Vinter-OS 2022

Peking 4-20 februari

OS 2022 - din guide till all sport och betting

Två OS på ett halvår - det känns som för i tiden, men det är 2022. Efter ett covid-härjat Tokyo ska vi väster ut till Peking och vinterspelen. Den första februari bär det av, och i två hela veckor ska vi få njuta av fantastiska idrottsprestationer, vallasuccéer, icingpuckar, meningslös short track, tjat om doping och politik - och förhoppningsvis också en massa svenska framgångar.

För hur bra är Sverige egentligen? Vi tog hem fjorton medaljer varav sju guld för fyra år sedan, fjärran från t.ex. 2002 när det blev noll guld och landsskam mot Vitryssland. Kan vi hoppas på en repris? Fram tills OS kommer vi successivt att lägga upp mer info om den svenska truppen och våra bästa hopp.

Här undrar vi förstås inte bara om det rent sportsliga. Vi gillar spel, och vi gillar att spela på allt som ger goda odds - särskilt om det råkar vara Sverige. I den här bettingguiden ska vi gå igenom spännande outrights och vad och var du egentligen kan spela på OS. Häng med!

  • Var: Peking i Kina
  • När: 4-20 februari 2022
  • Temperatur: normalt ca -5° till +6° i februari
  • Sporter: 15 st, med 109 medaljdiscipliner

Valet av Peking

Ja, OS ska alltså tillbaka till Kina blott 14 år efter att huvudstaden senaste hade spelen - då på sommaren, vilket gör att Peking blir första stad någonsin att hålla båda.

Vädret är inte helt olikt det i Sverige, och det är nära till väldigt olika klimat, så det fungerar även om myndigheterna lär ta alla till buds stående medel för att till exempel garantera kombinationen snö och sol.

Av logistiska (och snörelaterade) skäl ligger förstås inte rubbet inuti Peking. Yanqing ligger sju mil norr om Peking och kommer att ta hand om den alpina skidåkningen, medan de flesta sporter på snö har förlagts till Zhangjiakou - tjugo mil från huvudstaden.

Från början var det sex städer med i utvärderingen, inklusive Stockholm, men till slut stod det mellan tre: Peking, Oslo och kazakiska Almaty. Norrmännen drog sig ur även de med tiden, och i den avgörande omröstningen vann Peking med knappa 44-40 under en omröstning i Kuala Lumpur den 31 juli 2015.

Valet är förstås som vanligt kontroversiellt. IOK har haft problem med mutbrott och politiska observationer om förhållanden för minoriteter är ju inte direkt svåra att göra. Det är tur för Peking att Qatar i november ser ännu värre ut PR-mässigt.

Foto: Petter Arvidsson / Bildbyrån

Sverige i OS

Som vanligt har vi högtflygande förhoppningar på Sverige. Att det ska bli sju guld som senast är inte troligt - men inte heller helt orimligt.

Svenska medaljchanser finns i många sporter: skidskytte, curling, ishockey, snowboard, längdskidor och varför inte skridskoåkning med nyblivne världsrekordhållaren Nils van der Poel? Och även om vissa lagt av - som båda guldvinnarna i slalomen senast - finns det gott om talanger som kan fylla upp underifrån.

Alla gulden 2018

  1. Charlotte Kalla, längdskidor - skiathlon, 10 februari
  2. Stina Nilsson, längdskidor - sprint, 13 februari
  3. Hanna Öberg, skidskytte - individuellt, 15 februari
  4. Frida Hansdötter, alpint - slalom, 16 februari
  5. André Myhrer, alpint - slalom, 22 februari
  6. Herrlaget, skidskytte - stafett, 23 februari
  7. Damlaget, curling - 25 februari

I skrivande stund är det fortfarande långt tills truppen ska vara färdiguttagen, och vi lär få se betydligt fler svenskar komma in när det närmar sig. Absolut deadline för SOK att skicka in namnlistan är den 3 februari 2022, men varje land sätter sin egen kvalgräns, sista chansen att kvala in i Sverige är den 16 januari.

Så här tittar du på OS 2022

Till att börja med: Peking ligger sju timmar före Sverige på vintern, så morgonpasset börjar mitt i natten, och kvällspasset tar slut runt 15-16 varje dag.

Liksom senast är det Discovery som äger sändningsrättigheterna. Det innebär att du kan se Vinter-OS 2022 på

  • Kanal 5
  • Kanal 9
  • Discovery+
  • Eurosport
  • Eurosport Player

För dig som ser på TV är Kanal 5 det självklara valet. Det blir en renodlad OS-kanal så länge spelen pågår, och visar sporter, studio, intervjuer med mera 24/7. Går det två högintressanta saker samtidigt så visas den ena i Kanal 9 också.

Med onlinetjänsterna Discovery+ och Eurosport Player kan du se OS via streaming och då välja fritt bland det massiva utbudet. Däremot finns det inte alltid svenska kommentatorer överallt.

Dessutom visar vanliga Eurosport - alltså på tv, inte stream - all hockey i Eurosport 1 och internationella höjdpunkter i Eurosport 2.

Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Alla sporter i OS

Totalt finns bara sju sporter, formellt sett, men då är flera saker som vi normalt tycker är helt separata räknade som samma sak. Exempelvis tycker IOK att nordisk kombination och snowboard ingår i samma sport.

Här är den fullständiga listan över discipliner:

  • Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Alpint
  • Backhoppning
  • Bob
  • Curling
  • Freestyle
  • Ishockey
  • Konståkning
  • Längdskidor
  • Nordisk kombination
  • Rodel
  • Short track
  • Skeleton
  • Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017 Skidskytte
  • Snowboard
  • Skridskoåkning

Som vanligt finns det också ett gäng nya tävlingar - sju stycken, närmare bestämt. Helt nytt är freeski big air för såväl herrar som damer, där det gäller att på skidor göra så häftiga hopp som möjligt. För damerna har monobob tillkommit, och så finns det nya mixedtävlingar i snowboardcross, backhoppning, short track och freestylehopp.

Någon bandy får vi dock fortfarande inte!

Invigning & maskot

Pompa och ståt brukar vara melodin när OS ska invigas, och särskilt när det går i stater som använder spelen som politiskt smörjmedel. Frågan är dock hur mycket invigningen kommer att påverkas av covid-19.

Klart är i alla fall att den blir den 4 februari, 20:00 lokal tid vilket alltså innebär kl 3 på natten för oss svenskar. Vi vet förstås inte detaljer riktigt då detta alltid omgärdas av hemlighetsmakeri, men nationalarenan Fågelnästet kommer att användas för syftet liksom 2008.

Vi lär också få se spelens maskot på invigningen: Bing Dwen Dwen. Bing betyder "ren" (som i engelska "pure") eller "is" på mandarin, och Dwen betyder både "livlig" och "barn". Maskoten är - givetvis - en jättepanda, med ett skal av is som ska påminna om en astronaut och symbolisera den teknologiska utvecklingen i modern tid.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt