Systemförslag: Stryktipset & Topptipset vecka 13

Martin Berglund,

Bloggdebut på 1x2! Jag tycker att detta ska bli riktigt kul och inleder med ett ganska långt inlägg. Jag ska försöka skriva ordentligt varje vecka men jag kan inte lova att det blir riktigt lika långt framöver.

När jag spelar Stryktipset brukar jag jämföra streckfördelningen med sannoliksutfallet som jag beräknar från medelodds på oddsmarknaden. Trots att jag tror på min egen förträfflighet är jag tillräckligt ödmjuk för att inse att "wisdom of the crowd" slår mig i längden. Det vill säga, oddsmarknaden (som mer eller mindre helt styrs av hur oddsspelare satsar) slår mig generellt över tid. Det betyder inte att det inte går att hitta spelvärde i vissa matcher under vissa förutsättningar, men för tretton matcher litar jag på marknaden. Jag väljer dock inte helt bort subjektiviten i mina tips.

Jag återkommer till exakt hur jag beräknar sannolikheterna i respektive match i ett framtida inlägg.

Everton – Manchester City: 2

Ryktena kring ny manager i Everton börjar intensifieras och det kanske är förståeligt trots att de just nu ligger på nionde plats i Premier League och har två raka segrar. Sam Allardyce verkar ha en bromsande effekt på den trots allt ganska hyggliga truppen. Paulo Fonseca är den senaste jag läst om som eventuell ersättare i sommar. Två raka segrar har dock gett lite arbetsro och att Tosun hittat formen betyder mycket. Mason Holgate skadade sig i U21-landskampen i helgen, men han har inte startat på slutet så det ska inte vara så farligt. Det verkar också som att Ashley Williams är avstängd.

Manchester City bara kör trots att ligan redan är klar i praktiken. Bredden på truppen gör att de har en fantastisk startelva även om några stjärnor vilas. Det gör att utgångsstrecket sitter på bortalaget trots onsdagsmatch mot Liverpool i Champions League i tankarna. Mer eller mindre hela truppen har varit på landslagsuppdrag under veckan och det sliter ju lite grann.

Just nu (onsdag kväll) finns det faktiskt ett otroligt spelvärde hos Manchester City. Endast 58 procent av strecken ligger på tvåan, men enligt oddsmarknaden har de drygt 70 procent chans till vinst. Detta kommer givetvis fördelas annorlunda ju längre spelstopp vi kommer, men för nu är rekommendationen enkeltvåa.

Brighton – Leicester : x2

Brightons statistik på hemmaplan är mycket bättre än borta och det är helt klart där de tar sina poäng. Tre raka hemmasegrar i ligan imponerar. Skadeläget ser vad jag kan hitta ok ut men Anthony Knockaert är avstängd.

Jag tycker att Leicester ser mycket bättre ut än antalet poäng de skrapar ihop. Förlängningsförlusten mot Chelsea i FA-cupen svider såklart men det är länge sedan nu och ska inte påverka.

Just nu är streckfördelningen 39-28-33 procent, men enligt oddsmarknaden är matchen nästan helt jämn. Därför blir rekommendationen x2 trots Brightons hemmastatistik. Jag kan dock inte blunda för att Brighton ogärna förlorar hemma och skulle direkt helgardera vid ett större system.

Manchester United – Swansea : 1

Manchester United imponerar inte på något sätt alls och trots det ligger de tvåa i ligan. Otroligt på många sätt. Hemma vinner de dock oftast. Tolv av femton och de två senaste mot Liverpool och Chelsea är ju inte kasst. Ingen av storstjärnorna verkar vara borta och det finns självfallet kvalitet.

Swansea som såg så hopplösa ut tidigare under säsongen ser just nu ut att klara nytt kontrakt. Det är dock tight och de behöver fler poäng. Frågan är om de räcker till mot kvaliteten som trots allt finns i United. Jordan Ayew är avstängd.

Enligt oddsmarkanden har Man United nästan 80 procent chans till vinst, men ”bara” 74 procent av strecken ligger på ettan just nu. Trots att det tar emot att spika United känner jag mig tvungen. 

Newcastle – Huddersfield: x

Newcastle tog en viktig seger mot Southampton före uppehållet, men jag tycker Saints var tragiskt bleka. Efter en massa hemmaförluster i slutet av 2017 har Newcastle lyckats ta poäng på St. James Park under 2018. Matt Ritchie verkar vara den enda viktiga spelaren som är tveksam tills på lördag.

Huddersfield lyckas hålla sig över nedflyttningsstrecket trots att de har stora problem att göra mål just nu.

Enligt streckfördelningen ser det just nu ut som att Newcastle är alltför överstreckade (61 procent av strecken och 55 procent sannolikhet till vinst enligt oddsmarknaden). Jag ser inte att Huddersfield vinner och chansar ordentligt med ett enkelkryss! Det luktar 0-0 lång väg.

Watford – Bournemouth: x2

Watfords skadelista är lång och de har två ordentliga förluster borta mot Arsenal och Liverpool. Det kanske vi inte ska lägga för stor vikt vid dock med tanke på motståndet. Hemma har de tre raka segrar och det ska inte förringas.

Bournemouth har, liksom Watford, 36 poäng och båda börjar få lite luft ner till nedflyttningsstrecket. Skadeläget ser någolunda ut. Ordinarie målvakt Asmir Begovic har spelat småskadad länge enligt informationen jag lyckats få fram, men vilade under landskampsveckan och borde kunna spela igen.

Spelvärdet ligger just nu hos bortalaget med streckfördelning 46-31-23 procent och sannolikhet enligt oddsmarknaden på 41-28-31 procent. Jag chansar på x2 och hoppas på tvåan!

West Bromwich – Burnley: 1x2

West Bromwich ser ut att ha gett upp och det enda som gör att Alan Pardew får behålla sitt jobb verkar vara att de inte har råd att sparka honom. Kanske har landskampsuppehållet gett dem lite tid att lappa ihop styrkorna?

Burnley är fortfarande säsongens stora överraskning och nu har de lyckats ta två segrar igen. Skadeläget verkar ha förbättrats och det spelar så klart roll

Vid jämförelse mellan streck och odds finns ett litet värde hos hemmalaget och framförallt i krysset. Det tar emot ordentligt att följa värdet och spela 1x så jag helgarderar.

West Ham – Southampton: x2

West Ham har ordentligt med skador och en kass form. 2-11 mot Liverpool, Swansea och Burnley imponerar sannerligen inte.

Southampton har inte heller form. De slog i och för sig Wigan senast men imponerade inte efter vad jag hört (inte sett något från matchen).

Två lag där jag verkligen inte vill att något ska ramla ur Premier League. West Ham för supportrarnas skull och av nostalgiska skäl. Southampton för att det är en finfin klubb på (förhoppningsvis) tillfällig dekis. Lite förvånande är Southampton knappa favoriter enligt oddsmarknaden. Streckfördelningen lyder 41-28-31. Jag litar på att oddsmarknaden läser matchen bättre än stryktipsspelarna (och mig) och spelar x2.

Birmingham – Ipswich: 1

Birmingham ligger precis under strecket och visade usel form innan de plötsligt slog Hull klart senast. Är det möjligt att nye managern Garry Monk börjar få ordning på skutan? Inte helt omöjligt tror jag, jag tycker han verkar vara en ganska bra och fortfarande ung manager.

Ipswich börjar hamna i ingemansland och efter att ha varit svårslagna under 2018 har de nu förlorat två raka.

Jag har en känsla för Birmingham här. Oddsfördelningen lyder 47-26-27 procent och enligt oddsmarknaden har Birmingham 45 procent chans till vinst. Jag spikar!

Hull – Aston Villa: 1x

Hull blandar och ger och förlusten senast mot Birmingham tyder på svaghet. Före det har de dock några fina segrar och de behöver några segrar till för att klara kontraktet. Skadeläget i Hull ser kanon ut!

Aston Villa verkar däremot ha stora skadebekymmer. Jag räknar till tre spelare som ej tillgängliga och sju som osäkra. Kan skadeläget vara en anledning till att de torskat två raka efter deras starka seger mot Wolves?

Matchen är helt jämn enligt oddsmarknaden, men streckfördelningen lyder 30-26-44. Inget snack om att värdet ligger på 1x.

Walsall – Portsmouth: 1x2

Walsall har fyra poäng ner till nedflyttning och behöver några poäng till. Formen är svag med tre raka förluster (de två senaste dock mot ligans etta och tvåa...) och dessutom tre raka hemmaförluster. De köpte loss Dean Keates som ny manager nyligen och tror hårt på honom. De lånade in Krystian Bielik från Arsenal i januari men har varit skadad sedan dess och är först nu spelklar. Kanske kan han hoppa in och få fart på Walsall?

Portsmouth å sin sida har bara två poäng upp till positiv kvalplats och kommer från segrar mot Oxford och Oldham. Före det visade de svag form och frågan är om det vänt tillbaka till positivt nu.

Oddsmarknaden och streckfördelningen ger likvärdig fördelning med knapp favorit på Pompey. Ny manager och mycket att spela för i Walsall gör att jag helgarderar.

Juventus – Milan: 1x

I Italien möter mäktiga Juventus inte (längre) riktigt lika mäktiga Milan. Oavgjort borta mot Spal senast imponerar såklart inte men förutom den matchen lyser det oerhört mycket grönt kring Juve. Tolv raka segrar i ligan skojas inte bort.

Milan var svaga mot Arsenal men har annars gått otroligt bra under 2018. Ska de ge Napoli en hjälpande hand i slaget om ligatiteln?

Juventus är något överstreckade enligt streck vs sannolikhet från oddsmarknaden. Ettan är streckad på 62 procent av kupongerna, med sannolikhet strax under 60 procent enligt oddsmarknaden. Jag ser ett litet värde i krysset och plockar med det. 1x.

Bayern München – Dortmund: 1

I Bundesliga har vi stormöte och det är ju alltid intressant. Bayern München har ju massor av världsspelare och mot Dortmund bör de spela bästa laget. Speciellt med tanke på att de förlorade senast i ligan. De har dock CL-match redan på tisdag och om de eventuellt vilar alltför många storstjärnor kanske det ger negativ effekt.

Dortmund blandar och ger tyvärr och kan inte längre utmana Bayern i ligan. De har en hel del kvalitet men får just nu inte riktigt ut tillräckligt. En del del skador har också ställt till det.

Än så länge ligger 66 procent av strecken på ettan och Bayern har 69 procent chans till vinst enligt oddsmarknaden. Så länge streckfördelningen inte sticker iväg ordentligt rekommenderar jag ettan. Jag tror inte Dortmund räcker till helt enkelt.

PSG – Monaco: 1

Franska cupfinalen spelas i Bordeaux. PSG kör ju över det mesta i Frankrike och ska såklart vara favoriter.

Monaco är dock inte dåliga och leder ligan bland resten av lagen i Frankrike. Falcao gör mycket mål och efter en skadeperiod gjorde han mål i landskampen mot just Frankrike i veckan. Frågan är om han räcker till mot PSG. Jag tror inte det.

Streckfördelning och sannolikhetsutfallet utifrån oddsmarknaden ligger ganska lika och så länge inte strecken på ettan kryper över 70 procent rekommenderar jag enkelettan. Jag gissar dock att så kommer ske och har du råd ska nog krysset med.

Lycka till!

//Martin

Systemförslag Stryktipset 288 kr

2
x2
1
x
x2
1x2
x2
1
1x
1x2
1x
1
1

Systemförslag Topptipset 36 kr

2
1x2
1
x
x2
1x2
x2
1

Ett inlägg av
Martin Berglund Martin Berglund
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Registrera dig
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Glömt lösenord