LISTA: Fem besvikelser i Serie A
Efter en knapp tredjedel av Serie A-säsongen har det bjudits på såväl överraskningar som besvikelser. Här fokuserar vi på de fem största besvikelserna så här långt.
1. Milan
Inför säsongen var förväntningarna höga på Milan, men efter 11 omgångar ligger laget på en blygsam sjunde plats med endast 18 inspelade poäng. Svag defensiv och ojämn form har satt sina spår, samtidigt som diskussionerna kring klubbens nye tränare, Fonseca, fortsatt att prägla säsongen. Många supportrar hoppades på en mer meriterad och namnstark ersättare till Pioli, och kritiken mot Fonseca lät inte vänta på sig. Den tunga derbysegern mot Inter kan dock ha köpt portugisen mer tid på tränarposten. Trots det kan Milans säsong hittills inte beskrivas som annat än ett fiasko i förhållande till de höga förväntningarna.
En av de största enskilda besvikelserna har varit Rafael Leão. Stjärnanfallaren, som var en direkt bärande spelare förra säsongen, har inlett svagt med få mål och bleka prestationer. Detta har lett till att portugisen petats i flera viktiga matcher, vilket skapat diskussioner kring hans form och motivation. Hans oförmåga att leverera har satt ytterligare press på Milans offensiv, där förväntningarna har varit höga på att Leão ska leda laget framåt.
2. Lautaro Martinez
Inför säsongen pekades Lautaro Martínez ut som den stora favoriten att vinna Serie A skytteliga. Med fjolårets framgångar i bagaget, där han stod för ett imponerande målfacit för Inter, och en sommar som kröntes med guld och skytteligavinst i Copa América, var förväntningarna skyhöga. Lautaro ansågs vara i sin karriärs absoluta toppform och förväntades bära Inters offensiv med sin målfarlighet och ledarskap.
Säsongen har dock inte gått enligt plan. Efter 12 spelade omgångar har Lautaro endast mäktat med fem mål, en siffra långt under vad både supportrar och experter förväntade sig. Argentinarens självförtroende lyser med sin frånvaro, och han har haft svårt att hitta rätt positioner och tajming i de avgörande lägena. Varit i princip osynlig i de störa mötena med Juventus, Milan och Napoli. Kritiken mot Lautaros prestationer har inte bara handlat om målen utan även om hans allmänna påverkan på spelet. Han har sett trög och tveksam ut, många spekulerar att det intensiva spelschemat och sommarens Copa América, där han spelade en avgörande roll för Argentina, kan ha påverkat hans fysiska och mentala form. Återstår att se om argentinaren kan växla upp i jakten på ytterligare en ligatitel.
3. Roma
Romas säsongsinledningen kan inte annat än beskrivas som kaotisk och problematisk. Säsongsinledningen har präglats av både sportsliga och organisatoriska problem. Laget har underpresterat rejält och återfinns på den nedre halvan av tabellen, långt från förväntningarna att konkurrera om Champions League-platserna. De sportsliga resultaten har präglats av ineffektiv offensiv och återkommande defensiva misstag.
Tränarsituationen har ytterligare förvärrat klubbens kris. Klubblegendaren Daniele De Rossi, som tog över efter José Mourinhos avgång, fick sparken tidigt efter en svag säsongsstart. Ett beslut som inte landade väl i huvudstaden då såväl fans som spelare tydligt och öppet uttryckt missnöje över beslutet att sparka italienaren. Ivan Jurić, hans efterträdare, lyckades inte heller vända situationen och avskedades nyligen. Nu letar klubben efter sin tredje tränare för säsongen, vilket speglar ledningens oförmåga att ingjuta någon form av stabilitet och långsiktiga lösningar. Detta kaos speglar också omfattande organisatoriska problem, där beslut i transferfönstret och interna marknadsstrategier inte har gett önskad effekt. Tillsammans med fansens frustration är situationen mer kritisk än någonsin.
4. Genoa
En väldigt subjektiv bedömning, men jag är otroligt besviken på Genoa. Klubben har haft stora problem att återfinna den stabila form de visade förra säsongen och ligger för närvarande på en svag 17:e plats i tabellen. Lagets offensiv har varit ineffektiv, vilket har gjort det svårt för dem att skapa målchanser. Avsaknaden av Retegui har varit direkt påtaglig. Dessutom har den defensiva strukturen varit osäker, vilket har lett till att man släppt in alldeles för många mål. Trots förväntningar om en stabilisering efter förra årets prestationer har Genoa inte lyckats hitta rätt balans.
Så sent som idag beslutade klubben att sparka tränaren Alberto Gilardino efter en rad dåliga resultat. Italienaren, som tog över förra året, kunde inte få ordning på laget denna säsong, och kritiken mot hans taktiska beslut gick inte längre att ignorera. Han har nu ersatts av den tidigare storspelaren och tränaren Patrick Vieira, ett mycket intressant namn. Återstår att se om fransmannen har vad som krävs för att väcka liv i klubben, annars är risken stor att vi bjuds på Derby della Lanterna i Serie B nästa säsong.
5. Domarinsatserna
Serie A-säsongen har hittills präglats av en rad ojämna domarinsatser som har skapat kontroverser och frustrerat både lag och supportrar. Flera matcher har skuggats av svaga domslut, där domarnas inkonsekvens har varit ett återkommande problem. Exempelvis har kontroversiella straffar dömts, ibland utan tydligt underlag, vilket har väckt frågor om VAR-användningen och domarnas förmåga att fatta korrekta beslut i avgörande ögonblick.
Ett annat bekymmer är domare som verkar tappa kontrollen över matcherna. Felaktiga utvisningar, oförmåga att lugna ned spelare och tveksamma förlängningstider har lett till ilska från tränare och spelare. Kritiken riktas inte bara mot enskilda domare, utan även mot ligans organisation i sin helhet. Den svaga nivån har blivit en av säsongens mest omtalade ämnen, och flera lag har belyst problemen och betonat vikten av att höja standarden på domarinsatserna och öka transparensen kring beslutsfattandet. Det är tydligt att ligans domarproblem inte bara påverkar enskilda matcher, utan också helhetsintrycket av ligan.
Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00
Veckans bästa sportbonusar