Speltips: Let the party begin!

Julen är här, å lyser frid på jorden. Glädjen är stor i dartsfans klara ögon.

Julen börjat på riktigt idag. Som jag har längtat till denna dag, Dart-Vm drar äntligen igång och jag flög upp ur sängen denna decembermorgon trots att jag är en av de tröttare morgonmänniskorna man kan hitta. Jag tänker idag hålla mig förhållandevis kort i denna text då mina fingrar fortfarande verkar från den preview jag skickade ut för två dagar sedan. Fått några kommentarer av folk som gillade den, det värmer.

Dagens spel är tre i mängden och förmodligen ett av dom passen där jag har flest klick. Gillar hur förutsättningarna ser ut inför ikväll. Here we go.

Jamie Caven-Kevin Painter (2) @1,735 //2U

Bookie: Pinnacle Sports

Spelstopp: 20:00

Förra året var jag på plats inuti Alexandra Palalce i London för att bevittna detta Vm, Jamie Caven var en av spelarna jag fick se. Den kvällen hade Jamie lite av en lekstuga mot den unge Ricky Evans som fick en reaktion efter sin otroliga första omgång. Förra årets Jamie Caven jämfört med han som ska kliva upp på scenen ikväll är två olika människor, två olika karaktärer, två olika dartspelare.

När Jamie förra året tog sig till tredje omgången såg han ut som en spelare som var att hungrig efter att vinna matcher, nu har han haft sex dåliga månader bakom sig och ser bara ut att försöka att inte förlora. Det hindrar honom från att kasta sina bästa pilar. Jamie har vunnit ett fåtal matcher på Pro Touren där det inte finns publik och är knäpptyst. Där har han ett fåtal gånger kopplat bort och bara försökt kasta pil. Jamie har dock inte varit förbi andra omgången på Pro Touren sedan början av Juli, så där skördar han inga framgångar heller.

Nu ska Jamie upp på den största scenen av dom alla, ingen som inte varit där inne kan förstå stämningen därinne. Jag avundas dom som ens kan träffa tavlan. En Jamie som helt ändrat karaktär sedan förra årets mästerskap kommer inte bara möta sin motståndare ikväll, han kommer även möta sin inre demoner där han ska försöka vinna en match och inte tänka på att han inte får förlora. Det blir svårt, väldigt svårt. Jamie har förlorat de senaste åtta tävlingsmatcherna och jag har svårt att se att inte ska bli en nionde.

Kevin Painter är för det allra första en bättre dartspelare än Jamie Caven, han har en Vm-final i bagaget för ett gäng år sedan och han har visat under en längre tid att han alltid är en spelare att räkna med. Kevin Painter är en annorlunda spelare än Jamie Caven på det sättet att något i honon vaknar till liv när det vankas tv-sända tävlingar. Kevin är en showman och han älskar stor publik och miljoner tvtittare.

Kevin har inte tävlat ihjäl sig i år utan har istället dragit in storkovan på att åka runt och spela uppvisningsmatcher. Dessa uppvisningsmatcher som det alltid är över 1000 personer på. Dessa uppvisningsmatcher drar lika mycket folk som krogen i Sverige en lördagskväll. Så Kevin har spelat dessa uppvisningsmatcher när det passat honom blandat med ett gäng Pro Tour tävlingar och ett par tv-sända tävlingar. Detta något sparsamma tävlande har lett till att han för första sedan hans debut 2002 inte är seedad. Däremot kommer han utvilad och redo.

Kevin Painters statistik i Vm är skrämmande bra. Av sina 15 starter i Vm har han enbart fått stryk i första rundan tre futtiga gånger, den senaste var mot Brendan Dolan 2010. Formatet nu ikväll är bäst av fem set, Kevin har spelat det formatet i Vm 11 gånger. Han har på dom 11 matcherna nio vinster och två förluster. När Kevin Painter kommer till Vm-scenen är det som han kommer hem, han trivs bra och levererar alltid bra pilar där.

Kevin Painter är mitt första pick för kvällen av dom enkla skälen att han är i mina ögon en bättre spelare, han trivs enormt bra på den stora scenen och Jamie Caven kommer in med ett sargat självförtroende. Jag gillar oddset som ges på Kevin och jag ger han en större vinstchans än så. Oddset @1,735 är spelat hos Pinnacle Sports med 2U.

Jamie Lewis-Mick McGowan (2) @2,37 //2U

Bookie: Pinnacle Sports

Spelstopp: 20:45

Här har vi ett ruskigt mysigt odds framför oss, det luktar väldigt gott.

Den nionde september detta år blev Jamie Lewis pappa för första gången och sedan dess har hans twitterfeed bestått av bilder och enbart bilder på hans unga dotter. Förståligt, så klart. Sedan detta lilla mirakel blivit en del av Jamie Lewis liv så har han enbart spelat tre matcher framför publik. Två av dessa har blivit förluster, enda segern kom mot tidigare nämnde Jamie Caven som inte kan vinna framför folk just nu.

Jamie Lewis har dock kastat en del bra pilar på Pro Touren sedan födelsen så han verkar inte ha slutat träna i alla fal. Segrar mot spelare som Benito van de Pas och Robert Thornton luktar mumma. Men återigen, spela på Pro Touren och gå upp på scenen i ett Vm är som två olika sporter. På Europa Touren där det är hyfsat tryck och tävlingen sänds på nätet så har inte Lewis rosat marknaden direkt, tre matcher har han kvalificerat sig för att få spela i huvudturneringen och har i två av fallen åkt ut i första rundan. En av gångerna lyckades han vinna en match och ta sig till andra rundan.

Detta blir Jamies femte världsmästerskap och han har fortfarande inte vunnit sin första match. Jamie kommer in till denna match med svårigheter att vinna framför folk i år, och nu får han det största trycket av dom alla bakom sig när han ska kasta. Kan tänka mig att vi få se en hel del nerviga pilar från den blott 25årige Walesaren. Lägg därtill att grät ut på twitter igår efter att missat en parlay med elva spel som skulle gett honom 40.000 svenska kronor på 20 satsade, sådant kan sitta i det vet i alla. Skämt åsido.

Motståndaren Mick McGowan är en gammal räv som har trummat igång på allvar igen. Gammal och gammal var väl att ta i, 43 år är den gode Irländaren. Efter ett break från PDC har han nu gett sina pilar ett rejält försök och det gillar vi.

Mick har det senaste månaderna kastat riktigt bra och riktigt stabila pilar, dessutom även på tv. Just att han kastat bra på tv gör att detta spel blir ett måste. Alla spelare som kvalificerar sig för en världsmästerskap i dart är bra spelare med tanke på hur hög nivån börjar bli och med tanke på hur många som nu utövar sporten. Så att Mick eller någon annan kastar bra på Pro Touren säger inte allt för mycket förutom att dom inte är rädd för att vinna matcher. När spelare dock kastar bra på tv så ger det dom en ny demension.

Senast för tre veckor sedan så slog Mick en av dom större talangerna som är på väg att skyfflas fram på tv, Chris Dobey. Mick rivstartade den matchen innan Dobey jobbade sig tillbaka, sedan tog Mick tillbaka taktpinnen och lyckades stänga matchen. Den insatsen gjorde mig mäkta imponerad, hans ansiktsuttryck sa att han var där för att vinna matchen och han visade ingen rädlsla alls trots den stora scenen.

Jamie Lewis är den spelare i denna match-up som skulle kunna kasta bäst pilar. Dock är jag helt säker på att han inte kommer göra det ikväll och det hoppas jag Mick utnyttjar. Mick är den av dom som har vunnit här förut och har formen på tv. Oddsen ska vara betydligt jämnare än vad dom är just nu i mina ögon och jag plockar oddset @2,37 hos Pinnacle Sports med 2U.

Michael Smith-Ricky Evans (2) @3,00 //1.5U

Bookie: Pinnacle Sports

Spelstopp: 22:15

Tiden rinner mig ur händerna här och jag nöjer mig med att säga såhär, Michael Smith är i sin livs värsta form och ska inte vara så här stor favorit mot någon just nu. Dessutom är Evans en klart bra spelare vilket han inte minst visade på denna scen för ett år sedan när han skickade ut Simon Whitlock i en helt galen match. Evans har blandat och gett en del i år, men till 3 gånger pengarna ikväll måste han bara få 1.5U

Är det någon match ni ska se ikväll så är det denna, båda kastar extremt fort och det utlovas stor action!

Viaplay sänder tillställningen och jag hoppas du som läser detta kollar in världens mest actionfyllda sport ikväll!

//Axel Andersson

//@MrXet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt