På lördag spelas inte mindre än två matcher i Bundesliga där topp-6-lag ställs mot varandra, duster som mycket väl kan bli avgörande för såväl titelstrid som fördelning av Europaspelsplatser. Sjätteplacerade VfL Wolfsburg möter ligatvåan Borussia Dortmund och tredjeplacerade Borussia Mönchengladbach ställs mot femman i serien Bayer Leverkusen. Denna rek fokuserar på den senare matchen: Nordrhein-Westfalen-derbyt med avspark 15:30 på Borussia-Park i Mönchengladbach.

Borussia Mönchengladbach

Den forna storklubben och svenskkolonin ligger för närvarande 6 poäng efter serieledarna Bayern München men 2 poäng före Bayer Leverkusen på Europa League-plats.

Statistik

Det har visserligen blivit i genomsnitt 3,54 mål per match hittills i Mönchengladbachs hemmamatcher denna säsong, men det ser ganska olika ut beroende på vilken typ av motstånd man ställs mot. När man möter lag från undre halvan av tabellen blir det ofta målrika tillställningar: i genomsnitt 3,46 mål per match och i snitt 4,00 mål per match endast inräknat matcher hemma på Borussia-Park. När Mönchengladbach ställs mot lag från övre halvan av tabellen, och i synnerhet övriga topp-6-lag, då ser det allt som oftast annorlunda ut:

När Mönchengladbach tar emot lag från de övre regionerna av tabellen, då har man ett av de lägsta målsnitten i ligan!

Mönchengladbach har för övrigt den bästa räddningsprocenten i ligan såhär långt. Yann Sommer har räddat nära på 75% av alla avslut på mål.

Bayer Leverkusen

De röda från Bergisches Land har prenumererat på topplaceringar i ligan under många år nu utan att riktigt få till den perfekta säsongen. Även i år är en Champions League-plats inom räckhåll men då får man inte tappa fler poäng på RB Leipzig, Borussia Mönchengladbach eller Borussia Dortmund (som ligger 1, 2 respektive 4 poäng före i tabellen).

Statistik

Leverkusen har ett av de lägsta målsnitten i Bundesliga, deras matcher innehåller i genomsnitt 3,0 mål per match. När man möter lag från undre halvan av tabellen så är snittet något högre, men när man ställs mot lag från övre halvan då är snittet något lägre. Även räknat enbart matcher mot topp-6-lagen på bortaplan är målsnittet förhållandevis lågt:

Bara Werder Bremen har en lägre skotteffektivitet än Leverkusen hittills denna säsong. Leverkusen har bara förvaltat knappa 28% av de skapade avsluten mot mål; räknat enbart på bortamatcher är effektiviteten ännu lägre: 25%.
Dock har Die Werkself den fjärde högsta räddningsprocenten i ligan såhär långt: drygt 72%.

Mer statistik kring Bundesliga hittar du här!

Slutsats & Speltips

Båda lagen spelar allt som oftast relativt målsnåla matcher när man möter övriga topplag. Detta är en riktig sexpoängsmatch i kampen om Champions League-platserna och det kan tänkas att rädslan att förlora är större än viljan att chansa alltför mycket på att faktiskt vinna.
Såväl Mönchengladbach som Leverkusen stoltserar dessutom med stabila målvakter med höga räddningsprocenter.
Speltips: Totalt antal mål: Under 3,25
Insatsen är 5/10 units.

Du hittar fler odds för Borussia Mönchengladbach - Bayer Leverkusen här!

Alla rekar

Ett inlägg av