PL-Dart - Omgång 1 - En galen show

Nu är vi igång på allvar igen. Under 16 veckor framöver kommer vi kunna njuta av dart på torsdagar. Det är nämligen Premier League som drar igång idag.

Säsongen inleddes ju förra helgen med Masters. Med facit i hand så blev det en käftsmäll. Millimeter från att bli årets spel blev i stället platt fall. Vi hade Aspinall att nå final till 11,00 i odds. I semifinalen hade han ledning långa stunder av matchen. Smith kvitterade. Sedan höll de sina egna legs fram till att Aspinall missade pilar för break vid 9-9 och sen möjligheten att kunna kasta hem matchen. I stället tog Smith D1 med sista pil och avslutade sedan med ett break. 11-9. Aspinall stod i 1,90 inför matchen. Var nere i 1,12. Men blev alltså en förlust. Men ska sluta gnälla på den. Men inte ofta vi hittar en 11-oddsare som faller med minsta möjliga marginal och egentligen borde hittat hem. Vi får hoppas en liknande chans dyker upp under året.

Men det tillhör nu det förflutna. Nu är det äntligen dags för första omgången av PL. Jag har en känsla av att detta kan bli långt så om ni bara är ute efter spelen så kommer de längst ner i inlägget.

Vad är då Premier League?

För det första har det länge varit en höjdpunkt, men av anledningar som jag snart ska skriva mer om så har själva tävlingen tappat lite på min topplista över årets turneringar.

Men Premier League är tävlingen där numera 9 spelare möter varandra varje vecka i en serie. Detta är enda tävlingen där det kan bli oavgjorda matcher 6-6. Efter åtta veckor åker den som ligger sist ut. Efter ytterligare sju veckor så åker fyra spelare ut och kvar finns då fyra spelare som gör upp i Play off Night och där koras även en vinnare.

Premier League drog igång 2005 och har sedan dess utvecklats en hel del. Då var det Phil Taylor, Wayne Mardle, Colin Lloyd, Peter Manley, Roland Scholten, Mark Dudbridge och John Part som gjorde upp. Inte oväntat vann Phil Taylor och han har sedan dess varit med i varje upplaga av Premier League tills det att han la pilarna på hyllan. Då var det sju spelare som gjorde upp om titeln och £50 000 pund som vinnaren kammade hem. Det var de sex bästa på rankingen och sedan ett wildcard. Tävlingen har sedan dess utökats och förändras. Först och främst till tio spelare där de fyra bästa på världsrankingen är med och sedan väljs wildcard av PDC och Sky sports. Så var det fram till förra året.

När Gary Anderson fick lämna återbud förra året på grund av skada stod PDC inför ett dilemma. Hur skulle man ersätta honom och vem var det som förtjänade hans plats? Till slut kom man fram till att man skulle inte plocka in en spelare, utan nio stycken! Nio stycken contenders. En för varje vecka fram till första utslagningen. Detta gjorde man för att låta unga lovande eller för den delen populära spelare få chansen att visa upp sig. Varför är det ett problem? Jo, det gör att PDC inte ser detta som en stor tävling i första hand utan som ett skyltfönster för sporten. PL-darten har aldrig gett poäng till världsrankingen men har ändå varit en tävling i första hand. Nu tappar den lite av sin karaktär när det blir mer show. För det är inget snack om att det är show. De bästa spelarna världen möter varandra vecka in och vecka ut och publiken älskar det. Fullsatta arenor med 10 000 i publiken.

Barry Hearn, PDC-bossen, slickade sig om munnen när Contenderidén blev en publiksuccé. Vilket gjorde att man valde att fortsätta med det även i år. Trots att det inte är något återbud utan bara för att det gick vägen ifjol. Enda skillnaden är att man kallar det för challengers i stället för contenders.

Utmanarna som jag då skriver på svenska har handplockats till varje veckas omgång och med extra hänsyn till spelplats. Vi kommer till det. Men självklart en skotte i Skottland och holländare när PL kommer till Rotterdam. Utmanarna får dock inga poäng i tabellen, men kan då bara förstöra för de som verkligen TÄVLAR i PL-darten. Däremot får utmanarna extra pengar om de lyckas spela oavgjort eller vinna en match.

Det finns £825 000 i potten att spela om vilket så klart gör att spelarna ser på det som en tävling och inte bara uppvisning. £250 000 till den som vinner PL och $25 000 till den som ligger etta i tabellen när det vankas slutspel.

Summerat så är PL en fantastiskt tävling och som kommer följas av mig noggrant varje vecka och det kommer bjudas på grymma pilar. Bortsett från VM så är PL den bästa darttävlingen jag varit på. Det är slutsålt överallt och ett helt galet publiktryck. Men som tävling hade jag önskat mig att det är topp 10 som får vara med varje år. Inga wildcards, inga utmanar etc. Men med det sagt är detta en fantastiskt tävling!

Vilka är det som tävlar i år?

  • Michael van Gerwen
  • Peter Wright
  • Gerwyn Price
  • Rob Cross
  • Gary Anderson
  • Daryl Gurney
  • Michael Smith
  • Nathan Aspinall
  • Glen Durrant

Och utmanarna är:

  • John Henderson (Aberdeen)
  • Fallon Sherrock (Nottingham)
  • Jonny Clayton (Cardiff)
  • William O'Connor (Dublin)
  • Luke Humphries (Exeter)
  • Stephen Bunting (Liverpool)
  • Chris Dobey (Newcastle)
  • Jeffrey de Zwaan (Rotterdam)
  • Jermaine Wattimena (Rotterdam)

Inom () är spelplatserna.

Vem vinner?

Hur kommer detta att sluta? Eftersom det spelas under 16 veckor är det en galet oviss tävling att sia om. Formsvackor hinner komma och gå. De senaste åren har man kunnat säga MVG och han är så klart favorit även i år, men han är inte sitt bästa jag än och sina nya pilar har han inte levererat med ännu. Världsmästaren Wright som även inledde året med att vinna Masters är en utmanare, men håller han hela vägen? Smith som inte kastat bra började helt plötsligt kasta fina pilar i Masters och borde kanske vunnit. Price är numera alltid en titelkandidat. Jag säger att MVG, Wright, Price och Smith når Final Night. Vem som vinner? Blundar och säger Price.

Så nu kommer vi till kvällens matcher och därmed första omgången av PL.

Vi åker till Aberdeen och till P&J Live arena. En nybyggd arena som nu kan ta ännu mer folk. Vilket behövs till i kväll. Förra året åkte PL-darten till Aberdeen och eftersom skotten Gary Anderson inte kunde vara med blev det en annan skotte som fick ta hans plats, John Henderson. Big John som kanske är en av de mer sympatiska spelarna i hela världen och som sällan får stå i rampljuset skulle nu få chansen att möta världens bästa dartspelare, MVG, och han skulle få göra det inför hemmapubliken i Skottland.

Och. Som. Han. Gjorde. Det.

För det första så är det gåshud rakt igenom hans walk on. Säckpipor och en publik som är helt lyriska. En walk on som seglar upp till att vara en av de bästa jag någonsin sett.

Titta själva ska ni få se. Ni måste se det.

Och sedan bjuder han på en av årets bästa matcher. Titta på publiken. Ölen flyger i luften efter varje leg han plockar.

Och det var ju föga förvånande att John Henderson blev utvald som challenger i år och därmed får komma tillbaka till Aberdeen. Och som jag ser fram emot hans match i kväll mot debutanten Aspinall.

Det kommer bli kvällens höjdpunkt även om vi har Durrant som gör sin debut som riktig deltagare, Gary Anderson frisk och tillbaka på hemmaplan och stormötet MVG-Wright.

Smith-Durrant

Glen Durrant gör sin debut i PL som fullvärdig deltagare. Förra året var han en contender. Han kommer inte vara lätt att slå under dessa veckor. Durrant har ett lugn och en metodik som gör att han sällan tappar sitt spel helt. Men detta kommer vara en ny erfarenhet för honom och det brukar påverka debutanterna en del. Smith däremot har rutin och kommer hit med en andraplats i Masters i bagaget. Men han hade matchpilar och förlorade ytterligare en final som han borde vunnit. Kommer detta att påverka honom negativt? Möjligen en aning och jag tror vi kommer få en lång match och ett oavgjort resultat är troligt. Ju längre matchen lider desto mer troligt är det också att Smith kommer kasta fler 180s än Durrant. Smith är mycket bättre på det och i detta formatet kan jag inte se att Durrant ska hota honom.

Spel. Smith-Durrant. Smith f180. 1,85. 5/10.

Anderson-Gurney

Gurney imponerade inte i Masters och är lite off i sitt spel just nu. Framför allt är det dubblarna som spökar och även om han är bra på att stänga in sig i sin egen bubbla tror jag han får det tufft ikväll. Gary Anderson är ju nämligen tillbaka i SKottland och detta kommer märkas. Han kastade bra i Masters och för varje vecka tycker jag han blir bättre och bättre. Både scoren och dubblarna börjar sitta och mot Gurney så tror jag att han löser uppgiften och vinner på hemmaplan.

Spel. Anderson-Gurney. Anderson. 2,05. 5/10.

MVG-Wright

Vilken match detta är. Repris på VM-finalen. MVG som kastade riktigt svagt med sina nya pilar i Masters har en tuff uppgift framför sig. Wright vann Masters och fortsätter att imponera. Dessutom med den skotska publiken i ryggen. Detta är en match som är svår att sia om och jag avstår spel.

Aspinall-Henderson

Aspinall gör sin debut och han kan kasta otroligt bra. Det såg vi i Masters. Vi såg det i VM. Han är bättre än Henderson, men som ni förstått tidigare i texten så finns det en nivå på Henderson som kan störa MVG och resten av toppen. Den nivån tror jag kan lockas fram i kväll, igen. Skottarna i Aberdeen gillar Anderson och Wright, men Henderson är på en annan nivå. Aspinall som debutant kommer få det otroligt kämpigt med publiken. Varje miss kommer hyllas och varje träff kommer buas och precist tvärtom för Henderson. Är det under några förutsättningar som Henderson kan vinna, så är det i kväll.

Spel. Aspinall-Henderson. Henderson. 3,50. 3/10.

Price-Cross

Kvällen avslutas med vad som borde vara en bra match. Price hade double trouble i matchen mot Anderson i Masters. Gary vann med 10-2 även om Price hade ett avg på 99. Endast 22% på dubblarna. Men det var nog mest en engångsgrej. Han kastade drygt 63% på dubblarna i sin första match mot Whitlock. Cross har nya pilar och det gick käpprätt åt helvete kan man säga. 84 avg (!) är fruktansvärt dåligt och han förlorade så klart med den statistiken mot Lewis. Nu tror jag han kommer med sina gamla pilar igen. Han måste bygga självförtroende och komma tillbaka annars kommer han få en kämpig resa i PL. Han såg inte alls bekväm ut i helgen. Jag räknar med en bättre insats, men även om han höjer sig så tror jag att Price kommer vinna denna match.

Spel. Price-Cross. Price. 1,99. 5/10.

Där har ni det! Förhoppningsvis allt ni behöver veta inför PL-darten. Har ni frågor, funderingar eller vill diskutera dart med mig så finns jag på Twitter. @DoubleOne

Game on!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.