Coronaviruset sveper över världen och drabbar i princip allt i negativ bemärkelse. Idrottsevenemang skjuts upp eller stryks, och likaså andra evenemang drabbas såsom konserter och filmvisningar.

Vad som ska kunna ta fart i slutet av denna vecka är i alla fall tävlingen och TV-programmet Let’s Dance som går in på sin femtonde upplaga när dansandet startar på fredag. Förutsättningar, genomgångar samt speltips inför tävlingen följer nedan!

Förutsättningar

Vad som gäller i Let’s Dance är att dansa så pass bra att man får tillräckligt med poäng från juryn, samtidigt som man ska vara folkkär, eller dansa ruskigt bra, för att svenskarna i TV-sofforna ska lyfta luren och rösta. Alltså skillnad jämfört med melodifestivalen och idol där jury inte existerar eller har något att säga till om gällande avancemang eller inte. Här är det kombinationen av folkkär + att ha bra gung i höfterna som bör vara det vinnande konceptet. Olika danser vecka till vecka och i finalen brukar vi dessutom få se paren uppträda med en showdans där Magnus Samuelsson, ihop med Annika Sjöö, stod för vad som i mina ögon är historiens bästa showdans.

Deltagarna

Elva deltagare står på startlinjen och en efter en kommer de att få lämna programmet. Här nedan ska jag gå igenom samtliga deltagare och undersöka samtligas vinstchanser. Oddsen som står inom parentes kommer från Unibet.

Andreas Lundstedt (3.00) dansar med Tobias Bader

Historiens första samkönade danspar gör entré och enligt Unibet ska Andreas Lundstedt ha störst möjlighet till att vinna detta. Gung i höfterna bör Lundstedt åtminstone ha då han främst är känd från sin tid i popgruppen Alcazar där det ingår dans i högt tempo. Bör dessutom klara av danser i lugnare tempo och folkkär får man väl anse att Lundsetdt är med tanke på den långa karriärren han haft och med de 35.000 följarna han har på instagram. Bra slagläge och rättmätig favorit.

Mikael Sandström (3.50) dansar med Malin Watson

Doktor Mikael kliver ut på dansgolvet som andrahandsfavorit. Känd som TV4 Nyhetsmorgons läkare som på ett pedagogiskt vis svarar på tittarnas frågor. Folkets förtroende har han garanterat och besitter i skrivande stund strax under 20.000 följare på instagram. Frågan är hur det är med dansförmågorna hos Sandström och det kan mycket väl vara via en svag poängomgång som han ryker. Svårtippad och möjligen lite högt värderat av bolagen här.

John Lundvik (4.50) dansar med Linn Hegdal

Mellovinnaren från 2019 John Lundvik ska testa vingarna i dansens värld och bör väl ha hyfsat stora chanser till en topplacering. Klart flest tittarröster när han vann Mellofinalen för drygt ett år sedan och dessutom nästan hundra tusen följare på instagram. En stor andel av dessa internationella, men siffran är ändå gedigen. Bra möjligheter för Lundvik som precis som Lundstedt inte ska ha några problem att gå från musiken till dansen.

Penny Parnevik (5.00) dansar med Jacob Persson

Influencers börjar i större utsträckning ta plats på dansgolvet och Penny Parnevik är årets bidrag från den världen. Överlägset flest inslagram-följare med nästan 250.000. Framförallt känd via TV-programmet Parneviks och om alla tittare från det programmet röstar på Penny här har hon goda chanser att vinna då uppemot och till och med över 400.000 följde det programmet på kanal 5. Hur är det med danskunskaperna då? Inte den blekaste men med tanke på åldern (23) bör det inte vara allt för stela kroppsdelar som ska röra sig på dansgolvet.

Anders Svensson (7.00) dansar med Maria Zimmerman

Idrottsvärldens bidrag till årets Let’s Dance är ingen mindre än Anders ”Taco-Anders” Svensson. 148 landskamper för det svenska fotbollslandslaget i bagaget för göteborgaren som stora delar av karriären spelade för borås-laget Elfsborg. Idrotts-folket som inte har någon idrott att se såhär i Corona-tider kanske stöttar den forne landslagsspelaren med några samtal. Följarantalet (17k) på instagram matchar ingen av de större favoriterna.

Alice Stenlöf (8.00) dansar med Hugo Gustafsson

”Jaha, vem är detta då?” Var jag tvungen att fråga mig själv innan jag slog till med en googling och fick en chock. Jag måste missat något de senaste åren och grävt ned mig alldeles för mycket i gamla skidlopp då detta tydligen är en känd svensk. Influencer-världen flyger lite över huvudet på mig och detta är en av Sveriges kändaste youtubers och bloggare. Över 300.00 följare på instagarm och över 100.000 prenumeranter på youtube är inget man skojar bort. Dessutom vinnare av guldtuben år 2018 för årets podcast ihop med Bianca Ingrosso, vilket såklart är en bra merit.

Bathina Philipson (10.00) dansar med Marc Mariboe Christensen

Okej, en till googling. Men lovar att jag inte är ensam om denna. Lite allt möjligt har Bathina haft för sig. Väderpresentatör, podcastare, realityserien ”Bathinas skilda världar”, medverkan i underhållningsprogrammet ”Det stora fågeläventyret” och sågs som sidekick i talkshowprogrammet Aschberg direkt. Nästan 10.000 följare på instagram är ändå bra men i ett starkt startfält kan det bli tidigt uttåg för Bathina.

Anders Jansson (31.00) dansar med Jasmine Takács

Komikern Anders Jansson rattade Melodifestivalen 2014 och har gjort ett otal tv-produktioner de senaste decennierna. Hipp Hipp är väl det främst kända och frågan är hur långt Jansson kan räcka här. 13.000 följare på instagram och 39.000 följare på twitter. Ställer mig tveksam till hur komikerns förmåga att dansa är och bör, precis som oddsen indikerar, vara en man som får lämna tidigt.

Jan Björklund (31.00) dansar med Cecilia Ehrling Danermark

Folkpartiet (och nuvarande liberalernas) före detta partiledare tippas få ett tidigt uttåg ur säsongens Let’s Dance. Bör få med sig alla folkpartister för att detta ska bana vägen för den före detta utbildningsministern vars parti endast lockade 5.5% av väljare det senaste riksdagsvalet. Nystartad instagram tre veckor tillbaka så inga stora växlar kan dras därifrån. Hur är det med dansen då, Jan? Jo men det såg väl hyfsat ut när han ”flossade” i nyhetsmorgon drygt ett år tillbaka:

Sussie Eriksson (31.00) dansar med Calle Sterner

Skådespelerska och sångerska, så visst ska inte Sussie Eriksson vara helt chanslös i Let´s Dance. Kanske inte i framkant i detta startfält, varken vad gäller kvalitéer i dansen eller i popularitet. Dryga tusen följare på instagram men varit med länge och kan locka röster från den äldre delen av befolkningen som inte florerar på den plattformen.

Siw Malmqvist (51.00) dansar med Jonathan Näslund

Det var tänkt att Siw Malmkvist skulle deltaga i Let´s Dance men med tanke på den rådande situationen gällande Coronaviruset och dess spridning har TV4 i samstämmighet med Malmkvist avrått 83.åringen från att deltaga. Tråkigt, men förståeligt!

Slutsats och speltips

Gällande förutsättningar nämnde jag ”kombinationen av folkkär + att ha bra gung i höfterna som bör vara det vinnande konceptet”. Artisterna Andreas Lundstedt och John Lundvik bör ha gott gung i höfterna. Ser vi till följarantalet på instagram är det å andra sidan influencerserna som överlägset har det största stödet. Frågan är hur stor andel av dessa som en fredagskväll slår sig ned för att se Let’s Dance och dessutom röstar på sin idol.

Vid en första anblick tyckte jag vinnaroddset 5.00 på John Lundvik lockade. Med tanke på att kvalitéer bör finnas dansmässigt samtidigt som han fick flest röster av samtliga i finalen av Melodifestivalen 2019. Hade han bäst låt, eller hur stor roll spelade personligheten in i folkets röstande för ett år sedan?

Jag väljer att spela John Lundvik som vinnare av Lets’s Dance till oddset 5.00 hos bet365 och Topp 2 till 2.25 hos Unibet.

Över till en h2h mellan de två damerna jag inte hade en susning om på förhand, Bathina Philipson och Alice Stenlöf. Här väljer jag att endast gå på popularitet på sociala medier. Över 300.000 följare på instagram och ett stort antal tittare på youtube med över 100.000 prenumeranter för Alice Stenlöf samtidigt som Bathina smyger nog under mångas radar.

1.65 på att Alice Stenlöf går längre än Bathina Philipson är taget hos Unibet

Håller ned insatserna - detta är ju trots allt ett TV-program där mycket oförutsägbart kan hända!

Spelstopp: Fredag 20/3, klockan 20:00.

Ett inlägg av