De senaste säsongerna har vi vant oss vid ett Premier League med ett tydligt toppskikt bestående av 6 lag, ett bottenskikt bestående av 4-6 lag och resterande 8-10 lag på en ganska jämn nivå däremellan.
Oddsen för att ta hem Premier League-titeln säsongen 2019/2020 indikerar att marknaden ser ett liknande scenario även denna gång.

Säsongen 2019/2020 tror jag dock att vi kommer se ett paradigmskifte, där tabellen går åt en tydlig indelning i en övre och en undre halva. Denna analys inför Premier League delas därför upp i två delar:

Premier League 2019/2020 - övre halvan
Premier League 2019/2020 - undre halvan

I kristallkulan ser jag en överlägsen duo i toppen, följt av 7-8 lag där de förväntade topp-6-placeringarna bryts upp på mer än ett sätt. Utöver det tror jag att vi kommer få se en del överraskningar även i bottenstriden.

Premier League 2019/2020 - övre halvan

Här följer en genomgång - lag för lag - i bokstavsordning för de lag som tippas sluta på övre halvan. Tippad tabell efter avslutad säsong 2019/2020 följer i slutet av blogginlägget.

Arsenal

Efter lite drygt två decenier med Arsène Wenger som huvudtränare påbörjades en ny era när Unai Emery anställdes i maj 2018. 70 poäng och en femteplacering var en förbättring med 7 poäng och 1 placering jämfört med Wengers sista säsong och måste ses som klart godkänt.

Skrapar man lite på ytan ser det dock inte fullt så positivt ut.
10 lag skapade fler avslut och 6 lag skapade fler avslut på mål än Arsenal förra säsongen. Ändå var det bara Manchester City och Liverpool som gjorde fler mål än Arsenal.
10 lag släppte till färre avslut och hela 13 lag släppte till färre avslut på mål än Arsenal förra säsongen.
Enligt Experimental 3-6-1 presterade Arsenal mer som ett mittenlag än ett topplag och Infogol pekar på att det i själva verket skett en försämring i prestation under Emery och uppskattar att en niondeplats vore en mer logisk slutplacering förra säsongen.
Det som lyfte Arsenals säsong 2018/2019 var det ohyggligt effektiva anfallsspelet. Man landade in på 43% skotteffektivitet vilket är orimligt högt, något jag skrivit om tidigare t ex här.

Arsenal har tappat sin bäste mittback Laurent Koscielny och har i sista skälvande minuten värvat mittbacken David Luiz från Chelsea och vänsterbacken från Celtic (som dock missat de senaste månaderna p g a skada). Har även sålt den offensive mittfältaren Alex Iwobi.
I offensiven har man slagit på stora trumman och värvat:
Nicolas Pépé, 24-årig högerytter som var franska ligatvåan Lilles bäste spelare förra säsongen med 22 mål och 11 assist.
Dani Ceballos, 23-årig central mittfältare och spansk U21-landslagsman på lån från Real Madrid. Spelat ganska sporadiskt de två senaste säsongerna.
Gabriel Martinelli, 18-årig vänsterytter som spelat i Ituano i brasilianska Campeonato Paulista de två senaste säsongerna.

Arsenals akilleshäl förra säsongen var försvarsspelet, man hade en hög felprocent och hade stora problem med att hindra motståndarna från att skapa chanser. I och med värvningen av Luiz kan man hoppas på att iallafall upprätthålla status quo.
Man har visserligen investerat i offensiven men även med denna breddade och vässade offensiv vore det rimligt att Arsenal i bästa fall matchade förra säsongens målskörd.
I mina ögon överpresterade Arsenal något kopiöst förra säsongen. Nu sticker jag ut hakan lite och hävdar att det rimliga för Arsenal är att upprätthålla förra säsongens prestationer och statistik men att verkligheten kommer ikapp lite och The Gunners blir omsprungna av både tre och fyra lag.
Tippad slutplacering: 9

Chelsea

Efter att Maurizio Sarri guidat Chelsea till en tredjeplats i ligan och seger i Europa League har klubben ersatt honom med klubbikonen Frank Lampard i rollen som huvudtränare. Detta blir Lampards blott andra uppdrag som tränare efter en säsong och 57 matcher med Derby i Championship.

Förra säsongen slutade Chelsea som sagt på tredje plats i ligan, något som var helt rätt och rättvist enligt all statistik och alla modeller.
Det är svårt att sia om huruvida Lampard kommer lyckas i rollen som huvudtränare. Något som är enklare att gissa är att det kommer märkas på Chelsea att de tappat sin överlägset bäste spelare Eden Hazard, som bara förra säsongen stod för 16 mål och 15 assist i ligan. Man har även gjort sig av med forwardsalternativet Gonzalo Higuaín som petade in 5 mål på 13 matcher. Tappade i sista minuten även mittbacken David Luiz.

Chelsea är satta under transferembargo och får inte värva spelare detta fönster. Likväl lyckades man vara förutseende och värvade Christian Pulisic, en 20-årig ytter och amerikansk landslagsman som spelat de senaste säsongerna i tyska Dortmund, redan förra fönstret men som ansluter till truppen först nu. Utöver det har man en handfull spelare som återvänder efter lån.

Chelsea har en något ålderstigen grundstomme och har som sagt förlorat sin talisman Hazard. Detta tillsammans med att Lampard gör sin första säsong tror jag gör att man tappar lite i sluttabellen.
Tippad slutplacering: 5

Everton

The Toffees har slutat åtta de två senaste säsongerna men trenden i prestationerna har varit stadigt positiv. Speciellt under våren fick man spelet att flyta riktigt fint under nya tränaren Marco Silva.

6 lag i ligan skapade fler avslut och avslut på mål än Everton förra säsongen. Bara 3 lag släppte till färre avslut och avslut på mål än Everton förra säsongen.
Man har förlorat Kurt Zouma, ordinarie mittback förra säsongen, som återvänder till Chelsea efter lån.
Everton har värvat:
Moise Kean, 19-årig forward och italiensk U21-landslagsman som gjorde 6 mål på 13 matcher för Juventus förra säsongen.
Jean-Philippe Gbamin, 23-årig defensiv mittfältare/mittback som varit ordinarie i Mainz i Bundesliga de senaste tre säsongerna.
Fabian Delph, 29-årig central mittfältare med begränsat med speltid i Manchester City de senaste säsongerna.
Alex Iwobi, 23-årig offensiv mittfältare från Arsenal.

Sett till de 10 avslutande matcherna förra säsongen var Everton det fjärde formstarkaste laget i ligan. Defensiven var riktigt starkt och det offensiva spelet började lossna. Man har breddat mittfältet och kompletterat i sista tredjedelen med en riktigt spännande talang. Kan man fortsätta på det inslagna spåret som började bära frukt under våren så tror jag att Everton kan överraska och klättra en eller två placeringen kommande säsong.
Tippad slutplacering: 6

Leicester

Efter sin högst oväntade ligatitel 2015/2016 har Leicester haft lite baksmälla i tre säsonger och legat och puttrat i mitten av tabellen. Under våren anställdes Brendan Rodgers som huvudtränare och Leicester avslutade säsongen med en starkt positiv trend.

Klubben slutade återigen på nionde plats men sett till säsongen som helhet så har de underliggande prestationerna lyft till nya nivåer. Bara 5 lag i ligan skapade fler avslut och avslut på mål än Leicester förra säsongen. Bara 4 lag släppte till färre avslut och avslut på mål än Leicester förra säsongen.

Leicester har sålt en av sina ordinarie mittbackar Harry Maguire till Manchester United för galet mycket pengar. Är såklart ett avbräck. Jag är dock ganska säker på att detta varit väntat och att Leicester antingen värvar en planerad ersättare eller att man känner sig trygga med Jonny Evans och Wes Morgan som kompletterat Maguire i mittförsvaret under säsongen som gått. Dessutom får man tillbaka Filip Benkovic från lån, en 22-årig mittback och kroatisk U21-landslagsman som var en av Celtics allra bästa spelare förra säsongen. Man har också spelat med den turkiska landslagsmannen Caglar Soyuncu som mittback på försäsongen, en joker som trots att han bara är 22 år har ett par fulla säsongen i turkiska högsta ligan och Bundesliga bakom sig.

På in-kontot vad gäller värvningar återfinns bl a:
Youri Tielemans, 22-årig central mittfältare som lånades in redan under våren från Monaco och gjorde det riktigt bra.
Ayoze Pérez, 26-årig forward/ytter som med 12 mål var en av Newcastles allra bästa och mest kreativa spelare förra säsongen.
James Justin, 20-årig ytterback från Luton som var en av League Ones bästa spelare förra säsongen.
Utöver detta återvänder en handfull spelare från diverse lån.

Leicester har behållt stommen i laget och kryddat offensiven ytterligare något. Prestationerna var i paritet med lagen som slutade på plats 4-8 men säsongen gick lite förlorad under januari och februari när Leicester tog 1 poäng på 7 matcher och tränaren Claude Puel fick sparken. Jag tror att nye tränaren Rodgers förkärlek för ett bollförande passningsspel med hög press kan vara precis vad Leicester 2.0 behöver och att laget kan överraska positivt denna säsong.
Tippad slutplacering: 4

Liverpool

Det är två lag som spelar och presterar i en liga för sig just nu i Premier League, se t ex Experimental 3-6-1 och Infogol.

Liverpool kommer med samma trupp som förra säsongen och det som kommer fälla avgörandet i titelstriden tror jag kommer vara Manchester Citys lite högre nivå överlag och att Liverpool haft förhållandevis många spelare borta på landslagsuppdrag på försäsongen.
Tippad slutplacering: 2

Manchester City

Det är två lag som spelar och presterar i en liga för sig just nu i Premier League, se t ex Experimental 3-6-1 och Infogol.

Manchester City kan mycket väl vara det bästa och mest kompletta lag vi sett under Premier League-eran. Trots det har man breddat truppen ytterligare med den defensive mittfältaren Rodri från Atlético Madrid, högerbacken João Cancelo från Juventus och vänsterbacken Angeliño från PSV Eindhoven.
Det som kommer fälla avgörandet i titelstriden tror jag kommer vara Manchester Citys lite högre nivå överlag och att Liverpool haft förhållandevis många spelare borta på landslagsuppdrag på försäsongen.
Tippad slutplacering: 1

Manchester United

Manchester United har haft svårt att hitta balansen efter det att Alex Ferguson lämnade som huvudtränare 2013. Även de senaste åren har prestationerna sakta men säkert försämrats. Klubben slutade visserligen tvåa i tabellen säsongen 2017/2018 men då överpresterade man något groteskt. Förra säsongen landade man in på en sjätte plats vilket var mer i linje med den underliggande statistiken. Ole Gunnar Solskjær anställdes som huvudtränare i december 2018 och prestationerna och resultaten fick sig ett rejält lyft direkt. Såhär i efterhand handlade det kanske mer om att José Mourinho fick lämna, för under våren byttes den positiva trenden mot en brant negativ dito.

Bara 4 lag skapade fler avslut och avslut på mål än Manchester United förra säsongen. Hela 9 lag släppte till färre avslut och färre avslut på mål än Manchester United förra säsongen.

Manchester United har i detta transferfönster förlorat centrala mittfältaren och passningsvirtuosen Ander Herrera samt forwarden Romelu Lukaku, som trots all negativ kritik var klubbens näst bäste målskytt förra säsongen och den näst mest produktiva forwarden i klubben de två säsongerna han spelade för United (bara Anthony Martial har en bättre kvot än Lukakus 178,5 minuter per mål).
Man har värvat mittbacken Harry Maguire från Leicester, högerbacken Aaron Wan-Bissaka från Crystal Palace och vänsteryttern Daniel James från Swansea. De två förstnämnda håller riktigt hög klass och går rakt in i startelvan.

Det som trots allt fungerade relativt bra i Manchester United förra säsongen var offensiven. Det har nu försvagats. Det som fungerade riktigt dåligt var defensiven. Den har nu förstärkts. Känns lite som ett nollsummespel. Dessutom tror jag det blir en stor utmaning för Solskjær att vända den negativa trenden som avslutade senaste säsongen.
Tippad slutplacering: 7

Southampton

Southampton var det lag i Premier League som underpresterade allra mest förra säsongen, se t ex Experimental 3-6-1 och Infogol.
När Ralph Hasenhüttl tog över tränarsysslan i december märktes emellertid väldigt snabbt en stabilisering och den negativa trenden vändes till positiv.

Sett till säsongen som helhet så skapade Southampton ungefär lika många målchanser som genomsnittet i ligan och man släppte till marginellt fler målchanser mot sig än genomsnittet i ligan, men då var alltså utveckling positiv efter tränarbytet.

Southampton kan ställa samma startelva på benen som förra säsongen. Man har också värvat en del intressanta namn:
Moussa Djenepo, 21-årig offensiv mittfältare som gjorde 11 mål och 6 assist för belgiska Standard Liège förra säsongen.
Che Adams, 23-årig forward som gjorde 22 mål på 46 matcher för Birmingham i Championship förra säsongen.
Dessutom kommer ett antal spelare tillbaks från lån, där iallafall tre kan tänkas vara nära startelvan:
Vänsteryttern och offensiva yrvädret Sofiane Boufal och mittbacken Wesley Hoedt återvänder från Celta Vigo där Boufal varit en av Celta Vigo allra bästa spelare förra säsongen.
Högerbacken Cédric Soares återvänder från Inter.
Det är inte orimligt att tänka sig att de tre senare, som alla är offensivt lagda och skickliga passningsspelare, inte har passat in och kommit till sin rätt under tidigare tränare såsom Claude Puel och Mark Hughes. Kvalitet tillför de definitivt!

Jag tror att Southampton kan vara en av de stora positiva övervakningarna denna säsong. Hasenhüttl hittade på kort tid ordning och balans i Southamptons spel. Truppen är i stort sett densamma som förra säsongen, nu kompletterad med spännande offensiva värvningar och även återvändare från lån med hög potential.
Tippad slutplacering: 10

Tottenham

Tottenham tappade tydligt farten i ligaspelet i slutet av februari men lyckades med nöp och näppe hanka sig fram till en fjärdeplats. En stor del av förklaringen till att energin tog slut tror jag står att finna i att Tottenham var det lag i ligan som hade överlägset flest spelare i VM-slutspelet 2018 men även i bristen på värvningar inför säsongen och att vägen fram till Champions League-finalen tog mycket kraft.

Tottenham skapade fler och släppte till färre avslut än genomsnittet i ligan men var distanserade av både Manchester City och Liverpool. En fjärdeplats var ganska rättvisande i slutändan.

Den enda spelaren i eller i närheten av startelvan som lämnat Tottenham inför kommande säsong är högerbacken Kieran Trippier. På försäsongen har engelska U21-landslagsmannen Kyle Walker-Peters och argentinske landslagsmannen Juan Foyth turats om på den positionen, och det känns väl typiskt Mauricio Pochettino att nu satsa fullt ut på dessa unga talanger.
Tottenham har kompletterat truppen på ett mycket spännande sätt med:
Tanguy Ndombélé, 22-årig central mittfältare och fransk landslagsman som varit en av franska ligatrean Lyons bästa spelare de två senaste säsongerna.
Giovani Lo Celso, 23-årig offensiv mittfältare och argentinsk landslagsman som varit spanska Real Betis bästa och målfarligaste spelare den gångna säsongen.
Ryan Sessegnon, 19-årig vänsterback/ytter och engelsk U21-landslagsman som varit ordinarie i Fulham de två senaste säsongerna.

Av lagen som skuggar Manchester City och Liverpool så är Tottenham det lag med stabilast förutsättningar. Tränare som är varm i kläderna. Snudd på oförändrad trupp från föregående säsong, breddad på ett förtroendeingivande sätt. Orken och bredden finns denna säsong - då parkerar Tottenham bekvämt på en Champions League-plats.
Tippad slutplacering: 3

Wolverhampton

Att kliva in som Championship-vinnare och sluta på övre halvan i Premier League direkt inger respekt. Det är ett imponerande lagbygge som snickrats/köpts ihop och som Nuno Espírito Santo förvaltar på bästa sätt.

Wolverhampton skapade ungefär lika många målchanser som genomsnittet i ligan förra säsongen men var bland de 6 bästa lagen i ligan när det gäller att hålla nere antalet målchanser mot sig.

Ett relativt stillsamt transferfönster där man främst knutit till sig startspelarna Raúl Jiménez och Leander Dendoncker som endast var på lån förra säsongen. Men en ’riktig’ värvning sticker ut lite: Patrick Cutrone, 21-årig forward och italiensk U21-landslagsman som hade svårt att ta en ordinarie plats i AC Milan förra säsongen.

Wolverhampton slutade sjua förra säsongen. Jag tycker att det skett mer positiva förändringar i lagen runt omkring och ser framför mig att Wolves inte riktigt klarar att matcha sin föregående tabellplacering, nu har man ju dessutom Europa League att tänka på.
Tippad slutplacering: 8

Tippad tabell efter avslutad säsong 2019/2020

Plats Lag
1 Manchester City
2 Liverpool
3 Tottenham
4 Leicester
5 Chelsea
6 Everton
7 Manchester United
8 Wolverhampton
9 Arsenal
10 Southampton

Speltips

Top 6 Finish: Leicester

Odds: 5 (Bethard)
Insats: 5/10 units

Top 10 Finish: Southampton

Odds: 4 (SportingBet)
Insats: 5/10 units

Alla rekar

Southampton

Top 10 Finish

SportingBet 4.00
5.00 u
  • -5.00 u
    Resultat

Leicester

Top 6 Finish

Bethard 5.00
5.00 u
  • 20.0 u
    Resultat

Ett inlägg av