Speltips: Inför Dart-Vm! The Big One

Dart

The Big One

Det är äntligen dags. De tre bästa veckorna på året för en dartfantast ligger runt hörnet. 96 spelare gör i år upp om den åtråvärda Sid Waddell Trophy och en prischeck på 500,000 pund. För första gången någonsin kommer VM spelas utan att Phil Taylors namn återfinns i lottningen. Han kastade in handduken förra året, och nog känns det lite tomt att inte se den gamle legendaren äntra scenen till hans walk on song I’ve got the power i. Trots det kan jag garantera er att vi kommer få se det bästa världsmästerskapet som någonsin arrangerats i år.

För första gången någonsin har vi två kvinnor med i startfältet i år. Lisa Ashton och Anastasia Dobromyslova är kvalificerade för turneringen. Hur det kommer gå för dom kommer jag förklara i en annan text. Jag kommer nämligen investera rätt hårt i en av deras matcher. Men jag gillar verkligen att dom har fått chansen. Dom är absolut inte de två sämsta spelarna i startfältet och dom förtjänar sin plats mer än vad många andra spelare gör i mina ögon. Dom har fått tuffa lottningar båda två tyvärr och går som stora underdogs.

Den spelare som just nu äger Sid Waddell Trophy och är regerande mästare heter Rob Cross. Han kom från absolut ingenstans förra året. På tolv månader gick han ifrån att vara en amatör till att vinna VM. One hell of a story. Att Cross ska försvara sin titel ska dock inte ske. Han har varit med hans nivå sett, varit rätt bedrövlig i år. Dock finns det ett gäng andra spelare som har chansen att stå som segrare på nyårsdagen och jag ska nu gå igenom de spelare jag tror har en chans. Dessutom ska jag gå igenom några som kan skrälla till.

Favoriterna

Michael van Gerwen

The green machine är favorit till att lyfta trofen, återigen. Ingen kan säga att det inte är rättfärdigat. Michael van Gerwen är den bästa spelaren på planeten och har varit de dom senaste åren. Han har dock inte haft lika lätt att vinna titlar sedan hans dotter kom till världen. Och när det gått från att vara helt oslagbar till att helt plötsligt förlora ett par matcher så är det lätt att hacka på honom. Men han har återigen vunnit flest titlar på touren i år och han är spelaren att slå om man ska lyfta trofen i år.

bet365 betalar 2,37 på att Van Gerwen vinner i år, ingen jag personligen rör med tanke på den enorma kvaliten som finns i startfältet plus att Van Gerwen fått en tuff lottning. Van Gerwen kommer alltid 110% laddad till VM och det är den turnering han värdesätter överlägset högst. Han är favorit, och det ska han vara, även om det blir tre tuffa veckor!

Gary Anderson

Vilket år för Gary. För att vara den som tävlar minst av toppspelarna så är det väldigt imponerande att vunnit UK Open, World Matchplay och Champions League under en säsong. Jag tror aldrig jag sett Gary kastat så bra pilar som han har gjort i år. Han skulle även ha vunnit Grand Slam Of Darts, men han föll för Gerwyn Price mindgames och fick stryk med 16-13 i finalen. Gary har visat prov på ett väldigt tungt artilleri med höga scores i år, som ingen kan mäta sig med förutom Van Gerwen. 180s och 140s flyger in som det skulle vara det enklaste i världen. Nu när Gary sedan nåt år tillbaka även lärt sig att träffa dubblar så är han otroligt svårspelad och han får sällan, om ens någon gång, stryk av sämre spelare om han är mentalt på plats.

Bet365 erbjuder 4,33 på att Gary vinner i år. Det är ett odds som är spot on i mina ögon. Han har fått en tuff lottning Gary och kommer behöva bibehålla standarden han haft i år över hela turneringen för att ha en chans att stå som segrare.

Peter Wright

”Snakebite” som han så vackert kallas, är bolagens nummer tre på listan över favoriter att vinna VM. Inte en chans säger jag. Hade jag varit Peter Wright hade jag varit lite panikslagen inför de kommande veckorna.

Peter har alltid gillat att leka med utrustningen för att kunna skapa den perfekta pilen för just honom. Det spelar ingen roll hur bra han kastar med en specifik pil, så vill han ändå göra förbättringar. Nu blir han bestraffad för det. För hans egen standard så är han och har varit helt bedrövlig ett bra tag nu. Alla byten av pilar gör att han vet inte om det är utrustningen, hans teknik eller självförtroende det är fel på. Han har en väldigt bra lottning i år Peter Wright och jag hade kastat mig över oddset 11,00 hos Bet365 om han inte var så dålig och oförutsägbar just nu.

Rob Cross

Den regerande världsmästaren, kan han försvara sin titel? Ärligt talat så har jag väldigt svårt att se det. Han har ett hemskt år bakom sig och han har inte kunnat leva med att vara jagad som den världsmästare han är. Pressen har satt sig i hela kroppen och han har inte fått ut mer än 75% av sitt spel jämte 2017.

Rob Cross har inte gått och blivit en dålig dartspelare, den kvaliten är inget man tappar över en natt. Däremot har han tappat lite av den röda tråden i sitt spel. Hans ”release” av pilarna är långt ifrån lika bra som förra året och det har nog satt sig i huvudet lite hos den regerande mästaren. För Cross skull så hoppas jag att när han ställer sig på scenen på öppningskvällen att flashbacksen från föregående året kommer tillbaka och att han hittar tillbaka till sin gamla form. Jag har dock tyvärr svårt att se det ske. Han kommer in med en väldigt dålig form och har en otroligt tuff lottning. Kanske den tuffaste öppningsmatchen av alla seedade spelare då han ställs mot Jeffrey De Zwaan som under årets World Matchplay verkligen slog igenom.

I mina ögon så kan Cross allt från att åka ut i första rundan till att gå till semifinal. Men längre än så har jag väldigt svårt att se han gå. 19,00 gånger pengarna erbjuder Bet365 på att Cross försvarar sin titel, och det avstår vi.

Ovan har jag skrivit om de fyra spelare det pratas mest om inför VM, och inte mer än rätt att det pratas om dom. Dom är dom fyra högst rankade spelarna. Nu ska jag stoppa ned min hand i trollerihatten och ta fram några av spelarna jag tror kommer göra bra ifrån sig i VM. Dessutom ska jag ta fram några spelare med bisarra odds att vinna turneringen!

Se upp för!

Micheal Smith

Är det dags nu Michael? Är det dags att plocka din första tv-sända titel på den största scenen av dom alla? Ser man till lottningen så hade inte Smith kunnat önska sig en så mycket bättre väg mot finalen. Både Van Gerwen och Gary Anderson är på andra sidan av lottningen. Istället har han den formsvage Rob Cross som den bästa spelaren på sin sida av lottningen. Drömläge för Smith att gå långt!

Sett till kvalite så tvivlar jag inte på att Smith skulle kunna lyfta pokalen den första januari. Men det handlar om så mycket mer än kvalite här. 2013 vann Smith Junior-VM, finalen spelades i O2 arena framför tusentals tittare och miljontals på tv. Det är dock första och enda gången Smith har vunnit en tv-sänd titel. Det har en förmåga att låsa sig för honom när det börjar närma sig, och det måste han hitta en väg igenom. För när han väl gör det kan det nog börja flöda titlar.

För en månad sedan skulle Smith vunnit sin första tv-titel när han hade ett halvt dussin matchpilar mot James Wade i World Series Of Darts. Smiths hjärna började du snurra som ett parishjul och hux flux stod han där och hade kommit tvåa.

Smith är en av få som har kvalite att hänga med Van Gerwen och Gary Anderson när det kommer till tunga scores, leg på leg. Får han även ihop den mentala biten kan han bli farlig i år, väldigt farlig. Han har en stor titel i sig Michael, frågan är bara när den kommer. 15,00 gånger pengarna erbjuder Bet365 och det finns det helt klart en gnutta värde i.

Gerwyn Price

Vad får han för mottagande i Alexandra Palace i år Gerwyn? En stor del av dartvärlden vände sig emot honom efter att han firade lite ”over the top” gång på gång mot Gary Anderson i finalen av Grand Slam Of Darts för en månad sedan. Han skrek princip Gary i ansiktet varje gång han kastade minimum två tripplar eller tog ut en checkout.

Hur han än mottags så tror jag inte han bryr sig det minsta. Det kommer vara samma Gerwyn Price, möjligt ännu mer pumped up om publiken går emot honom. Och det gynnar nog honom bara. Något Gerwyn visade under Grand Slam är att man behöver inte vara den bästa spelaren i startfältet för att vinna en turnering. Ibland gäller det att ta sig innanför skinnet på vissa spelare istället. Like it or not, men det garanterar jag att Gerwyn bär sig med inför VM och det gör honom farlig för många. Att han dessutom nu har en stor titel som backar upp hans namn gör att hans självförtroende är stort när han går in i denna turnering.

Price kommer få det svettigt från sin första omgång. Ingen enkel lottning alls. Men Price är på den nedre delen av lottningen vilket han garanterat jublar över. Ingen Van Gerwen bland annat. De högst rankade spelarna på nedre halvan är Rob Cross och Peter Wright. Och just nu är Price bättre än dom två.

34,00 gånger pengarna erbjuder Bet365 på att Price vinner turneringen. Den står för högt med tanke på hans form och lottningen. Ponera att Van Gerwen åker ut tidigt på den övre halvan, då finns det en jättechans för Price. För Van Gerwen är den enda spelaren Price har respekt för just nu. Van Gerwen är en av få som inte bryr sig ett dyft vad Price gör, utan bara fortsätter mata pilar in i tripplar som dubblar. De flesta andra har låtit Price kommit innanför skinnet på dom, vilket gör att Price bara vuxit mentalt. 34 gånger pengarna är högt på Price, och jag tror han kan bli farlig i år.

Adrian Lewis

Adrian måste nämnas i denna text efter att sett oddset på honom. 71,00 gånger pengarna erbjuder Bet365 på att han vinner. Det är en back to back världsmästare vi snackar om här. En av, om inte den största talangen dartvärlden sett. En väldigt mjuk och vacker kaströrelse att kolla på. När allt stämmer för Adrian så är han en av världens fyra bästa spelare i min värld.

Det som har gjort att det inte stämmer för Adrian är en krånglande rygg. Att väga 150 kilo och stå och kasta pilar dagarna långa och även resa en hel del är inte den bästa mixen och det har Adrian fått smaka på. Nu har Adrian opererat sin rygg och det har börjat se något bättre ut i år. Får han rörelsen att stämma och får tillbaka lite flashbacks från tidigare år kan han bli farlig.

Möter troligtvis Van Barneveld i sin andra match där vi kommer få se hur bra Adrian är denna turnering. Barney är inte vad han en gång var, så där kommer Adrian nog inte gå mer än knapp underdog. I sin tredje match lär han ställas mot Van Gerwen och resan tar förmodligen slut. Ska man vinna turneringen ska man ju dock slå de bästa, och ska man möta Van Gerwen är det bra att göra det tidigt när formatet inte är särskilt långt. Slå Van Gerwen över 13 set är nästintill omöjligt. Slå han över sju set som Lewis kan få möjligheten att göra finns i alla fall där.

Lyckas han slå ut Van Gerwen är turneringen vidöppen och varenda spelare kommer jubla. Det lär dock inte hända. Lewis lär nog få stryk av någon av Nederländarna, men oddset 71 gånger pengarna är helt klart värt att notera. Det är ändå VM där allt kan hända, och nog vet tvåfaldige världsmästaren Lewis hur man vinner.

Tre spelare till med skrällchanser, men som förmodligen inte har det som krävs för att gå hela vägen är:

Jonny Clayton (126 ggr pengarna)

Joe Cullen (101 ggr pengarna)

Ian White (101 ggr pengarna)

Alla odds från Bet365

Dessa tre spelare ovan har alla spelet i sig att slå toppspelarna, men kan dom hålla den nivån över tre veckor? Det har jag svårt att se. Dock blir alla de spelare jag nämnt ovan spännande att hålla ett extra öga på. Speciellt de på den andra halvan av lottningen där det är bra mycket öppnare.

Lottningen

Quarter 1

Det första som slår en när man ser den första quartern av lottningen är att världens bäste spelare finns här. Det andra man slåss av är att Raymond van Barneveld ännu ett år inte kommer undan Van Gerwen. 2016 slog Barney sin landsman Van Gerwen i en klassiker. En av de bästa matcher som någonsin spelats. 2017 och 2018 har dock Van Gerwen fått sista ordet och slagit ut Van Barneveld. Nu kommer dom mest troligen ställas mot varandra i åttondelsfinal och det mesta tyder på att Van Gerwen för tredje året i rad får äran att skicka hem Barney.

En av alla spännande ungtuppar Max Hopp har hamnat på en hemsk plats i lottningen. Förmodligen Danny Noppert i sin första match, följt av Van Gerwen. Jag tror dock det tar stopp mot Danny Noppert redan, som har imponerat på mig rejält senaste tiden. Hade VM spelats i Tyskland hade jag gett Hopp en större chans att kunna gå längre. Men nu går det i London och där tycker jag inte Hopp utstrålar samma sken av självförtroende. Hopps tid kommer i de stora tävlingarna, inte än bara.

En tredje omgång mellan Adrian Lewis och Van Barneveld ser trolig ut i denna quarter, och då vattnas det i munnen för oss som varit med ett tag. Under 2015 års mästerskap så stod dom för ett av mina favoritlegs någonsin.

En magisk nine darter signerad Adrian Lewis. Dom är båda sämre spelare än var dom var 2015, men dom har båda en enorm kvalite inom sig och det bör bli mästerskapets bästa tredje omgång. Dom har tillsammans sju världsmästartitlar, kan det bli åtta efter denna turnering? Förmodligen inte, men jag skulle då älska det.

Anastasia Dobromyslova befinner sig även hon i denna hemska quarter. Hon är nog glad bara att få delta, men glad över lottningen är hon garanterat inte. Det finns ingen särskilt enkel första runda, men Ryan Joyce är en av dom tuffare hon kunde få. Bet365 erbjuder 1,12 på Joyce och det är närmare ett överodds än ett underodds. Dock så ska jobbet göras, och det är nog inte jätteenkelt att ställas mot en kvinna i sin första omgång. Joyce bör dock städa av Anastasia i tre raka set, men den blir kul att se!

Vem ska då på den undre delen av den första quartern ta sig till kvartsfinal och förmodligen ställas mot Van Gerwen. I mina ögon står det mellan två spelare bara. Antingen kommer Simon Whitlock eller James Wade ta sig till kvartsfinal. Alan Norris har inget bra år bakom sig. Han brukar dock kunna vakna till liv lagom till VM. Tog sig till kvartsfinal för något år sedan, i år tror jag dock inte han tar sig förbi andra omgången ens.

Jag ser inte heller hur Jelle Klaasen ska kunna hota i denna quarter. Efter hans skada och operation har han varit ojämnheten själv. Han kan blixtra till från och till, men att han ska kunna ställa till med problem här har jag väldigt svårt att se. Han får nog problem direkt mot den tidigare junior-VM vinnaren Keegan Brown som hittat någon slags form från ingenstans.

Jag tror att denna quarter kommer arta sig precis som seedningen säger. Bortsett från att Barney får sista ordet mot Lewis. Den första quartern kommer med andra ord sluta på så sätt att Van Gerwen slår Barney i åttondel samtidigt som Whitlock slår Wade i åttondel. Sedan kommer Van Gerwen slå Whitlock i kvartsfinal i hans vandring mot titel nummer tre.

Quarter 2

Ja ni ser helt rätt mina kära läsare. Vi har en svensk spelare i startfältet! Daniel Larsson hemmahörande i Uppsala kvalificerade sig till Alexandra Palace genom att komma top 2 i sluttabellen av Nordic and Baltic Pro Tour 2018. Han fick enbart se sig slagen av Darius Labanauskas från Litauen efter tio deltävlingar. Daniel fick spelare som Marko Kantele, Madars Razma och Kim Viljanen bakom sig. Det kanske inte låter så mycket för världen, men det är tre spelare som har klass i sig, så bara att kvalificera sig är riktigt starkt av Daniel!

7,500 pund får Daniel för att flyga till London och ställa sig på scenen och kasta ett gäng pilar. Något säger mig dock att han kan få stanna kvar några dagar till och tjäna några tusen pund till.

Daniel ställs mot skotten Robert Thornton i första omgången. Namnet kanske skrämmer, men spelaren bakom namnet skrämmer inte många just nu. Thornton är inte samma spelare som för några år sedan när han vann World Grand Prix och kändes som ett hot mot nästan alla. Då träffade han dubbel 20 på beställning och han var i mina ögon bäst i världen att träffa det segmentet av tavlan.

Nu vet jag inte riktigt var man har Thornton. Skadeproblemen har gjort att han tappat kvalite och rankingpoäng. Han har kvalificerat sig för två tv-turneringar i år och åkt ut i första omgången ur båda. På Europatouen, som är det närmaste en tv-turnering man kan komma, har Thornton kvalificerat sig sju gånger. Vid två av dom tillfällena har han tagit sig till tredje omgången, och vid resterande fem tillfällena har han fallit på första hindret

Thornton har vid många av dessa tillfällen förlorat som favorit mot spelare som är rankade sämre än honom. Vilket ger oss alla en tro om att Daniel inte är så stor underdog som bolagen vill att man ska tro. För Daniel är denna debut i Alexandra Palace enbart en stor möjlighet, för Robert är det en måstematch då han måste börja plocka rankingpoäng igen.

Den nedre halvan av quartern är rent utsagt svag, och det finns ingen som ska kunna hota världsfyran Gary Anderson att promenera till en kvartsfinal. Möjligtvis att Darren Webster kan sprätta till och sno några set, men det ska inte vara några problem för Gary som utan snack är världens näst bäste dartspelare just nu bakom Van Gerwen. Att han är fyra på rankingen är enbart för att han tävlar minst av alla toppspelare.

Vem Gary får möta i kvartsfinal är dock en fruktansvärt bra fråga. Det är ett getingbo på den övre halvan av quartern och dagsformen kommer avgöra här. Gurney, Chisnall och Huybrechts har alla tre i min värld en rimlig chans. Gurney är och ska vara favorit att ställas mot Gary Anderson i kvartsfinal, men vi vet ju hur livsfarlig Dave Chisnall är när han trummar igång med sina 180s. Sen har vi Kim Huybrechts som om han hittar rätt in i denna turnering kan bli livsfarlig. Han har lagt om sin kaströrelse något i år och jag tycker den ser ut att sitta bättre och bättre.

Jag tror vi får en åttondel mellan Gurney och Chisnall där Chisnall går segrande efter en bonanza av 180s. Därav kommer han ställas mot Gary Anderson i en kvartsfinal som kommer bli väldigt välspelad med väldigt höga averages. Gary kommer vinna den kvartsfinalen med 5-3 i set och vandra vidare mot semifinal där Van Gerwen väntar i den moraliska finalen.

Quarter 3

Quarter nummer tre är den helt klart öppnaste av dom fyra i min värld. Alla seedade spelare, bortsett från kanske John Henderson, har chansen att gå till semifinal här. Lägg därtill att Dimitri van den Bergh finns oseedad i denna quarter. Den unge Belgaren kommer ställas mot Jonny Clayton i andra omgången i en match som redan nu får det att vattnas i munnen hos undertecknad.

Inte nog med att Dimitri van den Bergh är oseedad i denna quarter, även Jeffrey de Zwaan går oseedad i denna quarter. Han kommer ställas mot den regerande världsmästaren Rob Cross i andra omgången. Den unga Nederländaren kommer ställa till med problem för Cross där. Jag sticker till och med ut hakan och säger att De Zwaan kommer gå vinnande ur duellen. Cross är väldigt långt ifrån att vara i form, och att då möta en het Jeffrey de Zwaan över fem set på öppningskvällen är lite av en skräckfilmscen för Cross.

Spanjoren Cristo Reyes som trivs i Alexandra Palace är även han placerad i denna öppna quarter. Han är den sämst rankade av de seedade spelarna i denna quarter, men trots det har han en jättechans att gå långt. Säger en del om denna quarter. Reyes hade rekordet ”högsta average en förlorande spelare någonsin haft” ,framtill Barney snodde det förra året, efter sin galna match mot Van Gerwen. Så spelar Cristo på den nivån är han farlig i denna quarter.

Spelaren jag har som favorit i denna quarter är dock Michael Smith. Han tar steg efter steg, år efter år, den gode engelsmannen som nu hunnit bli 28 år. Det enda som saknas nu för Smith är en major. Han har varit i två finaler i år. I Premier League finalen fick han knappt delta. Van Gerwen plockade fram en av sina omänskliga prestationer och Smith fick nöja sig med att plocka strölegs. I den andra finalen skulle han dock vunnit. Han hade en handfull pilar för att vinna World Series Of Darts, men ingen av pilarna var kastad med någon tro bakom sig. Smith har i sin karriär lyckats blivit av med sitt dåliga humör. Förr kunde han ge upp matcher där han var ett par legs ned. Det sker inte längre. Nu behöver han mentalt göra sig redo för att ta en major titel också.

Jättebra lottning för Smith här som undviker alla ”big guns”. Henderson i en tredje omgång är en drömlottning, att sedan få Suljovic i åttondel är inte heller det dåligt. Suljovic är rätt sval för tillfället och jag ser Smith som rätt stor favorit i den match-upen. I kvartsfinal tror jag inte han ställs mot Cross, jag har ingen tro på honom alls. Men vem han ställs emot vettesjutton. De Zwaan eller Van den Bergh kanske skräller sig fram? Reyes med ett antal bra prestationer ger han en plats i kvartsfinalen? Clayton fortsätter imponera i år och gör stordåd?

Denna quarter är den mest svårtippade, men jag sticker ut hakan och säger att Smith slår Van den Bergh i kvartsfinal!

Speltips!!

H2H

Rob Cross-Michael Smith (2) (1,80) Bet365

Som jag nämnt några gånger tidigare tror jag Cross får det svårt i år, väldigt svårt. Han kommer gå favorit mot De Zwaan men jag tror inte han kan stå upp mot pressen och åker ut direkt. Om han nu lyckas besegra Nederländaren så ställs han sedan mot Cristo Reyes följt av Clayton/Van den Bergh. Det är en hinderbana utan dess like när man kommer in helt utan form.

Michael Smith kommer besegra Ron Meulenkamp i andra omgången. Nederländaren kan kasta, men skillnaden i kvalite mellan dessa är abnorm. Dessutom gör Smith inga plattmatcher längre utan blir stadigare och stadigare. Så att han tar sig förbi andra rundan är det inget snack om. Sedan kommer förmodligen John Henderson stå i vägen, den minst vackra spelaren på touren, och han kan nog ta ett set eller två mot Smith. Mer än så blir det inte. Sedan kommer det första riktiga testet när Suljovic eller James Wilson dyker upp i lottningen. Det bör bli Suljovic, och är hans dagsform bra då är han farlig. Suljovic har dock inte imponerat på mig den senaste tiden och jag har svårt att se att han kommer upp i Smiths nivå dom här veckorna.

Om jag får gissa kommer Rob Cross i sina tre första omgångar stå i dessa odds, 1,50, 1,33, 1,61. Michael Smith lär istället stå i oddsen, 1,16, 1,25, 1,50. En markant enklare väg för Smith än vad det är för Cross med andra ord.

Om nu båda dessa tar sig förbi dessa matcher och vandrar till kvartsfinal så ställs dom mot varandra. Där skulle jag sätta oddsen 1,72-2,00 till favör för Smith.

Så kontentan av det här är att om någon av dom åker ut innan kvartsfinalen är det Cross. Möts dom dessutom i kvartsfinal så kommer Smith i mina ögon vara större favorit än vad han är H2H innan turneringen. Märkligt.

Det här oddset tycker jag Bet365 fått om bakfoten. Jag hade värderat det ned till 1,60 istället för höga 1,80 som nu erbjuds. Så vi tar tillfället i akt och klickar!

Quarter 4

Quarter nummer fyra är logiskt nog den sista att gå igenom, det är även den tråkigaste. Det finns ingen spelare som kan komma från första omgången här och skrälla. Alla seedade spelare går säkra. Det finns ingen Van den Bergh eller Jeffrey de Zwaan som kan göra dom seedade spelarna rädda här. Istället finns Noel Malicdem från Filippinerna, vem är snubben liksom? (En snabb googling senare ser jag att han kastat en ninedarter i år. Men annars har han kastat i klass med oss vanliga dödliga).

Ska vi hitta något kul i denna quarter så är det att världens bäste damspelare befinner sig här. Det tråkiga är att hon går mot Jan Dekker som kommer behöva vara riktigt risig i kistan av nervositet för att Lisa Ashton ska ta sig vidare.

Om vi tar och kollar på alla seedade spelare i denna quarter så känns det ärligt talat rätt öppet. Med Peter Wright ur form så finns det en öppning för så gott som alla. Gerwyn Price i stekhet form med sin första major titel i bagaget för bara några veckor sedan blir självklart farlig. Han lär gå mot Kyle Anderson i en väldigt fin tredje omgång. Kyle som lagt om sitt tänk och kastar nu betydligt långsammare. Han stannar upp efter varje pil istället för att som förr kasta dom i samma veva.

Ian White är aldrig bra på tv så jag vet ingenting som talar för honom här. Han får en väldigt lätt andra rundan mot Jones/Peterson, men sen vettekatten om det inte tar stopp mot Steve West. Att White inte kan prestera på tv har nog börja satt sig lite mentalt. West är oavsett inte en enkel motståndare, men han skulle också behöva ett litet genombrott på tv snart. Kan bli en väldigt nervös tredje omgång det där.

Jättechans för Cullen att ta sig en bit i år. Efter sitt antiklimax förra året när han blev besegrad i första omgången så är han nog mer laddad än någonsin för denna turnering. Som många andra i startfältet så har han kvalitén att kasta bra pilar, men kan han göra det vid rätt läge och under en lång period? Jag tror faktiskt att han kan det, och att han slår ut Peter Wright i åttondelsfinal. Första måste han givetvis förbi Mervyn King, men med tanke på att ”The King” har världshistoriens sämsta rygg så bör Cullen klara av det rätt lätt.

Så Cullen går till kvartsfinal från den undre delen av quartern, vem ställs han då mot från den övre delen? Jag måste vara tråkig här och säga den högst seedade. Gerwyn Price har sett bra ut på sistone och hans självförtroende bara växer och växer. Han är inte rädd för någon längre och han trivs verkligen på den stora scenen, den före detta rugbyspelaren. Så jag kastar mig ut från klippan och säger att dom två slåss om en plats i en semifinal.

Då har jag lagt fram mina gissningar inför årets världsmästerskap. Kvartsfinalerna kommer alltid se ut som följer om jag får som jag vill.

Kvartsfinaler Michael Van Gerwen-Simon Whitlock (5-1) Gary Anderson-Dave Chisnall (5-3) Michael Smith-Dimitri van den Bergh (5-2) Gerwyn Price-Joe Cullen (5-4)

Eftersom jag förmodligen kommer ha helt fel kan jag lika gärna löpa linan ut och tippa fortsättningen av turneringen också.

Semifinaler Michael Van Gerwen-Gary Anderson (6-4) Michael Smith-Gerwyn Price (6-4)

Final Michael Van Gerwen-Michael Smith (7-5)

Speltips!!

Michael Smith att kasta flest 180s i turneringen

Odds: 13,00

Bookie Bet365

Som i ser ovan så tror jag Michael Smith tar sig till final. Han har allt som krävs för det, och han har en jättebra lottning. Just därför måste jag prova detta spel på att han kastar flest 180s i turneringen. Smith, Gerwen, Gary och Chisnall kastar flest 180s i startfältet. Chisnall går max till kvartsfinal vilket gör att han har inget med slutstriden att göra.

Gary Anderson åker förmodligen ut i semifinal och missar därav en match i bäst av 13 set i finalen där det kommer kastas många 180s. Då har vi bara Van Gerwen och Michael Smith kvar. Jag tror att Smith kommer få slita mer än Van Gerwen för att ta sig till final. Han kommer behöva spela fler set, fler legs, och därav få många fler möjligheter att kasta 180s.

Med lottningen Smith har så måste detta spel provas till 13 gånger pengarna hos Bet365. Smith är en 180 maskin när han kommer igång och allt handlar bara om att han går långt för att detta spel ska ha en chans. Går han till final (vilket ger 6 gånger pengarna) så tror jag att spelet sitter. Ett kul spel att följa under turneringen som mycket väl kan generera en hög med flats in!

I skrivande stund är vi cirka 50 timmar bort från att portarna öppnas till Alexandra Palace i norra London. Publik som sköljs in och kommer skrika halsarna hesa i tre veckor. Alkoholen kommer flöda och stämningen vara på topp. Jag avundas alla som har en biljett och kommer få se pilar kastas och ölkannor sänkas. Jag har varit på plats två gånger och det toppar alla andra evenemang jag varit på. 3000 människor från olika delar av världen som alla är där av samma anledning vilket gör det till vinterns bästa fest.

Dartsmas är nära nu och jag kommer njuta trots att jag inte är på plats. Jag kan garantera att detta kommer bli det bästa världsmästerskapet som någonsin spelats. Nivån på spelarna är högre än någonsin och konkurrensen densamma.

Viaplay har rättigheterna till tävlingen och kommer sända från första till sista pil. Även fulstreams går att få tag på. Oavsett har du ingen ursäkt till att inte se en av störst växande sporterna dom närmsta veckorna. Det kommer utspela sig ett drama utöver det vanliga. Pilar för matcher kommer missas, tårar kommer spillas, och en trofé kommer lyftas. Vem som lyfter den återstår att se, men jag tror en viss Nederländare i grön tröja tar sin tredje titel. Njut av dessa tre veckor, det kommer sannerligen jag att göra!

Kommer tweetas i överflöd om mästerskapet från @MrXet som vanligt, så in och följ och diskutera med mig!

Happy Dartsmas!

//Axel Andersson

//@MrXet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.