Speltips: Målrik öppningsmatch i det negativa kvalspelet?

Anton Rödin @ Brynäs
Våren är här och det innebär slutspelstider i den svenska ishockeyn. SHL-slutspelets åttondelsfinaler inleddes under annandag påsk och det hockeyallsvenska slutspelet är inne i semifinalserierna. Under tisdagskvällen drar även play-out igång - det negativa kvalspelet där bäst av sju matcher gäller mellan Brynäs och HV71, och där förloraren degraderas till Hockeyallsvenskan. Första matchen i Gävle under tisdagskvällen, och den matchen det blir fokus på i detta inlägg.

Brynäs IF

Kaosartade sista dygn hos gävlelaget som efter ett misslyckat slutskede av säsongen och efter den sista grundserieomgången valde att sparka tränarduon Andersson/Stråhle för att ersätta dessa två med två relativt oerfarna tränare i form av Josef Boumedienne och Nils Ekman.

Brynäs slutade näst sist i SHL:s grundserie och mycket var på grund av ett bristfälligt försvarsspel. Förutom att man släppte in flest mål av samtliga lag har man dessutom släppt till klart flest skott mot det egna målet, vilket jag varit inne på tidigare när Brynäs varit på tapeten.

Gällande offensiven har jag också nämnt att Peter Andersson anammat samma taktik som i Malmö, det vill säga att avsluta mot mål när det finns ett konkret läge och inte bara skjuta för skjutandets skull, vilket gjort att Brynäs också skjutit få skott på mål men att avsluten i stor utsträckning tagits i skottsektorn och nära motståndarkassen.

Nu ska det bli intressant att se hur Boumedienne/Ekman dels formerar de offensiva linorna och dels vilken taktik man applicerar. Möjligtvis svårt att få till några stora taktiska förändringar eller spelsätt i detta skede av säsongen, då det är match i princip varannan dag. Den nya tränarduon kommer främst bidra med glädje och energi i ett läge av säsongen där det kan vara sura miner, hängande läppar och låg energi.

Tränarduon och Brynäs i helhet måste, verkligen måste, få igång offensiva spetsspelare som Anton Rödin, Greg Scott och Linus Ölund. Att dessa spelare, och fler därtill, hittar ny energi och producerar i önskvärd riktning är en viktig del i kampen för Brynäs överlevnad.

Ett positivt besked för Brynäs, och i synnerhet lagets offensiv, är att Nicklas Danielsson ser ut att kunna göra comeback efter sin skadefrånvaro i slutskedet av grundserien. Frågan är om det blir i kvalets första match eller senare i matchserien.

HV71

HV71 stod för en otroligt svag säsong sett till de stora förväntningarna laget hade på sig. Sist i tabellen, med klar marginal, och spelmässigt har man inte heller varit bra.

Avslutade säsongen med elva raka förluster, inför den sista omgången då man vann med 5-3 hemma mot Linköping och möjligtvis bär med sig en positiv känsla in i detta kval.

För HV71 saknas två viktiga kuggar i defensiven - Matt Donovan och Johannes Kinnvall som båda två saknades i sista omgången kommer inte till spel här på grund av skada och det gör heller inte Jordan Murray som är avstängd och kommer tillbaka till matchseriens andra match.

Jag nämnde Rödin, Scott och Ölund som tre spelare i hemmalaget som måste steppa upp och visa framfötterna för att det ska gå vägen för gävlelaget. För smålänningarna krävs det att spelare som Anton Wedin, Eric Martinsson och Alexander Bergström fortsätter producera. Dessa var lagets tre bästa poängplockare under grundserien och med tanke på att den poängstarka försvarsspelaren Kinnvall är avstängd krävs det prestationer av hög klass av dessa spelare, med flera.

Öppen eller sluten matchbild?

Slutspel, och möjligt att detta blir tätt, tight, grinigt och allt vad det innebär, och det vi fått smakprov av i första matcherna mellan Malmö-Färjestad, Djurgården-Frölunda och Karlskoga-Björklöven.

Det går då att hävda att denna tillställning blir chans- och målfattig, med tanke på vilken dignitet det är på denna matchserie och hur rädda de båda lagen kommer vara att släppa in mål.

Jag vill dock hävda att det var stor dignitet på matchen när dessa två lag senast möttes, i slutet av mars här i Gävle. Då hade båda lagen chans att ta sig ur bottenstriden, och det förlorande laget där skulle i princip vara klara för negativt kvalspel. Siffrorna skrevs bara till 1-1 efter sextio minuters spel, men mycket till följd av att lagets målvakter, Samuel Ersson och Hugo Alnefelt storspelade. Mycket målchanser och böljande spel, där skottstatistiken skrevs till 35-25 när den ordinarie matchtiden var över.

Slutsats och speltips

En match och framförallt en matchserie med stor dignitet har nedsläpp under tisdagskvällen klockan 19:30. Spelbolagen utgår från att detta blir tätt och tight, men det finns som ovan nämnt mycket offensiv kraft i dessa två lag, samtidigt som det är de två lag som släppte in flest mål av samtliga lag i grundserien. Något som ska tas med i beräkningarna är också är att målvakter kommer plockas vid ett- två- och kanske till och med tre måls underläge eftersom det inte finns någon målskillnad att ta hänsyn till, då det bara handlar om att vinna eller förlora.

Jag tycker Över 5.0 Mål till oddset 2.02 hos MrGreen är bra. Insatsen tillbaka om exakt fem mål är gjorda efter ordinarie matchtid.


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1250 kr

Recension av bet365

9.2
Utbetalningar exkl. insatsen i spelkrediter. Villkor, tidsbegränsningar & undantag tillämpas.

100% upp till 100 kr

Recension av 888 Sport

9.6
18+ Endast nya spelare | Min. insättning 100 kr | Omsättning inom 60 dagar till ett ackumulerat odds på 1,8 eller högre | Regler & Villkor gäller | Spela ansvarsfullt: spelpaus.se

Sätt in 200 kr - få 100 kr

Recension av William Hill

9.8
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se
9.7
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se

Få 100 kr gratisspel

Recension av LeoVegas

9.8
18+ år – Regler & villkor gäller, stodlinjen.se. Erbjudandet gäller nya spelare från 1 juli 2020 och framåt. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor här.
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Logga in
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Registrera dig
Jag har läst och accepterar vår
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Glömt lösenord
Stäng