Speltips: Ski Classics - Marcialonga: Vokuev och Eliassen med nya framgångar i Italien?

Skidor 2/21

Det är dags för en av de stora klassikerna i långloppscupen Visma Ski Classics då Marcialonga går av stapeln under söndagsmorgonen.

Finbesök från världscupen

Till att börja med ska det sägas att det väntas finbesök från aktuella och forna traditionella längdskidåkare som främst känns igen via sitt deltagande i världscupen. Det är Dario Cologna, Sjur Røthe, Alexander Legkov, Evgeniy Dementiev, Nikita Kriukov och inte minst Petter Northug som ställer sig på startlinjen i Moena för att ta sig de sju milen ner till Cavalese för att ta den avslutande stigningen uppför backen i Cascata. Den sistnämnde är säkerligen bara där för att visa upp sina glasögon, och står i 150 gånger pengarna på att vinna loppet.

Ja för det är en rejäl stigning som ska tas mellan husen uppför ”The Cascata Climb”. Relativt lätt åkning fram dit även om det brukar kunna spricka upp en del under loppets gång. I fjol var det sex åkare som skaffat sig en lucka med fem kilometer kvar, ungefär tre kilometer inför den sista stigningen, vilket påvisar att det kan spricka upp rejält när de åkstarka herrarna väl trycker på, som Eliassen, Nygaard och Kardin var några av de som höll uppe tempot och var de tre som tog pallplatserna. Ny upplaga av den italienska klassikern - med samma dominans från Petter Eliassen även i år?

Eliassen med fäste i la Diagonela - Big fail eller taktiskt drag?

Förra helgens La Diagonela slutade i en trettiondeplats för den gode Petter. Men, ett stort men - han körde med fästvalla under sina skidor.

Var det ett misstag - att försöka nå en topplacering trots fäste. Han var länge med i utbrytning med Chris Andre Jespersen men där den sistnämnde blev för överlägsen med endast glidvalla under skidorna. Imponerande av Eliassen att hänga med i drygt två mil trots såpass stor skillnad på skidorna.

Eller var det ett taktiskt drag - att spara på kroppen inför denna helgens klassiker. För i fjol stakade han hela Reistadløpet, tourens absolut tuffaste bana. En av väldigt få som orkade det, och gjorde det med bravur. Eliassen är, en normal dag, den bästa på hela touren vad gäller att staka sig fram på ett par längdskidor. En konsekvens av att staka Reistadlöpet och det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk helgerna efter varandra ledde till att Eliassen ådrog sig någon form av knarr i en sena vid handleden. Inte omöjligt att han sparade sina handleder förra helgen. Det är nu säsongens höjdpunkter kommer rada upp sig, med de stora loppen Marcialonga, Jizerska, Vasaloppet och Birkebeinerrennet kvar att åka.

Som ovan nämndes är Eliassen den starkaste stakåkaren. Var tvåa i La Venosta bakom ryske Ermil Voluev där de två var de starkaste i den avslutande uppförsbacken innan målgång. Visade också prov på god stakning och form trots fästvalla under skidorna sist.

Förra säsongen här i Marcialonga var det tokdominans från norrmannen. Han drog i princip hela loppet och var dessutom överlägsen uppför backen på slutet. Här klipp från när den avslutande backen startar:

Ska det bli repris från senast det begav sig i Italien, då med La Venosta - genom att det är Eliassen och Vokuev som visar vart skåpet ska stå?

Vokuev får nytt förtroende

Ryssen fick mitt fulla förtroende i förra helgens blogginlägg.

Blev ingen start för Vokuev förra helgen, då han istället blev uttagen att köra Världscup med det ryska landslaget i tjeckiska Nove Mesto. Fristilsdelen inte lika lyckad, men på den klassiska jaktstarten visade han klass genom att ha sjätte bästa åktid av samtliga i fältet.

Det är en Vokuev i form vi ser i år. Vinst i La Venosta, och sedan ett fall med ett par kilometer kvar i Kaiser Maximilian Lauf där han gick miste om de absoluta topplaceringarna.

Precis som i La Diagonela är der uppför på slutet, vilket var en bidragande faktor till att han fick förtroende förra helgen. Stark uppför vilket han visade i La Venosta då han körde ifrån alla i sista backen uppför.

Slutsats och speltips

Som nämndes tidigt i inlägget är det finbesök från världscupen här. Sjur Røthe och Dario Cologna har seglat upp som förhandsfavoriter men jag är inte riktigt inne på samma bana gällande detta. Sju mils stakåkning är inget varken Røthe eller Cologna är vana vid. Lägg därtill att det på lördagen, alltså dagen innan Marcialonga, är för-VM i Obersdorf med 30km skiathlon. Optimal uppladdning? Nja.

Istället blir det Petter Eliassen och Ermil Vokuev som får mitt förtroende i Italien. Betssongruppens oddssättare kan varken sett lopp eller resultatlistor från säsongen då vi får hela 30 gånger pengarna på Ermil Vokuev. Dessutom vet vi varför Eliassen inte nådde de absoluta topplaceringarna förra veckan, då han gick med fästvalla under skidorna. Mycket goda chanser till att försvara sin vinst från i fjol, och vi får 9 gånger pengarna på att Eliassen är först över mållinjen på söndag.

Två herrar med mycket bättre chanser till segern än vad oddsen visar.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt