Den underbara sporten - Dart

En sunkig pubmiljö. Några pints öl. Cigarettrök, två överviktiga män som kastar pil mot en darttavla. Ser du det framför dig? Bra, då tar du den bilden och kastar i papperskorgen.

Dart är en sport med seriösa utövare. Den sunkiga bilden är ett minne blott. Visst kan det fortfarande vara roligt att dricka några öl och kasta pil eller spela biljard på en pub. Men ska du kasta pil på en högre nivå än så krävs det en oerhörd skicklighet, träning och koncentration.

I Sverige är dart med i Riksidrottsförbundet sedan 2009. Så var det sagt i alla fall. Därmed inte sagt att det är några atleter som utövar denna sport.

Hej på er! Nu tar jag ut detta i bloggformat. Ska bli spännande att se vad jag kan leverera. Min närvaro på Twitter kommer fortfarande vara högst aktiv. Där följer ni mig på @dartbet (DoubleOne). Tar tacksamt emot tips och förslag, ris och ros. Twitterkontot började som en egen liten dagbok. Nu följer en liten skara och det är alltid roligt att diskutera dart.

Men nu kör vi! Detta blir ett första inlägg som kommer fokusera på sporten och vad det är jag bettar på. Framöver kommer det även texter om turneringar, spel, pilar och utrustning olika profiler och även mina egna pilar. Lite av varje med andra ord. Twitterkontot kommer fortfarande leverera tweets inför tävlingar, nyheter i dartvärlden, liverapporteringar från matcher och spelen kommer synas även där.

Dart är den mest underhållande sporten att titta på. Ja, det är ett subjektivt statement, men ändå. Idag lockar darten tusentals åskådare vid varje större tävling och bra många fler tv-tittare. Stora kanaler sänder och det är påkostade produktioner. Publiken sjunger, hejar/buar och underhåller. Stämningen är fantastisk. Så har du möjlighet att se en större darttävling live – gör det!

Så här såg det ut när Premier League (Ja, en tävling heter så och det finns även Champions League of darts) gästade Rotterdam i Holland. Dart växer kraftigt i Holland och de har ju Michael Van Gerwen som frontfigur. Han är bäst i världen just nu. De har såklart en hel rad med toppspelare. Annars är dart störst på de brittiska öarna. Det var ett litet snabbt sidospår.

PL-dart Rotterdam

Som introducerande inlägg tänkte jag bara dra förutsättningarna för en match och lite vad jag oftast bettar på.

Basic rules Matcherna spelas 501. Det vill säga att båda spelarna startar på 501. Man ska ner till exakt noll. Och man måste gå ut på en dubbel (se darttavlan längre ner). Har du 40 kvar så är det dubbel 20 som gäller. Exempelvis.

Matcherna spelas oftast (typ 99% av alla tävlingar) i legformat. Tänk game i tennis. Är du först till noll från 501 så vinner du det leget (ben säger man på svenska, men det låter för tramsigt). Spelas exempelvis bäst av (först till) 11 legs. Detta varierar oerhört och antalet legs brukar öka ju längre in i turneringen vi kommer.

Man kastar först i vartannat leg. Som serven i tennis. Så det gäller att bryta motståndaren (om man inte inleder, för i dart måste man inte vinna med två legs). Det finns tävlingar som spelas som set-matcher. Också som tennis. Du vinner tre legs för ett set.

Så vad är det bästa man kan kasta? Tittar ni på tavlan så är det trippel 20 (60p på en pil) som är bäst. Bullseye ger 50. Yttre bullseye ger 25. Så med tre pilar i hand kan du kasta 180 som bäst. T20, T20, T20.
Då jublar publiken! De älskar 180s.
Och vissa spelare är bra mycket bättre än andra på detta. Så detta är en marknad jag ofta bettar på. Vem som kastar flest 180s under en match.
Det är inte förenat med att man är bäst av alla för det. Det är dubblarna som avgör matcher. Lite som golf för att dra ytterligare paralleller till andra sporter. Den som slår längst vinner inte alltid.

Den som gjort sin matematik kan då också konstatera att man kan gå ut på nio pilar! 180, 180, 141. Detta händer sjukt sällan. Än mer sällsynt i tv-sända matcher. Men när det händer så exploderar arenan. Annars är den högsta utgången man kan göra 170. T20, T20 och Bullseye (räknas som dubbel).

Bullseye ska vara 173cm från marken när tavlan hänger på väggen och kastavståndet är 237cm. Och för att sätta det i perspektiv så är Bullseye 1,26 cm2. Det krävs med andra ord oerhörd precision för att träffa rätt.

Dartboard

I korthet kan man säga:

Bäst i världen? Den gröna maskinen. Michael Van Gerwen (Holland) Kallas MVG av många och så även i denna blogg.

MVG

Bäst genom tiderna? Phil ”The Power” Taylor. Han gör sin sista säsong efter 32 år som proffs. Han är fortfarande bland de bästa i världen. Respekt. Vunnit 16 VM (!). Ingen annan är i närheten.

Phil Taylor

Bäst på 180s? Dave ”Chizzy” Chisnall. Hans problem är utgångarna/dubblarna i stället.

Chizzy

Största turnering? VM. World championship of darts (Inte att blandas ihop med world cup of darts). VM går alltid i London i december under 2-3 veckors tid. Makalös stämning och det bästa med julen!

VM

Med det sagt tänkte jag runda av första inlägget. Jag tar tacksamt emot all typ av respons. Enklast på Twitter @dartbet






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.