Då var det dags! Eller ja, första etappen gick av stapeln redan i slutet av november. Men endast en lagprolog och en individuell prolog, där intresset brukar vara ganska svalt. Nu drar det igång på allvar med tävlingar var och varannan helg. Det jag talar om är givetvis den europeiska långloppscupen Visma Ski Classics, där framgångarna skördades ganska tätt i fjol och förhoppningvis blir det något liknande denna säsong. Till helgen är det dags för Kaiser Maximilian Lauf i Österrikiska Seefeld.

Visma Ski Classics - Kaiser Maximilian Lauf - 40 Kilometer - 12/1, 10:00.

Förra säsongen var vi nära en blågul seger i och med Andreas Holmberg som var själv i tät inte alltför långt på slutet av loppet, som avslutas med en uppförsstigning. Dock blev han upphämtad där av Tord Asle Gjerdalen som sedan vann etappen med femton sekunder före just Holmberg. Gjerdalen var sedan den åkare som höll högst nivå säsongen igenom och var den som vann totalen i Ski Classics. Till denna upplaga finns många alternativ till segerplatsen. Ska comebackande Petter Eliassen kunna knipa segern redan nu?

Kungen är tillbaka

Petter Eliassen vann totala Ski Classics säsongen 2015 och 2016. I sin sista säsong, 2017, slutade han tvåa bakom Tord Asle Gjerdalen, som ju var den som även vann totala Ski Classics i fjol. En Gjerdalen som jag tror kommer få det allt tuffare om både totalsegern och om etappsegrar som han i fjol roffade åt sig ganska bekvämt.

I Kaiser Maximilian Lauf 2016 var senaste gången Petter Eliassen körde, då han inte kom till start i sin sista säsong 2017. Vann senaste han var här, 2016, i en spurt mot Johan Kjølstad efter att de två tillsammans med Tord Asle Gjerdalen och Tore Bjørseth Berdal gått ifrån i en utbrytning under loppet. Avslutningen på det loppet finns cirka 1.50 in i klippet här

Under Petter Eliassens tid på tronen som Europas bästa långloppsåkare var det främst genom längre utbrytningar och attacker som gav resultat, som gjorde att han blev såpass framgångsrik som han blev, med bland annat Vasaloppsvinsten 2015. Han satte färg på loppen till skillnad från vad vi till mestadels får se i Ski Classics; klungkörning med en utbrytning senare på loppet eller en klungspurt. Ska verkligen bli intressant att se vad Eliassen går för den här säsongen, när han ingår i ett riktigt starkt team.

Team BN Bank - En svår nöt att knäcka för övriga

Team BN Bank har alltså rustat sitt redan starka lag, genom att plocka in den tvåfaldiga totalcupsvinnaren Petter Eliassen till den här säsongen. Ett redan starkt lag ja, med Simen Østensen, Morten Eide Pedersen och Øystein Pettersen. Tre åkare som förra säsongen mestadels uppvisade bra resultat, främst genom Simen och Morten, där Mortens seger i Jizerska är den mest framstående från i fjol.

Ingen av dessa är kända för sina spurter, och med dessa åkare i bra slag så är det ett högt tempo som vill hållas utefter banan för att minska på antalet åkare och minska risken till klungspurt. Det är starka åkare i utbrytningar och det är ofta vi får se dessa åkare ligga långt fram i klungorna. Morten bidrog bland annat till att klungan sprack i Birkebeinerrennet i fjol och även i Jizerska där det sprack upp rejält och han gled in överlägsen över mållinjen.

Ganska högt upp i resultatlistan här i Kaiser Maximilian Lauf förra säsongen då Morten blev sjua och Simen åtta.

Nu har de ytterligare en stark kraft att tillgå alltså och formen på laget verkar vara bra. I den individuella prologen på 28 kilometer i Livigno i slutet av november, knäckte Team BN Bank hela fältet och tog hem de fyra första platserna, där Øystein Pettersen fick stå som segrare och genom det nu innehar den gula ledarvästen.

Morten Eide Pedersen och Øystein Pettersen visade god form i Romjulsrennet i Sjusjøn vid nyår när de var högt placerade efter en utbrytning av sex åkare. I loppet befann sig en hel del åkare som vi kommer få se i Ski Classics denna säsongen.

Så formen hos BN Bank är god, de yttre förutsättningarna - talar de för eller emot en bra etapp för det helnorska laget här?

Seefeld, banan och vädret - Risk för lavin...

Snön har fallit i Seefeld och risken för lavinras har gjort att banan kortats ner från de ordinarie 60 kilometrarna till numer 40. Bergspriset kvarstår vid sju kilometer och spurtpriset kommer att vara efter 24.

...och risk för klungspurt

I och med att banan kortats ner kommer risken för klungspurt öka en del då utrymmet och tiden för att göra utbrytningar minskas. Dock betyder det även att det säkerligen kommer tryckas på tidigt in i loppet. Det är starka uppförsåkare i Team BN Bank i form av Morten Eide Pedersen, som vann bergartröjan i fjol, och Simen Østensen, som också han är lätt och stark uppför. Etappens enda bergspris är vid sju kilometer och kan tänka mig att dessa två kommer vara heta på gröten för att rycka åt sig så många poäng som möjligt. Petter Eliassen kommer också smyga med där bak, och det är vid det här bergspriset som loppet kan ta rejäl fart och klungan sprickas upp. Med 33 kilometer kvar är det ingen omöjlighet att det kan bli ett starkt gäng som försöker gå ifrån de övriga.

Med ett spurtpris vid 24 kilometer dyker ytterligare en chans upp till att spräcka fältet, om det inte redan är uppsprucket genom en tidigare hårdkörning.

Hur som helst tror jag att det kommer finnas flera åkare i fältet som vill undvika en klungspurt, däribland hela Team BN Bank som nog vill ha så få som möjligt från de övriga teamen med in på upploppet. Känns inte omöjligt som att vi får se ett liknande scenario nu som när Petter Eliassen vann för tre år sedan?

Slutsats och speltips

Med tanke på hur bra man som lag körde i den individuella prologen genom att plocka hem de fyra första placeringarna, så tycker jag att Team BN Bank ska ha goda chanser till att återigen visa upp bra lagkörning och fina resultat.

Att man får till utbrytningarna här bör vara nyckeln till att någon i laget ska kunna dra det längsta strået. Vid en eventuell spurtuppgörelse, ja då känns det som att flera i det här laget har chansen. Dock, så är den största chansen till segern, precis som i prologen, att få till utbrytningarna och gå loss från klungan, likt Petter Eliassen gjorde så framgångsrikt under de succéfyllda åren han hade i Ski Classics innan ett års avbrott. Tillbaka här i Seefeld där han vann, i en spurt, den endaste och senaste gången han var här, 2016. Dessutom med ännu bättre hjälpryttare än då. Återupprepar sig den bedriften? Jag är beredd att tro det åtminstone, och spelar således:

Petter Eliassen (Vinnare) - 3.00- NordicBet - 2/10 Units

Väljer att dra ned insatsen lite med tanke på att det är det första ”riktiga” loppet på säsongen och med tanke på att konkurrensen i Ski Classics är hård.

Ta del av de bästa bonusarna innan du spelar! Hittas här - ODDSBONUSAR

Alla rekar
Petter Eliassen (Vinnare)
2019-01-12 10:00
Kaiser Maximilian Lauf
2.00 u
4.00 u
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Ett inlägg av
Oskar Hansson Oskar Hansson