De senaste säsongerna har vi vant oss vid ett Premier League med ett tydligt toppskikt bestående av 6 lag, ett bottenskikt bestående av 4-6 lag och resterande 8-10 lag på en ganska jämn nivå däremellan.
Oddsen för att ta hem nästa Premier League-titel indikerar att marknaden ser ett liknande scenario även denna gång.

Säsongen 2019/2020 tror jag dock att vi kommer se ett paradigmskifte, där tabellen går åt en tydlig indelning i en övre och en undre halva. Denna analys inför Premier League delas därför upp i två delar:

Premier League 2019/2020 - övre halvan
Premier League 2019/2020 - undre halvan

I kristallkulan ser jag en överlägsen duo i toppen, följt av 7-8 lag där de förväntade topp-6-placeringarna bryts upp på mer än ett sätt. Utöver det tror jag att vi kommer få se en del överraskningar även i bottenstriden.

Premier League 2019/2020 - undre halvan

Här följer en genomgång - lag för lag - i bokstavsordning för de lag som tippas sluta på undre halvan. Tippad tabell efter avslutad säsong 2019/2020 följer i slutet av blogginlägget.

Aston Villa

Aston Villa slutade femma i Championship förra säsongen och tog sig till Premier League genom slutspelet där man besegrade Leeds följ av Derby.
Birminghamklubben är den mest namnkunniga av de tre uppflyttade lagen och har även investerat i storleksordningen 150 miljoner pund i truppen under sommaren - överlägset mest av alla engelska lag detta transferfönster.

Aston Villa var bland de 4 lag i Championship som skapade flest avslut och avslut på mål förra säsongen. Laget var dock ganska medelmåttigt i defensiven, hela 10 lag i serien släppte till färre avslut och avslut på mål mot sig förra säsongen. (Vill man väga in även kvaliteten på avsluten kan man med fördel besöka t ex Experimental 3-6-1.) Målvaktsspelet var något av en akilleshäl förra säsongen. Man hade problem med att hitta stabilitet och gick runt på 4 olika målvakter; hela 13 lag hade en bättre räddningsprocent än Villas 67%.

Ungefär hälften av spelarna i startelvan förra säsongen var inlånade spelare. Även om några av dem värvats permanent under sommaren så har profilvärvningarna varit än fler och för Aston Villa kommer förändringarna i startelvan och på bänken vara många. Jag vill inte sträcka mig så långt att jag utfärdar en Fulham-varning men ett sådant utflöde av pengar och inflöde av spelare innebär inte per automatik en bra utväxling på planen.

Jag tycker fortfarande det finns frågetecken/svagheter i truppen.
På målvaktsfronten har Tom Heaton värvats från Burnley; bra kapacitet men han ör 33 år och har bara spelat 22 matcher totalt de senaste 2 säsongerna.
Defensiven i stort kommer genomgå en välbehövlig förändring, men facit är ovisst så här på förhand.
Aston Villa har förlorat sin bästa målskytt från förra säsongen (Tammy Abraham som nu återvänder till Chelsea efter lån). Har värvat Wesley från Club Brugge som ersättare; gjorde 10 mål på 28 seriematcher förra säsongen men är fortfarande helt oprövad på de brittiska öarna.

Aston Villa har satsat väldigt stort på återkomsten till Premier League. Frågan är om värvningarna kan upprätthålla den fina offensiven och samtidigt täta till defensiven rejält. Det är mycket nykomponerat som skall klaffa för Dean Smith och hans manskap; jag tror att det finns andra lag som har något bättre förutsättningar att klara striden kring nedflyttningsstrecket.
Tippad slutplacering: 18

Brighton

Under Chris Hughtons guidning tog sig Brighton & Hove Albion 2017 upp i Premier League igen för första gången sen tidigt 80-tal. Klubben har sedan dess, med relativt små resurser, balanserat precis över nedflyttningszonen.

Brighton var det lag som skapade allra minst avslut och avslut på mål i Premier League förra säsongen. Bara 2 lag släppte till fler avslut mot sig och 8 lag släppte till fler avslut på mål. Väger man in även kvaliteten på avsluten (se t ex Experimental 3-6-1) så var Brightons prestation förra säsongen i paritet med nedflyttade Cardiff, Fulham och Huddersfield.

Efter förra säsongen fick Chris Hughton sparken som huvudtränare och svenskbekantingen Graham Potter anställdes i hans ställe.
Transferfönstret har varit ganska stillsamt för Brighton men man har sålt sin mest kreative spelare Anthony Knockaert till Fulham och köpt en vänsterytter/forward från belgiska Genk och en mittback från Bristol City.

Brightons prestationer de två senaste säsongerna har med nöd och näppe räckt till för att hänga kvar i Premier League. Nu har klubben sparkat den disciplinerat och defensivt skicklige Chris Hughton och anställt Graham Potter med sin förkärlek för spelförande och offensiv fotboll. Jag är långt ifrån övertygad om att en defensivt inriktad trupp och en offensivt lagd huvudtränare är en bra matchning. Dessutom ser jag inte den injektion av kreativitet och stabilitet som hade krävts för att lyfta Brightons prestationer.
Tippad slutplacering: 19

Bournemouth

Det atletiska laget från sydkusten har på några få år, på ett imponerande sätt, etablerat sig som en stabil Premier League-klubb. Eddie Howe har varit huvudtränare sedan 2012 och var med om att ta upp Bournemouth från såväl League One som Championship.

Bournemouth presterade som ett typiskt mittenlag förra säsongen; man både skapade och släppte till målchanser nära genomsnittet för ligan.
Klubben har inte tappat någon spelare av vikt men har fortsatt värva ungt och spännande, bl a en målfarlig ytter från Club Brugge och även ett par förstärkningar till defensiven från Championship.

Det råder stabila förutsättningar på alla fronter i Bournemouth och det finns inga indikationer på att man skall lyckas sämre än förra säsongen då laget slutade på 14:e plats.
Tippad slutplacering: 11

Burnley

Även i Burnley råder förhållandevis stabila förhållanden. Huvudtränaren Sean Dyche har varit i klubben sen 2012 och har hunnit ta klubben upp i Premier League två gånger om.

Burnleys prestationer förra säsongen var enligt mallen för ett lag på undre halvan av tabellen; man både skapade något färre och släppte till fler målchanser än genomsnittet för ligan, utan att vara i direkt fara för nedflyttning.
Klubben har inte förlorat någon nyckelspelare men förstärkt truppen försiktigt med målvakt, vänsterback och forward.

Tråkigt och förutsägbart måhända men onekligen stabilt. Sean Dyche vet hur man manövrerar en liten och anspråkslös trupp. Huvudspelet och fasta situationer är levebrödet (31% av målen kom från fasta situationer förra säsongen) och jag ser framför mig att Burnleys säsong i mångt och mycket blir en kopia på säsongen 2018/2019.
Tippad slutplacering: 15

Crystal Palace

Hösten 2017 anställdes Roy Hodgson som huvudtränare i sin moderklubb Crystal Palace och har guidat densamma till en 11:e respektive en 12:e plats i ligan.

Crystal Palace skapade något fler och släppte till något färre målchanser än genomsnittet för ligan förra säsongen.
Man har förlorat en av sina allra bästa spelare tillika en av ligans bästa ytterbackar i Aaron Wan-Bissaka, som sålts till Manchester United. Forwarden Michy Batshuayi har återvänt till Chelsea efter lån och även om han inte spelade många matcher för Palace så var han ett väldigt effektivt anfallsalternativ.
Enda förstärkningen av truppen är forwarden Jordan Ayew från Swansea.

Det känns som att Crystal Palace håller på att fastna exakt i mitten av Premier League. Klubben har sådär precis lagom mycket kvalitet för att inte behöva tänka på nedflyttningsbesvär men saknar samtidigt spets och flärd för att kunna ta sig sig uppåt i tabellen.
Tippad slutplacering: 12

Newcastle

Man får leta länge efter en mindre populär ägare till en fotbollsklubb än Mike Ashley. Sedan 2007 har miljardären Ashley ägt Newcastle United och han har radat upp kontroversiella beslut; alltifrån att sparka eller tvinga bort populära huvudtränare som Kevin Keegan, Chris Hughton och Rafael Benítez till att använda klubben som en gratis annonstavla för sina privata bolag.

Newcastle slutade på 13:e plats förra säsongen vilket var en smickrande siffra och mycket tack vare trollkarlen Rafael Benítez. Lagets prestationer var bland de sämsta i ligan men man lyckades överprestera, se t ex Experimental 3-6-1 och Infogol.

Efter att Benítez lämnat under sommaren 2019 tog Steve Bruce över rollen som huvudtränare. Jag är såpass gammal att jag har vissa minnen av det magiska mittlåset som Bruce bildade tillsammans med Gary Pallister i Manchester United under 90-talet. Han gjorde under sin spelarkarriär 81 mål vilket är ovanligt mycket för en mittback.
I sin tränarkarriär har Bruce dock som signum att kväsa offensiva lustar och vara överförsiktigt i defensiven. Innan Newcastle tränade Bruce Sheffield Wednesday och fick mycket cred för att ha vänt deras säsong 2018/2019. Jag vill dock hävda att det snarare handlade om en Ole-Gunnar-effekt efter det att Jos Luhukay fick sparken och att den positiva förändringen kom redan i vacuumet mellan Luhukay och Bruce, något som får stöd hos exempelvis StatsBomb. Även i tränarrollen innan Sheffield Wednesday, d v s Aston Villa, lämnade Bruce ett avtryck som tråkig och alltför defensiv, se t ex SBNATION.

Newcastle har i transferfönstret sålt sina tre målfarligaste spelare ( flest Excpected Goals per speltid) och samtidigt två av sina fyra mest kreativa spelare (flest Excpected Assits per speltid) i form av Salomón Rondón, Ayoze Pérez och Joselu.
Mike Ashley har lagt alla ägg, eller pengar, i samma korg och satsat på två offensiva talanger: Joelinton, en 22-årig forward som nu senast gjort 7 mål på en hel säsong för tyska Hoffenheim och innan dess gjort 7 mål på en hel säsong för österrikiska Rapid Vienna, och Allan Saint-Maximin, en 22-årig ytter/forward som gjort 6 respektive 3 mål de två senaste säsongerna i franska Nice.

Newcastle var redan förra säsongen bland de allra sämst presterande lagen i Premier League, trots att man slutade på plats 13. Nu har man anställt en defensivt lagt huvudtränare i form av Steve Bruce och chansat på att endast ersätta sina tre bästa offensiva spelare med två i engelsk fotboll oprövade kort. Jag tror att detta är ett högt spel som inte går hem.
Tippad slutplacering: 20

Norwich

Norwich har varit ett jojo-lag det senaste deceniet och pendlat mellan att vara för bra för Championship och för dåliga för Premier League. Sedan våren 2017 försöker man dock bygga nytt och satsar på en ganska okänd tysk tränare i form av Daniel Farke som förordar en snabb och offensiv fotboll.

Förra säsongen tog Norwich Championship med storm, mycket tack vare en offensiv (och en forward i Teemu Pukki) som överpresterade en hel del. Alla tre lagen som flyttades upp från Championship förra säsongen spelade en offensivt inriktad fotboll med mycket bollinnehav och hög press. Av dessa lag tror jag att Norwich har svårast att ändra sitt spel och hitta anpassningar i Premier League. Det blir en väldigt stor omställning för Norwich när de inte längre är det tekniskt mest kompetenta laget på planen.

Norwich har värvat ytterst blygsamt och kommer till spel men i stort sett samma spelarmaterial som förra säsongen - en ganska tunn, ung och oerfaren trupp.
Jag har ett stort frågetecken för hur deras toppforward Teemu Pukki kommer klara trycket i Premier League. Han har gjort det bra Championship och i Superligan i Danmark innan dess men har haft svårt att göra avtryck de säsonger han spelat i spanska La Liga och tyska Bundesliga.

Det kommer vara på håret att Norwich klarar sig kvar men det som räddar dem är att de trots allt lyckas blitza sönder ett par av sina rivaler i bottenstriden.
Tippad slutplacering: 17

Sheffield United

Sheffield United är favoriter till att sluta sist i Premier League kommande säsong. På något sätt tror jag att det passar huvudtränaren Chris Wilder alldeles perfekt. Wilder är något av ett unikum. Han har varit med om tre lite oväntade uppflyttningar på fyra år, först med Northampton (från League Two till League One) och nu två gånger om med Sheffield United (först från League One till Championship och nu från Championship till Premier League).

Sheffield United spelar under Wilder ett nydanande 3-5-2 med mycket frihet och rotation på positionerna, men samtidigt starkt disciplinerat och väl inövat. Ett väldigt flexibelt taktiskt grepp med en förkärlek för att skapa övertag med hjälp av överlappande mittbackar, d v s en av de tre mittbackarna följer med upp i anfall och skapar numerärt övertag och förvirring i markeringsspelet.
Man kommer naturligtvis behöva anpassa sitt spel efter motståndet i Premier League men jag tror att Sheffield United är det lag av de tre uppflyttade som har mest att vinna på sitt eget spel och behöver kompromissa minst med sin egen taktik.

Allra starkast är Sheffield United i defensiven - bara Leeds var marginellt bättre förra säsongen när det gäller att hålla ner antalet avslut och avslut på mål mot egna målet.

Sheffield United har inte tappat någon spelare av vikt under sommaren.
Däremot har man förstärkt på äkta Wilder-manér men en blandning av det bästa från Championship och potentiella something-out-of-nothing:
Oliver McBurnie, 23-årig forward som var Swanseas bäste spelare i Championship förra säsongen med 22 mål på 42 matcher.
Callum Robinson, 24-årig vänsteryttern som var Prestons bästa spelare i Championship förra säsongen med 10 mål på 27 matcher.
Luke Freeman, 27-årig offensiv mittfältare som var Prestons bäste spelare i Championship förra säsongen med 7 mål och 6 assist.
Lys Mousset, 23-årig forward med sparsamt med speltid i Bournemouth.
Phil Jagielka, 36-årig mittback med 13 säsonger i Premier League (främst med Everton).
Ravel Morrison, 26-årig mittfältare med förflutet som underbarn i Manchester United men som aldrig riktigt blommat ut.
Kanske viktigast av allt ändå är att man lånar målvakten Dean Henderson ännu en säsong från Manchester United. Henderson var en av de allra bästa målvakterna i Championship förra säsongen med drygt 73% räddningsprocent.

Sheffield United är ett hårt arbetande lagbygge med en starkt defensiv och ett eget spel som en trygg grund att stå på. Truppen är breddad på ett spännande sätt. Dessutom har man ett taktiskt geni vid rodret i form av huvudtränare Wilder. Detta tror jag kommer överraska många och i slutändan räcka till nytt kontrakt.
Tippad slutplacering: 16

Watford

Under huvudtränare Javi Gracia har Watford fortsatt att sakta men säkert etablera sig som som en stabil Premier League-klubb.

Watford presterade som ett typiskt mittenlag förra säsongen; man både skapade och släppte till målchanser marginellt sämre än genomsnittet för ligan.
Klubben har inte tappat någon spelare av vikt men har plocket hem en rad spelare som var utlånade förra säsongen och har som de ser ut en lite bredare trupp nu.

Utan större förändringar ser jag ingen direkt förbättring eller försämring för Watford under kommande säsong. Möjligen att man blir omsprungen av ett eller två lag.
Tippad slutplacering: 13

West Ham

West Ham tränas sedan våren 2018 av Manuel Pellegrini, en ofantligt rutinerad räv med fina facit i såväl Villarreal som Málaga och Manchester City.

Trots en kunnig huvudtränare och en spännande och potent trupp fick man inte ut något direkt bra spel förra säsongen. West Hams prestationer förra säsongen var direkt klena: 10 lag i ligan skapade fler avslut och avslut på mål än West Ham och bara 5 lag i ligan släppte till fler avslut och avslut på mål mot sig än Londonlaget.

Under sommaren har man gjort sig av med sin skyttekung Marko Arnautovic och investerat i två nya offensiva pjäser: Sébastien Haller, 25-årig forward som snittat 14 mål per säsong under de senaste fem åren i tyska Eintracht Frankfurt och nederländska Utrecht, och Pablo Fornals, 23-årig offensiv mittfältare som varit ordinarie i La Liga de senaste tre säsongerna.

West Ham är för bra för att ens behöva tänka ordet nedflyttning. Men kvaliteterna till trots så presterar man ganska mediokert. Sett till prestationerna så var förra säsongens 10:e plats smickrande. Jag ser inga förändringar som motiverar en så hög placering kommande säsong.
Tippad slutplacering: 14

Tippad tabell efter avslutad säsong 2019/2020

Plats Lag
11 Bournemouth
12 Crystal Palace
13 Watford
14 West Ham
15 Burnley
16 Sheffield United
17 Norwich
18 Aston Villa
19 Brighton
20 Newcastle

Speltips

Att åka ur: Newcastle

Odds: 3,25 (bet365)
Insats: 5/10 units

Att sluta sist: Newcastle

Odds: 13 (Bet365)
Insats: 2,5/10 units

Best Promoted Team 2019/2020: Sheffield United

Odds: 4 (Unibet)
Insats: 5/10 units

Alla rekar

Newcastle

Att åka ur

bet365 3.25
5.00 u
  • -5.00 u
    Resultat

Newcastle

Att sluta sist

bet365 13.00
2.50 u
  • -2.50 u
    Resultat

Sheffield United

Best Promoted Team

Unibet 4.00
5.00 u
  • 15.0 u
    Resultat

Ett inlägg av