Back in business

Märkligt var ordet. Jag trodde i ärlighetens namn inte att jag skulle få sätta fingrarna mot tangenterna och skriva ihop ett inlägg innan tidigast i höst. Nu har dock en möjlighet öppnats. En väldigt udda möjlighet. Det ska tävlas i dart från och med idag och 32 kvällar framöver. Eller tävlas är kanske inte rätt ord, det finns inga poäng eller pengar att vinna. Det finns dock en ära att vinna, och den finns det många av dartspelarna som vill åt. Men vad är det egentligen som sker då? Hur ska det kunna ske en tävling just nu?

PDC Home Tour

Såhär ligger det till. Alla 128 spelare med ett ”tour card” har fått möjligheten att delta. Om det nu blir så är inte riktigt klart. Dessa ska i så fall delas in i 32 grupper om fyra. Varje grupp får en varsin kväll där alla spelare möter alla och en gruppsegrare ska koras. De 32 gruppvinnarna går sedan vidare till en fas två, som ännu inte är förklarad hur den ska gå till.

Då situationen ser ut som den gör i världen kommer spelarna inte möta varandra på samma tavla på samma plats. Alla spelare kommer tävla hemifrån. En kamera sätts upp i allas hem och tävlingen kommer såpass kunna sändas från första till sista pil. Den kommer även kommenteras från ännu ett hushåll, allt för att göra det så på riktigt det bara går. Matcherna spelas i bäst av nio legs vilket är ett väldigt kort format som öppnar upp för skrällar.

Jag är själv positiv till denna tävling. Abstinensen av sport är hög och jag säger allt annat än nej till detta, även om det inte är fullt på riktigt. Det ska bli väldigt spännande att se om först och främst alla toppspelare ställer upp. Sedan ska det bli spännande att se hur seriöst detta tas av alla spelare. Min tro är att det kommer bli taget seriöst. Spelare som Van Gerwen kommer garanterat se detta som en möjlighet att bli ihågkommen för ännu en sak, och dessutom vinna något ingen annan någonsin vunnit. Spännande är ordet! Fyra första grupperna är annonserade och ikväll ska vi ta ett dyk ned i grupp nummer ett!

Grupp 1.

Peter Wright (Världsranking, 2)

Jamie Lewis (VR, 60)

Niels Zonneveld (VR, 81)

Peter Jacques (VR,129)

.

Peter Wright

Under normala omständigheter är det här en grupp som Peter Wright hade vunnit med händerna bakbundna, typ. Tillsammans med Van Gerwen och Price har han helt klart varit den bästa spelaren i världen senaste 12 månaderna. Något han inte minst visade när han för första gången i sin karriär fick lyfta pokalen i Alexandra Palace efter sin trumf i VM på nyårsdagen.

Nu ska det dock kastas på hemmaplan, på riktigt, och känner jag Peter Wright rätt kan han komma till spel med vilka pilar som helst. Vilket oroar mig lite spelmässigt. Eller gör det verkligen det? Wright kastar averages över 100 på löpande band just nu nästan oavsett vad han kastar med. Han ska bara vinna denna grupp om han lägger manken till.

Tilläga går också att Wright har otroligt fin ”mancave” hemma där han tränar. En liten stuga med tavla och pokaler på gården som nog de flesta på touren är avundsjuk över. Han äger även ett helt gäng med kycklingar. Men det är en annan historia.

.

Jamie Lewis

Jamie Lewis är näst högst rankad i denna grupp. En ranking han dock inte lever upp till. Tar man alla spelares tio bästa prestationer detta år hamnar han på plats 234. Han har väldigt svårt att få ihop resultat Lewis. Det är väldigt mycket förluster i andra rundor, och hans averages lovar inte gott för framtiden heller.

Jamie Lewis blev på riktigt ett namn under världsmästerskapen 2017 när han kom skjuten som ur en kanon. Han tog den absolut sista platsen till VM i ett förkval. Han tog sedan tillvara på den platsen och tog sig hela vägen till semifinal där Phi Taylor stod i vägen. På vägen dit slog han Peter Wright i andra omgången, en match undertecknad hade lyckan att se live, i en match där hans average stannade på 107,27. Dom prestationerna är han långt bort ifrån i dagsläget och något måste börja ske med Lewis om han inte ska ramla ur topp 64 i världen.

.

Niels Zonneveld

Niels Zonneveld är den yngste spelaren i gruppen med sina 22 år. Precis som Jamie Lewis har han inga resultat att komma med. Han vann sitt ”tour card”2019 och har sedan dess enbart varit i två sextondelsfinaler på protouren som bäst. Har har dock framtiden framför sig och nog finns det lite kvalite i han. Han har under 2020 slagit spelare som Ratajski, James Wade och Simon Whitlock.

.

Peter Jacques

Peter Jacques är den siste spelaren i gruppen, och i ärlighetens namn trodde jag knappt att han hade ett tour card. 2019 var han utan ett tour card och fick hålla till på ”challenge tour” där han på 20 deltävlingar som bäst nådde två sextondelsfinaler. Det genererade 600 inspelade pund för den 47årige engelsmannen. Ett miserabelt år med andra år.

På något märkligt sätt spelade han till sig ett tour card i Januari och har blivit belönad med att få spela på touren två nya år. Det har dock inte börjat bra för Jacques som har otroligt svårt att vinna matcher. Hans average kliver sällan över 90, och då får man svårt att vinna matcher. Hans självförtroende måste vara i botten just nu och han ska inte ha mycket att sätta emot i denna grupp.

.

Wright-Jacques

Här är det inget snack för mig. Wright är så otroligt mycket bättre än Jacques just nu och jag ser inte hur en annan miljö någonsin skulle ändra på det. Wright börjar dessutom kasta och behöver bara ett break för att lösa sin handikapplina. Denna tar vi utan att tveka!

Peter Wright -2,5 Legs till 1,66 hos bet365

.

Lewis-Zonneveld

Denna match mellan två spelare som har haft svårt att få ihop något slags resultat på senare tid kan tyckas vara tight. Jag tycker dock att Lewis ska vara favorit här. Han har visat mer än Zonneveld och vi vet att han har höga averages och bra pilar i sig. Tror det passar honom bra att få vara hemma och kunna slappna av lite. Gillar oddset på honom här.

Jamie Lewis att vinna till 1,83 hos Bet365

.

Lewis-Jacques

Vi fortsätter på samma spår i denna match. Jacques har varit en total katastrof senaste två åren och jag håller honom en bra bit under Lewis just nu. Som skrivet ovan tror jag också att Lewis kan slappna av när han kastar hemifrån. Lewis börjar dessutom kasta vilket är en större fördel i detta korta format. Fint odds som vi hugger direkt!

Jamie Lewis att vinna till 1,83 hos Bet365

.

//Axel Andersson

//@MrXet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.