World Matchplay - darts

Nu! Nu händer det. Det blir dart i nio härliga dagar. Och det är inte vilken tävling som helst. Det är dags för World Matchplay. Efter VM så är detta den stora tävlingen som alla vill vinna. En klassisk tävling som spelats sedan 1994 och som alltid spelas i Winter Garden i Blackpool. För vissa av spelarna är detta verkligen en favorit. Både digniteten av tävlingen men också inramningen. Arenan Winter Garden liknar ingen annan arena. Kompakt och fullsmockad med publik vilket också gör att det är otroligt varmt där inne.

När Larry Butler vann den första upplagan av Matchplay kammade han hem 10 000 pund. Den som vinner i år cashar in 150 000 pund. Totalt har prispotten gått från cirka 43 000 pund till årets sanslösa 700 000 pund. Det är ett mått av hur utveckling går i dartvärlden. Sporten växer enormt och man säger det kanske varje år men i år är startfältet som är med helt jäla otroligt. Jag vet spelare som sagt att de kunde varma upp i första omgången om man fick en hyfsad lottning. Där fanns spelare som helt enkelt inte var tillräckligt bra. Numera är det spelare som verkligen kan slå vem som helst över hela banan. Vi såg det redan förra året när överlägsne världsettan Michael Van Gerwen slogs ut av landsmannen Jeffrey de Zwaan (han kvalade in som näst sämst i tävlingen) i första omgången. Det kommer vara en enorm kvalitet och vi kommer få se de bästa pilarna som någon människa på planeten jorden kan kasta.

Formatet

Tävlingen är för de 16 bästa spelarna på världsrankingen och ytterligare 16 spelare som kvalat sig in via ett gäng tävlingar. Spelarna kommer lite längre ner. Något som gör detta till en favorittävling för mig är att det är långa matcher direkt. De flesta tävlingarna som är lite mindre brukar ha först till sex legs för att ökas på först i semifinal och final. I Matchplay spelare vi först till 10 legs i första rundan.

  • Runda 1 - Bäst av 19 legs
  • Runda 2 - Bäst av 21 legs
  • Kvartsfinal - Bäst av 31 legs
  • Semifinal - Bäst av 33 legs
  • Final - Bäst av 35 legs
  • (Man måste vinna med två legs)

Förra året var en rafflande final mellan Gary Anderson och Mensur Suljovic. Det blev den längsta matchen någonsin i Matchplay när Gary Anderson vann 21-19.

Spelarna

Seedade spelare

  • 1 Michael Van Gerwen
  • 2 Rob Cross
  • 3 Daryl Gurney
  • 4 Gary Anderson
  • 5 Michael Smith
  • 6 Peter Wright
  • 7 Gerwyn Price
  • 8 James Wade
  • 9 Mensur Suljovic
  • 10 Ian White
  • 11 Simon Whitlock
  • 12 Dave Chisnall
  • 13 Nathan Aspinall
  • 14 Jonny Clayton
  • 15 Darren Webster
  • 16 Adrian Lewis

Kvalspelare

  • 1 Krzysztof Ratajski
  • 2 Ricky Evans
  • 3 Glen Durrant
  • 4 Joe Cullen
  • 5 Steve Beaton
  • 6 Stephen Bunting
  • 7 Jermaine Wattimena
  • 8 Jamie Hughes
  • 9 Jeffrey de Zwaan
  • 10 Chris Dobey
  • 11 Danny Noppert
  • 12 Max Hopp
  • 13 Mervyn King
  • 14 John Henderson
  • 15 Keegan Brown
  • 16 Vincent van der Voort

Ni som hängt med ett tag bör känna igen i princip alla spelare. Det är världsklass rakt igenom.

Jag kommer lyfta fram några matcher som jag tycker kittlar lite extra eller som innehåller en spelare som jag tycker befinner sig i ett intressant läge och till sist kommer spelen inför turneringen. Men först lite om spelträdet och vem jag tror kommer lyfta bucklan.

Jag tycker det är ett väldigt oviktat spelträd. Övre halvan är helt absurd. MVG, Gary Anderson, Mensur Suljovic, Michael Smith. För att nämna de bäst rankade. Medan det är Cross, Wright, Price och Gurney på den undra halvan. Jag vill påstå att undre halvan är en öppen historia för den som kommer hit med bra form och det gör några stycken av spelarna.

På övre halvan är där tre spelare jag tror lite extra på. MVG har några frågetecken kring sig men jag tycker han har en perfekt inledningsmatch och tror han stormar fram till en kvartsfinal mot Suljovic. Där kan ha få lite motstånd men jag tror han löser även det. Samtidigt tror jag att Chisnall och Gary Anderson möter varandra i kvartsfinal och att Chizzy har en chans att nå semi. Där tror jag dock det tar stopp mot MVG. Från undre halvan har ju Wright visat riktig superform samtidigt är Price en kandidat jag tror manglar sig framåt. Däremot tror jag inte på Gurney. Cross kanske, men tror inte han når final. Jag säger att Price-Wright tar sig till semi och att Wright drar det längsta strået. MVG-Wright i final och MVG lyfter bucklan.

Det får vara min vilda gissning. Slutar väl med att samtliga ryker i första omgången, hehe.

MVG-Beaton

MVG kommer till Matchplay med två raka förluster i bagaget och många sätter frågetecken vid hans form. Nu inleder han mot Steve Beaton som kastat pil långt innan MVG kom till jorden. Beaton är en klasspelare som rört om i grytan förr. Här är så klart MVG stor favorit även om det råder visst tvivel för hans form. Jag skulle säga at detta är en perfekt inledande match för MVG. Det kommer inte vara en hackig match. Beaton kör sitt tempo och bryr sig om sitt eget spel. Det kommer passa MVG som i detta formatet kommer jobba sig in i matchen om det inte stämmer från start. Gör det så däremot, stämmer från start, ja då blir Beaton en munsbit för MVG.

Lewis-Durrant

Två världsmästare som möter varandra. Durrant gör sitt första matchplay. En dröm som går i uppfyllelse för honom. Han spelade för BDO (annat dartförbund) innan han i år gick över till PDC. Där tog han direkt en given plats bland de bästa spelarna och är en riktig klasspelare. Kastar fruktansvärt stabilt och är van vid stora finaler och med mycket erfarenhet. Roligt att notera här är att när Durrant var i BDO hade han samma walk on-sång som Lewis. Dock fick Durrant byta och har skojat lite om att få köpa den av Lewis. Vi får väl se vad han kommer ut med denna gång. Nå väl. Detta är nog den stora matchen i omgång ett. Två spelare som är magiska i sina bästa stunder. Lewis har dock varit borta från många tävlingar och hans form får anses vara tveksam. Men som engelsmännen alltid vill säga ”Den största talangen där finns inom dart”. Något man sagt i flera år och Lewis kämpar med att komma tillbaka efter ett riktigt svagt 2018. Spelbolagen för Durrant till ganska klar favorit här. Jag ser fram emot den här matchen väldigt, väldigt mycket.

Smith-Hughes

Här vill jag bara kort påpeka att Smith fått en otroligt svår lottning. Hughes är en powerscorer. Lugnt och metodiskt så matar han på med sina pilar. Smith har verkligen varit upp och ner med sin form. Han slog nyligen MVG i USA. Men överlag är han inte i sitt esse och sviker dubblarna så kan Hughes skrälla här även om han är debutant i Matchplay.

Chisnall-Hopp

Hopps senaste match var med ett grymt avg på 106 och ända förlorade han. Det var på hemmaplan i Tyskland. Nu möter han Chisnall som jag tycker går från klarhet till klarhet och kastar riktigt bra igen. Världens bästa 180-kastare och börjat klara av pressen bättre på dubblarna igen. Det har alltid varit hans svaga del. Hade Chisnall ökat sin % på dubblarna så hade han varit topp 5 i världen utan tvekan. Hopp är också stabil på 180s och detta kan bli en grym match att titta på.

Anderson-Noppert

Regerande mästare är Gary Anderson. Hans form sätter vi också frågetecken vid. Han har ju vilat sin rygg efter skada och inte varit med i så många tävlingar. Han vann dock World Cup med Wright men efter det har det sett OK, inte mer än så, ut mestadels. Noppert gör sin debut i Matchplay och Gary ska mala ner Noppert här. Hotet från Noppert är om han verkligen sätter sina första pilar i T20. Han har en lite speciell vinkel in på tavlan med sina pilar och sitter pilarna rätt där så är han grym på att fylla på med resten. Bra score kan störa Gary. Skotten som i sin tur är lite skakig på dubblarna. Bjudit till väldigt mycket i några matcher här på slutet där han borde satt press och avgjort mot sina motståndare. Gary är ett hot och kan mycket väl försvara sin titel, men då krävs det att han kommer upp till sin normala nivå och den har jag inte riktigt sett än.

Cross-Dobey

Fin engelsk batalj mellan förra världsmästaren Cross som är i riktigt bra slag igen och Dobey som gör debut här. Cross är lite märklig att se just nu. Han kastar riktigt bra men kan ändå tappa matcher. Han gör lite fel vid fel tillfällen just nu som sätter käppar i hjulet för honom. Men han bör komma in i denna matchen med ett 100+avg och ska därmed avverka Dobey. Dobey är också en som man pratar om som talang och han har sina stunder, men numera borde han vara mer konsekvent och jag tycker inte han är det just nu. Det ska krävas något speciellt om han ska rå på Cross här. Cross har sagt att han inte ska vara en ”nice guy” längre på scen. Han inser att han kastar lite bättre under press och med lite aggressiv stil. Vi får väl se hur han kommer agera här i sin öppningsmatch. Men han har helt rätt. Det var så han vann VM.

White-Cullen

White är ju verkligen en outsider. Han stormar fram i ET-tävlingarna och kastar riktigt bra där. Men det brukar låsa sig för honom i de största tävlingarna och jag ser inga tecken på att det skulle ändras. Cullen hade ett fint race i Matchplay förra året han fick dock vika sig mot Gary Anderson som passade på att trycka in en 9-darter mot honom. Men Cullen kan absolut störa White. Cullen är en spelare som går på rytm. När det stämmer med hans flow så är han riktigt svårslagen och då kommer både 180s och höga utgångar. Han kan lika gärna kasta 100+avg som et 80avg.

Wright-Voort

Här vill jag bara lyfta fram Wright som just nu är tillbaka i sitt esse. Länge har han fått skit för att han byter pilar och inte levererar. Framför allt i PL-darten så fick han höra rätt mycket från många ”tyckare” och visst han strulade och hade det mentalt jobbigt, men han kör sitt race till han hittar rätt och är i zonen. Väl där så är han ett hot mot alla i världen. Där är han just nu. Han vann båda PC-tävlingarna som gick tisdag och onsdag. Han avslutade med sex raka matcher med 100+avg. Innan dess så vann han German Masters förra helgen efter riktigt bra pilar. Peter ”Snakebite” Wright är verkligen på hugget. Förlåt. Mot Voort ska det bara bli seger och som jag skrivit så tror jag han kommer gå långt här.

Gurney-Evans

Gurney är en spelare som jag INTE tror på. Han kan enkelt motbevisa mig, men just nu känns det som att Gurney inte har energin och självförtroendet att kasta sina bästa pilar och det öppnar för en skräll av Evans som är stabil i år. Gurney har en topp som är bra mycket högre än Evans, men just nu tycker jag det kan gå hur som helst här.

Det är väl matcherna som jag tycker är värda att prata lite extra om inför första omgången. Kunde lika bra skrivit om alla då jag inte ser en enda match som inte har något speciellt egentligen. Det kommer bli några magiska dagar med pilar framöver och hoppas ni vill hänga med.

Diskutera gärna med mig på Twitter - @DoubleOne

Glömde jag inte något?

Jo, spelen. Vad landar vi i…

Jag kommer med långtidsspel, spel för matcherna under lördagen nu. Sen kommer jag fylla på i spelboken och all info kommer troligtvis på Twitter så följ med där så missar ni inget.

Långtidsspel

Spel. Att vinna quarter. Chisnall. 7,00. 2/10.

Spel. Att nå final. Chisnall. 23,00. 1/10

Spel. Att nå final. Wright. 4,00. 5/10.

Lördagens matcher

Spel. Anderson-Noppert. Anderson ö5,5 180s. 2,20. 4/10

Spel. Price-Bunting. Price -2,5. 1,83. 5/10.

Nu kör vi nio härliga dagar med dart!

Game on.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.