Speltips: Säsongens första landslagsuppehåll: Avstämning av långtidsspel och nytt långtidsspel!

Anton Lander
Säsongens första landslagsuppehåll har tagit vid efter att drygt en fjärdedel av SHL:s grundserie avverkats. I detta inlägg tänkte jag därför utvärdera hur de sex långtidsspel som tog före säsongen ser ut när tjugofem procent av säsongen spelats, och kommer också skicka med ytterligare ett spel att jobba in under vintern!

Levande spel

2022-11-19 15:15
Vinnare skytteligan: Emil Pettersson @ 13.00


Inför säsongen, i guiden inför SHL 2022/2023, plockade jag följande sex spel:

 • Växjö SM-guld @ 15.00
 • Frölunda flest gjorda mål i grundserien @ 15.00
 • Frölunda topp 4 (inklusive slutspel/till semifinal) @ 2.65
 • HV71 till kvartsfinal: Nej @ 1.96
 • Leksand topp 8 (inklusive slutspel/till kvartsfinal) @ 1.80
 • William Wallinder vinnare backarnas poängliga @ 55.00

Efter att en fjärdedel av säsongens spelats skulle jag säga att tankarna och tipsen som togs före säsongen på ett övergripande plan ser okej ut. Jag ska bryta ned den övergripande bilden och kommentera de sex spelen enskilt här nedan. Jag kommer gå efter en skala 1-5 där 1 betyder i princip kört, till 5 som betyder att spelet ser mycket bra ut.

Spel 1: Växjö SM-guld @ 15.00

Betyg: 5

Kommentar: Växjö går in i landslagsuppehållet som serieledare med två poängs marginal ned till tvåan Färjestad. Jörgen Jönsson har fått ordning på det manskap som i inledningen såg svajigt ut, i synnerhet i defensiven och med ett målvaktspar som inte levererade. Så här en dryg månad senare är det de blå-orangea från Småland som toppar SHL och mycket är tack vare en stark defensiv då man för tillfället är det lag som släppt in näst flest mål och bara Luleå är bättre. I offensiven finns det mer att önska, då man i vissa matcher uppvisar en stark defensiv men inte kan komma ifrån och vinna, som till exempel mot Örebro (1-3), och mot Malmö (2-3 efter straffar). Man fick i helgens vinstmatch mot Leksand tillbaka Kalle Kossila, som varit skadad under hela säsongsinledningen och där gjorde sin första match. Det blev mål direkt för den finske forwarden som är tilltänkt att vara en producerande spelare, och som jag skrev inför säsongen att ska man komma ihåg att Växjö, med sportchef Henrik Evertsson i spetsen, också brukar värva starkt under säsongens gång och det här laget kan bli riktigt svåra att möta framåt vårkanten. Man ska dock komma ihåg att det är långt kvar av säsongen, att konkurrensen är hög, och att det är flera lag som aspirerar om topplaceringarna och som besitter starka trupper, men i nuläget ser det bra ut gällande guldspelet på Lakers.

Spel 2: Frölunda flest gjorda mål i grundserien @ 15.00

Betyg: 3

Kommentar: Det har inte riktigt lossnat för Frölunda och för lagets offensiv. Inför säsongen nämnde jag att man har en stark offensiv på pappret, då Ryan Lasch, Radan Lenc och Jacob Nilsson skulle få sällskap av Jere Innala och Anthony Greco i offensiven. Nu har Lenc lämnat för HV71, efter fem poäng på sexton matcher, och varken Jere Innala eller Anthony Greco har fått det att stämma i spelet och med poängproduktionen. Men det ser ju inte becksvart ut detta, det är fyra lag som gjort fler mål, där Skellefteå är de som gjort flest med sina sextio, elva mål mer än Frölunda på 49 gjorda. På de över trettio matcher som återstår är elva mål inte särskilt mycket att plocka in om saker och ting börjar stämma. För sett till de underliggande siffrorna är Frölunda:

 • 1) det lag som hittills skapat allra flest målchanser av samtliga lag,
 • 2) det lag som har högst xG, allstå flest förväntade mål sett till vilka chanser man skapar
 • Det finns i min bok således gott om fog att tro att det kommer smälla snart för Frölunda, men att man kanske behöver fylla luckan efter Radan Lenc och få in någon mer spelare därutöver då varken Innala eller Greco levererar poängmässigt på det sett som varken jag eller laget nog förväntat sig. Det kunde se bättre ut, men jag tycker fortsatt att möjligheten till att detta spelet sitter är god.

Spel 3: Frölunda topp 4 (inklusive slutspel/till semifinal) @ 2.65

Betyg: 2

Kommentar: Precis som med spelet ovan är det inte becksvart, men det kunde också se bättre ut. Offensiven är som ovan nämnt trubbig, då man skapar mycket utan att göra mål, och bakåt är man än sämre då det är hela nio lag som släppt in färre mål än Frölunda. Den tunga värvningen av burväktaren Lars Johansson har inte burit frukt hittills då den KHL- och landslagsmeriterade målvakten enbart placerar sig som trettonde på listan över målvakter sett till deras räddningsprocent. Backbesättningen är något vag när Andreas Borgman fortsatt är på frånvarolistan, och möjligen kan man få det att stämma bättre i spelet såväl offensivt som defensivt när han är tillbaka. I nuläget håller jag inte Frölunda som ett av de fyra bästa lagen, för att gör det behöver vi se Borgman tillbaka, vässade prestationer av Lars Johansson och en mer effektiv offensiv.

Spel 4: HV71 till kvartsfinal: Nej @ 1.96

Betyg:5

Kommentar: Nykomlingen HV71 har gått på uppehåll som tabelljumbo, med sju poäng upp till säker mark och med nio poäng upp till topp 10. Lagets offensiv har varit det klart största besvikelsen under säsongsöppningen där i princip alla, förutom Fredrik Forsberg, floppat. Miele, Petersson, Vigneault, Nättinen, Bødker och Hansson värvades inför säsongen i syfte att bära smålänningarnas offensiv. Resultatet efter sexton spelade matcher: 32 mål - nio färre än Luleå som gjort näst minst. Radan Lenc värvades under den gångna veckan från Frölunda, och svarade för ett mål direkt i lördagens förlustmatch hemma mot Färjestad. För att HV71 ska lyfta i tabellen måste det antingen komma in nytt folk i laget, som kan bidra i offensiven, då man inte alls fått fart på den som förväntat. Den NHL-meriterade försvarsspelaren Niklas Hjalmarsson ser av allt att döma ut att göra comeback efter ett drygt års frånvaro från ishockeyn, och kommer således bidra med ett solitt spel från backplats. Jag tror HV71 kommer undvika det negativa kvalspelet, då jag håller såväl Oskarshamn som Malmö bakom HV71. Gällande kvartsfinalplats håller jag dock möjligheterna för Jönköpingslaget som fortsatt små.

Spel 5: Leksand topp 8 (inklusive slutspel/till kvartsfinal) @ 1.80

Betyg: 4

Kommentar: Inför säsongen nämnde jag att Leksands fjolårssäsong bestod av starkt offensivt spel men en desto mindre bra defensiv. Man rustade därför målvakts- och försvarssidan inför säsongen med målvakten Mantas Armalis samt med försvarsspelarna Olle Alsing och Anton Lindholm. Den satsningen har hittills varit lyckosam för dalalaget som gått på uppehåll som sjua i SHL och är det lag bakom Luleå och Växjö som släppt in minst antal mål. Leksand har ett brett lag, med fyra starka kedjor, en stark backbesättning och en bra förstemålvakt i Mantas Armalis. Dessutom har man en spelare som Emil Heineman på frånvarolistan, och med honom in i laget blir man ännu vassare. Att Leksand tar sig till slutspel tycker jag fortsatt är troligt, och när det börjat tisslas och tasslas om en återkomst för fjolårets skyttekung Max Veronneau, som varit bänkad i AHL under hösten, börjar man istället fundera på hur långt Leksand kan gå.

Spel 6: William Wallinder vinnare backarnas poängliga @ 55.00

Betyg: 1

Kommentar: William Wallinders säsongsöppning är långt ifrån en etta betygsmässigt då han svarat för elva poäng (4+7) på de sexton inledande matcherna. Det som bidrar till det låga betyget, och sannolikheten till att Wallinder ska vinna backarnas poängliga, är den dödliga konkurrensen i SHL vad gäller poängproducerande försvarsspelare. Skellefteås Jontathan Pudas har dragit iväg i toppen av backarnas poängliga då han också leder den totala poängligan i SHL. Därutöver placerar sig Theodor Lennström, David Sklenicka, Kristian Näkyvä, Philip Holm och Joel Persson före Wallinder i poängligan. Jag har svårt att se Wallinder plocka in tolv poäng på Pudas och har svårt att se honom vandra förbi de andra sex i poängligan. I synnerhet när Rögle nu förstärkt sin backbesättning med den poängstarke tjecken Lukas Klok som närmast ansluter från Arizona Coyotes organisation. Klok svarade i fjol för 31 poäng på 44 grundseriematcher i KHL för Niznekamsk. Trots en fin säsongsöppning från Wallinders sida så ser detta spel dessvärre kört ut.

Inför fortsättningen på säsongen har jag tittat närmare på ett spel jag finner intressant och där jag finner värde, och således kommer att plocka:

Vinnare skytteligan: Emil Pettersson @ 13.00 hos Betsson

Timrås forward Emil Pettersson placerar sig i dagsläget på femte plats i SHL:s skytteliga som ser ut på följande vis:

Inom parentes antal mål gjorda

 1. Patrik Karlkvist, IK Oskarshamn (11)
 2. Oscar Möller, Skellefteå AIK (10)
 3. Emil Larsson, Örebro HK (9)
 4. Antti Suomela, IK Oskarshamn (8)
 5. Emil Pettersson, Timrå IK (8)
 6. Justin Kloos, Leksands IF (7)
 7. Broc Little, Linköpings HC (7)
 8. Theodor Lennström, Färjestads BK (7)
 9. Ahti Oksanen, IK Oskarshamn (7)
 10. Jiri Smejkal, IK Oskarshamn (7)
 11. Jonathan Pudas, Skellefteå AIK (7)

Tre mål upp till skytteligaledande Patrik Karlkvist är det för Emil Pettersson som inlett säsongen starkt med åtta mål på sjutton matcher. Jag tycker det finns goda möjligheter för Emil Pettersson att vinna skytteligan, jag har summerat mina tankar i några punkter.

1) Trean i poängligan, Örebros Emil Larsson, är skadad och kommer missa de tio matcher som ska spelas fram till jul.

2) IK Oskarshamn har i inledningen av säsongen haft ett hypereffektivt powerplay, där Karlkvist gjort 45 % (5/11) av sina mål.

3) Emil Pettersson skjuter mer, och sätter fler puckar på mål gentemot såväl Patrik Karlkvist som Oscar Möller.

4) Såväl Skellefteå som Oskarshamn har haft klart fler powerplaytillfällen (63 respektive 52) gentemot Timrå (39). Där har som ovan nämnt Karlkvist svarat för fem av sina mål och Möller för tre.

Utifrån ovan nämnda punkter tycker jag att tretton gånger pengarna på Emil Pettersson som vinnare av SHL:s skytteliga är för högt. Båda hans kedjekamrater i Anton Lander och Jonathan Dahlén har dessutom skruvat upp temperaturen och poängskörden. Jag tycker det är troligt att Oskarshamns effektivitet i såväl spel fem mot fem som i powerplay kommer avta ju längre säsongen lider och likaså Patrik Karlkvists effektivitet och målskörd. Till tretton gånger pengarna trycker jag av. Låg insats likt spelen som togs före säsongsstart.


Levande spel

2022-11-19 15:15
Vinnare skytteligan: Emil Pettersson @ 13.00


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+ Endast nya kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se Spelpaus
100% riskfritt upp till 500 kr
9.6
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se
100% upp till 500 kr
9.5
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.
200% upp till 1000 kr
7.9
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Snabbare

800 kr tillbaka vid förlust

eller 100% upp till 2500 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
MrGreen

100% upp till 500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.