World Cup of Darts

Om ni undrar vad ni ska göra en nationaldagskväll som denna!? Lägg er i soffan och kolla dart i världsklass! Torsdagar har varit synonymt med PL-dart under våren. Efter det brukar det vara fredag-söndag som gäller för tävlingarna bortsett från de större som varar över en vecka eller mer. Men nu är det dags för torsdags-pilar igen. Det är nämligen dags för World Cup of Darts. En riktig höjdpunkt på året.

World Cup ska inte förväxlas med VM. VM är den heliga tävlingen i december medan World Cup är en ganska ”ung” tävling som nu gläntar på dörren för nionde året. Detta är en helt unik tävling i dart-världen. Det är enda gången på året som proffsen tar på sig landslagströjan och representerar sitt land. Dessutom tävlar man i par vilket aldrig händer annars.

Tävlingen avgörs i Hamburg, Tyskland. 2010 när premiären för World Cup gick av stapeln så spelades den i England, men sedan dess har det varit Tyskland som står som arrangör. Hamburg och på senare år Frankfurt. Och nu är vi alltså tillbaka i Hamburg och kan räkna med fullsatta läktare från torsdag till söndag.

Holland är regerande mästare här sedan Michael Van Gerwen och Raymond Van Barneveld vann över Skottland med 3-1 förra året. Holland och England har vunnit alla upplagor av tävlingen och står på vardera fyra titlar. Det är faktiskt bara sex olika nationer som nått final.

Men är det något år som tävlingen ska få en ny nation som mästare så är det i år. Jag ska förklara varför strax.

Upplägget i denna tävlingen är också lite annorlunda vilket påverkar en hel del spel som kommer ut. Det är 32 nationer med. Sverige är med i år igen! Första rundan spelas bäst av nio legs. Det vill säga att du vinner ex. 5-4 i legs och man spelar i dubbel. Det innebär att man kastar varannan gång inom laget. Så nu kastar man var fjärde gång i stället för varannan gång som man normalt gör. Det skapar ett helt annat flow för spelarna som oftast inte gillar att vänta utan vill kasta för att hålla igång rytmen.

Det är också direkt utslagning med ett spelträd. Tar man sig vidare till andra omgången så spelar man också singelmatcher. Bäst av sju legs. Men står det 1-1 efter båda singlarna så avgörs matchen i en dubbel i bäst av sju legs. Så håller det på fram till finalen som är lite speciell. Där behöver man vinna tre matcher och det spelas två singlar och en dubbel. Men har man inte vunnit båda singlarna och dubbeln (3-0) så spelar man singlar igen i omvänd ordning tills ett lag når tre segrar. Den som gör det bäst vinner och kammar hem 70 000 pund.

Nu går vi igenom lagen. Först en rak lista på vilka nationer som är med. Sedan kommer jag gå igenom några av lagen som jag tycker man ska hålla ett extra öga på i år av olika anledningar. Är man inte intresserad av mina texter och bara vill åt spelen (pssst. Scrolla längst ner).

Länderna som är med:

England Skottland Wales Holland Australien Nordirland Belgien Österrike Brasilien Kanada Kina Tjeckien Danmark Finland Tyskland Gibraltar Grekland Hong Kong Ungern Irland Italien Japan Litauen Nya Zeeland Filippinerna Polen Ryssland Singapore Sydafrika Spanien Sverige USA

England och Holland är favoriter till titeln. Ganska väntat. Men båda nationerna kommer med ny laguppställning. Rob Cross som gjorde sin debut förr året får sällskap av Michael Smith. Samtidigt är radarparet MVG och RVB bort och MVG kommer i år att spela tillsammans med Wattimena. Eftersom Holland bara seedad som nummer fyra så ligger både England och Holland på samma halva i spelträdet. Det gör att vi troligt har denna duellen i en semifinal. I övrigt ser jag bara Österrike och Irland som hot på denna halvan även om det finns några spännande skrällar.

På andra halvan har vi Skottland. Gary Anderson är tillbaka och kastar tillsammans med Peter Wright som sett bättre ut den senaste månaden. Skottarna är seedade som tvåa. På denna halvan har vi också Belgien, Wales och Nordirland som är stora hot. Men även Sverige återfinns här. Denna nedre halva av spelträdet är sjukt spännande.

Sverige

Vi inleder med vårt kära Sverige som jag tycker ser riktigt fina ut i år. Dennis Nilsson och Magnus Caris representerar Sverige. De spelade tillsammans 2012 också. Dennis Nilsson är den som gått starkast i år men jag ägnar dessa rader åt mr ”Pokerface”. Magnus som hunnit bli 50 år har kastat pil som proffs i över 30 år. Men nu är det dags att lägga pilarna på hyllan. Han gör sina sista matcher nu i World Cup. Både två ligger 130+ på rankingen men är ett starkt lag tillsammans. Magnus har verkligen inga nerver och är hur lugn som helst vid tavlan. Därav hans smeknamn, Pokerface. Sverige har aldrig gått vidare från andra rundan, men är det i Magnus avskedsturné som det händer? Sverige inleder mot Brasilien och där är man oddsenligt favoriter. Man ska mäkta med Diogo Portela och Artur Valle. Diogo som är Brasiliens stora namn är inte i någon superform och Sveriges båda spelare är bättre än Artur Valle. Problemet för Sverige är att man får möta Skottland i andra rundan om inte grannarna Danmark chockar dartvärlden och slår ut Skottland, då får vi en nordisk batalj i stället. Men så länge Skottland står som motståndare så tar nog Sveriges resa slut i andra rundan igen. Men troligt med fanan i topp och med ett värdigt avslut till Magnus Caris.

Spanien

Jag tycker det är värt att nämna Spanien. De lär inte bli långvariga i WC eftersom de möter Holland direkt, men de har ett riktigt bra lagspel här och Toni Alcinas som är en av få som varit med i samtliga WC-upplagor kastar för femte året i rad med Cristo Reyes. Om Holland inte får igång samspelet mellan MVG och debutanten Wattimena så skulle det kunna ske en megaskräll här. Underskatta inte Spanien.

Singapore

Åh, jag bara älskar detta laget och att Paul Lim fortfarande levererar bra pilar. Han kommer till Europa och WC riktigt taggad och kastat mer steeltip än någonsin. I Asien är annars softtip dart den stora grejen, men sedan allt börjat tv-sändas så har steelttip växt enormt i Asien och det dröjer inte länge innan vi kommer se några spelare från Kina, Singapore eller Japan långt fram i World Championship. Men… Paul Lim. Denna legend och gigant inom dart är den äldsta vi har i startfältet och tillsammans med Harith Lim är de ett givet team. De har spelat WC tillsammans i fem år och 2017 stod de för en av de största skrällarna vi sett när de slog ut Skottland. Nu inleder de mot Wales som är en oerhört tuff uppgift, men vi håller tummarna för att publikfavoriten Paul Lim får göra mer än en match.

Irland

Här har vi en riktig utmanare. William o’Connor tillsammans med Steve Lennon är en farlig duo. O’Connor är en av de där som varit med alla år i WC så rutinen finns verkligen. Steve Lennon har visat att han kan kasta pil och vinna mot toppspelare. Tillsammans har de ett bra lugn och kommer enkelt plocka ner Grekland i sin öppningsmatch. Troligt väntar England i omgång två och då kan det ta slut, men de kommer inte bli överkörda. Vi pratar om två spelare på topp 50 i världen. Dessutom så tror jag de kommer komplettera varandra bra med Lennons score och O’Connors dubblar. Se upp för Irland.

Belgien

Här har vi ytterligare en gigant inom WC. Belgien har nått semifinal flera gånger. Kim Huybrechts har i alla år spelat tillsammans med sin bror Ronny men sedan 2018 är det Dimitri van den Bergh som är lagkamrat med Kim Huybrechts. Och Belgien är verkligen ett lag där spelarna växer i WC. Båda älskar denna tävlingen och att få representera sitt land. De syns dessutom på scen där det jublas och görs fist bumps till höger och vänster. Det är mycket känslor. Dessvärre är det så att Dimitri varit sjuk någon vecka och jag är lite orolig för hans form. Han är inte helt nöjd vad jag har hört. Medan Kim är i gott slag så kämpar verkligen Dimitri för att hitta rätt. Han har inte haft ett jättebra år hittills, men är en spelare som växer på de stora scenerna kontra de mindre tävlingarna utan publik. Om båda spelarna visar form så när de lätt kvartsfinal mot Skottland. Men om formen sviker så kan hemmaspelarna, Tyskland, bli ett problem även om det krävs mer än att Max Hopp levererar. Det måste även Martin Schindler göra i så fall. Men jag sätter ett varningens finger för Belgien som borde gå långt, men som det finns några stora frågetecken kring. En sjuk spelare är aldrig en bra spelare.

Australien

Vi fortsätter med ”Varningens finger”. Australien är precis som Belgien ett land som brukar gå långt här. Australien har dessutom haft matchpilar för att vinna titeln, men båda spelarna, Whitlock och Nicholson, bommade så att Lewis kunde avgöra för England. Numera är det Whitlock tillsammans med Kyle Anderson. Kyle Anderson är verkligen en berg- och dalbana i år. Han kan kasta 110 avg för att sedan rasa samman i nästa match med ett 80 avg. Formen är inte alls där och Whitlock är i samma sits. Han har inte fått det att stämma riktigt och just Whitlock håller på att bli omsprungen av yngre förmågor. Australien inleder mot Finland och jag tror man får det tufft redan här.

Nordirland

Då landar vi hos en titelkandidat. Brendan Dolan och Daryl Gurney är ett suveränt team. Dolan är en bra spelare men som växer i detta formatet när han lyfts fram av en lagkamrat. Dolan är stark på T20 och får han hjälp på dubblarna så är detta ett riktigt bra lag. Gurney kommer ju från PL-spel och hittat formen igen. Gurney tillhör ju verkligen topp topp i världen numera. Hans score är grym och dubblarna har blivit bättre igen. Nordirland ska lätt nå kvartsfinal och där väntar troligt Wales. En match som är mycket jämn. Den som vinner där kan också rå på ett Skottland i en semifinal.

Wales

Så hoppar vi till Wales. Vilket lag de har i år. Wales har varit i final två gånger och båda gångerna har man förlorat mot Holland. Mark Webster har varit med båda gångerna men i år får han inte en plats i laget. Han håller på att trappa ner med pilarna. Men laget känns starkare ändå. Gerwyn Price tillsammans med Jonny Clayton. Vilken duo! Price är i ruskigt bra form, men han har varit på semester hela veckan och inte tränat verkar det som. Familjetripp till Florida och flög hem igår om jag har rätt för mig. Jetlag? Kan vara en faktor här. Jag tror dock att Price klarar detta. En av få vältränade dartspelare ska reda ut det. Ett lag som är livsfarligt. Båda är bra över hela tavlan. Höga scorer och bra på dubblarna. Här har vi en vinnarkandidat.

England

Seedade som nummer ett. Rob Cross och Michael Smith. Cross gjorde debut förra året och Smith gör sin debut i år. Självklart är detta det starkaste laget på pappret. Samtidigt är det ett oprövat kort och som troligt kommer att ställas mot Holland i en semifinal. Smith som är en snabb spelare kommer få känna på en annorlunda rytm när han får stå och vänta. Inget som gör honom bättre. Cross däremot har inga problem med detta och är fruktansvärt stabil just nu. Får båda bara spelet att stämma så är ju detta en stor titelkandidat som få kan rå på.

Holland

Världens bästa spelare, Michael Van Gerwen. Han har alltid kastat tillsammmans med Raymond Van barneveld, men i år är det Jermaine Wattimena som är hans kompis. Wattimena är dock en spelare som verkligen kan rasa samman. Han är en tempospelare som gillar snabba matcher. Jag tror faktiskt inte detta passar honom alls. Men sen har Holland MVG som skulle kunna bära detta laget på sina egna axlar och låta Wattimena hoppa in och hjälpa till lite då och då. Jag tycker dock att det är ett år där Holland verkligen har en svaghet. Det har man aldrig sett tidigare. Något säger mig att Holland inte vinner i år.

Skottland

Gary Anderson är tillbaka på den stora scenen. Ryggen och armbågen ska vara okej och allt han behöver är matcher för att komma in i det igen. Tillsammans med Peter Wright så är detta kanske det bästa laget vi kommer se. Wright har hittat formen igen. Kan Gary komma ut och kasta bra pilar så är skottarna en ångvält som få kan stoppa. Problematiken ligger i kemin mellan spelarna. De är ju inte bästa vänner. Men de har spelat så länge tillsammans här att kemin borde infinna sig samtidigt som båda borde inse att är det något år det går att vinna WC så är det 2019. Både Holland och England har nya lag, medan Skottland kommer med sitt vanliga artilleri. Dessutom behöver de ”bara” möta ett av lagen och då i en final eftersom de är på olika halvor av spelträdet. Jag säger att det är Skottlands tur i år!

Jag inser att jag kunde skrivit om alla lag. Alla har ju något spännande. Japan med Asada, Polen med Ratajski, Litauen med Labanauskas, Finland med Kantele, Filippinerna med Malicdem eller såklart Österrike med Suljovic. Men jag nöjer mig här och med detta i bagaget så kommer här också några långtidsspel.

Långtidsspel

Spel. Vinna WC. Skottland. 4,50. 2/10.

Kvällens spel

Spel. Brasilien-Sverige. Sverige. 1,61. 5/10.

Spel. Skottland-Danmark. Skottland -3,5. 2,00. 5/10.

Spel. Nya Zeeland-Litauen. Litauen. 2,20. 5/10.

Häng med på Twitter där jag kommer med mina tankar och eventuella livespel. @dartbet (DoubleOne)

Nu kör vi! Game on.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.