Nu är sommaren här på riktigt och tolv av tretton matcher på Stryktipset kommer från Sverige. Ganska kul tycker jag. I helgens matcher i division 1 hoppas jag på många bortasegrar.

I förra veckan hade ingen tretton och det är ju en sådan gång jag ska vara med... Jag lyckades dock bara pricka in åtta, men kan samtidigt inte gräma mig jättemycket över så många missar. Den enda är egentligen FA-cupfinalen där jag ju egentligen trodde på Chelsea (och där spelvärdet framåt lördagen svängde över till deras fördel).

Real Madrid C.F. Liverpool FC
1. Real Madrid C.F. - Liverpool FC Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 12

Real Madrid verkar ha haft denna match i sikte ett bra tag och resultaten på slutet tycker jag inte spelar någon större roll. De verkar ha en skadefri trupp och det ska bli riktigt spännande att se vilken startelva de ställer upp med.

Liverpool kan spela offensiv fotboll, men frågan är om defensiven räcker till mot Real. Matip, Oxlade-Chamberlain och (troligen) Can är ju borta, men det är ingen katastrof.

Detta kan såklart gå hur som helst mellan två fantastiska lag. Real är såklart något bättre på pappret, men Pools offensiv skojar ingen bort. Just nu ser Real ut att bli något överstreckade, men jag lämnar inte bort ettan här. Jag funderade länge på om garderingen skulle sitta i krysset eller tvåan, men eftersom sannolikheten för tvåan är klart högre än krysset enligt oddsmarknaden spelar jag 1-2.

AIK IFK Norrköping
2. AIK - IFK Norrköping Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

AIK tuggar på, men imponerade inte väldigt på Bravida Arena igår. I första halvlek var Häcken mycket bättre, men AIK tog över sista delen av matchen. Målskytt Saletros var vass enligt säker källa (min pappa). Hemma är AIK svårslagna med raden 4-1-0.

IFK Norrköping vinner och vinner utan att riktigt imponera. Simon Thern känns ha hittat rätt och är viktig. De kanske är ett lag för toppen i år?

Oerhört svårtippat såklart och jag funderade länge länge på att lämna krysset ensamt, men 17 procent på tvåan just nu gör att jag ser oerhört värde i tvåan och chansar på x2.

Östersunds FK BK Häcken
3. Östersunds FK - BK Häcken Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

I Östersund har Saman Ghoddos lämnat för Irans VM-uppladdningar och det är givetvis ett stort avbräck. Detta skulle också kunna vara sista matchen för Graham Potter och flera andra matcher och det tror jag svetsar samman gänget. Spelet ser något bättre ut nu.

BK Häcken fick Rasmus Lindgren, Viktor Lundberg, Daleho Irandust och Paulinho skadade mot AIK igår. Dessutom fick Erik Friberg och Alexander Faltsetas varningar och är avstängda. Superavbräck!

Med tanke på skade/avstägningsläget i Häcken måste jag spela etta här. Detta trots att Östersund verkar bli relativt hårt streckade. Just nu ligger 53 procent av strecken på ettan.

IK Brage Orgryte Goteborg
4. IK Brage - Orgryte Goteborg Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Brage kryssar på. Efter 0-0 borta mot Frej igår har de sex oavgjorda på nio matcher. Otroligt!

ÖIS imponerar och igår (onsdag) kväll fortsatte de genom att köra över IFK Värnamo vid sidan av kvällens stora match i Göteborg: FC Dynamics seger mot FC Essiq i Korpen Herrar Klass 2B på Heden 41. ÖIS storstjärna Diego Montiel skadade dock axeln och ett avbräck där kan ju påverka negativt på lördag.

Utgångstvåan är given, men krysset kommer nog bli ganska spelvärt. Det finns ju alltid risk för en rekyl för ÖIS och Brage kryssar ju oerhört mycket.

BK Forward Akropolis IF
5. BK Forward - Akropolis IF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 2

BK Forward, som jag trodde på lite grann förra veckan, fortsätter att överraska och vägrar att förlora och har tre vinster och fyra oavgjorda så här långt. Senast spelade de bra i första halvlek och brassen Anderson gjorde (åter) mål. I andra halvlek ska de ha blivit nedtryckta och 1-1 kom logiskt.

Akropolis har också börjat bra och har endast förlorat mot serieledande Västerås SK. Sex mål på två matcher visar att offensiven funkar. Speciellt imponerande var näst senast mot serietvåan Carlstad United. Senast skapade de tydligen ordentligt med chanser men fick bara 2-2 mot bottenlaget Skellefteå. De har ett hyperintressant nyförvärv i Mohamed Bangura som gjorde ett inhopp senast!

När jag läser på om Akropolis tycker jag att de ser intressanta ut och de verkar kunna göra mål. Just nu är Forward otroligt överstreckade (Akropolis är knappa favoriter enligt oddsmarknaden, men Forward har 52 procent av strecken) och jag chansar oerhört med en enkeltvåa.

Nyköpings BIS Syrianska FC
6. Nyköpings BIS - Syrianska FC Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Nyköpings BIS har två segrar så här långt, mot jumbon Karlslund och nästjumbon Skellefteå. Nu är det dags för säsongspremiär på "Rosvalla stadions mustiga naturgräs" som de skriver på hemsidan. Hur det slår har jag ingen aning om...

Syrianska FC har två förluster, men de har kommit mot Carlstad United och Västerås SK så det behöver de inte skämmas över. Raden 2-3-2 (precis som Nyköping) gör att jag gissar att Syrianska understreckas en aning.

Just nu ligger streckenfördelningen 40-27-33 och sannolikhetsutfallet enligt oddsmarknaden 36-24-40 procent. Jag gissar att Syrianska kommer fortsätta vara spelvärda framåt lördag och utgångstvåan är given. Men jag är lite orolig att det påverkar "Bissarna" positivt att spela på sin riktiga hemmaarena och jag plockar med krysset.

Oskarshamns AIK Utsiktens BK
7. Oskarshamns AIK - Utsiktens BK Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Oskarshamn imponerar och slog Lund borta med 5-4 senast! Förlusten i cupen i veckan lägger jag ingen vikt vid.

Utsikten är inte heller dåliga och segern senast (med Stefan Rehn på bänken) mot Mjällby är oerhört imponerande.

Oskarshamn ser ut att bli ordentligt överstreckade här. Redan nu på torsdagsförmiddagen är streckfördelningen 61-19-20 och sannolikhetsfördelningen 53-23-24. En lång bortaresa till trots chansar jag ordentligt på x2.

Tvååkers IF Ängelholms FF
8. Tvååkers IF - Ängelholms FF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Tvååker går klart över förväntan trots att coach Lindström aldrig är riktigt nöjd. Vinsterna är med uddamålet nästan varje gång och det imponerar ju, men frågan är om det är hållbart.

Ängelholms FF har raden 3-1-3, men segrarna kommer mot bottenlag. I den senaste förlusten mot topplaget Torns IF verkar det som att Torn kontrollerade matchen.

Det tar emot lite att spika Tvååker med tanke på att de "bara" vinner med uddamålet varje gång, men någonstans måste jag spika och än så länge är Tvååker inte oerhört överstreckade.

Brommapojkarna Örebro SK
9. Brommapojkarna - Örebro SK Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Brommapojkarna går ju ganska trögt, men vinsten mot Kalmar stärker givetvis. Utgången i kvällens bortamatch mot Trelleborg påverkar givetvis en del. Poäng där och ett litet självförtroende kan infinna sig. Än så länge har BP idel förluster på bortaplan.

Örebro överraskar positivt. Det faktum att de får flera dagars vila inför söndagen bör vara en jättefördel. Dock är Johan Mårtensson och Nordin Gerzic avstängda och det är en stor nackdel.

Örebro kommer utvilade och bör vinna, men BP plockar sina poäng hemma och Mårtensson och Gerzic är riktigt viktiga. Jag garderar med krysset trots att BP inte har ett kryss så här långt i Allsvenskan.

GIF Sundsvall IFK Goteborg
10. GIF Sundsvall - IFK Goteborg Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

GIF Sundsvall går klart bättre än förväntat, men har nu två förluster mot tufft motstånd. En dags längre vila än Blåvitt.

Blåvitt spelar ikväll mot Djurgården och det finns en stor risk att de kommer slitna på söndag. Annars känns det kanske som att de går lite bättre än vad jag trodde inför säsongen.

Sundsvall är inte dåliga och förlorar ogärna hemma. Blåvitt spelar torsdag - söndag. Strecken gör Sundsvall till knappa favoriter och jag tycker det känns rimligt och spelar 1x.

Kalmar FF Hammarby
11. Kalmar FF - Hammarby Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Kalmar FF kommer från två raka bortaförluster men före det visade de god form. På hemmaplan har de tre vinster och en oavgjord och det imponerar såklart.

Hammarby fick sin förlustnolla spräckt i derbyt mot AIK och det var säkert lite oturligt som de vill göra gällande, men de har haft en hel del flyt fram tills dess. Otroligt imponerade av Bajen att sitta på 25 poäng efter tio omgångar.

Jag tycker det luktar kryss lång väg här. Nanne vet nog hur han ska tackla Bajen trots att det inte är många spelare kvar sen hans tid i klubben. Garderingen viktar jag efter lång betänketid över mot tvåan och anledningen är att den är mer spelvärd just nu (38 procent av strecken, men 47 procent sannolik enligt oddsmarknaden).

Malmö FF Dalkurd FF
12. Malmö FF - Dalkurd FF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Malmö FF kanske är på gång nu och de verkar vädra lite morgonluft. Rosenberg är ohälsosamt viktig och bör vara het igen med tanke på att MFF har stor fördel med en veckas vila.

Dalkurd går tungt och plockar inga poäng trots att de tydligen spelar ok. Match ikväll hemma mot Elfsborg gör att de nog är lite slitna på söndag.

Det ska vara klasskillnad här och jag spikar trots 74 procent av strecken just nu.

IK Sirius Djurgårdens IF
13. IK Sirius - Djurgårdens IF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 2

Sirius har en skadelista längre än tiden det tar för mig att återhämta mig efter en korpfotbollmatch och var chanslösa i Östersund igår. På hemmaplan saknar de fortfarande en seger.

Djurgården går helt OK, men kan komma slitna med tanke på att de möter Blåvitt borta ikväll. Kerim Mrabti är oerhört viktig i nuläget. Djurgården har också lite skador, men längden på listan är inte i närheten av Sirius.

Just precis nu på torsdag förmiddag är Djurgården inte direkt överstreckade till 53 procent och jag spikar. Men det är givetvis vettigt att avvakta utfallet i kvällens match innan spel lämnas in.

Spelförslag på Stryktipset på 256 rader:

1
1
2
2
X
2
3
1
4
X
2
5
2
6
X
2
7
X
2
8
1
9
X
2
10
1
X
11
X
2
12
1
13
2

Spelförslag på Topptipset på 32 rader:

1
1
2
2
X
2
3
1
4
X
2
5
2
6
X
2
7
X
2
8
1

Ett inlägg av
Martin Berglund Martin Berglund