Säsongens stora höjdpunkt gällande vintersport är äntligen på intågande. Skönt och efterlängtat då säsongen präglats av decimerade startfält i världscuptävlingarna runtom i Europa efter bojkott från Norge, Finland och Sverige i flera av världscupshelgerna och i synnerhet av Norge som nobbade Tour de Ski. Det öppnade å sin sida upp för lite andra åkare högst upp i resultatlistorna där amerikanskan Jessie Diggins vann på Tour de Ski damsidan och den ryske björnen Alexander Bolshunov på herrsidan, som också hade varit favorit med norskt i startfältet.

De senaste tävlingarna i Lahtis, Falun och Ulricehamn har dock innehållet norska inslag och de har sannerligen visat att de ännu är den dominanta nationen på både herr- och damsidan då man radat upp framskjutna placeringar.

Ett Världsmästerskap framför oss i tyska Oberstdorf där vi har fått se Världscup och Tour de Ski de senaste åren. Jag har under säsongen inte rekat officiellt, men trots det hållit ångan uppe med ett gäng spel under säsongens gång. Spelbokföring på dessa spel finns att hitta för den intresserade här:

Längd-spreadsheet hos Sharps


Hålltider och svenska medaljchanser

Det är ett fullmatat schema vi har framför oss i två veckor nere i tyska Oberstdorf. Här nedan följer ett schema med tider att hålla koll på då man bör, eller måste, sitta klistrad vid tv:n. Svensk medaljchans finns nästan varje dag, och kommer här skriva dit vilka svenska medaljchanser vi har att se fram emot.

Medaljchanserna finns i störst utsträckning på damsidan, men då Frida Karlsson inte varit i toppslag och då Charlotte Kalla dras med ryggproblem finns det risk för att de svenska medaljchanserna, även på damsidan, blir decimerade.

Svårt att sia var Frida Karlsson står formmässigt då hon i och med sina problem inte varit med på alla världscuptävlingar och heller inte det svenska mästerskapet i Borås. Det har dessutom blivit ännu tightare i toppskiktet på damsidan med flertalet ryskor och amerikanskor med i medaljstriden, så att det ska bli något blågult medaljregn i Oberstdorf är inget vi ska slå fast, även om möjligheterna till medaljer vissa dagar är väldigt goda.


Torsdag 25:e Februari kl. 15:15 - Sprint i klassisk stil (Herrar och Damer)

Svenska medaljchanser på damsidan: Framförallt Linn Svahn som förmodligen kommer vara stor favorit även när det är VM. Stod i 1.50 när klassiska sprinten kördes i Falun och säkerligen något liknande här. Även Maja Dahlqvist, Emma Ribom och Jonna Sundling har haft framskjutna placeringar på disciplinen i år men det är tight.

Svenska medaljchanser på herrsidan: Oskar Svensson är nog den enda vi kan räkna med här. Vinst i Val di Fiemme under Tour de Ski på den klassiska sprinten och en andraplats bakom Klæbo på den klassiska sprinten i Falun. Mördande konkurrens från både Norge och Ryssland och även fransmän och italienare ska kunna blanda sig i medaljstriden. Svårt med svensk medalj på herrsidan men Oskar Svensson har helt klart bäst chans av samtliga blågula skidherrar.


Lördag 27:e Februari kl. 11:45 - Skiathlon 7,5km + 7,5km (Damer)

Svenska medaljchanser: Ebba Andersson och Frida Karlsson ska kunna blanda sig in i medaljstriden här. Men Norge visade klassen på Skiathlonen i Lahtis genom att vara etta, tvåa och trea med Johaug, Fossesholm och Weng. Här ska nog också någon amerikanska och en ryska blanda sig i också - getingbo!

Lördag 27:e Februari kl. 13:30 - Skiathlon 15km + 15km (Herrar)

Svenska medaljchanser: Norskt, ryskt, schweiziskt och finskt var före Jens Burman när det var Skiathlon i Lahtis en månad tillbaka. Då hade ryssarna dessutom dåliga skidor under fötterna och jag har väldigt svårt att se Burman eller någon annan svensk klämma sig in bland de tre främsta här.


Söndag 28:e Februari kl. 13:00 - Lagsprint i fristil (Herrar och Damer)

Svenska medaljer på damsidan: Med så pass många svenska sprintdamer i den absoluta världstoppen är medaljmöjligheterna goda för blågul del. Men i sprintstafett krävs inte bara snabbhet och sprintskills utan här krävs det även en del kondition vilket syns än tydligare när man ser tillbaka på hur lagen formerades för tre år sedan i Pyeongchang med åkare som Charlotte Kalla på damsidan och Sundby, Spitsov och Manificat på herrsidan. Sverige ska helt klart ha medaljchans på damsidan oavsett hur laget formeras. Vi kan nog slå fast att Linn Svahn tar en plats här, och strider om guldet tillsammans med en sprinter som till exempel Maja Dahlqvist eller Jonna Sundling, eller om Frida Karlsson kan ta en plats i detta lag.

Svenska medaljchanser på herrsidan: Oskar Svensson har den största medaljchansen när det handlar om den klassiska sprinten under första VM-dagen. Svensson, som visat sig starkare i den klassisk stilen gick och vann sprinten i fristil i Ulricehamn på ett imponerande vis. Dessvärre finn det för svensk del inte finns några högkaratiga kompanjoner till Svensson vilket gör det svårt att klämma in sig bland Norge, Ryssland, Italien och Frankrike som är de klaraste medaljkandidaterna på herrsidan denna dag.


Tisdag 2:a Mars kl. 13:15 - 10km i fristil med individuell start (damer)

Svenska medaljchanser: Precis som på skiathlonen är det ett getingbo i toppen av damsidan även på den här distansen. Norge med flertalet medaljkandidater och de amerikanska damerna har sannerligen visat styrkan på denna distans under säsongen med både Diggins och Brennan som segrare. Inga lättplockade medaljer för Frida Karlsson och Ebba Andersson som är de klart starkast lysande medaljkandidaterna för svensk del.


Onsdag 3:e Mars kl. 13:15 - 15km i fristil med individuell start (herrar)

Svenska medaljchanser: Jens Burman har möjligtvis störst chans för svensk del här men nja, Norge, Ryssland, Frankrike och Schweiz har alldeles för bra spets här för att vi ska kunna räkna hem en svensk medalj.


Torsdag 4:e Mars kl. 13:15 - Stafett 4 x 5km (damer)

Svenska medaljchanser: Har Sverige möjlighet att försvara sin guldmedalj från Seefeld eller är det dags att lämna över den till vårt västra grannland? Norge kommer med stor sannolikhet vara klara favoriter här, med tanke på att Johaug, Weng, Fossesholm, Haga samt tvillingarna Udnes Weng levererat efter årsskiftet, kommer nog Norge vara favoriter här när startskottet går. USA kan mönstra ett intressant lag med Bjornsen, Diggins, Swirburl, Brennan kan sannerligen vara en uppstickare och fightas om medaljerna. En medalj till Sverige ska vi nog kunna räkna med - frågan är vilken valör.


Fredag 5:e Mars kl. 13:15 - Stafett 4 x 10km (herrar)

Svenska medaljchanser: Har Sverige en riktigt bra dag, med fyra åkare som levererar på högsta nivån, är man möjligtvis med och kampar om en bronspeng. Norge och Ryssland ska inte förlora de två ädlaste medaljvalörerna och där bakom har Frankrike och Finland de starkaste lagen.


Lördag 6:e Mars kl. 12:30 - 30km i klassisk stil med masstart (damer)

Svenska medaljchanser: Frida Karlsson vann tremilen i klassisk stil i Holmenkollen för nästan exakt ett år sedan. Då var även Ebba Andersson trea. Med tanke på att amerikanskorna är snäppet vassare i fristil är medaljchanserna för de svenska damerna något ljusare då tremilen avgörs i klassisk stil.


Söndag 7:e Mars kl. 13:00 - 50km i klassisk stil med masstart (herrar)

Svenska medaljchanser: Trots att Calle Halvarsson satsar hårdast på just denna distans har jag oerhört svårt att se honom kunna ta plats på podiet och blomsterceremonin efter femmilen. Burman på åttondeplats när femmilen kördes i Holmenkollen för ett år sedan. En topp 10-placering kanske vi kan hoppas på ur blågult perspektiv, men medalj är lite väl tufft att kräva med tanke på det tuffa motståndet som finns.


Långtidsspel

Två veckor i Tyska Obserstdorf väntar med skidåkning på televisionen i nio dagar. Som om inte det vore nog ska vi som grädde på moset även sitta med ett långtidsspel i handen dessa veckor.

Som jag tidigare nämnde finns det en hel del svenska medaljchanser och i synnerhet på damsidan där vi på förhand har medaljchans i nästan varje tävling. Men som också nämndes är det ett getingbo även på damsidan nuförtiden med amerikanskor och ryskor som de största hoten till den norske giganten Therese Johaug. Amerikanskan Jessica Diggins vann till och med mot Johaug över det tio kilometer långa fristilsloppet i Falun med individuell start och vann som bekant Tour de Ski för dryga månaden sedan.

På herrsidan är Oskar Svensson det störst blågula hoppet efter att ha vunnit i världscupen två gånger den här säsongen med triumfer i Val di Fiemme och sedan i Ulricehamn. Med decimerade startfält ska sägas, och vi ska nog inte lägga allt för stor press på att Svensson ska ta en medalj i Oberstdorf.

Konkurrensen är benhård på både herr- och damsidan, och Mr Green ger oss 2.65 på att Sverige tar mellan 0 till 6 medaljer under mästerskapet. Ponera att Sverige tar en medalj i alla damlopp, som är sex stycken till antalet. Det är snällt räknat ur blågult perspektiv då det som nämnt är en oerhörd konkurrens på damsidan. Förvisso dominerar Sverige när det kommer till sprint på damsidan och har Sverige en bra torsdagseftermiddag skulle det kunna landa i fler än en medalj där. Hur som helst - att Sverige tar under 6.5 medaljer, eller 0-6 medaljer som spelet heter, tycker jag är ett bra spel till oddset 2.65. Att underspelet är så stor underdog som det i skrivande stund är, är i min bok felaktigt och jag tror det blir en större kamp för medaljerna än vad den gröna mannen tror och jag spelar således:

Antal svenska medaljer: 0-6 hos Mr Green till oddset 2.65

Spelas med en flatinsats

Innan första startskottet fyras av under torsdagen är det inte omöjigt att det publiceras fler långtidsspel efter mästerskapet på min twitter @oskarhansson2

Alla rekar

Spel: 0-6

Amount of Swedish medals Oberstdorf 2021

MrGreen 2.65
1.00 u
  • -1.00 u
    Resultat

Ett inlägg av