Systemförslag: Stryktipset & Topptipset vecka 18

Martin Berglund,

Den engelska ligafotbollen börjar lida mot sitt slut och jag försöker ta hänsyn till motivationsfaktorn i vissa av dagens matcher. Men jag är ödmjuk med att just denna parameter kanske är den svåraste av alla att ta hänsyn till i sportgissandets underbara värld.

Jag chansar dock med att starta med tre gånger x2 i matcher där både motivation talar för bortalagen och spelvärdet ligger på tvåorna vid jämförelse mellan streck och odds.

Everton FC Southampton FC
1. Everton FC - Southampton FC Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Everton har spelat upp sig och tagit ganska bra med poäng på slutet. De har ju en trupp för topp sju i Premier League och att sluta åtta är ju faktiskt OK. De har en hel del skador sedan en tid.

Southampton har fortfarande en god chans att klara nytt kontrakt efter segern senast, men då krävs nästan seger här också. Skadeläget ser utmärkt ut!

Jag har ingen statistik som styrker mitt påstående om att bottenlagen i Premier League brukar börja vinna med tre-fyra matcher kvar av säsongen, men så känns det åtminstone.  Jag funderade länge på att spika en mycket spelvärd tvåa, men Everton är trots allt i grunden bättre så jag plockar med krysset. Vid jämförelse mellan odds och streck är Everton hopplöst överstreckade (50 procent av strecken men bara 33 procent chans till vinst enligt oddsmarknaden).

AFC Bournemouth Swansea City
2. AFC Bournemouth - Swansea City Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Bournemouth är klara för nytt kontrakt och har chansen att hamna på en ganska bra placering. De har inte tagit speciellt mycket poäng på slutet. Skadelistan ser OK ut och jag hittar inga nya skadade spelare.

Swansea behöver vinna. De ligger just nu en poäng före Southampton och en seger skulle möjligen kunna göra att Swansea avancerar förbi Huddersfield och/eller West Ham. De har haft tuffa matcher på slutet utan att göra bort sig (Man City räknas inte) och nu har de chansen i en lite enklare match.

Motivation slår klass brukar det heta och här är klassen nog ungefär likvärdig och Swansea behöver segern. Streck och odds ligger ungefär lika.

Leicester City West Ham United
3. Leicester City - West Ham United Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Leicesters supportrar är inte nöjda med hur laget presterat på slutet och alla verkar inte nöjda med Puel. Det finns ju ordentligt med kvalitet i laget men frågan är om (vissa av) spelarna bryr sig.

West Ham behöver några poäng till för att säkra kontraktet. De har två raka förluster, men det är mot Arsenal och Manchester City och nu har de verkligen chansen att plocka en trea. De har dock bara två bortasegrar på hela säsongen!

Trots West Hams bortastatistik går jag på x2 här och anledningen är motivation, men också att det ser ut som att det finns ett litet spelvärde i x2 vid jämförelse mellan streck och odds.

Watford FC Newcastle United
4. Watford FC - Newcastle United Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X

Har Watford spelat klart för säsongen? Två poäng på de senaste sju matcherna imponerar inte. De har en fortsatt diger skadelista och kanske det påverkar ordentligt.

Newcastle körde några segrar i rad och säkrade kontraktet. Därefter har det, lite som väntat, gått sämre och de har två raka 1-0-förluster. Skadeläget är riktigt bra med endast Christian Atsu borta.

Jag har en känsla att detta blir en riktigt gäspig historia och chansspikar krysset. Vid jämförelse mellan streck och odds ser Watford ut att bli överstreckade. Om det ändras kanske ettan blir vettig.

West Bromwich Albion Tottenham Hotspur
5. West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 2

West Bromwich Albion har, lite som väntat, spelat upp sig på slutet. Förra veckan grämer det mig oerhört att jag inte valde x2 istället för 1x i Newcastle. Känslan var tydligt att West Brom kunde skrälla. Det är teoretiskt inte helt kört att klara sig kvar, men då behöver de vinna här och det känns tufft.

Tottenham Hotspur ser lite svagare ut just nu, men har ju ett fantastiskt lag och en otrolig högstanivå. De har tredjeplatsen i egna händer och jag antar att de gör allt de kan för att plocka den.

Jag vill egentligen gardera här, men måste spika någonstans och väljer tvåan. Det tar emot att, återigen, gå emot West Brom. Vid jämförelse mellan streck och odds är West Bromwich otroligt överstreckade dock (23 procent av strecken men 12 procent sannolikhet enligt oddsmarknaden), men jag antar att det jämnar ut sig inför helgen.

Blackburn Rovers Oxford United
6. Blackburn Rovers - Oxford United Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Klassiska Blackburn Rovers är klara för uppflyttning från League One sedan en (kort) tid och förlorade också borta mot Charlton senast. Nu avslutar de hemma på Ewood Park och jag gissar att det faktum att de spelar hemma gör att de ser till att göra allt de kan i avslutningen. Priserna på tidigt bokade biljetter har reducerats ordentligt för att se till att göra detta till en avslutande publikfest.

Oxford United har vunnit två raka mot Doncaster och Rochdale och har spelat till sig en plats i League One även nästa säsong. Frågan är om de är nöjda så?

Två lag som inte har något att spela för (förutom en liten chans till serieseger för Blackburn) och då går jag på klasskillnaden och hemmafördelen och spikar ettan. Så här på torsdagsmorgonen har Blackburn 73 procent chans till vinst enligt oddsmarknaden och 70 procent av strecken och jag spikar, men troligtvis spelas det ännu hårdare på Blackburn framåt lördag och den rike garderar med ett kryss.

Doncaster Rovers Wigan Athletic
7. Doncaster Rovers - Wigan Athletic Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Doncaster har kryssat sig till ett nytt kontrakt (17 oavgjorda på 45 matcher) och är kanske nöjda så.

Wigan är klara för uppflyttning och leder ligan och vill nog se till att sluta i topp. De är ligans bästa bortalag med 14 vinster på 22 matcher.

Liksom ovan en match där det inte finns mycket att spela för och troligen vinner väl Wigan bara, men faktumet att de spelar på bortaplan gör att jag tar med krysset. Just nu är faktiskt spelvärdet på tvåan (57 procents sannolikhet enligt oddsmarknaden och 51 procent av strecken), men det troliga är att det vänder framåt lördag.

Fleetwood Town Walsall FC
8. Fleetwood Town - Walsall FC Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 12

Fleetwood Town tog en massa poäng i mars och första halvan av april. Därefter känns det som att de var lite nöjda och har tre raka förluster. Frågan är hur de står sig idag.

Walsall har sett till att klara nytt kontrakt med seger mot Northampton och oavgjort mot Bradford. Är de nöjda nu eller släpper all nervositet när de inte måste ta poäng?

Två lag långt ner i tabellen men som inte riskerar att trilla ur. Fleetwood är ligans näst sämsta hemmalag så frågan är om de har någon hemmafördel. Jag tycker att denna matchen känns omöjlig på förhand och chansar bort krysset med en svängdörr.

Gillingham FC Plymouth Argyle
9. Gillingham FC - Plymouth Argyle Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 2

Gillingham har nio raka utan vinst och har inte vunnit på hemmaplan sedan 27 januari. De spelar dock en hel del oavgjort och har totalt 11 oavgjorda på 22 hemmamatcher. De har sitt på det torra och inte mycket att spela för.

Plymouth ligger tre poäng från Charlton på kvalplats och måste vinna här och dessutom stort om det ska finnas någon chans alls att knipa sjätteplatsen. De har fem raka bortamatcher utan vinst.

Gillingham imponerar inte just nu och här är det enkeltvåan eller x2 som gäller. Med tanke på Gillinghams krysstatistik borde ju krysset med, men plånboken räcker inte till. Plymouth har 41 procent chans till vinst enligt oddsen och 42 procent av strecken.

Portsmouth FC Peterborough United
10. Portsmouth FC - Peterborough United Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Portsmouth ligger åtta och har spelat bort chanserna till kvalspel med fem raka utan vinst och tre raka förluster (som knappa favoriter). Senast förlorade de mot ett nedflyttningsklart Bury efter en målvaktstabbe. De spelar ogärna oavgjort på hemmaplan och raden lyder 11-3-8. Efter vad jag läst mig till sammanfaller Portsmouth dåliga form med att Tottenhaminlånade Anton Walkes varit skadad. Jag antar att så även är fallet nu, men det kan vara värt att leta info framåt lördag.

Peterborough har en poäng mindre än Portsmouth och har också spelat bort chanserna till slutspel på slutet. Fyra raka förluster följdes upp av seger mot formlösa Fleetwood Town. På bortaplan har de fyra förluster och en oavgjord de fem senaste. Raden på bortaplan under säsonen lyder 5-9-8.

Två formsvaga lag. Portsmouth är något överstreckade just nu (51 procent av strecken, men 45 procent chans till vinst enligt oddsmarknaden), men jag streckar ändå från vänster med tanke på hemmafördelen.

Rochdale FC Charlton Athletic
11. Rochdale FC - Charlton Athletic Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Rochdale ligger under nedflyttningsstrecket med en poäng upp till Oldham ovanför. De behöver troligen en seger här för att ha någon chans till att klara sig kvar, men förlorar Oldham borta mot Northampton räcker ett oavgjort resultat. Rochdale har ogärna förlorat på slutet, men spelar alldeles för mycket oavgjort. Förra veckans förlust mot Oxford känns onödig.

Charlton ser ut att hamna på kvalplats, men behöver ytterligare en poäng här för att vara helt klara. Formen är god med tre raka segrar mot tufft motstånd.

Äntligen en match som verkligen betyder något. Och för båda lagen. Oddsmarknaden har gjort Rochdale till favoriter här. Det känns lite märkligt med tanke på tabellplaceringen, men Rochdale visade i FA-cupen (de slog ut Millwall och spelade oavgjort hemma mot Tottenham) att det finns kvalitet och de har inte förlorat mycket de senaste månaderna. Spelvärdet finns i hemmaseger vid jämförselse mellan streck och odds och jag plockar 1x, men hade helgarderat direkt vid ett större system.

Scunthorpe United Plymouth Argyle
12. Scunthorpe United - Plymouth Argyle Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Scunthorpe är klara för kvalspel och visar superform med fyra raka segrar utan att ha släppt in mål. Intressant är att de faktiskt tagit fler poäng borta än hemma i år.

Bradford kommer sluta på övre halvan, men har inte mycket att spela för. De är ett ganska bra bortalag (rad 9-4-9) men har varit katastrofala de senaste månaderna i bortaspelet (raden 0-2-8 de senaste tio matcherna imponerar inte).

Det känns som att motivationen finns hos hemmalaget här. Eftersom Bradfords bortaspel varit katastrofalt poängmässigt på slutet spikar jag ettan trots att en jämförelse mellan streck och odds visar jag att den är något överstreckad. Just nu ligger streckfördelningen på 62-19-19 procent och sannolikhetsutfallet från oddsmarknaden på 51-27-22 procent, så det spelvärda krysset ska absolut med för den som har råd.

Östersunds FK IFK Norrköping
13. Östersunds FK - IFK Norrköping Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Var det proppen ur senast för Östersund? Efter en svag inledning och problem vid sidan av planen spelade de ut borta mot BP. Frågan är egentligen vad det säger? Det är skillnad på BP och IFK Norrköping. Viktiga Tesfaldet Tekie har inte spelat så här långt, men är nog snart tillbaka från sin skada.

Norrköping har börjat OK men var katastrofala senast hemma mot Trelleborg. Jag tycker att de har ett mycket intressant lag på pappret. David Moberg Karlsson var skadad senast, men ska träna för fullt idag torsdag. Det kan vara viktigt att få tillbaka honom med tanke på att Jordan Larsson är avstängd.

Potentialen är såklart något högre Östersund, men jag litar inte på dem ännu och tycker att Norrköping är intressanta. Som det är nu är streck och odds relativt lika fördelade. Jag spelar 1X.

Spelförslag på Stryktipset på 256 rader:

1
X
2
2
X
2
3
X
2
4
X
5
2
6
1
7
X
2
8
1
2
9
2
10
1
X
11
1
X
12
1
13
1
X

Spelförslag på Topptipset på 32 rader:

1
X
2
2
X
2
3
X
2
4
X
5
2
6
1
7
X
2
8
1
2

Ett inlägg av
Martin Berglund Martin Berglund
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord