Din guide till HockeyAllsvenskan 2021/2022

Simon Önerud
Fredagen den 24 september startar HockeyAllsvenskan då det är full omgång med sju matcher. Fjorton lag gör upp om de två platserna i den HockeyAllsvenska finalen - där segraren i den sju matcher långa matchserien tar klivet upp i SHL. Dessutom får de två sämst placerade lagen i grundserien spela ett negativt kvalspel om fem matcher där förloraren degraderas till divison ett.

Så spelas HockeyAllsvenskan 2021/2022

HockeyAllsvenskan spelar, precis som SHL, femtiotvå grundserieomgångar. Upplägget för det HockeyAllsvenska slutspelet är även det uppbyggt likt upplägget för SM-slutspelet.

Grundseriens topp 6 är direktkvalificerade till kvartsfinal medan lag 7–10 spelar åttondelsfinal där 7:an möter 10:an och 8:an möter 9:an.

Åttondelsfinalerna spelas i bäst av tre matcher där högst placerade laget börjar hemma. I kvartsfinalen väljer seriesegraren motståndare bland fyra lägst rankade lagen. d.v.s. segrarna från åttondelsfinalerna och lag 5 och 6 från seriespelet. Därefter väljer serietvåan motståndare och sedan serietrean. Kvartsfinalerna avgörs i bäst av fem matcher där de två första matcherna spelas med hemmafördel för det högre rankade laget, de två följande matcherna spelas hos det lägre rankade laget. Den eventuellt femte och i sådana fall avgörande matchen spelas hemma hos det högre rankade laget. De fyra vinnarna från kvartsfinalerna går vidare till semifinal där det högst rankade laget väljer motståndare efter samma princip som inför kvartsfinalen. Semifinal och final spelas i bäst av sju matcher och vinnaren av finalen får en plats i den svenska ishockeys finrum, SHL, nästa säsong. I botten möts lag 13 och lag 14 från grundserien i ett så kallat Play Out där förloraren flyttas ned till Divison ett nästa säsong

När börjar och slutar den HockeyAllsvenska säsongen 2021/2022?

Säsongen inleds fredagen den 24 september då det spelas sju matcher under kvällen. Det finns inget exakt slutdatum med tanke på att det beror på hur långa eller korta matchserierna i det HockeyAllsvenska slutspelet blir - men vi kan räkna med allsvensk ishockey till slutet av april månad.

Var hittar jag bästa odds på HockeyAllsvenskan?

De bästa oddsen hittas lätt och smidigt här på 1x2.se. På odds-sidan för HockeyAllsvenskan hittar du samtliga odds inför både säsongen och för enskilda matcher. På sajten finns det även möjlighet att ta del av Sveriges bästa oddsbonusar.

Vilka är favoriter till att vinna HockeyAllsvenskan och därmed ta steget upp i SHL?

HV71 degraderades från SHL så sent som i våras, och har under sommaren rustat laget på ett sådant sätt som fallit både spelbolag och spelare i smaken. Laget är storfavoriter och man får genomsnitt en bit under två gånger pengarna på att det blir laget från Jönköping som tar klivet upp till SHL.

Så slutar HockeyAllsvenskan 2021/2022 enligt oddsmarknaden

Som jag nyligen nämnde är det HV71, som degraderas från SHL så sent som i våras, som är skyhöga favoriter att ta klivet upp i SHL. Enligt oddsmarknaden är det klasskillnad mellan HV71 och de övriga lagen och det ska bli intressant att se om smålänningarna pallar för trycket och kan motsvara de högt ställda förväntningarna.

Tippade topplag är även Björklöven, som alltså föll i finalen i fjol, samt Västerås, BIK Karlskoga, AIK och MODO.

Förväntade bottenlag hittar vi i södra Sverige med Kristianstad, som klarade sig kvar med ett nödrop i det negativa kvalspelet mot Väsby i fjol, samt nykomlingen Troja/Ljungby som är tillbaka på den HockeyAllsvenska scenen efter tre år i ettan.

Håll koll på hur oddsen för långtidsspel förändras och utvecklar sig under säsongen med hjälp av vår oddsjämförelse för HockeyAllsvenskan.

Inför HockeyAllsvenskan 2021/2022

I fjol var det Timrå som tog klivet upp till SHL efter att ha vunnit grundserien och sedan även  det Hockeyallsvenska slutspelet efter att ha besegrat AIK och Västervik i kvarts- och semifinal och sedan Björklöven i finalen.

Fredagen den 24:e september är det nedsläpp på sju HockeyAllsvenska arenor, vilket förkunnar att säsongen och jakten på en SHL-plats är igång.

Jag ska utifrån hur lagen ser ut på pappret och vad de tidigare presterat på isen under tidigare säsonger och under försäsongen försöka bena ut hur den kommande säsongen kommer sluta.

Topp 6

HV71

Direkt från SHL kommer HV71 och man har inte för avsikt att vara kvar i andraligan särskilt länge. Det märks tydligt var lagets ambitionsnivå ligger när man tittar på vad smålänningarna mönstrar i såväl bås som på isen.

I båset har man den tvåfaldige SM-guldmedaljören Tommy Samuelsson, som med huvudansvaret för Färjestad säsongerna 08/09 och 10/11 bar laget till vad som är värmlänningarnas senaste guld. Samuelsson har även gjort den resa som HV71 hoppas på att göra under vintern - nämligen resan upp till högstaserien som Samuelsson gjorde med Skellefteå säsongen 05/06 med Skellefteå.

Med HockeyAllsvenska mått är det en ruskigt bra trupp som Tommy Samuelsson förfogar över. Från fjolårets SHL-säsong har man kunnat behålla ett flertal spelare - däribland lagkaptenen Simon Önerud och skarpskytten Fredrik Forsberg som slutade tvåa i HockeyAllsvenskans skytteliga bakom Jonathan Dahlén för två år sedan och svarade för sjutton mål i SHL i fjol vilket är fina papper. Man har även fyllt på truppen med välmeriterade namn såsom bröderna Jonathan och Marcus Davidsson, med ett förflutet i Djurgården, och Chad Billins som från sin backposition svarat för 91 poäng på 201 matcher i SHL där han representerat Luleå, Linköping och Brynäs.

Utan att rabbla hela truppen så konstaterar jag, som ovan nämnt, att med HockeyAllsvenska mått så är detta en konkurrenskraftig trupp utan dess lika. Att HV71 ska få det att klaffa till fullo är nästa steg, och är det steg som smålänningarna misslyckades med i fjol. Rättmätiga favoriter men tycker inte det finns något som helst värde i det oddset som finns tillgängligt nu.

HV71 är skyhöga favoriter hos både mig och spelbolagen men jag tycker inte att de oddsen som finns tillgängliga på smålänningarna tilltalar.

Västerås

Västerås har de senaste femton åren i princip varit ett gjutet topplag i HockeyAllsvenskan. Fem kvalförsök upp till SHL har man gjort sedan säsongen 07/08, och närmast var man säsongen 14/15 då man vann grundserien i HockeyAllsvenskan men sedan föll i kvalspelet uppåt mot både Rögle och Karlskrona. Efter misslyckandet där har det varit några tyngre år för VIK där man bland annat var nere och vände i division ett en säsong.

Nu har de gulsvarta från "Gurkstaden", med sportchef Patrik Zetterberg i spetsen, lagt in en tung växel med sikte på SHL.

Man har från i fjol kvar de klart bästa spelarna i det lag som slutade sjua i tabellen och blev utslaget av BIK Karlskoga i kvartsfinal med 3-1 i matcher. Jag talar här framförallt om Jimmy Jansson Lorek, som var en av seriens mest framträdande försvarsspelare i fjol med sina 38 poäng (8+30) samt forwardsspelarna Alexander Lunsjö och Lukas Zetterberg, där man nog från VIK-håll hoppas att den sistnämnda kan få ett lyft. Zetterberg svarade säsongen 2018/2019, som 21-åring, för 49 poäng (27+22) på 56 matcher i Västeråströjan och belönades med ett kontrakt i SHL med Brynäs. Där blev sejouren endast tolv matcher lång och sedan dess har Zetterberg inte riktigt nått samma nivå som för tre år sedan. Lossnar det rejält den här säsongen?

För att vakta den gulsvarta buren har man hämtat hem Johan Gustafsson som efter tio år på vift i Luleå, Frölunda, Rögle, AHL och Tyskland vänder hem till Västerås som han lämnade som nittonåring. Ett minst sagt starkt namn mellan stolparna på HockeyAllsvensk nivå där det finns över 200 SHL-matcher på meritlistan.

Utöver den fina värvningen av Johan Gustafsson finns det även bland utespelarna en rad intressanta namn som tillkommit. Precis som Gustafsson har man hittat en hemvändare i form av att Daniel Gunnarsson, född och uppväxt några mil från Västerås, kritat på för västmanlänningarna och kliver in med en mängd rutin i bagaget där det finns bland annat över 400 SHL-matcher och över 100 poäng i högstaserien där han representerat Luleå, Färjestad, Karlskrona och Leksand.

På forwardssidan har man sedan tidigare och som ovan nämnt kvar både Alexander Lunsjö och Lukas Zetterberg och man har stärkt upp artilleriet med en hemvändare även där, då Mikael Frycklund är tillbaka i VIK efter två säsonger hos Linköping i SHL. Den hårt arbetande forwarden är nog inte tilltänkt att vara någon poängspruta, men det är däremot den kanadensiske forwarden Alexandre Lavoie, som är en reliabel poängmakare i HockeyAllsvenskan där han tidigare representerat BIK Karlskoga, Timrå och i fjol en halv säsong i Vita Hästen. På 101 HockeyAllsvenska matcher har den snart 29-åirge forwarden svarat för 90 poäng och utöver det har han svarat för poängstarka säsonger både i den norska och österrikiska ligan. Intressant ska det också bli att se i vilken grad Anton Svensson kan producera när han tar klivet till Västerås efter den otroligt fina säsongen i Tingsryd där han svarade för 58 poäng på 53 matcher och slutade fyra i poängligan.

I Lukas Zetterberg finns det skyttekungs-potential – att den 24-årige skarpskytten vinner skytteligan tycker jag är ett intressant spel till 25 gånger pengarna.

Utöver de fem ovan nämnda nyförvärven har man värvat ytterligare sju stycken i form av: Linus Ryttar, Logan Roe, Ludvig Jardeskog, Simon Fernholm, Ludvig Östman, Alexander Rauchenwald, Mathias From.

Det är ett sannerligen ett upprustat Västerås som ställer sig på isen säsongen 2021/2022 och man är i min bok en av de största kandidaterna till att utmana HV71 om en plats i SHL.

Jag rankar Västerås högt och tycker att det finns flera H2H:s där det finns värde i att spela på Västerås. Värderar även lagets offensiv som en av seriens bästa och att de gulsvarta från gurkstaden gör flest gjorda mål av samtliga lag i grundserien är ett spännande långtidsspel till 14 gånger pengarna.

Björklöven

Tredje gången gillt är vad som gäller för de gulgröna från "Björkarnas stad", Umeå efter att ha varit i den HockeyAllsvenska finalen två säsonger i följd men fortsatt är kvar i den näst högsta serien. För två år sedan ställdes säsongen olyckligt in för Björklöven och MODO vid ställningen 1-1 i matcher i den HockeyAllsvenska finalen och inget lag flyttades upp och inget lag flyttades ned. I fjol var man favoriter inför säsongen men Timrå var det lag som till slut vägde tyngst i både grundserien och i slutspelet och var rättvisa vinnare av HockeyAllsvenskan.

Det är fortsatt Hans Wallson i båset och Per Kenttä som bygger detta "Löven" i jakt på en plats i SHL. Relativt stora förändringar i truppen inför den stundande säsongen. Av de spelare som spelade i slutspelet i fjol har tretton lämnat laget där de mest kännbara tappen är försvarsspelaren Teemu Eronen, som kom in under säsongen från Växjö, interna poängligavinnaren Tyler Vesel som lämnat för HV71 och forwarden Pontus Andreasson som tagit klivet till SHL och Luleå. Kvar från i fjol är i alla fall bärande spelare som Daniel Rahimi, Axel Ottosson, Alex Hutchings samt kaptenen Fredric Andersson.

Men det har också kommit in en del intressanta namn. På målvaktssidan har man kontrakterat AIK:s Claes Endre som i fjol en av HockeyAllsvenskans bästa målvakter. Från den finska ligan är även Joona Voutilainen signad, den snart 25-årige burväktaren har över hundra matcher i finska högstaligan på meritlistan och även erfarenhet från spel i Champions Hockey League.

Från Västervik har man värvat dubbelt kanadensiskt i form av de två forwardsspelarna Gerry Fitzgerald och Ryan Gropp, och från österrikiska Innsbruck en intressant poängspruta vid namn Félix Girard. SHL-rutin hittas i försvarsspelaren Mathias Nørstebø som närmast kommer från spel i Mora, över 150 SHL-matcher på norrmannens meritlista och på forwardssidan hittas SHL-rutin hos Christopher Bengtsson som har över 100 matcher för MODO, Rögle och Färjestad i högstaserien men som levererat allra bäst på HockeyAllsvensk nivå för Södertälje.

Stor spelaromsättning i Björklöven inför denna säsong. Vi vet sedan tidiare att Per Kenttä gillar att plocka in spelare under säsongens gång. I fjol värvades en handfull spelare under säsongen i syfte att vara så välrustatde som möjligt inför slutspelet. Det är nog inte otänkbart att vi får se ett eller flera intressanta nyförvärv under säsongens gång från Umeålaget.

BIK Karlskoga

BIK Karlskoga har varit ett givet topplag det senaste decenniet. Utöver den tolfteplats man hamnade på säsongen 17/18 har man varit gjutna inom topp fem och varit ett återkommande inslag i kvalspelet uppåt. Starka papper för värmlänningarna som efter varje säsong också blir länsade på sina toppspelare som rycks av SHL-lagen. Detsamma gäller i år, men jag tycker att man hittat intressanta ersättare och återigen ska ha goda möjligheter på en topplacering.

Lagets tvåa, trea och fyra i den interna poängligan – Linus Karlsson, Gustaf Thorell och Tor Immo har samtliga lämnat laget där Linus Karlsson blivit kontrakterad av Skellefteå i SHL med Thorell och Immo ger sig ut på äventyr i Europa då de skrivit på för tjeckiska Plzen respektive slovakiska Bratislava Capitals. Dessutom har målvakten Tim Juel lämnat för Oskarshamn och försvarsspelaren Filip Roos lämnat för Skellefteå.

Men som ovan nämnt tycker jag att man ersatt de förlorade spelarna med intressanta namn. Den norske burväktaren Lars Volden har fått agera back-up till Oscar Alsenfelt i Malmö de senaste säsongerna men ser nu ut att bli förstakeps hos BIK. 65 matcher mellan stolparna på SHL-nivå och på de 85 matcher han stått i HockeyAllsvenskan för Rögle och Pantern har norrmannen närmare 92 % i räddningsprocent vilket får anses vara starka papper.

I värmlänningarnas backbesättning är Henrik Larsson tillbaka efter två säsonger hos det finska topplaget TPS Turku. Med Brynäs i SHL har Larsson inte riktigt lyckats, men han håller HockeyAllsvensk nivå och således en kanonvärvning av BIK Karlskoga som får in en toppback. Intressant värvning av General Manager Torsten Yngvesson då man från Skåne hittat William Pethrus som i fjol var en framträdande försvarsspelare för det bottenförankrade Kristianstad där han svarade för 32 poäng på femtio matcher.

Sebastian Collberg minns kanske några efter JVM-guldet 2012 och efter några säsonger i SHL där han representerat Frölunda, Rögle och Timrå. Efter två säsonger ute i Europa hos österrikiska Graz99ers och tyska andradivisionslaget Löwen Frankfurt är den nu 27-årige forwarden tillbaka i svensk ishockey. Alltid varit en stor talang – kan han få det att lossna rejält i Karlskoga? I värvningen av Kalle Jellvert får man en gedigen tvåvägscenter som har en del SHL-rutin efter tre säsonger hos Örebro.

Som ovan nämnt har man blivit livet halvt länsade på sina toppspelare som ryckts av SHL-lag och lag ute i Europa. Jag tycker dock att man hittat intressanta ersättare och att man hittar BIK Karlskoga högt upp i tabellen är högst troligt.

MODO

HockeyAllsvensk final för två år sedan – kamp i botten i fjol. Det svängde snabbt för MODO efter att tränare Björn Hellkvist lämnade för Leksand och efter att flertalet av lagets succéspelare lämnade laget för spel på högre nivå. Det blev ett jobbigt fjolår, men nu tar man nya tag och jag tror att man kan hittas klart högre upp i tabellen än i fjol då man slutade på en tolfteplats.

På tränarbänken hoppas man på bättre succé med Mattias Karlin än med Ville Nieminen vars MODO-karriär blev kortvarig efter en bedrövlig inledning på säsongen i fjol. Karlin har skördat fina framgångar med Västervik där det bland annat blev en semifinal i fjol.

Fjolårets interna poängligavinnare Patrik Karlkvist har tagit klivet till SHL och Oskarshamn. Utöver tappet av Karlkvist känns det inte som att MODO förlorat särskilt viktiga spelare under sommarens transferfönster utöver möjligtvis talangerna William Wallinder och William Strömgren som lämnat för Rögle.

Det är en kanadensisk touch på MODO:s Silly Season då man värvat forwardsspelarna Tanner MacMaster, Sam Vigneault och Riley Woods. Utöver dessa tre har man värvat på forwardssidan värvat Markus Modigs från Oskarshamn, Oscar Pettersson från Västervik och Erik Karlsson från finska KooKoo.

Jag tycker att det är på backsidan som man värvat klart bäst då man värvat David Bernhardt från från finska SaiPa, Filip Hasa från Almtuna, Niklas Folin från Vita Hästen samt Emil Wahlberg och Pontus Näsén från Oskarshamn. MODO besitter efter sommarens transferfönster en, i min bok, fullgod backbesättning som ska försöka skydda Tex Williamsson i kassen som är ny från Oskarshamn men som i fjol gjorde fem matcher utlånad till MODO.

På pappret är det inte samma dignitet på laget som för två säsonger sedan spelade HockeyAllsvensk final – men spelare som MacMaster, Woods och Vigneault kanske klaffar lika bra som Adam Tambellini gjorde den säsongen. Vi vet också att Mattias Karlin i princip gjort underverk med Västervik och är en tränare som mycket väl kan leda in MODO på rätt spår igen efter det tuffa fjolåret.

Tycker det finns värde i att Riley Woods och Sam Vigneault båda gör över trettio poäng vardera med tanke på vad de har för siffror och statistik i bagaget.

AIK

AIK går in på sin åttonde raka säsong i HockeyAllsvenskan där man haft två lite tyngre år bakom sig med placeringarna 13 och 9 i grundserien. I fjol nia, och ett uttåg mot Timrå i kvartsfinalserien.

Lagets succémålvakt från i fjol, Claes Endre, har lämnat laget för seriekonkurrenten Björklöven och forwardsspelarna Johan Johnsson och Anton Karlsson har lämnat för Oskarshamn respektive österrikiska Villacher.

Utöver att man tappat de tre ovan nämnda spelarna tycker jag att man kunnat behålla de allra viktigaste spelarna från i fjol. Spelare som Fredric Weigel, Anton Holm, Max Lindholm och Eric Norin är kvar i laget och man har fyllt på med ett par starka namn. Mellan stolparna ser det ut att bli ryskt i form av Pavel Khomchenko som på meritlistan har tretton KHL-matcher för Spartak Moskva. I backbesättningen är Alexander Deilert tillbaka i den svarta dressen efter två säsonger hos Björklöven och framförallt är Malte Setkov en permanent AIK-spelare efter att i fjol enbart varit hos stockholmarna på lån från Malmö Redhawks. Med sina 202 centimeter är den 22-årige dansken en bjässe där bak.

På forwardssidan är ur-AIK:aren Christian Sandberg tillbaka efter två säsonger hos HV71 i SHL. Sandberg får kaptensrollen direkt och kommer vara en viktig ledare för detta AIK. Utöver Sandberg är intressanta nyförvärv på forwardssidan värvat Lucas Carlsson från Södertälje, Axel Wemmenborn från Malmö och den poängstarke Max Gerlach från Innsbruck.

Ett AIK som bör vara bättre än den niondeplats man åstadkom i fjol. Jag tycker dock att man är en bit bakom de övriga ovan nämnda topplagen och det krävs nog ett par starka värvningar under säsongens gång för att det ska kunna bära riktigt långt för AIK.

Plats 7-10

Mora

Mora gjorde en stark säsong i fjol där den före detta Leksands- och NHL-målvakten Johan Hedberg gjorde sitt första huvudtränaruppdrag efter fem år som målvaktstränare hos San José i NHL. Sexa i grundserien men sedan uttåg i kvartsfinal mot Björklöven. Hedberg kvar i båset, men man har tappat några av de mest framträdande spelarna från fjolårets fina säsong men också ersatt dessa med spännande namn.

Trean och fyran i den interna poängligan, Ludvig Larsson och Oskar Stål Lyrenäs, har båda två lämnat för Rögle och Oscar Eklind, som stod för en fin säsong i fjol belönades även han med ett SHL-kontrakt, men hos Brynäs. Även lagets poängstarkaste back Mathias Nørstebø har lämnat laget men för seriekonkurrenten Björklöven.

Viktigt för dalalaget att man kunnat behålla både Daniel Ljunggren och Lukas Wernblom som blev etta och tvåa i den interna poängligan förra säsongen och slutade högt upp i hela seriens poängliga. Som komplement på forwardssidan har man värvat kanadensaren Bobby MacIntyre som öst in poäng för Frisk Asker i den norska ligan samt Paul Bittner som i fjol värvades till Väsby mitt under säsong och där svarade för sexton poäng på nitton matcher.

Mora ser återigen spännande ut men frågan är hur kännbart det blir utan Stål Lyrenäs, Larsson och Eklind på forwardssidan. Några trevliga namn in i form av MacIntyre och Bittner – och laget ser onekligen spännande ut i offensiv riktning då man kunnat behålla både Ljunggren och Wernblom.

Södertälje

Det forna Elitserielaget Södertälje SK slutade i fjol fyra och slogs sedan överraskande ut av Västervik i kvartsfinalserien. Inför den kommande säsongen har laget tappat flera tongivande spelare från fjolårssäsongen och General Manager Mikael Samuelsson har fått jobba hårt med lagbygget under sommaren.

Ettan, tvåan, trean, fyran, sexan och sjuan i den interna poängligan har lämnat laget:

  • Nick Olesen till Brynäs
  • Ludwig Blomstrand till Plzen
  • Måns Lindbäck till HV71
  • Hugo Gustafsson till Växjö
  • Lucas Carlsson till AIK
  • Christopher Bengtsson till Björklöven

Av den interna poängligans topp sju är det bara försvarsspelaren Andreas Hjelm kvar i laget som slutade femma i den interna poängligan med sina 29 poäng (3+26) på 47 matcher.

Det är många mål som ska ersättas, och Colin Smith är en av de man kommer förlita sig på i offensiv väg den kommande säsongen. Kanadensaren svarade på 28 matcher för Väsby i fjol för 35 poäng. Mer kanadensiskt i offensiv väg i form av att Brett Pollock hämtats in från den tyska ligan där han för Nürnberg i fjol svarade för 25 poäng på 38 matcher. Från Tingsryd har man trippelvärvat i form av Simon Norberg, Jonatan Harju och Felix Olsson, där då två sistnämnda svarade för 39 poäng förra säsongen.

Bakåt har man värvat en seriens bästa defensiva försvarsspelare, Alexander Anderberg, som i fjol var en gigant i Västerviks försvarslinje. Man har från Leksand permanent värvat Lucas Nordsäter, som i fjol var utlånad en halv säsong hos SSK och dessutom har laget lånat in Alex Brännstam från Djurgården.

Många kännbara tapp för SSK efter fjolårets topplacering. Man har ersatt de tappen med flera spelare som tidigare levererat på HockeyAllsvensk nivå. Jag tror inte riktigt på samma framskjutna placering som i fjol med tanke på de övriga topplagens rustning. Men visst bör man vara med och slåss om en kvartsfinalplats.

Västervik

Fjolårets stora överrasknings- och succélag var Västervik som slutade femma i grundserien och sedan tog sig till semifinal där man störde Timrå men föll med 4-2 i matchserien. Efter en sådan succésäsong är det lätt hänt att truppen blir länsad på de bästa spelarna – och det är precis vad som har hänt Västervik inför den kommande säsongen. Dessutom har den framgångsrike tränaren Mattias Karlin lämnat laget för att försöka få MODO in på rätt spår igen.

Av de som var med och spelade slutspelet i våras har femton spelare lämnat laget. Bland dessa hittar vi bland annat hela HockeyAllsvenskans bästa målvakt Daniel Marmenlind, bästa backar Michael Kapla och Alexander Anderberg samt flera av lagets främsta spelare i offensiv riktning som till exempel Viktor Liljegren, Gerry Fitzgerald och bröderna Kellen och Connor Jones.

General Manager Emil Georgsson har sannerligen fått jobba hårt under sommaren och till tränarposten har Martin Gudmundsson från Wings Arlanda rekryterats samt erfarne Niklas Czarnecki som närmast kommer från Vita Hästen.

På spelarfronten har det behövts fyllas på med ett gäng spelare. På målvaktssidan blir det Henrik Lundberg som får det tuffa uppdraget att leverera i samma utsträckning som Daniel Marmenlind gjorde i fjol. Lundberg vaktade Västerviks-kassen i fem matcher förra säsongen utlånad från Väsby. På backsidan blir det dubbelt norskt i form av Johannes Johannesen samt Max Krogdahl och på forwardssidan blir det återigen nordamerikanskt man lutar sig tillbaka på där det är fyra nya till antalet. Myles Powell, Brett Supinski, Josh Wilkins och Skyler McKenzie är namnen att hålla ordning på för motståndarlagen där den sistnämnda har över 130 AHL-matcher på meritlistan.

En stor omställning för Västervik efter fjolårets fina säsong då man i sommar tappat en stor och betydande del av det framgångsrika laget. Återstår att se hur det klaffar med alla nya spelare och med nya namn i båset. Men jag tror inte att man återupprepar fjolårets bedrift med att ta sig långt i ett slutspel.

Vita Hästen

Förra hösten var det Rock N Roll i Himmelstalundshallen när Marcus Sörensen var utlånad till Vita Hästen och bjöd på succé då han svarade för 24 poäng på 14 matcher. Även William Lagesson och Adam Werner representerade under hösten norrköpingslaget som till slut slutade på en elfteplats i grundserien med god marginal till det negativa kvalspelet och fem poäng ifrån att norpa en plats bland de tio bästa.

Efter fjolåret har man tappat betydelsefulla spelare på samtliga positioner. Lagets båda målvakter från i fjol, Julius Pohjanoksa och Christian Engstrand, har lämnat laget och ersatts med Västerås Jesper Myrenberg som fått flytta på sig när Västerås satsar och värvat Johan Gustafsson. Timrås andremålvakt, Adam Ohre, kompletterar målvaktsuppsättningen.

På backsidan har man tappat fem ordinarie pjäser där det mest kännbara tappet är att Kim Johansson, som var tvåa i den interna poängligan, flyttat hem till Norrbotten för att representera moderklubben Luleå i SHL. Men har tycker jag att man hittat en intressant ersättare i Colby Sissons från Florida Everblades som har ett par poängstarka säsonger bakom sig i ECHL i paritet med vad Michael Kapla gjorde innan han kom till Västervik och gjorde succé i fjol. Utöver Sissons har backbesättningen fyllts på med mer nordamerikanskt i form av Brandon Fehd från Utah Grizzlies i samma liga och med Jonathan Racine från österrikiska Innsbruck.. Även Victor Björkung, Alexander Falk, Hampus Falk och Philip Alftberg förstärker backbesättningen hos Vita Hästen.

Lagets interna poängligavinnare Emil Lundberg har lämnat för Sparta Sarpsborg i den norska ligan och Alexandre Lavoie, som värvades under säsongen och svarade för 18 poäng på 20 matcher, skrivit på för Västerås. Även på forwardssidan har man hittat spelare i ECHL i form av Corey Mackin som svarade för 62 poäng på 67 matcher där. Från degraderade Väsby har man dubbelvärvat med Elliot Lorraine och Johannes Nilsson in, som båda svarade för en poängskörd runt 25 poäng. Fabian Ilestedt har genom varit en poängstark spelare för Nybro Vikings i Division ett och ska nu försöka ta ett kliv uppåt i seriesystemet.

En hel del spelare in och ut där ett flertal spelare på inköpslistan hittats i Nordamerika. Svårt att sia om deras kapacitet i HockeyAllsvenskan – men spelare från ECHL har levererat i HockeyAllsvenskan tidigare och det är inte alls omöjligt att en sådan som Colby Sissons går och vinner backarnas poängliga. Klaffar det för det manskap som Tony Zabel förfogar över kan det bli en åttondelsfinal.

Plats 11-12

Almtuna

Från Uppsala kommer det Almtuna som går in på sin nittonde (!) raka säsong i HockeyAllsvenskan. I fjol slutade man tia i grundserien och slogs ut av Västerås i åttondelsfinal. Man har från i fjol kunnat behålla ettan och tvåan i den interna poängligan: Jesper Norbäck och Emil Berglund – men har å andra sidan tappat sina bästa försvarsspelare då Marcus Karlström och Filip Hasa lämnat för seriekonkurrenterna HV71 och MODO.

Man kan nog lämna ett litet frågetecken kring målvaktsposten då man varken har Erik Hanses eller Alexander Sahlin kvar från i fjol utan lutar sig tillbaka på Oscar Leijon och Oliver Håkansson.

Bland nyförvärven finns det ett par intressanta namn. Försvarsspelaren Jakob Ragnarsson är tillbaka i moderklubben efter två säsonger hos Timrå och på forwardssidan har man dubbelvärvat från Västerås i form av att Sebastian Benker och Viktor Hertzberg kontrakterats. Även Jacob Svensson, med ett förflutet i Uppsalalaget, har värvats och kommer närmast från AIK.

De tyngsta tappen från fjolårssäsongen hittas som ovan nämnt på målvakts- och backsidan. Det skulle inte förundra mig om Tony Mårtensson kontrakterar ytterligare en målvakt under säsongens gång. Att Almtuna hamnar en bit ned i tabellen är troligt. Med lite medstuds är man med och slåss om en plats i åttondelsfinal precis som i fjol.

Troja/Ljungby

Troja/Ljungby är tillbaka på den HockeyAllsvenska scenen efter tre år i Division Ett. Under sommaren har smålänningarna försökt rusta laget för att kunna hålla sig kvar i den näst högsta serien.

Från fjolårets lag som skickade upp laget till HockeyAllsvenskan har man kunnat behålla de viktigaste beståndsdelarna men man har givetvis tvingats fylla på med kvalité och rutin för att ha chans att stadga sig i HockeyAllsvenskan.

Man har från Troja/Ljungbys håll värvat en handfull intressanta namn. Ett rutinerat namn har värvats i form av Joakim Hillding som nog kommer bidra med en hel del både rutin och kvalité då den 33-årige forwarden på meritlistan har 299 SHL-matcher och över 130 HockeyAllsvenska matcher. Från AIK har man värvat försvarsspelaren Dennis Fröland som har ett par fina säsonger bakom sig i just AIK och i BIK Karlskoga.

På forwardssidan har man, utöver Hillding, värvat två intressanta spelare från våra grannländer. Victor Öhman har två relativt fina säsonger bakom sig i norska Sparta Sarpsborg, Cameron Brown gjorde en poängmässigt stark säsong hos danska Sönderjyske och från finska Jukurit har man hämtat Julius Vähätalo som på meritlistan har 380 matcher i den finska högstaligan.

Intressanta nyförvärv från en nykomling, då man lyckats landa spelare som Hillding, Brown och Fröland. Jag tror dock att bredden på truppen inte kommer vara tillräcklig för annat än att det blir kamp i botten. Men med den spetsen man har till förfogande är det inte osannolikt att man klarar sig undan negativt kvalspel.

Nedflyttningsstriden

Tingsryd

Småländska Tingsryd placerade sig som åtta i HockeyAllsvenskans grundserie i fjol men blev sedan utslagna av AIK i åttondelsfinalen. Precis som för Västervik har Tingsryd efter en stark säsong blivit av med en stor andel spelare och förutsättningarna är inte de bästa för de grönvita smålänningarna.

Lagets båda målvakter, två bästa backar samt fyra bästa forwards har lämnat efter den fina säsongen i fjol. Målvaktsduon Andreas Ljunggren och Adam Åhman har lämnat för spel i Mora respektive Växjö och försvarsspelarna Ludvig Claesson och Rasmus Bengtsson för Växjö respektive Djurgården. Då bör det även nämnas att Rasmus Bengtsson efter sin fina säsong, där han svarade för 37 poäng på 45 matcher, blev utsedd till HockeyAllsvenskans bästa back.

De flesta av lagets toppforwards har lämnat för seriekonkurrenter och har nämnts ovan. Interna poängligavinnaren Anton Svensson till Västerås, Felix Olsson och Jonatan Harju till Södertälje och Filip Cederqvist till Djurgården i SHL.

Ersättarna till dessa spelare hittas främst i HockeyAllsvenskan och i Division ett, men man har precis som flera andra lag i HockeyAllsvenskan hittat spelare i andra delar av Europa och världen. 21-årige Allan McShane har öst in poäng i de nordamerikanska juniorligorna och detsamma gäller 24-årige Liam Finlay som närmast kommer från spel i slovakiska HK Nitra.

Målvakts- och backsidan känns, precis som forwardssidan, klart försvagad och mellan stolparna förlitar man sig på tre burväktare som samtliga kommer från spel i division ett. Backsidan känns försvagad, men där har man ändå fått in både Alexander Lindelöf och Jakob Bondesson, som båda två håller relativt hög HockeyAllsvensk nivå. Den förstnämnde av dessa två var med och spelade upp Timrå i SHL så sent som i våras.

Tingsryd är helt klart försvagade jämfört med i fjol. Jag tror att man kommer få kämpa hårt om att hålla sig undan från negativt kvalspel.

Kristianstad

Efter en dryg halvtimmes övertidsspel i den femte och avgörande matchen mot Väsby i det negativa kvalspelet skickade Rikard Olsén in pucken i krysset och räddade Kristianstads HockeyAllsvenska existens.

Stor spelaromsättning hos skåningarna efter fjolårets säsong. Stora delar av laget är utbytt och det är främst de bärande spelarna från i fjol som lämnat. Målvakten Calle Klang var i fjol utlånad från Rögle där han nu är tillbaka permanent som andramålvakt bakom Christoffer Rifalk. På backsidan har Alexander Molldén och William Pethrus lämnat för Malmö respektive BIK Karlskoga och på forwardssidan har Kalle Miketinac och Gustav Willman Borvik gett sig av till Mora och Södertälje.

Mellan stolparna blir det Moras Olof Lindbom och den danske 20-åringen Frederik Dichow som får dela på ansvaret. Precis som flera andra HockeyAllsvenska lag har Kristianstad riktat blickarna mot Nordamerika där man hämtat forwarden Alex Rauter. Rauter får nordamerikanskt sällskap i truppen då man från danska ligan värvat Trevor Cheek och från österrikiska Innsbruck värvat Deven Sideroff.

Kristianstad har en tuff säsong bakom sig, och jag är blir inte förundrad om den kommande säsongen möjligtvis blir ännu tuffare. Med de tuffa tappen och osäkra korten som värvats är jag relativt övertygad om att Kristianstad inte kommer lyckas hålla två lag bakom sig i grundserien.

Tycker det finns spelvärde i att Kristianstad kommer bakom Troja/Ljungby i grundserien

Hur slutar då HockeyAllsvenskan 2021/2022?

Här är alltså mitt förhandtips!

  1. HV71
  2. Västerås
  3. Björklöven
  4. BIK Karlskoga
  5. MODO
  6. AIK
  7. Mora
  8. Södertälje
  9. Västervik
  10. Vita Hästen
  11. Almtuna
  12. Troja/Ljungby
  13. Tingsryd
  14. Kristianstad
  • Går upp till SHL: HV71
  • Degraderas: Kristianstad

Bästa långtidsspelen inför säsongen 2021/2022

  • Västerås flest gjorda mål @ 14.00
  • Skytteligavinnare: Zetterberg @ 25.00
  • Troja/Ljungby före Kristianstad i grundserien @ 2.65
  • Västerås före AIK i grundserien @ 1.72
  • Riley Woods över 30.5 poäng @ 2.00
  • Sam Vigneault över 30.5 poäng @ 2.00





Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.6
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.9
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 600 kr
9.7
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
Gratisspel värt 100 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
Snabbare

100% upp till 600 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.