Åren runt millenieskiftet var Brentford en klubb i kris. Efter många år av ekonomiska åtstramningar var man även nära att åka ur League Two säsongen 2007/2008. Här någonstans börjar dock saker och ting ljusna för Brentford. Supportern tillika miljonären Matthew Benham började ta över skulder och på andra sätt stötta klubben ekonomiskt. 2009 köpte han loss klubben och efter det har Brentford anammat en lite annorlunda affärsmodell.
- Brentford can't win by outspending the competition so we have to out-think them. sammanfattar Rasmus Ankersen, chef för Brentfords fotbolls- och scoutingsektioner. Man har jobbat med smart rekrytering i flera år nu, d v s värvat unga och lovande spelare för att sälja vidare vid rätt tillfälle med bra förtjänst. I klubben finns också en ganska stor analyssektion med drygt 10 personer som jobbar med analys av potentiella värvningar, det egna lagets prestation och även motståndarna. Istället för en akademi har Brentford numera en uppsättning med A-lag och B-lag som tränar, spelar och analyseras utifrån samma spelsystem och spelartyper, allt för att underlätta övergångar från B-lag till A-lag.

De senaste åren har Brentford varit ett stabilt lag på övre halvan av Championship och man har även börjat bygga en ny arena i form av Brentford Community Stadium som skall ersätta trotjänaren Griffin Park. Även om förra säsongen ’bara’ resulterade i en elfte plats i tabellen så var spelet fortsatt mycket lovande.
Bara 2 lag skapade fler avslut än Brentford i Championship förra säsongen. Bara seriesegrarna Norwich skapade fler avslut på mål än Brentford.
Bara Leeds släppte till färre avslut mot sig än Brentford i Championship förra säsongen. Bara 4 lag släppte till färre avslut på mål mot sig än Brentford.

Spelartruppen

4 av de 11 spelarna med mest speltid förra säsongen har lämnat under sommaren.

De ur startelvan som lämnat:

Ezri Konsa, 21-årig mittback och engelsk U21-landslagsman. Stor talang som var ordinarie i Brentford förra säsongen men som nu sålts till Aston Villa i Premier League.
Romaine Sawyers, 27-årig offensiv mittfältare som varit ordinarie i Brentford de senaste tre säsongerna.
Daniel Bentley, 26-årig målvakt som varit ordinarie i Brentford de tre senaste säsongerna.
Yoann Barbet, 26-årig mittback som spelat två tredjedelar av matcherna för Brentford de senaste två säsongerna.
Moses Odubajo, 26-årig högerback/winger som spelat två tredjedelar av matcherna för Brentford den senaste säsongen.

De som värvats:

Pontus Jansson, 28-årig mittback som varit ordinarie i Leeds de senaste tre säsongerna.
Mathias Jensen, 23-årig mittback och dansk U21-landslagsman. Var skadad en hel del förra säsongen och spelade bara 6 matcher för Celta Vigo, innan dess ordinarie i Nordsjælland.
Ethan Pinnock, 26-årig mittback som var ordinarie i Barnsley förra säsongen och var tongivande i deras uppflyttning till Championship.
Christian Nørgaard, 25-årig central mittfältare och f d dansk U21-landslagsman. Hade svårt att ta en ordinarie plats i Fiorentina förra säsongen med var ordinarie i Brøndby innan dess där han även har flera säsongers erfarenhet av Europa League.
David Raya, 23-årig målvakt som varit ordinarie i Blackburn de senaste två säsongerna.

Brentford har haft stabila förutsättningar och presterat på en hög och jämn nivå i Championship de senaste säsongerna. Man har en sund affärsmodell i ryggen och har värvat unga och lovande spelare för att lyfta upp dem i A-truppen och sedan sälja vidare vid rätt tillfälle. Detta transferfönster tycker jag ter sig lite annorlunda: det känns som att klubben växlat upp lite och även rekryterar färdiga kvalitetsspelare, men fortsatt eftertänksamt och ekonomiskt sunt. De värvningar som gjorts tycker jag håller minst samma höga nivå som de spelare som lämnat och jag ser det som fullt rimligt att Brentford kan prestera minst lika bra som förra säsongen.

Mer statistik kring Championship hittar ni här!

Slutsats & Speltips

Brentford presterade som ett topplag i Championship förra säsongen, elfteplatsen till trots. Klubben har värvat riktigt smart och bra under sommaren och laget har minst lika hög potential som förra säsongen. Att kunna spela att Brentford slutar bland de 6 bästa lagen till 3 gånger pengarna tycker jag är väldigt bra spelvärde.
Mitt speltips blir att Brentford slutar bland de 6 bästa lagen i Championship säsongen 2019/2020.
Insatsen är 8,75/10 units.

Här kan hitta odds för Championship!

Alla rekar

Brentford

Top 6 Finish

Ladbrokes 3.00
8.75 u
  • 17.5 u
    Resultat

Ett inlägg av