Speltips: De tyska giganternas satsning ger guldvittring

David Wolf
Nu är de åtta grupperna i Champions Hockey League avhandlade och det finns ett gäng långtidsspel att följa när gruppspelet tar fart på torsdag. Nu tänkte jag ta det några steg längre än gruppspelet, och titta på ett lag som värvat starkt under våren och sommaren och som jag tycker har goda chanser att stå som slutsegrare av CHL i vår.

De regerande mästarna Frölunda kliver in som en av de största favoriterna i årets CHL och är tätt följt av de andra svenska lagen. Så här ser oddsen ut på vinnare av Champions Hockey League:

Oddsen från Unibet

 • Frölunda @ 7.50
 • Växjö Lakers @ 9.50
 • Rögle @ 10.00
 • EV Zug @ 12.00
 • Skellefteå AIK @ 14.00
 • Tappara @ 14.00
 • HIFK @ 16.00
 • Lukko @ 16.00
 • Zürich @ 16.00
 • Adler Mannheim @ 18.00
 • HC Lugano @ 18.00
 • Ocelári Trinec @ 18.00
 • TPS Turku @ 18.00
 • Leksand @ 21.00
 • EHC Red Bull München @ 24.00
 • Eisbären Berlin @ 24.00
 • HC Fribourg-Gottéron @ 24.00
 • HC Sparta Prag @ 24.00
 • Lausanne @ 24.00
 • EC Red Bull Salzburg @ 26.00
 • KAC Klagenfurt @ 26.00
 • HC Bolzano @ 31.00
 • Bremerhaven @ 41.00
 • Mladá Boleslav @ 51.00
 • Frisk Asker @ 76.00
 • Rungsted @ 101.00
 • Slovan Bratislava @ 101.00
 • Rouen @ 151.00
 • Sönderjyske@ 151.00
 • Donbass @ 201.00
 • Jastrzębie @ 301.00
 • Cardiff Devils @ 501.00

Av dessa trettiotvå lag kan bara ett stå som segrare av CHL i vår, och jag tycker att de tyska giganterna Adler Mannheim sticker ut och ska ha goda möjligheter till att vinna hela turneringen efter att man kunnat behålla viktiga spelare från i fjol och dessutom kunnat fylla på med starka namn.

Adler Mannheim

Adler Mannheim kommer från en säsong där man grundserien hemma i Tyskland men där man sedan åkte ut i semifinal mot Wolfsburg som vände och vann matchserien med 2-1. Inför den kommande säsongen, med ishockey både in- och utrikes, ser Adler Mannheim ut att satsa i högre grad.

Högklassiga spelarrekryteringar av Jan-Axel Alavaara

Den före detta Modo- och Frölundaspelaren Jan-Axel Alavaara, som är sportchef i Adler Mannheim sedan tre år tillbaka, har sannerligen gjort ett gott jobb gällande spelarrekryteringen under våren och sommaren. Adler Mannheim har värvat åtta spelare inför den stundande säsongen och jag ska här gå igenom de, i mina ögon, sju tyngsta nyförvärven.

Korbinian Holzer

Efter tio säsonger i NHL och en säsong i ryska Yekaterinburg vänder den rutinerade försvarsspelaren Korbinian Holzer hem till Tyskland. Sannerligen ett meriterat då han har över 200 NHL-matcher och nästan 300 AHL-matcher i bagaget. Dessutom spelat för det tyska laget i sex VM-turneringar och var med så sent som i våras när Tyskland tog sig så långt som till semifinal och bronsmatch. Kommer bli en otroligt viktig kugge i detta Adler Mannheim och är en back av europeisk toppklass.

Illari Melart

Den storväxte försvarsspelaren från Helsingfors, Ilari Melart, lämnar Sverige och SHL efter sex säsonger. Kom till Luleå från ryska Yugra inför säsongen 2015/2016 och värvades framförallt tack vare hans defensiva kvalitéer. Detsamma gäller Färjestad när de i sin tur plockade ned honom från Norrbotten till Värmland, och det var inte förrän han värvades till Växjö inför säsongen 19/20 som han fick visa sina offensiva kvalitéer då han dunkade in tolv mål från sin backposition och bara Linus Hultström och Jonathan Pudas gjorde fler mål när det handlar om backarnas skytteliga. En ännu bättre säsong i år, trots att fjorton matcher missades på grund av skada i inledningen av säsongen, då Melart återigen tryckte dit tolv puckar men på ett mindre antal matcher. Kvaliteér finns sannerligen i både offensiv och defensiv och den trettiotvåårige finländaren jagades, efter vårens SM-guld med Växjö, av bland annat Frölunda men valet föll på de tyska giganterna från

Borna Rendulic

Den kroatiske forwarden Borna Rendulic är tillbaka i Adler Mannheim efter en säsong i SHL och Örebro. Gjorde en relativt stark debutsäsong i SHL då han gjorde 38 poäng på 49 matcher, men parterna valde att gå skilda vägar efter oenigheter mellan spelaren och den sportsliga ledningen. I I tyska Adler Mannheim trivdes kroaten sannerligen då han sopade in 49 poäng på 50 matcher och är ett tungt nyförvärv av tyskarna då Rendulic under säsongen 19/20 vann den interna poängligan och blev trea totalt i den tyska ligans poängliga.

Här ett axplock från säsongen 19/20 då kroaten spottade in 27 mål och 22 assist på femtio matcher:

&t=185s

Jordan Szwarz

Från Torpedo Nizhny Novgorod i KHL har Adler Mannheim värvat forwarden Jordan Szwarz. Det blev bara en säsong i Ryssland för den meriterade forwarden som varit lagkapten i tre AHL-lag och AHL är den liga där Szwarz skördat störst framgångar med nästan 300 poäng på kontot. I KHL noterades Szwarz för 27 poäng på 51 matcher vilket inte några kanonsiffror men heller inte svagt. Med tanke på meritlistan och vad han kunnat åstadkomma tidigare i karriären kommer den kanadensiske forwarden med stor sannolikhet vara en tillgång för Adler Mannheim.

Ruslan Iskhakov

När jag för en vecka sedan gick igenom Grupp A nämnde jag TPS Turkus tunga tapp på forwardsidan, och nämnde där Ruslan Iskhakov som ett av de tyngre tappen under sommarens sill season. Den ryske stortalangen som draftades i andrarundan av New York Islanders 2018, gjorde i fjol 38 poäng på 54 matcher för TPS Turku blott tjugo år gammal. Nu har han tagit steget till en bättre liga och ett bättre lag, och har samtidigt blivit ett år äldre. Tidigare öst in poäng i juniorligorna i Ryssland och Slovakien, och inledningen av seniorkarriären i Finland vittnar om att det finns mycket att plocka fram från den ryske centern.

Nigel Dawes

Forwarden Nigel Dawes har värvats in från Ak Bars Kazan i KHL och här snackar vi rutinerad pjäs. Den 36-årige kazak-kanadensaren har på meritlistan över 500 matcher och poäng i KHL där han representerat tre klubbar och varit lagkapten i två. Innan den tio år långa sejouren i KHL har Dawes hunnit med att spela över 200 matcher i NHL och över 200 matcher i AHL. Den hårt arbetande forwarden är viktig över hela isen och som statistiken visar så kan han även producera en stor mängd poäng på europeisk toppnivå.

Man har även värvat 20-årige Luca Tosto som jag tror kommer vara ett namn för framtiden än redan den här säsongen, då han aldrig spelat i högstaligan utan kommer direkt från spel i andraligan och J20, och dessutom kommer vara utlånad till andraligan den kommande säsongen. Intressant framtidsnamn dock, då han svarat för ett stort antal poäng både på juniornivå och under första seniorsäsongen i fjol i andraligan.

Lean Bergmann

Från San José Sharks organisation plockade Adler Mannheim i slutet av juli månad in Lean Bergmann som har erfarenhet av svensk juniorishockey från Frölunda och Almtuna där han spelade mellan 2013 och 2016. Nu senast från San Josés organisation alltså, där han i fjol endast fick en NHL-match med Sharks men fick dryga trettio matcher i farmarlaget Barracuda. Har de två senaste säsongerna noterats för 24 poäng på 63 matcher i AHL och på tretton framträdanden i NHL noterats för en passningspoäng. Svårt att sia om i vilken utsträckning den snart 23-årige tysken ska kunna producera när han nu vänder tillbaka till den europeiska ishockeyn. Bergmann har en säsong i tyska ligan i bagaget då han säsongen 2018/2019, som tjugoåring, petade in 29 poäng (20+9) på femtio matcher för Iserlohn Roosters. Starka papper för den då 20-årige forwarden som nu är tre år äldre och har två säsonger hos Sharks i bagaget. Kan den landslags- och NHL-meriterade forwarden ta ytterligare ett kliv hos det tyska storlaget?

Utöver de tunga nyförvärven: Den starka stommen från i fjol är kvar

Sex starka nyförvärv har kompletterat en redan stark trupp och stomme hos Adler Mannheim. Kvar från fjolåret, då man alltså tog flest poäng av samtliga lag i grundserien men föll i semifinal, har man lagets tre bästa poängplockare: David Wolf, Markus Eisenschmid och Mattias Plachta, och de två sistnämnda känns möjligtvis igen från Hockey-VM i Riga där de representerade det Tyskland som tog sig så långt som till fjärdeplats efter förlust i bronsmatchen mot USA.

De två tyngsta tappen hittas på forwardsidan där Ben Smith lämnat för München och Stefan Loibl lämnat laget och landet för Skellefteå i SHL. Det är fyran och femman i den interna poängligan från i fjol, och med tanke på att man lyckas förstärka truppen med producerande spelare tycker jag att dessa två spelare ersätts på ett mer än fullgott sätt. Majoriteten av de spelare som lämnat har befunnit sig längre ned i hierarkin i laget och har också lämnat för sämre lag för att kunna få större roller. De bärande spelarna är kvar, och har dessutom kompletterats med flertalet spelare som besitter europeisk toppklass.

På målvaktssidan har man dessutom två starka namn i Felix Brückmann och Dennis Endras som i fjol delade jämnt på spaden där de stod nitton respektive tjugo matcher var i grundserien. Brückmann hade bäst räddningsprocent av samtliga målvakter i den tyska ligan och Dennis Endras som placerade sig som sjunde bäst i den statistiken.

Största hoten i kampen om guldet

Enligt oddsmarknaden är Adler Mannheim i skrivande stund rankade som tia gällande chanser att lyfta CHL-bucklan i vår. Jag tycker man har klart större chanser än vad oddsen visar. I min bok är man starkare än de flesta lag som av spelbolagen är värderade till en högre sannolikhet. När jag skrev om grupp A nämnde jag att Växjö kunnat behålla flertalet av sina viktiga spelare efter fjolårets guld hemma i Sverige och kommer säkerligen vara med och hota om segern här. Detsamma gäller Frölunda som alltid är bra när det handlar om Champions Hockey League. I synnerhet i år kanske, då man nog vill studsa tillbaka från det svaga fjolåret då man åkte ut så tidigt som i kvartsfinal mot Rögle. I år har man spetsat truppen något med spelare som Ryan Lasch, som vann CHL:s poängliga säsongen 19/20 då Frölunda vann turneringen. Blickar vi ut över Europa är det i första hand schweiziska mästarna Zug som värderas högt av spelbolagen och står i tolv gånger pengarna att vinna turneringen. Varningens finger höjer jag till Sparta Prag som är med i Växjös grupp. Laget har, precis som Adler Mannheim, spetsat truppen med ett par starka namn och gjorde en stark säsong i den inhemska ligan i fjol då man vann grundserien men åkte ut i en sju matcher lång semifinalserie mot Liberec.

Slutsats och speltips

En lång CHL-säsong väntar med start nu i augusti och målgång i mars då finalen spelas. Jag har gått igenom samtliga grupper och lag tidigare och har nu gett mig på att plocka ut en vinnare av turneringen. Jag tycker att det tyska laget Adler Mannheim stått för en riktigt stark silly season där man lyckas behålla flertalet av nyckelspelarna från i fjol och dessutom kompletterat truppen med spelare som besitter europeisk toppklass och som levererat på hög nivå under många år. Vi får arton gånger pengarna på att det är örnarna från Mannheim som får lyfta CHL-bucklan i vår, och det tycker jag är ett väldigt trevligt odds.

Vinnare Champions Hockey League: Adler Mannheim till oddset 18.00 finns hos Betsson och MrGreen


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

800 kr tillbaka vid förlust
9.9
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
100% upp till 1500 kr
9.8
18+ Endast nya kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se Spelpaus
100% riskfritt upp till 500 kr
9.6
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se
100% upp till 500 kr
9.5
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Snabbare

800 kr tillbaka vid förlust

eller 100% upp till 2500 kr

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
MrGreen

100% upp till 500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.