Speltips: IFK Göteborg-IF Elfsborg: Göteborgsdödaren kliver fram på nytt

Per Frick
På ett soligt och slutsålt Gamla Ullevi i Göteborg, väntas idag en match mellan Blåvitt och Ellos. Vårsäsongen ska avslutas, och vad passar då inte bättre än ett västkust derby.

Levande spel

2024-06-01 15:00
Per Frick målskytt @ 3.25
IFK Göteborg
IF Elfsborg
2024-06-01 15:00
Elfsborg +0 @ 1.92
IFK Göteborg
IF Elfsborg


I Stockholm springer man idag marathon i rekordantal. Väntas även rekordvärme i luften, och mycket vätska. På andra sidan landet spelas samtidigt ett västkust derby mellan de blåvita IFK Göteborg och de gulsvarta Elfsborg.

Ett krisande IFK Göteborg gästas av ett Elfsborg som inte heller gått att känna igen stundtals. Vi har ett möte mellan två revanschsugna gäng, som säkerligen vill avsluta våren på bästa vis. Efter dagens kamp väntar ett långt EM uppehåll, där världens finaste serie Allsvenskan, åter är tillbaka i juli månad.

En blåvitt seger i eftermiddag skulle såklart innebära lite andrum för Jens Askou och company. Men jag tror även att Elfsborg skulle må väl med att gå in till brake med någon form av topp tre känning i sitt tränarbyte.

IFK Göteborg

Under den första tredjedelen av årets upplaga av Allsvenskan har IFK Göteborg lyckats spela ihop en poäng per match. Totalt sett ger det elva pinnar såhär långt. Hemma på Gamla Ullevi i Göteborg har änglarna endast lyckats skrapa ihop en ynka seger. Positivt i blåvitt led, är att segern kom i den senaste hemmamatchen mot Mjällby. Så kanske går hemma supportrarna in till match i gott slag.

Inför dagens kamp, finns en hel del orosmoln i det blåvita lägret. Lagets mest lysande stjärna under våren, Malick Yalcouyé är avstängd och får följa matchen från läktaren. Mest troligt blir det 18 åringen från Malis, sista kamp som blåvitt spelare. Buden om killens signatur sägs vara många, och som bekant är Änglarnas kassa inte särskilt fel efter gamla misstag. Pengarna behövs, så att säga.

Utöver mittfältsmotorn Yalcouyé finns frågetecken på både Arbnor Mucolli och Paolos Abraham. Två av blåvitts förmodligen bästa offensiva spelare tränade alltså inte med truppen igår på kamratgården. Tuffa tapp minst sagt. Det sägs även att Gustav Svensson på mittbackspositionen lidit av en del smärtor, så vi får väl som Gurra är helt kurant.

Vill vi nämna några positiva nyheter angående Göteborg, så finns åter den danska ynglingen Laurs Skjellerup i träning. Några 90 minuter lär det väl ej bli, men ett inhopp bör absolut vara aktuellt. Skjellerup har dragits med mycket skador sedan sin ankomst, men har ändå stundtals sett bra ut när han spelat. Dansken finns även med i målprotokollet, vilket är ganska unikt för de blåvita.

IFK Göteborg har som sagt spelat ihop elva poäng på elva matcher nu under våren. Segrarna har kommit mot Mjällby, Brommapojkarna och Kalmar. Vi kan även notera att laget bara hållit nollan i dessa tre matcher. Resterande sju har man släppt in i snitt 2.71 mål per match. Senast mot gnaget föll man ihop som ett korthus i andra. Trots ledning med 2-1 en bit in på andra halvlek, fick Göteborgarna åka hem med 5-2 i arslet.

Änglarna från Götet finns för närvarande på en 13e plats i tabellen. Endast Kalmar och Västerås har spelat in färre poäng såhär långt.

IF Elfsborg

Ifjol pressade boråsgänget Elfsborg de regerande mästarna Malmö FF hela vägen in på målsnöret. Till slut vann de himmelsblå skåningarna guldet med två måls marginal. Samma poäng som Elfsborg. Efter ett gulsvart fiasko i den nästsista omgången, fick vi till slut en helt avgörande guldmatch nere på stadion i Malmö.

Under våren har inte Jimmy Thelins gäng gått att känna igen riktigt. Elfsborg har haft det trögt, framför allt på bortaplan, och nu ska även Thelin lämna för nya uppdrag.

Vårens sista kamp i eftermiddag. En seger skulle innebära att Elfsborg skulle klättre upp på 19 poäng och då också ha hugg på topp tre och europaplatserna. En förlust skulle å andra sidan innebära att laget är mer förankrat i ingenmansland i mitten av tabellen. Självklart är det långt kvar att spela av säsongen, men visst vill Elfsborgs nya tränare komma in med lite hugg ändå.

Boråsarna får idag klara sig utan sin lagkapten och trotjänare Johan Larsson. Efter ett onödigt snack med Malmötränaren Henrik Rydström senast, åkte Larsson på ett gult och saknas alltså idag. Utöver Larsson saknar man också Hult på andra kanten. Två tuffa avbräck såklart.

Under våren har Elfsborg varit en av seriens sämsta bortalag. Segern i bortapremiären mot Västerås har följts upp med fem raka nederlag. Förlusten senast mot Malmö nere på Eleda stadion är kanske inget att skämmas för, men insatserna mot GAIS, Norrköping och Bajen är desto sämre. Totalt sett har Elfsborg släppt in 13 mål på de senaste fem bortamatcherna. Bättring måste såklart ske om laget ska klättra under allsvenskans andra del.

Framåt lär Elfsborg ge förtroende till Blåvitt dödaren, Per Frick. Frick som under de senaste åren haft kämpigt med målskyttet från sin anfallspostionen har nämligen en tendens att alltid göra mål mot IFK Göteborg. Frick har nätet i tre av de fyra senaste matcherna inbördes.

Summering och speltips:

För er som lyssnar på mig i poddsammanhang, vet ni att jag redan varit inne och fingrat på överspelet i matchen, och visst kanske de finns en del som talar emot min take där. IFK Göteborg saknar en del skickliga offensiva alternativ, samtidigt som Elfsborg varit kassa framåt på resande fot under säsongsupptakten. Värmen är också en parameter att ta in i det hela. De väntas 26-27 grader vid matchstart, och självklart skulle de kunna innebära lite sega huvuden och ben på en del spelare.

Jag väljer ändå att gå hårt i matchen. Vi har övern sedan tidigare, då vi har två lag som tycks hata att spela försvarsspel under upptakten här. Vi har också offensiv kraft hos gästerna som bör kunna fixa ett par påsar här.

I detta inlägg kommer jag fokusera mer på gästerna och Fricks målskytte. Vi har fått det bekräftat att varken Mucolli eller Abraham har tränat med blåvitt inför matchen, och självklart måste detta ses som enorma tapp när även Yalcoué saknas. Blåvitt har ingen enorm bredd på denna trupp.

Emot mina tankar finns såklart Elfsborg bortafacit, men detta får vi kanske också ta med en nypa salt när vi ser vilka lag man mött. Boråsarna har alltså rest två gånger till Tele2 arena i Stockholm, där två av seriens absolut starkaste hemmalag spelare. Förluster mot Bajen och Djurgården borta är inget att skämmas för. Förlusten senast mot MFF, kom inte heller som någon skräll. GAIS har spelat fin fotboll under våren och finns på en tredjeplats, så kanske ska man även se den matchen som en tuff sådan. Genomklappningen uppe i Norrköping, är såklart anmärkningsvärd. Men sådana insatser kommer ofta någon gång per säsong. Framför allt när laget inte är helt sammansvetsade. Elfsborg har återigen tappat flera tongivande spelare, och sådan måste kännas ibland.

Vi ska avsluta vårsäsongen här på Gamla Ullevi i eftermiddag, och jag har svårt att se Blåvitt ta en trepoängare här. Listan över poteniella tapp här är lång och framför allt blytung om lagets tre bästa spelare saknas. Blåvitt har haft det tufft mot Elfsborg under de senaste åren. Senaste blåvita segern lagen inbördes, kom 2019 då dagens hemmalag vann med färgsprakande 3-0 här hemma. Sen dess har nio möten passerat.

Utöver tidigare rekat överspel i matchen, väljer jag också att spela gästerna här idag.

Speltips 1: Elfsborg +0 till 1.92 inne hos bet365. 4/5U

Speltips 2: Per Frick målskytt @ 3.25 inne hos Bet365, 2/5U

Saknar blåvitt alla pjäser som nämnts ovan, så tycker jag Elfsborg ska ner under 1.8 på +0 (insatsen tillbaka vid kryss). Per Frick älskar samtidigt att möte detta västkustlag, och tycks spara sina mål tills dess. 3.25 är i lägsta laget, men jag tycker det är okej. Skulle ej röra under 3 gånger smeten.


Missa inte dagens lördagskänsla stream inne på twitch & youtube. Vi plockade en härligt 13 rättare senast, och nya pengar finns att hitta på dagens stryktipskupong. Önskar du en andel, finns det kvar några stycken på dagens lapp. Köp din andel här


Levande spel

2024-06-01 15:00
Per Frick målskytt @ 3.25
IFK Göteborg
IF Elfsborg
2024-06-01 15:00
Elfsborg +0 @ 1.92
IFK Göteborg
IF Elfsborg


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.6
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.