Mitt i coronatider är det dags för slutspel i cupen. Publikens vara eller ickevara på matcherna till helgen återstår fortfarande att se. Detta gör att en ny faktor som funnits i internationella fotbollen några veckor kommer in i värderingen, hur mycket hemmafördelen ”försämras” av att man inte har publiken på plats. Utan att vara respektlös mot lagen i lördagens matcher (Häcken-Elfsborg och Mjällby-Falkenberg) känns det dock som att denna eventuella åtgärd har större inverkan på matcherna på söndagen där det förväntas välbesökta matcher mellan Malmö-AIK och Hammarby-Göteborg.

Häcken

Häcken är lite av hela sveriges cuplag, på de 6 sista åren sen cupen bytte format har man vunnit cupen två gånger, åkt ut i semifinal två gånger, åkt ut i kvarten en gång, och åkt ur i gruppen en gång. Man har en tendens satt se väldigt bra ut i början av säsongen, för att sedan inte riktigt ha det lilla sista för att orka hela vägen in i kaklet och falla ifrån lite under hösten. Det är ganska många höstar man gått in i sista åren med känslan att detta år kanske det är Häcken som ska utmana på riktigt om SM-Guldet, utan att det blir så.

Denna säsong tänkte jag att man skulle göra lite av en mellansäsong och eventuellt bli lite ifrånkörda av övriga topplag, det är fortfarande möjligt men här i cupen har man iallafall imponerat och gjort det man ska med bravur, dessutom har man värvat in den meriterade norske anfallaren Alexander Söderlund från Rosenborg och vipps så ser offensiven ganska slagkraftig ut trots tappet av Paulinho. Häckens defensiv har varit stabil och även om centralblocket med Lindgren, Toivo, Friberg och Falesetas (där Gustav Berggren iofs börjat matchats in mer och mer på mitten) bara blir äldre känns man ändå stabila och robusta bakåt.

Elfsborg

Elfsborgs cupspel såhär långt har varit lite upp och ner. En stark insats i första matchen mot Brage där man hade full kontroll. Men efter det kommer två lite knepigare insatser, först jättechocken när man förlorade mot division 2 laget Oskarshamn med 2-1. Sen mötte man ÖSK i sista avgörande matchen där ÖSK hade fördelen att de skulle gå vidare på X och det var lite av en parkerad buss som Elfsborg fick attackera mot större delar av matchen, oklart om det var lite av ÖSKs gameplan eller om Elfsborg var såpass bra att man tryckte ner dem. Fint spel av Elfsborg iaf men man radade inte upp klara målchanser direkt, även om man skapade bra med lägen för att vinna matchen . Med några minuter kvar kom dock det rättvisa och förlösande 1-0 målet och Elfsborg var vidare.

Trots bottennappet mot Oskarshamn känns det ganska hoppfullt för Elsborg denna säsong. Man gör en ganska abrupt generationsväxling, Jon Jönsson, Stefan Ishizaki, Kevin Stuhr Ellegaard och Simon Lundevall är t.ex några ur det äldre gardet som försvunnit sista tiden. Istället är det en mix av egna produkter som tagits upp och lite smarta värvningar som ska bli stommen i laget, dessutom lyckades man värva hem klubbikonen Johan Larsson som trots att det känts som att han hållit på hur länge som helst bara är 29 år och har många år kvar att ge förhoppningsvis.

Slutsats & Speltips

Detta är faktiskt andra gången lagen möter varandra denna säsong, i båda lagens första träningsmatch för säsongen den 17 januari var Elfsborg bättre än Häcken och vann välförtjänt med 1-0. Det känns dock som en evighet sen såhär på försäsongen där alla förutsättningar och känslor inför säsongen konstant rör på sig. Även om jag tycker Elfsborg har något spännande på gång med mycket yngre i laget känns det som att Häcken är ett snäpp till upp i kvalite här och nu. Dessutom hemmaplan för Häcken där man brukar vara tunga, där man t.ex tog ner ÖFK på jorden igen efter ÖFKs starka start på cupen i lördags. Då var stängningsoddset på Häckenvinst runt 1.50 som de klarade av bekvämt, nu får vi istället runt 1.90 på Häckenvinst och även om Elfsborg är bättre än ÖFK skulle jag inte säga att det är sån skillnad.

Jag trodde bolagen skulle hålla Häcken som större favoriter här och spelar därför Häcken -0.50 @1.90 med 1u på bet365.

Alla rekar

BK Hacken -0.50

BK Hacken - IF Elfsborg

bet365 1.90
1.00 u
  • Void
    Resultat

Ett inlägg av