Vi har en riktigt mysig helg framför oss, framförallt söndagen med Hammarby-Göteborg 13.30 och Malmö-AIK 16.00 känns fantastisk på förhand. Ett stort antiklimax är dock att folkhälsomyndigheten igår gick ut med rekommendationen att evenemang likt dessa ska spelas med max 500 åskådare, vilket innebär tomma läktare på helgens kvartsfinaler och förmodligen fler matcher i framtiden.

Malmö

MFFs cupresa hittills har varit helt okej utan att man ställts på nåt riktigt prov. Lite oroliga röster har höjts för andra matchen i gruppen där man mötte Karlskrona borta och ”bara” fick med sig en 2-1 vinst. Man ska dock veta att det var ett väldigt reservbetonat lag som ställde upp där, ingen som spelade mot Wolfsburg ett par dagar innan var med i matchtruppen. Annars har man två stabila vinster mot Syrianska och AFC, som man förvisso ska besegra alla dagar i veckan, men jobbet ska göras också.

Jon Dahl Tomasson har minst sagt haft intensiva första veckor på jobbet men jag tycker att vi nu börjar se en startelva och ett system börja sätta sig lite. Roligt att se att man verkligen verkar satsa på unga Anel Ahmedhodzic i mittförsvaret bredvid Rasmus Bengtsson och Adi Nalic som 10:a. Frågan är dock hur långt tålamod man kommer ha med dem om det börjar gå lite tungt här i början och spelet inte flyter. Det har sagts många gånger och det tåls att säga igen, MFFs trupp är på pappret fantastiskt, det vittnar inte minst årsrapporten som kom nyligen där MFFs peronalkostnader var skyhöga jämfört med resten av allsvenskan. Kruxet är dock att hitta en fungerande startelva och hålla de spelare som inte får speltid nöjda, återstår att se hur tränare Tomasson löser det ju längre säsongen fortgår.

AIK

AIK kom med nöd och näppe förbi gruppspelet, i sista matchen mot KFF var man pressade till att vinna vilket man löste med 3-1 tillslut. Men i ärlighetens namn var det knappast en välförtjänt vinst, KFF tryckte på för ett kvitteringsmål under stora perioder under andra halvlek som i sin tur skulle ta dem vidare. Ovant att se med detta ”nya” AIK var att man tog betydligt fler risker i försvarsspelet, där man försökte men också misslyckades att vinna tillbaka boll ganska ofta, vilket ledde till att KFF ofta kom i riktigt bra lägen på offensiv planhalva med ibland till och med numerärt överläge, och man borde kunnat omsätta lite fler såna situationer till flera riktiga målchanser.

Glädjeämnet sist var minst sagt Saku Ylätupa med två mål. Den finska talangen som kom inför förra säsongen från Ajax var efter lite framträdanden på försäsongen ifjol placerad i frysen under hela säsongen. Det har gjort att röster har höjts varför man värvade honom från första början när man uppenbarligen inte velat ge honom chansen. Efter AIKs sparkrav, ändring i spelsystemet, spelartapp och Bahouis skada har nu gett han chansen och för tillfället känns han gjuten i startelvan, det går snabbt ibland.

Slutsats & Speltips

Coronaviruset har somsagt gjort att det blir tomma läktare här vilket såklart påverkar hemmafördelen litegrann. Men jag tycker oavsett det att MFF ska vara större favoriter än vad oddsen indikerar. MFF har förutom cupmatcherna fått en riktig värdemätare här på försäsongen mot Wolfsburg där jag tycker MFF höll jämna steg med dem under stor del av de 180 minuterna. Det borde ha suttit en standard och en kravbild på träningar och matcher för MFF när vi nu närmar oss säsongsstart. MFF ska vara klassen bättre än AIK här och bör vara mycket längre fram i sin process. Nu lär AIK inte vara så naiva som mot KFF sist men ger man ens lite av de möjligheterna och ytorna man gav till KFF där mot Malmö kommer man bli straffade mycket oftare och hårdare.

Malmö -1 @2.28 tas hos Unibet med 1u (flat/medel).

Odds och statistik till matchen hittar du här!

Alla rekar

Malmo FF -1.0

Malmo FF - AIK

Unibet 2.28
1.00 u
  • Void
    Resultat

Ett inlägg av