Speltips: Tour de Ski - Final Climb!

Tour de Ski - Final Climb

Tour de Ski är inne i sin absoluta slutfas med den sedvanliga och avgörande helgen i italienska Val di Fiemme. Efter klassisk masstart under fredagen och klassisk sprint under lördagen är det dags för åkarna att ta sig upp för slalombacken i Alpe Cermis vilket är den sjunde och avslutande etappen för årets tour.

Tour de Ski - 10km Masstart Fristil Herrar - 5/1, 15:15.

Till skillnad från tidigare är det från och med i år masstart som gäller vid ”Final Climb” jämfört med tidigare då man utgått från totalställningen i touren och haft en så kallad jaktart - där först i mål också vinner touren.

Det varit lätt och smidigt att se vem som vinner Tour de Ski och vilka placeringar de olika åkarna får, i och med att placeringen de har när de går i mål också är den de får i den slutgiltiga ställningen.

Här från 2014 när Martin Johnsrud Sundby bevakar sin tour-ledning från start till mål:

Men masstart i år alltså - vilket fått en del synpunkter från olika håll. De främsta synpunkterna är främst:

  1. Det finns en överhängande risk att det kommer bli väldigt trångt i spåret.
  2. Det kommer bli krångligare, svårförståeligare och inte alls lika tydligt kring slutsegrare.

Men trots sina möjliga brister är det intressant att se avslutningen av Tour de Ski på ett nytt sätt jämfört med tidigare.

Touren ska i alla fall avlutas och inför den sista etappen ser ställningen ut på följande vis: Inom parentes avståndet fram till ledande åkare

1. Johannes Høsflot Klæbo

2. Alexander Bolshunov (+1 sekund)

3. Sergey Ustiugov (+15)

4. Paal Golberg (+1 minut. 53 sek)

5. Iivo Niskanen (+1.59)

6. Sjur Røthe (+2.01)

7. Artem Maltsev (+2.30)

8. Hans Christer Holund (+2.34)

9. Calle Halfvarsson (+2.46)

10. Dario Cologna (+2.51)

Maurice Manificat - klarar topp 6 eller inte?

Maurice Manificat är långt ifrån den form och nivå vi sett av honom tidigare säsonger. Blixtrade, som vanligt, till i Davos med en femteplats på det individuella fristilsloppet. Manificat nästan alltid bra i Davos och var i fjol tvåa i det loppet.

Men i övrigt en svag säsong och tour från fransmannen. Ligger på en tjugondeplats i totalen där trettondeplatsen i den klassiska masstarten under fredagen är den högst uppskjutna placeringen hittills.

Klarar Manificat av att nå topp 6?

Det är många starka namn på startfältet som ska ta sig uppåt Alpe Cermis. Ett koppel med starka och formstarka ryska åkare. Fem stycken bland de tolv bästa under fredagens masstart och hela sex stycken åkare topp tio på fristilen på nyårsafton. Utöver dessa finns det starka norrmänn som gillar denna etapp. Jag tänker bland annat på Sjur Røthe och Simen Hegstad Krueger som vi inte sett alltför mycket av hittills i tour de Ski men som var de två starkaste uppför backen i fjol.

Maurice Manificat hade tjugonde bästa åktid uppför backen i fjol. Några namn framför från i fjol finns inte med idag, men det har också tillkommit åkare till årets tour som inte var med i fjol.

Nej, det finns alldeles för många bättre åkare som ska kunna slåss om de absoluta topplaceringarna jämfört med Maurice Manficat. En svagare form jämfört med i fjol och ett flertalet tuffa åkare att behöva rubba för att nå upp till att vara en av de sex främsta uppför backen.

Maurice Manificat topp 6: Nej till 1.66

Täten i totalen

Tre åkare som dominerat denna tour och dragit ifrån rejält. Det är i princip omöjligt att någon utanför nuvarande topp tre ska kunna vinna det här. Ingen av dessa tre väntas vinna den sista etappen, men jag tycker det ska finnas goda chanser för nuvarande trean i Touren, Sergey Ustiugov,att vara först upp för slalombacken. Jag nämnde ovan att ryssarna befinner sig i gott slag och Ustiugov är kanske den med allra bäst form ihop med totaltvåan Bolshunov. Ustiugov ligger femton sekunder bakom i sammandraget och behöver hitta på något för att ro på konkurrenterna ovanför. Gick ut som tvåa i fjol och jagade då Klæbo och var på den enskilda etappen drygt en minut Snabbare än norrmannen. Klæbo behövde förvisso inte förta sig i ledarpositionen, men trots det en indikation på att ryssen kanske har ett övertag i backen. Ryssen behöver trycka på i backen och i en eventuell spurt mot andra starka uppförsåkare kommer han ha fördel.

21.00 på att Sergey Ustiugov vinner etappen är klart godkänt






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt