Allsvenskan drar igång igen och det är ju fantastiskt med Allsvenskt på Stryktipset. Men på lördag spelar ju Sverige kvartsfinal klockan 16:00 och därför flyttas de Allsvenska matcherna till 13:00 och 19:30.

Denna vecka ser jag just nu bland annat värde i att gardera Carlstad United och att spika Utsikten.

Förra veckan blev det nio rätt efter att jag bland annat missade att Helsingborg skulle steppa upp och slå Falkenberg.

IK Sirius Malmö FF
1. IK Sirius - Malmö FF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 2

Matchen har flyttats till klockan 13:00 och lottas därför. Lottfördelningen är 2-2-12 (två lotter på ettan, två på krysset och tolv på tvåan) vilket ger sannolikhetsfördelningen 12.5-12.5-75.0 procent. Så länge streckfördelningen inte ger mer än 75 procent på tvåan tycker jag att spiken är given eftersom jag hela tiden försöker vikta streckfördelning mot sannolikhet.

Dalkurd FF Brommapojkarna
2. Dalkurd FF - Brommapojkarna Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Dalkurd hade en tung vår och endast fem poäng på elva matcher och bytte också tränare under våren. De hade marginalerna mot sig i flera matcher och de kanske kan börja om nu och plocka lite poäng. Heradi Rashidi har lämnat för AIK och det verkar som att Dalkurds ekonomi kanske tvingar dem att släppa någon eller några spelare till. Håll utkik de närmaste dagarna.

Brommapojkarna ligger också under strecket, men de har åtminstone lyckats skrapa ihop tio poäng så här långt. De hade fem förluster på fem bortamatcher i våras! Bajram Ajeti är i konflikt med tränaren. Philip Hellquist är värvad och han besitter ju en del kvalitet, men övergångsperioden öppnar inte förrän 15 juli och det är först då han är spelklar. BP har både Christopher Brandeborn och Markus Gustafsson avstängda.

En otroligt viktig match för båda lagen så här direkt efter uppehållet. Dalkurd är relativt stora favoriter enligt oddsmarknaden (51 procent chans till vinst), men de går ju inte lita på. Med tanke på att BP har två avstängda spelare och ett skralt bortafacit väljer jag 1x, men skulle gärna helgardera.

BK Häcken GIF Sundsvall
3. BK Häcken - GIF Sundsvall Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

BK Häcken misslyckades under våren och tog för lite poäng och nu behöver de växla upp direkt. Ytterback Joel Andersson har lämnat för FC Midtjylland under sommaren och Moestafa El Kabirs lånekontrakt är avslutat. Ali Suljic och Godswill Ekpolo kommer in, men de är nog inte ämnade för startelvan direkt och jag antar att de inte är spelklara förrän 15 juli.

GIF Sundsvall överraskade rejält under våren. De har redan börjat spela efter uppehållet och de ser fortsatt stabila ut efter en solklar 3-1-seger borta mot Sirius (trots underläge med 1-0). Att de fått spela tävlingsmatch redan tror jag är en stor fördel.

Häcken har svikit mig många gånger i år och Sundsvall är helt tydligt bra. Men jag vill inte ta bort ettan och få nöja mig med 1x.

Trelleborgs FF AIK
4. Trelleborgs FF - AIK Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Trelleborg har elva poäng efter elva matcher och parkerade strax ovanför strecket inför sommaruppehållet. De tog tio av sina poäng i de sista sex matcherna, bland annat segrar mot IFK Norrköping och Malmö FF. Men trots de meriterande segrarna kommer de få kämpa för att klara nytt kontrakt.

AIK förlorade inte en match på sina tolv under våren och hänger med i toppen. På bortaplan har de dock fyra oavgjorda på sex matcher. Det har hänt en del under sommaren: Anton Salétros och Nabil Bahoui har lämnat; Sebastian Larsson kommer in efter VM; Herardi Rashidi och Panajotis (Panos) Dimitriadis är värvade (för att bredda truppen antar jag); Eero Markkanen ska vara tillbaka efter utlåning till Randers.

AIK är riktigt bra och har en bred trupp men de spelar snålt och därför en hel del oavgjort. Jag vill ha med krysset.

Rynninge IK Sollentuna Utd
5. Rynninge IK - Sollentuna Utd Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Rynninge tippades vara ett bottenlag inför säsongen, men har börjat ganska bra. På hemmaplan har de varit starka, 4-2-2 är bra. Rynningen har bara en förlust på de senaste sju matcherna.

Sollentuna ligger tre poäng efter Rynninge så här långt. Kalle Ramsell ska vara avstängd nu och han är tydligen viktig.

Rynninge bör bara favoriter i kraft av hemmaplan och jag spelar 1x.

Lunds BK Ängelholms FF
6. Lunds BK - Ängelholms FF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Lunds BK går bra och förutom 0-4 hemma mot Mjällby i mitten av juni visar de god form. 1-1 senast i Ljungskile är helt klart godkänt även om LSK verkar ha varit bättre. Löpstarke Andreas Birgersson har smällt in tolv mål på hans tretton matcher så här långt. Gustav Hillstedt och Geronimo Balint ska vara avstängda.

Ängelholm har fyra raka förluster mot tufft motstånd efter den urstarka 2-1-segern hemma mot Mjällby i början av juni. På bortaplan är de riktigt svaga och efter deras inledande seger i Skövde i april har de sex raka bortaförluster. Niklas Svensson är avstängd.

Just nu är 55 av strecken på ettan och då spikar jag. Men jag är lite rädd att streckfördelningen ändras fram till lördag och får ettan mer än 60 procent av strecken tycker jag gardering ska med.

Mjällby AIF Ljungskile SK
7. Mjällby AIF - Ljungskile SK Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1

Mjällby skulle ju springa hem söderettan, men än så länge har de inte lyckats skaka av sig Oskarshamn med flera. På hemmaplan har de fem vinster och ett kryss. Efter en lite trögare period har de två fina bortasegrar i Lund och Kristianstad. Vid sidan av planen har det strulat lite i Mjällby när tränare Jonas Andersson hoppade av för några veckor sedan, men tidigare assistenten Milos Milojevic har börjat bra och ska ha förtroende som permanent lösning. Mjällby ska ha David Löfquist och Izuchukwu Emeh tillbaka. Viktigt!

I Ljungskile har det krisat en del och de har slarvat bort en del poäng. Erik Lund vikarierar fortfarande som (spelande) tränare och det känns som LSK måste få in något mer i tränarstaben. Jag tror det är ekonomin som inte tillåter det, men jag antar att de borde få en peng efter Östersunds försäljning av Ken Sema? Arvin Shojaee är avstängd.

LSK går halvbra, men inte mer och Mjällby ska vara för bra och hemma på Strandvallen är de extra starka.

Utsiktens BK Kristianstad FC
8. Utsiktens BK - Kristianstad FC Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1 (Stryktipset) / 1X (Topptipset)

Utsikten är ganska starka och hemma har de fyra vinster, en oavgjord och två förluster så här långt. Segrarna kommer bland annat mot starka Mjällby och Oddelvold.

Kristianstad skapade lite spänning senast i derbyt mot Mjällby med en reducering i slutet av matchen, men lyckades inte ta poäng. Före det förlorade de mot bottenlaget Grebbestad. De har bara en seger på bortaplan. Ahmed Hassan är avstängd.

Utsikten ser bra ut på hemmaplan och Kristianstad svaga borta. Jag spikar ettan till 53 procent. Oddsmarknaden ger Utsikten 60 procent sannolikhet till vinst! På Topptipset spelar jag alltid 32 rader och har råd att ta med krysset.

IFK Goteborg Kalmar FF
9. IFK Goteborg - Kalmar FF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X

IFK Göteborg var bra ibland under våren, men jag tycker de ser uddlösa ut. Kapten Sebastian Eriksson har lämnat och lånet av Gustav Engvall blev kortvarigt.

Kalmar är ganska bra. Att de förlorat sina två träningsmatcher i sommar lägger jag ingen vikt vid. Hiago Ramiro de Oliveira avstängd på söndag.

Trots att det är två lag som inte spelat oavgjort mycket alls i år tycker jag att det luktar oavgjort lång väg här och chansar och lämnar krysset ensamt.

Djurgårdens IF IFK Norrköping
10. Djurgårdens IF - IFK Norrköping Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 12

Djurgården skuggar topplagen och jag tycker det är klart godkänt. Felix Beijmo har lämnat för Werder Bremen och det svider ju, men Erik Johansson är en riktigt riktigt fin värvning. Han är dock inte spelklar ännu. Tino Kadewere är skadad och det är en stor förlust. Det snackas om att Bosse Andersson letar ersättare att låna in (till exempel snackas det om Olunga på forum). Kerim Mrabti är än så länge kvar i Djurgården och han är otroligt viktig. Duktige Jacob Une Larsson är avstängd men på mittbacksplatsen finns täckning.

Norrköping har också hängt med otroligt bra i toppen av Allsvenskan. Nu har Eric Smith lämnat för KAA Gent, men de har fått in en fantastisk ersättare i Alexander Fransson. Han är dock liksom alla nyförvärv i samtliga klubbar inte spelklar förrän 15 juli och fram tills dess kanske Peking får lite problem på det inre mittfältet? Speciellt på söndag eftersom Simon Thern är avstängd!

En otroligt svårtippad match! Djurgården är favoriter och streckfördelning och oddsmarknad ligger ungefär lika. Jag är rädd att hemmalaget saknar en klassforward med Tino borta. Inget av lagen spelar mycket kryss och jag spelar en (för mig) ovanlig svängdörr.

Örebro SK IF Elfsborg
11. Örebro SK - IF Elfsborg Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Örebro började Allsvenskan klart bättre än väntat och ligger femma, bara en poäng efter Djurgården (och med en match mindre spelad). De har spelat tre träningsmatcher under sommaren med lyckat resultat men jag lägger som vanligt inte mycket vikt vid träningsmatcher.

Elfsborgs vår var inte alls bra och nu behöver de börja plocka poäng. De avslutade med två segrar och jag tror det gav lite arbetsro under sommaren, även om det var mot svagt motstånd. De ska vara relativt fria från skador.

Enligt oddsmarknaden har Örebro 41 procent chans till vinst, men redan nu på torsdagen har de 48 procent av strecken. Det gör att jag chansar rejält och plockar x2 och hoppas att Elfsborg hittar rätt. Jag hade hemskt gärna helgarderat dock...

Carlstad United BK Assyriska FF
12. Carlstad United BK - Assyriska FF Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: 1X

Carlstad United har tagit över förstaplatsen i norrettan och öser in mål. Senast blev det en enkel resa efter att Team TG fått en utvisning i första halvlek, så den storsegern ska kanske inte läggas alltför stor vikt vid. Än så länge har Carlstad varit bättre på bortaplan än hemma.

Assyriska har en del namnkunniga spelare, men släpper in alldeles för mycket mål (tredje mest i serien). Senast fyra hemma mot Linköping City och det håller inte.

Jag ser inte att Assyriskas defensiv kan hålla emot Carlstad. Men eftersom Carlstad redan nu på torsdagen har 65 procent av strecken garderar jag med krysset till 18 procent som därför blir spelvärt. Dessutom har ju Carlstad hela tre oavgjorda på sex hemmamatcher.

FC Linköping City Västerås SK Fotboll
13. FC Linköping City - Västerås SK Fotboll Odds, statistik och head-to-head Vårt tips: X2

Linköping City går bra och ligger femma, men med åtta poäng upp till Västerås på kvalplats. Segern senast med 4-2 borta mot Assyriska tycker jag imponerar.

Västerås SK förlorade tungt senast och var tydligen riktigt svaga. Därefter slog de Syrianska i cupen med 7-0, men det säger egentligen ingenting eftersom båda lagen spelade med ordentligt reservbetonade trupper. Nu behöver VSK vinna igen för att kunna hänga på Carlstad United i toppen.

Västerås har tappat farten och Linköping ser ganska bra ut. Men jag litar på Västerås grundkvalitet och väljer x2.

Spelförslag på Stryktipset på 256 rader:

1
2
2
1
X
3
1
X
4
X
2
5
1
X
6
1
7
1
8
1
9
X
10
1
2
11
X
2
12
1
X
13
X
2

Spelförslag på Topptipset på 32 rader:

1
2
2
1
X
3
1
X
4
X
2
5
1
X
6
1
7
1
8
1
X

Ett inlägg av
Martin Berglund Martin Berglund