Dart-VM - Den moraliska finalen

Den moraliska finalen. Ikväll är det semifinaler i VM. Men det är här som de två bästa spelarna i världen möter varandra. Michael Van Gerwen. Gary Anderson. Och jag har hoppats på och längtat efter denna matchen under hela året. Att de får mötas i VM. Det är den moraliska finalen. MVG är nummer ett i världen och kommer vara så en lång tid framöver. När han är som bäst kan INGEN rå på honom. Då kastar han pilar på en nivå över alla andra. Men Gary Anderson i sitt esse är en rejäl utmanare och DEN spelaren som kan hota MVG. Den gröna maskinen kommer behöva plocka fram sitt A-game för att vinna. Gary likaså för att ha en chans.

Gary är nummer två i världen. Rankingen säger nummer fyra. Det är bara för att han inte ställt upp i alla tävlingar och därmed spelat in mindre pengar än Cross och Wright som sitter på plats två och tre. Detta göra att Anderson och MVG hamnar på samma halva i slutspelsträdet och möts i en semifinal i stället för i en final.

Gary Anderson. The flying scotsman som han kallas. 48-årige skotten har kastat hem 16 tv-titlar. Har tre 9-darter i tv-matcher och har vunnit VM två år i rad. 2015 när han vann mot Phil Taylor och 2016 när han vann mot Adrian Lewis. Gary är old style. Kör en klassisk pil på 23gram och gillar matcher i högt tempo. Man ska bara in o köra. Bara mata på. Inga tricks eller liknande. Bara kasta och den som gör det bäst vinner. Det är hans filosofi. Det brukar uppenbarligen funka helt OK. Just nu finns det ingen som kastar så bra pilar mot T20 som han gör. Han ställer sig vid ochen. Toe-on. Alltså foten rakt fram och drar bak flighten på pilen till ögat. Sen går det som på löpande band. När formen är där så sitter vilken dubbel som helst. Han föredrar dock D20-vägen och D12/D6. Hans lilla svaghet är egentligen när han behöver gå ner på T19. Där kan han vara lite off ibland. Med det tillhör den gamla skolan att alltid gå för T20.

Publiken älskar honom. Åh Gary Gary. Gary Gary Gary Gary Anderson sjungs för fulla muggar i Alexandra Palace.

Michael Van Gerwen Men det sjungs även för den gröna maskinen från Holland. 29-åringen har redan makalösa 45 tv-titlar och fem 9-darters på tv. Han är så långt före alla andra på rankingen att han kan avstå det mesta och ändå vara nummer ett. Han har alltså redan vunnit VM två gånger. 2014 mot Wright och 2017 mot just Gary Anderson.

Man har pratat om MVG sedan 2005 egentligen. Och redan som 17-åring vann han sin första stora titel. Han tampades mot Phil Taylor och från 2012 var den stora rivaliteten inom dart mellan dessa herrar. Och har egentligen varit så till Taylor bestämde sig för att sluta. Även om Taylor dalade i slutet och det blev Anderson som tog över taktpinnen att kämpa mot MVG i finalerna. MVG har också blivit en symbol för den moderna darten. Till skillnad från old school Gary så är MVG en mästare över hela tavlan. Han är den bästa i världen på T19 och behärskar dubblarna runt hela tavlan. Går helst D16 men D20-vägen är inga konstigheter. Eller D18/D9. Han är så stabil att redan från höga nummer så börjar han bygga för sin utgång. Varför han kastar färre 180s i genomsnitt än exempelvis Gary Anderson. MVG kör en lite mer custom made pil från WQ Max. Samma vikt som Gary dock. MVG kör en mer framåtlutad kaststil och han sätter sina pilar rakare i tavlan än Anderson vilket gör att han egentligen har fler möjligheter att stanna kvar i exempelvis T20 utan att riskera att pilen blockerar nästa pil. MVG är som sagt i en klass för sig när han är som bäst och i längre matcher brukar det ta ut sin rätt.

I VM har MVG alltså haft ett match-average på sina tre pilar på över 100 i samtliga av sina matcher. Vilket är enormt bra. Det är faktiskt så att han inte varit under 100 avg i en VM-match på flera år. Gary ligger strax under 100 i sina matcher. Men skillnaden där är inte helt avgörande faktiskt. Genier smartare än mig har räknat ut det där att man hamnar efter om man är runt 95 avg medan motståndaren är på 100-102 avg. Det gör att man inte står på en dubbel när motståndaren gör det. Men MVG har alltså gjort det bäst hittills även om Gary Anderson ligger långt före i 180s så här långt i turneringen. 40st för skotten mot 21 för holländaren. När det kommer ut att gå ut på dubblarna är de hyfsat lika. Liten fördel till MVG som har 45% medan Gary har 43%. I deras fem senaste möten har MVG vunnit tre och Anderson två. De flesta matcherna har varit långa och framförallt har alla varit fantastiskt underhållande och med sjukt bra pilar. Tittar man på 180s så har Anderson kastat flest 180s i fyra av fem matcher varför jag också landat i det spelet - Anderson f180 till 1,80..

Hur slutar kvällens match då? Omöjligt att säga. Men först till sex set känns som MVG är starkare. Dock tycker jag Anderson kastat bättre pilar överlag (under hösten inräknat) även om han varit nära på att åka ut nu i VM medan MVG dominerat sina matcher. Jag gissar att MVG vinner 6-4 efter att Anderson bommat pilar för 5-5.

Nu vet ni allt ni behöver veta inför kvällens, ja kanske årets bästa match. Det är vad vi hoppas på i alla fall. Nu låter vi publiken och spelarna bjuda upp till show I the greatest show on earth - Dart-VM. 21:45 börjar denna match. Om ni vill kan ni se förbandet - Smith-Aspinall i den andra semifinalen.

Bonus. Sånt här kan det bjudas på när de möts. Vad sägs om att MVG jobbar för en 9-darter med sju perfekta pilar… Ja ni får se resten själva.


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1250 kr
9.3
Utbetalningar exkl. insatsen i spelkrediter. Villkor, tidsbegränsningar & undantag tillämpas.
8.0
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
9.8
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
100 kr riskfritt spel
8.0
18+ Regler och villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se
Få 100 kr gratisspel
9.6
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord
Stäng

Nya bettingsidor

Expekt

100 kr extra

endast 1x omsättning

Hämta bonus
18+ år - Giltig för nya spelare med första insättning på minst 100 kr. Endast 1x omsättningskrav. stodlinjen.se - spelpaus.se - Spela ansvarsfullt.
10bet

100% upp till 100 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya spelare. Insättning + bonus måste omsättas inom 60 dagar. Minst odds 1.80 på singelspel eller 1.40 på kombinationsspel. Regler & villkor gäller.
NordicBet

100% upp till 100 kr

Hämta bonus
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se