I midsommarhelgen drar redan den tredje allsvenska omgången igång och vi har ett riktigt intressant stockholmsderby på söndagen att se fram emot. Hammarby tar emot AIK på ett publiktomt Tele2 Arena och jag tror på hemmalaget här.

Hammarby

Hammarby har samlat ihop 4 poäng på dem två första matcherna, i premiären tog man en övertygande seger mot ÖFK hemma med 2-0. Igår spelade man 2-2 i Borås mot Elfsborg, en match man inte riktigt kom upp i nivå och fick igång spelet i, men det kommer vara fler topplag som kommer tappa poäng i Borås, dels för att de har en nylagd konstgräsmatta där som var väldigt svårspelad, och dels för att Elfsborg känns bättre än på några år. Av de tänkta topplagen tycker jag att det är Hammarby och Norrköping som sett bäst ut hittills trots poängtappet senast, och vi vet hur mycket bättre Hammarby brukar se ut hemma på ”balkongmattan” på Tele2 kontra bortaplan.

I första matchen gjorde Muamer Tankovic två mål, nu senast mot Elfsborg fick man dessutom igång Paulinho och Alexander Kačaniklić målskytten, denna stjärnspäckade offensiv lär bara bli bättre ju mer matcher de får spela tillsammans, dessutom ett jättefint inhopp av Gustav Ludwigsson som låg bakom båda Hammarbys mål. Sämre ser det dock ut bakåt, Elfsborg behövde inte direkt jobba ihjäl sig för sina målchanser och mål i gårdagens match, dessutom var det väldigt skakigt bakåt i slutet av ÖFK matchen där ÖFK var väldigt nära en reducering och kunde skapa lite nerv i matchen. Dessutom fick man en skada på Richard Magyar i Borås, oklart hur länge han blir borta men denna match lär han i alla fall missa.

AIK

Har Bajen varit ett av de topplagen som ser bäst ut är det tvärtom med AIK, efter Örebromatchen var det många AIKare som var glada och nöjda över vinsten, vilket man såklart ska vara. Men resultatet sminkar över den egentliga spelmässiga presentationen den matchen, för jag tycker man kom väldigt lindrigt undan med en vinst därifrån, vilket var marginalernas, ÖSKs oförmåga att göra mål och AIKs nye storspelande målvakt Jakob Haugaard förtjänst.

En match där resultatet inte sminkade över insatsen var 1-4 förlusten igår på hemmaplan mot Norrköping, där Peking ledde med 4-0 efter dryga halvtimmen. Jag har varit inne på det förr och säger det igen, detta AIK kommer ta tid att sätta sig. Dessutom har man förutom en skadefri startelva ingen vidare trupp kvalitetsmässigt, även om det finns vissa yngre spelare som med rätt utveckling kan stärka den. Men kollar man framförallt offensiven igår med en ung oprövad Tom Strannegård, en gammal som sjunger på sista versen Henok Goitom och en Saku Ylätupa som är tagen direkt från fjolårets frysox kan man inte förvänta sig så mycket mer.

Slutsats och Speltips

Två lag som är på helt annorlunda ställen i sina processer, dessutom helt olika truppstyrkor där Hammarby har ett antal bänkspelare som skulle gå in i AIK för tillfället. Hammarby är ett lag som kommer slås om SM-Guld iår medans AIK lär få jobba ordentligt för att ens hänga med i racet om europaplatserna. Dessutom spelas matchen på Tele2 där Hammarby ifjol hade resultatraden 13-2-0, senast man tappade poäng här överhuvudtaget var över ett år sedan i en 2-2 match mot Norrköping. AIK kommer från en riktigt stjärnsmäll sist med sargat självförtroende, dessutom blir det tredje matchen på sju dagar för båda lagen där Hamamrby har mycket bättre trupp för att hantera det.

Jag ser Hammarby som klassen bättre här än AIK, man skulle kunna tro Bajens hemmafördel försvinner lite i och med publikfritt, men i detta fall, när ett fullsatt Tele2 skulle innebära en jäkla stämning och hås tror jag nästan att det kan vara en fördel för Hammarby att det inte är någon publik. En mer avskalad inramning gör nog att det inte blir lika tight och fullt av närkamper och 50/50 situationer, och tar bort lite av derbystämningen. Det i kombination med att Bajen är som bäst på denna konstgräsmatta gör att jag ser Bajen som större favoriter än vad oddsen indikerar.

Jag spelar därför Hammarby @1.84 hos Casumo med 1u.

Alla rekar

Hammarby IF -0.50

Hammarby IF - AIK

Casumo 1.84
1.00 u
  • -1.00 u
    Resultat

Ett inlägg av