SHL-säsongen närmar sig med stormsteg och det är endast två veckor kvar innan det är dags för nedsläpp på de svenska rinkarna. Precis som i princip all övrig verksamhet och idrott i världen, kommer SHL inte vara sig likt kommande säsong. Det fick vi se prov på redan under slutet av förra säsongen, med den avslutande matchen inför tomma läktare och sedermera en säsong som blev helt avbruten där ingen svensk mästare korades och inga upp- och nedflyttningar verkställdes.

Till den här säsongen är det dels publikfrågan som är aktuell - hur mycket åskådare det befinner sig inne på matcherna. Vad som dock aktualiserats i och med en förskjuten NHL-säsong, som ska ta fart senare under hösten, är att en stor andel NHL-proffs nu är utlånade till de svenska klubbarna under inledningen av säsongen här hemma i Sverige. Hur länge utlåningarna gäller skiljer från spelare till spelare, men flertalet har kontrakt till november då NHL-camperna börjar. Vilken inverkan detta får på lagen är omöjlig att sia om - då det kan vara så att till exempel Örebro är av med de två tilltänkta spetsspelarna Mathias Bromé och Rodrigo Abols efter bara en månads spel, och i sådana fall måste ut på marknaden och jaga nya spelare.

Det ska i alla fall spelas ishockey och träningsmatcherna har rullat på sedan början av augusti. Nu är det äntligen dags på riktigt, och i detta inlägg kommer säsongens första långtidsspel från min sida. Ett långtidsspel med fokus på ett lag som har rustat upp jämfört med i fjol och väntas ta nästa steg. Det handlar om Linköping, som i fjol slutade på en elfteplats och som i mina ögon har potential att kunna sikta ännu högre än så den kommande säsongen.

Här hittar du alla odds för SHL!

Linköpings HC

I fjol var det ombyggnation i Linköping med flertalet tunga spelarförluster och med värvningar som var åt det yngre och billigare hållet. Klarade säsongen bättre än förväntat, efter att ha inlett otroligt trevande med placering som jumbo under delar av hösten. Växte in i det väldigt bra under säsongens gång, och fyllde under säsongen dessutom på med bra nyförvärv, i form av Adam Helewka,Sam Lofquist,Jarno Kärki och framförallt Jonas Junland. Av dessa fyra har man behållt de två sistnämnda, och att ha Jonas Junland tillbaka i laget och som kapten är ett stort plus för östgötarna.

Inför den här säsongen har man förstärkt med flertalet finska spelare. Utöver Jarno Kärki och Jaakko Rissanen som man haft sedan i fjol, har man förstärkt med försvararen Petteri Nikkilä och med Niko Ojamäki samt Oula Palve på forwardssidan. Inledde dessutom sommarens silly season med att värva den unga och skickliga försvarsspelaren Filip Berglund från Skellefteå. Blev senare dessutom signad av Edmonton Oilers på ett tvåårskontrakt, och är utlånad därifrån till Linköping under hela säsongen.

På forwardssidan har man även plockat in Markus Ljungh från ryska KHL, den tidigare HV71- och Djurgårds-centern som får benämnas som ett riktigt klassförvärv. Unga Nikola Pasic är tillbaka efter en lånesejour hos BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan, och det ska bli intressant att se honom i SHL-sammanhang, speciellt när en annan yngling, Olle Lycksell lämnat för Färjestad. Viktigt även att man har kvar sin stora stjärnspelare Broc Little som förvisso är lite skadebenägen men som är en av SHL:s absolut bästa offensiva spelare.

Är Jonas ”Monstret” Gustavsson skadefri en hel säsong har man en trygg pjäs mellan stolparna, men som dragits med skador de senaste åren, och summeras Linkköpings bygge ser man på pappret klart bättre ut än när fjolårssäsongen inleddes. Förra året var ett år av överlevnad, och när man summerar Linköpings fjolårssäsong betygsätts den som klart godkänd, och speciellt efter nyår då man verkligen började få ihop pusselbitarna i sitt nybygge.

Slutsats och speltips

I fjol överlevde man sin första säsong av den ombyggnationen man stod för efter tunga spelarförluster och med en ny tränare vid rodret. Växte in i det förvånansvärt bra under fjolårssäsongen och har kunnat bygga vidare på den stommen laget upprättade i fjol, nu med några riktiga klassförvärv både på back- och forwardssidan. Det finns stor potential i detta bygge som leds av kompetenta Bert Robertsson och man har i min bok goda chanser att ta sig till slutspel.

Spelförslaget landar vid Linköping Topp 8 Inklusive slutspel till oddset 2.00. Spelet innebär att Linköping ska ta sig till kvartsfinal, antingen via att hamna topp 6 i grundserien eller att ta sig till kvartsfinal via play in. Spelet finns hos både Betsson och Unibet till samma odds.

Här hittar du de bästa bonusarna innan du spelar!

Alla rekar

Ett inlägg av