Speltips: European Championship!

Okej, here we go! Dags att rycka upp sig. Kikar i spelboken och formen liknar en gubbe som hoppar ner från ett berg. Ändring ska ske nu, darten går in i en het period nu då det kommer komma ett gäng majors på rad. Ett av få glädjeämnen när mörkret lägger sig och snön närmar sig med stormsteg. VM är 48 dagar bort och spelarna börjar gå in i en period av fokus som inte alltid finns under hela året.

Majorn som ska spelas i helgen går under namnet European Championship, EM med andra ord. Detta är ett något märkligt namn när spelare från jordens alla hörn får medverka. Man kvalificerar sig genom att vara en av 32 spelare som tjänat in mest på pengar under årets alla European Tour tävlingar. Då alla Storspelare inte behöver tjäna in pengar vid varje tillfälle som ges så spelar dom inte alla tävlingar och därav är några av dessa inte kvalificerade i helgen. Adrian Lewis och Raymond van Barneveld är två av spelarna som missar turneringen då dom inte tävlat tillräckligt mycket på europatouren. Det finns trots det 32 väldigt bra spelare i startfältet och underhållningen kommer som vanligt vara hög!

Daryl Gurney-Gerwyn Price (1) @1,61 //2U

Bookie: bet365

Spelstopp: 14:15

Det är nu bara ett gäng veckor sedan Daryl Gurney bröt några ben i handen och fick höra att det inte var säkert att han inte skulle kunna tävla något mer. Nu är han tillbaka i spel igen och förvånande nog för alla är han bättre än innan han bröt sina ben i handen. Han skakar i nuläget hand med sin vänster då hans kasthand, den högra, fortfarande behöver skyddas mot alla kontakter. Det är orimligt hur han nu kastar sina bästa pilar på hela året, men idrotten är och förblir mystisk.

Gurney slutade på en 15e plats på "European Tour Order of Merit". Han var alltså den som spelade in 15e mest pengar på europatouren med sina 20,500 pund, därav var hans plats ohotat i denna tävling. Hans bästa prestation var i Febrauri när han tog sig till final efter att bland annat vunnit över Adrian Lewis och Peter Wright. I finalen fick han sedan stryk av Michael van Gerwen vilket dom flesta har fått i år. Gurney fick dock revansch på Van Gerwen så sent som för två veckor sedan i just en European Tour tävling där han slog Van Gerwen med siffrona 6-4. En match han lika gärna kunde vunnit med 6-1, gör man en sådan insats mot Van Gerwen då är man i form.

Förra veckan spelades det tävling på Pro Touren, en tävling där dom tyvärr vägrar lägga upp odds. Gurney gick hur som haver till semifinal i ett startfält innehållande 128 bra spelare. Den som stoppade Gurney från en finalplats var tourens största 180 kastare, Dave Chisnall. Absolut ingen förlust att skämmas för och Gurney kliver in i denna turneringen med ett självförtroende som är skyhögt.

Gerwyn Price slutade på en 17e plats på "European Tour Order of Merit". Price bästa placeringar har varit på kvartsfinaler som båda kom i September. Gerwyn Price har lyckats vinna två Pro Tour tävlingar i år vilket är väldigt imponerande! Han vann båda dessa tävlingar i Maj och utan att förskingra hans insatser så var inte de stora grabbarna med och därför är det inte lika meriterande som det låter. Man måste även komma ihåg att dessa två segrar kom i Maj och i en så pass marginell och formanpassad sport så betyder det idag inte allt för mycket.

Senaste tiden har inte Price levererat dom resultat han hoppats skulle kunna plocka fram. Den sensate månaden har han förlorat oroväckande många matcher mot lägre rankade spelare och inget tyder egentligen att det ska vända. Att han senast förra veckan fick stryk av en spelare som Dennis Smith bådar inte gott. I början av denna månad spelades först majorn World Grand Prix och två veckor efter det den sista European Tour tävlingen för året, Price åkte ur i första omgången i båda. Dessa två tävlingar tv-sänds, så hans form har inte bara varit rasslig på Pro Touren inför 0 åskådare utan även framför miljoner vid tvn. Nej, Price form är inte bra och jag vet inte vad som ska få den att vända.

Daryl Gurney har en win/loss ratio på 70,6% i år medans Gerwyn Price har 67,5%. En tight match mellan två spelare med bra år bakom sig är nog de flestas tanke. Att spelarna befinner sig i helt olika former ska dock bli avgörande här och jag måste kliva in på Daryl Gurney och hoppas hans skadade hand fortsätter producera riktigt bra pilar!

Cristo Reyes-Robert Thornton @2,40 //2U

Bookie: Betsafe

Spelstopp: 15:45

En 29årig spanjor ställs mot en 49årig skotte. Trots dessa skillnader ser dom båda två lite ut som ett par mårdar. Nej, nu var jag taskig mot dessa två extremt duktiga dartspelarna. Detta blir förmodligen inte den mest underhållande matchen i första omgången, men det finns värde att plocka och det måste vi ta vara på.

Cristo Reyes är spanjoren som slog igenom så sent som förra året när han kvalade in till VM och där tog sig ända till åttondelsfinal mot slutsegraren Gary Anderson. Han tog första set och var med och högg hela matchen, det blev trots förlusten en vinst och genombrottet var avklarat. När man ser Reyes spela har man väldigt svårt att se att han bara befunnit sig på touren sen början av 2015. Hans utveckling har gått löjligt fort och han kan i sina bästa stunder hota vem som helst.

Reyes har i år en win/loss ratio på 65,5% vilket är väldigt bra. Han har året igenom varit stabil och antalet förluster mot lägre rankade spelare går att räkna på ena handen. Han har i European Tour tävlingarna åkt på tuffa lottningar året igenom vilket har lett till att hans ranking är några platser lägre än vad jag tycker han förtjänar. Fortsätter han utvecklas i den takt han gjort och fortsätter med sina stabila prestationer så finns det utan snack en möjlighet att hugga sig in på top 10 listan så småningom.

I årets sista European Tour tävling som spelades för två veckor sedan tog han sig till åttondelsfinal där han fick stryk av en av spelarna som kan bli hur bra som helst, Jelle Klaasen. Håll kvar det namnet i hjärnbanken kamrater. Innan dess hade han bland annat slagit ut jättetalangen Benito van de Pas som även han kan bli hur bra som helst. Så Reyes form är det absolut ingen fel på, stabiliteten är på plats!

Robert Thornton har haft ett minst sagt tufft år och han vill nog bara att VM ska dra igång så han kan lägga all krut där och sen ladda om för nästa säsong. Han har en win/loss ratio på fruktansvärda 43,2%! På touren i år har han som bäst tagit sig fram till en(!!!) kvartsfinal som bäst. Det är världssjuan vi pratar om här. Han har haft problem med sjukdom stor del av året som ledde till ett stort spelmässigt tapp som han sedan inte lyckats lyfta upp igen.

Thornton är en spelare som vanligtvis kan ha rätt rejäla dippar i sitt spel, och nu när hans form är så bedrövlig som den varit hela året kan jag inte förstå någon som backar honom. Själv spelade jag honom för en månad sedan, i ett helt säreget format där han var regerande mästare förvisso, men jag fick bita i det sura äpplet då och det misstaget gör jag inte om.

Detta är två spelare som går i motsatta riktingar på rankinglistan. Starten av 2017 blir otroligt viktig för Thornton om han ska hitta tillbaka till sin form. Först ska dagens match dock spelas. Det som talar för Thornton i denna match-up är att han har otroligt mycket större erfarenhet av att stå på den stora scenen framför tusentals människor och miljoner framför tvn. Däremot rankar jag Reyes som den bättre spelare i nuläget och tycker inte att han ska vara så stor underdog som han är även om Thornton har mer rutin och högre högstanivå.

Starten blir viktig i denna match. Börjar Reyes bra tror jag hans stabilitet håller undan en krampaktig Thornton. Oavsett utgång så måste det tryckas in 2/3 Units på Cristo Reyes till allt över @2,30.

Max Hopp-Benito van de Pas (2,-1,5 legs) @1,83 //1,5U

Bookie: WilliamHill

Spelstopp:17:00

Den här motiveringen kommer bli kortare än Hamrens glansdagar i landslaget.

Två ynglingar som möts, Tyskland VS Holland. Benito är dock den av dom som tagit steget och brutit igenom på allvar. Han vann förra veckan en Pro Tour tävling och är i en riktigt bra form, vilket han varit i så gott som hela året. Max Hopp däremot får det inte riktigt och lossna. För två veckor sedan åkte 20åringen ur Ungdoms-VM i andra omgången, en tävling han var förhandsfavorit till. Det liiger förmodligen och gnager lite i hans unga skalle. Hopps tid kommer, som sagt bara 20 år, den tiden är dock inte idag.

Benito är den bättre spelaren, har den bättre formen och har mer erfarenhet på den stora scenen. Kan inte se Benito åka ut här med det året han har bakom sig, tror han kör över Hopp och -1,5 linan förvånande mig.

Det var det för eftermiddagspasset. Ska försöka hinna få lite tid att skriva ned mina tankar inför kvällsmatcherna lite senare idag, tills dess återfinns jag på twitter med alias @MrXet.

//Axel Andersson

//@MrXet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt