Speltips: Kamp om kvartsfinalplatser när det vankas E18-derby i Karlstad

Gustav Rydahl och Miikka Salomäki
Det drar ihop sig i SHL:s grundserie där det nu bara återstår en handfull matcher för några av lagen och det är kamper om kvartsfinalplatser, play-in-platser samt i bottenstriden. Jag tar här sikte på en fight om kvartsinfinalplatserna då Färjestad tar emot Örebro.
Över 5.5 Mål (Spelstopp 2022-03-08 19:00) @ 2.06Tabellsexan Örebro besöker under tisdagskvällen Karlstad för att ta sig an åttondeplacerade Färjestad i Löfbergs Arena. Nedsläpp 19:00.

Färjestads BK-Örebro HK

Färjestads BK - Örebro HK

Lördag 18:00, SHL

Det är sannerligen jämnt och tätt kring topp 6-strecket där det är fyra lag som slåss om två platser. Det är i nuläget Växjö och Örebro som är i förarsätet poängmässigt, men såväl Färjestad som Leksand har en match till godo på de två framförvarande lagen när det återstår sex respektive sju matcher för lagen.

# Lag Matcher Målskillnad Poäng
5 Växjö 46 -1 73
6 Örebro 46 +20 72
7 Leksand 45 +8 72
8 Färjestad 45 -2 69

FÄRJESTADS BK

Jag var inne på Färjestad så sent som inför helgens match mot Linköping och betonade där att man under den nye tränaren Tomas Mitells styre varit ett av de mest offensivt lagda lagen då man i matcherna mot Frölunda och Djurgården skapade en mängd målchanser och också gjorde totalt åtta mål. I matchen mot Linköping fortsatte man skapa såväl mål som målchanser, men man lyckades trots det inte vinna matchen då Henrik Törnqvist stod för ett sent kvitteringsmål för östgötarna som åkte från Värmland med två poäng medan de grönklädda värmlänningarna fick nöja sig med en. Det var också Tomas Mitells första nederlag som huvudtränare för Karlstad-laget som på dessa tre matcher utöver att ha skapat mycket i offensiven också varit ett av de lag som släpper till flest antal målchanser mot egen kasse.

ÖREBRO HK

Örebro åker tio mil västerut till Löfbergs Arena där man inte vunnit sedan 2019, och med lite sviktande form efter ett dubbelmöte med Malmö där man minst sagt varit hårt ansatta i defensiven och där Jhonas Enroth fått jobba stenhårt mellan stolparna. Jag nämnde ovan att Färjestad varit ett av de lag som släppt till allra flest målchanser i SHL under den senaste trematchersperioden, men ser vi till samma tidsspann så är Örebro det lag som släppt till överlägset flest avslut mot eget mål i sina två matcher mot Malmö samt vinstmatchen mot Frölunda förra söndagen.

Special teams

En av Örebros akilleshälar denna säsong har varit spelet i powerplay där sett till hela säsongen varit hela SHL:s svagaste lag. Mycket på grund av att den tilltänkte skarpskytten Juuso Puustinen skadade sig i ett tidigt skede av säsongen och sedan dess haft det svårt att komma i matchform, samt att den skickliga blålinje-spelaren Kristian Näkyvä dragits med en del skadebekymmer under säsongens gång. Nu ser det dock ut att ha blivit ljusning för Örebro på powerplay-fronten och man har sedan Daniel Audette och Libor Sulaks inträde i laget, det vill säga de fem senaste matcherna, varit ett av seriens bästa lag när det kommer till spel fem mot fyra då man konverterat fem av de tolv tillfällena man haft i powerplay dessa fem matcher. Samtidigt har man ett väldigt svagt boxplay och avsaknaden av Rasmus Rissanen, som är en av SHL:s klart bästa backar och som kommer saknas till slutet av månaden, är stor. Färjestad är, som alltid, ett vasst lag när det kommer till spel fem mot fyra och med spelare som Marcus Nilsson, Daniel Viksten, Linus Johansson, Joakim Nygård och Jesse Virtanen i laget besitter Mitell ett minst sagt vasst manskap. Den förstnämnda av dessa vann hela SHL:s poängliga för två år sedan och är svårstoppad när yta ges i numerärt överläge och värmlänningarna har gjort mål i powerplay i åtta av de nio senaste matcherna.

Slutsats och speltips

När Färjestad och Örebro under tisdagskvällen drabbar samman är det två framtunga lag med mycket spets som ska stångas emot varandra. Hemmalaget har under nye tränaren Tomas Mitells styre varit ett av de lag som både skapar mest målchanser men också ett av de som släpper till mest, och de gästande närkingarna är det lag som under den senaste veckan släppt till överlägset flest skott mot egen kasse. Såväl hemma- som bortalag här har ett vasst spel i fem mot fyra med ett flertal gjorda mål den senaste perioden, där gästerna i och med Daniel Audettes intåg i förstaformationen, gått från att ha varit ligans svagaste till ett av de bästa i numerärt överläge. På isen kommer det krylla av offensiva spetsspelare, och med tanke på att de båda spelat relativt öppna samt chans- och målrika tillställningar den senaste tiden, ser jag framfört mig en underhållande och målrik match med minst två gjorda mål i powerplay.

  • Över 5.5 Mål @ 2.06 hos Expekt
  • Antal mål i powerplay (Inklusive övertid): Över 1.5 @ 2.17 hos Betsson

Över 5.5 Mål (Spelstopp 2022-03-08 19:00) @ 2.06Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 500 kr
9.7
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.4
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.3
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.