kan lägga upp hyfsat fria åk. Fem eller sex domare betygsätter åket utifrån samma grundläggande principer som i övriga grenar ovan:

  • höjd, vilket inkluderar förmågan att landa på rätt ställe
  • svårighet på tricken
  • variation i åket
  • utförande av tricken
  • innovation

Alla deltagare kör två åk i försöken, och det bästa räknas. De tolv främsta går till final, där poängen nollställs innan tre åk till körs. Först startar den som kom sist in i finalen, och så vidare. Även här räknas det bästa åket, och inga poäng slås ihop.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.