Vi fortsätter på den inslagna vägen med långtidsspel inför SHL-säsongen som står för dörren. I detta inlägg fokus på två lag, Frölunda och HV71, där jag tycker det sistnämnda gjort en klart starkare silly season och ska kunna utmana mästarna från säsongen 18/19.

Här hittar du alla odds för SHL!

Frölunda HC

De senaste mästarna, från 2019, Frölunda har byggt om en hel del inför kommande säsong. I fjol slutade man, med Frölunda-mått mätt, bara på en sjundeplats och skulle ha mött Växjö i ett play in om inte säsongen ställts in.

Sju utespelare som spelade SHL-hockey för Frölunda i fjol har lämnat klubben, däribland Ryan Lasch som varit i klubben i drygt fyra säsonger, tagit två SM-guld och dessutom vunnit SHL:s poängliga två gånger.

Samtliga spelarförluster:

Arvid Söderblom (Målvakt)

Julius Bergman (Försvarare)

David Printz (Försvarare)

Karl Stollery (Försvarare)

Brandon Gormley (Försvarare)

Ryan Lasch (Forward)

Rhett Rakshani (Forward)

Jacob Peterson (Forward)

Sebastian Stålberg (Forward)

Truppen har föryngrats en hel del och man har inför den säsongen värvat följande spelare:

Filip Johansson (Försvarare) Från Leksand

Jesper Sellgren (Försvarare) Från Carolina Hurricanes

Mattias Norlinder (Försvarare) Från MODO

Stefan Elliott (Försvarare) Från Dinamo Minsk

Jens Olsson (Försvarare) Från TPS

Robin Alvarez (Forward) Från Skellefteå

Jan Mursak (Forward) Från Bern

Störst förändringar på backsidan där endast tre av försvarsspelarna från i fjol är kvar till i år. Det är Viktor Ekbom, Anders Grönlund och Theodor Lennström som är kvar från förra säsongen, där den sistnämnde är utlånad hela säsongen från Edmonton Oilers.

Utöver rena nyförvärv ser man dessutom ut att flytta upp flertalet spelare från juniorlaget. Både Philip Granath och Theodor Niederbach har fått speltid under försäsongen och har goda chanser att slå sig in i SHL den kommande säsongen.

I frånvaron av Ryan Lasch och Rhett Rakshani ser det ut som att det är nyförvärvet från Bern, Jan Mursak som får axla en stor roll. När Mursak senast spelade i Frölunda, säsongen 17/18, spelade han framgångsrikt som center mellan Carl Grundström och Simon Hjalmarsson och som det sett ut på försäsongen inför den här säsongen kommer Mursak spela center mellan just Simon Hjalmarsson och unga Lucas Raymond.

Utöver värvningen av Mursak har det framförallt varit unga värvningar och det har varit stora förändringar i truppen, framförallt bland försvarsspelarna. Att man plockade in Jesper Sellgren från Carolina, senast i Luleå, på lån är en klassförstärkning som sticker ut jämfört med de övriga värvningar man gjort under våren och sommaren.

Nja, jag är inte superimponerad över Frölundas silly season, och den trupp man ställer på banan den här säsongen. Det är ett lag som säkerligen kommer vara riktigt bra om några år, med tanke på att det är unga och duktiga spelare som förväntas ta stora kliv och i framtiden bli riktiga stjärnor. Men på kort sikt har jag svårt att se detta Frölunda skörda några större framgångar.

Frölundas trupp säsongen 2020/2021 hittar du här!

Att Frölunda den kommande säsongen blir passerad av mästarna från säsongen 2016/2017, HV71, ser jag som högst troligt med tanke på vilken trupp nye tränaren Nicklas Rahm har till sitt förfogande. Rahm, som tagit klivet till huvudtränare efter tre år som assisterande i HV71 och tre år som assisterande i Växjö. På dessa år som assisterande tränare har han två SM-guld på meritlistan, ett med just HV71 från säsongen 16/17, och med Växjö Lakers säsongen 14/15. Nu huvudansvaret hos smålänningarna och det finns goda möjligheter att tro att det blir en lyckad debutsäsong som huvudtränare.

HV71

I fjol slutade laget på en femteplats i tabellen och var framförallt starka under vårsäsongen. Till den här säsongen har man, precis som Frölunda och övriga lag, genomgått förändringar i spelartruppen.

Följande spelare har lämnat:

Adam Åhman (Målvakt)

Daniel Norbe (Försvarare)

Christoffer Persson (Försvarare)

Nils Andersson (Försvarare)

Markus Lauridsen (Försvarare)

Juuso Ikonen (Forward)

Joakim Andersson (Forward)

Johan Johnsson (Forward)

Oscar Sundh (Forward) Martin Thörnberg (Forward)

Anthony Camara (Forward) Kontraktet bröts innan förra säsongens slut

Många spelare ut, men istället är det kvalitet som inkommit, följande spelare har värvats:

Daniel Bertov (Försvarare) Från Rögle

Niklas Arell (Försvarare) Från Malmö

Fredrik Forsberg (Forward) Från BIK Karlskoga

Jesper Kokkonen (Forward) Från BIK Karlskoga

Anton Wedin (Forward) Från Chicago Blackhawks

Och dessutom har man säkrat upp forwarden Lias Andersson, som spelade de avslutande femton omgångarna i fjol, och försvararen Johannes Kinnvall, som gjorde en oerhört stark debutsäsong i SHL i fjol med 40 poäng på 51 matcher och belönades med ett NHL-kontrakt hos Calgary Flames, som han är utlånad ifrån hela den kommande säsongen. Dessutom inleder man den första månaden av säsongen med Linus Sandin i truppen, utlånad från Philadelphia Flyers.

HV71 ställer verkligen ett intressant lag på banan den kommande säsongen. Att få in både Lias Andersson och Johannes Kinnvall på lån för hela säsongen, samtidigt som Anton Wedin förstärker truppen på ett långtidskontrakt efter en säsong i Nordamerika i Chicago Blackhawks organisation där det blev fyra matcher i NHL och trettioen i AHL.

Dessutom sitter man på ett starkt målvaktspar i Jonas Gunnarsson som förstamålvakt uppbackad av den unga Hugo Alnefelt

Framför dem har man en namnstark backsida, och framför dem en på pappret sylvass och bred offensiv. Han förfogar över en stark trupp, Nicklas Rahm, och HV71 kan om allt klaffar nå höga höjder den här säsongen.

HV71:s trupp säsongen 2020/2021 hittar du här!

Slutsats och speltips

Av de två nämnda lagen i denna text tycker jag att HV71 har ett försprång truppmässigt jämfört med Frölunda. Frölunda har i mina ögon gjort en svag silly season med flera tunga spelarförluster. HV71 har tappat en stor mängd spelare, men ersatt dessa med kvalitativa spelare. Ser man till målvakt, försvar och forwards tycker jag att HV71 ser snäppet vassare ut och ska helt klart kunna vara med och utmana i toppen. Just nu erbjuds drygt dubbla pengen på att HV71 är före Frölunda när grundserien är färdigspelad, och det är ett helt klart spelbart odds.

HV71 före Frölunda (Grundserien) till oddset 2.02 hos Betsson.

Här hittar du de bästa bonusarna innan du spelar!

Alla rekar

Ett inlägg av