Speltips: Få mål i sikte i Österrike när båda lagens poängkungar saknas

Mikael Ruohomaa
Champions Hockey League går ikväll in i slutspelsfasen och det är sexton lag som återstår i turneringen. Åtta åttondelsfinaler har vi framför oss varav sju spelas under tisdagen.

Jag tar sikte på Österrike och Klagenfurter Stadthalle där Leksand gästar KAC Klagenfurt.

Leksands IF - KAC Klagenfurt

Tisdag 19:00, Champions Hockey League

KAC Klagenfurt

De österrikiska mästarna Klagenfurt tog sig enkelt vidare från sin grupp, Grupp G, där tog sig vidare tillsammans med franska Rouen och där ukrainska Donbass och danska Rungsted blev utslagna. Klagenfurt presenterade så pass bra i de inledande matcherna i gruppspelsfasen att man i den sista matchen var helt klara gruppsegrare och där kunde lufta juniorlaget.

De rödvita från centraleuropa har inte haft en lika fin säsong som i fjol, då man alltså blev mästare av Ice Hockey League där lag från Österrike, Italien, Ungern, Tjeckien, Slovenien och Slovakien ingår. I skrivande stund är man inte placerade på bättre än en åttondeplats, och man har dragits med en hel del skadebekymmer vilket man även gör inför kvällens match. I offensiven, när det handlar om gjorda mål, är det åtta lag i Ice Hockey League som varit vassare och svarat för fler mål i offensiv riktning än vad Klagenfurt gjort men man har varit relativt skarpa i defensiven där bara fyra lag släppt in färre mål än Klagenfurt.

Leksands IF

Leksand har under den första delen av säsongen gått starkt och tog sig vidare till slutspel tillsammans med Fribourg där avancemanget var säkrat redan efter de fyra första matcherna.

Hemma i SHL har man gått starkt och man placerade sig inför uppehållet som trea i SHL-tabellen efter att ha förlorat de två sista matcherna mot Djurgården och Växjö. Jag har vid ett flertal tillfällen under hösten hyllat Leksands offensiv som under hösten levererat i stor utsträckning och är ett av de lag i SHL som gör flest mål där bara Frölunda och Rögle gör fler. Efter att ha inlett säsongen svajigt i defensiven, med en målvakt i Kasimir Kaskisuo som man inte riktigt visste var man hade, har Leksand nu även fått ordning på försvars- och målvaktsspel och det är just nu fem lag har släppt in färre mål än vad Leksand gjort på de knappa tjugo matcherna som spelats under säsongsinledningen.

Viktiga spelare som saknas i lagen

Båda lagen har tunga avbräck att förhålla sig till inför den första åttondelsfinalen. Hemmalaget får klara sig utan långtidsskadade poängsprutan Nick Petersen, som jag inför säsong tippade som vinnare av turneringens poängliga till 51 gånger pengarna och som leder lagets interna poängliga efter de fem gruppspelsmatcherna där han skrapade in sju poäng. Tufft avbräck för Klagenfurt som efter Petersens skada förlorat fyra av fem matcher och på dessa fem enbart gjort nio mål. Utöver Petersen saknar Klagenfurt den offensivt skicklige försvararen Paul Postma som inrikes svarat för tolv poäng på tretton matcher samt försvararen Kele Steffler. Dessutom finns det frågetecken kring forwardsspelarna Dennis Sticha och Nikolaus Kraus samt försvararen Niklas Würschl. Man får dock tillbaka den offensivt skicklige forwarden Rok Ticar, och om han är i hundraprocentigt skick kommer han vara en viktig pjäs för Klagenfurt med tanke på att Petersen är frånvarande.

För Leksands del får man tillbaka Patrik Zackrisson som missat en handfull matcher kommer få klara sig utan sin stjärncenter Mikael Ruohomaa som skadade sig under Karjala Cup där han representerade Finland och som på arton matcher i SHL svarat för nitton poäng och sju poäng på sex matcher i CHL. Dessutom fick Calle Själin även han en smäll i Karjala Cup när Sverige mötte Leksand, och är osäker till spel. Själin som tagit stora kliv i sin utveckling under hösten och svarat för elva poäng på arton matcher. Den amerikanske forwarden Justin Kloos, som ackompanjerat Mikael Ruohomaa i Leksands förstakedja, missade de två sista matcherna innan uppehållet och är tveksam till spel i kvällens match men har tränat i slutet av veckan. Möjligtvis tar man inga risker här med tanke på att det dels är ett dubbelmöte och dels en viktig match som stundar på torsdag då Leksand ställs mot Brynäs i ett Gävle-Dala-derby.

Slutsats och speltips

Leksand bär ett klart favoritskap inför kvällens match nere i Österrike och det är med all rätt som man gör det. Jag sneglar istället på att detta kan bli en målsnål match. Klagenfurts offensiv har gått torr under säsongen, men laget är ett av de skarpaste defensivt hemma i Ice Hockey League. Leksand å sin sida är ett av SHL:s bästa när det kommer till det offensiva spelet, men har samtidigt skärpt det defensiva spelet ju längre säsongen lidit. Båda lagen saknar nu dessutom sina viktigaste pjäser i offensiven då österrikarna får klara sig utan Nick Petersen och gästerna får klara sig utan Mikael Ruohomaa. Jag tycker det finns goda förutsättningar till att detta möte stannar på fem baljor.

Under 5.5 mål till oddset 1.76 hos LeoVegas






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

800 kr tillbaka vid förlust
9.9
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
100% upp till 1500 kr
9.8
18+ Endast nya kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se Spelpaus
100% riskfritt upp till 500 kr
9.6
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se
100% upp till 500 kr
9.5
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Snabbare

800 kr tillbaka vid förlust

eller 100% upp till 2500 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
MrGreen

100% upp till 500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.