Till helgen drar äntligen tävlingssäsongen igång för de svenska lagen när Svenska Cupen drar igång. Hela 15 matcher ska avverkas under helgen med start lördag förmiddag och avslut på måndagskvällen.

Förutsättningarna är enkla, alla 8 gruppvinnare kommer gå vidare till kvartsfinaler där de 4 bästa gruppettorna seedas och får hemmaplansfördel och ställs mot de 4 sämre gruppettorna. Därefter är det fri lottning i semifinalen, semifinalen är den sista omgången som spelas innan seriestart. Finalen spelas sen när det gått några omgångar av allsvenskan, där får vinnaren en europaplats, skulle ett lag som redan är kvalificerade till europa denna säsong (Djurgården, Hammarby eller Malmö) vinna går europaplatsen till fjolårets 4:a i allsvenskan, AIK.

Grupp 1

Djurgården 1.18 (Coolbet)

Mjällby 7.50 (NordicBet)

Dalkurd 14 (Coolbet)

Sandviken 51 (Coolbet)

Fjolårets SM-Guldvinnare Djurgården såklart storfavoriter i denna grupp. Deras försäsong är dock lite av ett frågetecken då man under träningslägret i Sydafrika inte hade nån träningsmatch. Den enda träningsmatchen inför denna cup är faktiskt den i lördags mot Brann på hemmaplan där man väldigt överraskande förlorade med 4-1 och ärligt talat såg risiga ut. Inget snack om att DIF kommer va en toppkandidat till årets allsvenska, men frågan är hur förbereda man är inför detta cupspel, frivilligt eller ofrivilligt. Lite svag grupp för att skrällchansen är påtaglig dock i mitt tycke, förmodligen får vi se en avgörande match sista omgången mellan DIF och Mjällby där DIF har hemmafördel och där risken är att man går vidare även på X, då lockar inte 7.50 på Mjällby riktigt.

Grupp 2

Malmö 1.22 (Unibet)

AFC Eskiltuna 7.50 (Nordicbet)

FK Karlskrona 40 (Nordicbet)

Syrianska 151 (Unibet)

En match är redan spelad i denna grupp då MFF slaktade Syrianska i första matchen i lördags med 8-0. MFF gör inte om förra säsongens praktfiasko att misslyckas att gå vidare från gruppen, även om dem skulle vackla är gruppen för svag och första hindret passerat med en jäkla målskillnadsfördel inför fortsättningen. Det som skulle kunna störa är om AFC skulle lyckas upprepa den otroliga bedriften från ifjol där man slog ut Norrköping i gruppen och sedan gick till final, men det är ingenting speciellt troligt och inget jag tycker är spelvärt.

Grupp 3

Hammarby 1.20 (Unibet, Nordicbet)

Sundsvall 9.0 (Unibet, Nordicbet)

Varberg 11 (Coolbet)

Brommapojkarna 30 (Nordicbet)

Hammarby har de två sista åren med Billborn varit tränare inte varit bra i cupen alls, ifjol hade det kunnat sluta med katastrof när man även då hade en väldigt svag grupp där man inledde med att vinna mot Varberg hemma med 3-0 i en match som kunde slutat hur som helst. Sen mötte man division 1 laget Eskilsminne borta där man spelade 1-1 där man faktiskt kunde förlorat, sen mötte man ett sargat Dalkurd hemma där man vann välförtjänt. Lägg därtill att man liksom förra försäsongen sett väldigt dåliga ut i träningsmatcherna innan cupen (dock mot starkt motstånd) och jag tror att man inte riktigt är redo för detta, man är inte heller i lika stort behov som andra av titeln heller eftersom man redan har europaplats. Dock spelar man mot Giffarna och Varberg på hemmaplan och ”bortamatchen” i gruppen blir mot det svagaste laget BPGrimsta. Så förutsättningarna är trots ett oförberett Bajen ”för bra” för att man ska kunna missa förstaplatsen här, men jag höjer ett litet varningens finger.

Grupp 4

AIK 1.40 (Coolbet, Nordicbet)

Kalmar 6.0 (Unibet)

Jönköpings Södra 12 (Nordicbet)

Örgryte 13 (Nordicbet)

AIK är förmodligen det laget i serien som går in i detta cupspel hungrigast efter titeln eftersom man missade europaspel med minsta möjliga marginal ifjol. Man har dock en väldigt tuff grupp där man möter KFF under en förhoppningsvis nytänd Nanne som inte kommer släppa något gratis, dessutom har man J-Södra som satsar ordentligt på att gå upp i år och gjort en riktigt stark silly tillsammans med ÖIS som är ett riktigt habilt superettanlag. Folk skulle kunna kolla lite snabbt på oddset här å tänka att AIK är enkla pengar då de av ”giganterna” är det laget som står högst, men det skulle jag verkligen vilja varna för. AIK är dessutom mitt i lite av en generationsväxling och en förändring spelmässigt där man ska spela lite mer konstruktiv fotboll. Jag skulle vilja gå emot AIK här men vet inte riktigt vilket av utmanarna jag isåfall skulle satsa mina skrällpengar på.

Grupp 5

Norrköping 1.30 (Coolbet, Nordicbet)

Falkenberg 6 (Unibet)

Halmstad 9 (Unibet)

Tvååker 50 (Nordicbet)

Det är lite av en kaosstämpel på Norrköping för tillfället då det blåser mycket runt klubben och framförallt runt ordförande Peter Hunt. I träningsmatcherna får man dock säga att man är ett av de svenska lagen om resultatmässigt imponerat mest. Största utmanarna FFF och HBK mötte faktiskt varandra förra helgen där HBK vann komfortabelt, så skulle man vilja lägga en peng på en skräll här skulle jag nog isåfall placera den på HBK. Men som med fallen med alla de bästa allsvenska lagen så har Norrköping jättefördel såklart med att ha hemmamatcher mot andra och tredjeseedade laget och någon skräll tror jag inte händer här, även fast Norrköping faktiskt har missat avancemang från gruppen nu två år i rad.

Grupp 6

Häcken 1.28 (Coolbet)

Östersund 6.25 (Coolbet)

GAIS 8.50 (Unibet)

Eskilsminne 75 (Nordicbet)

Återigen, och den sista jättefavoriten i Häcken som nyligen välbehövligt spetsade till offensiven med Alexander Söderlund från Rosenborg. Man har minst sagt legat i sen avslutningen av Allsvenskan ifjol, först 3 träningsmatcher efter säsongen innan jul. Sen har man nu efter vinteruppehållet spelat hela 6 stycken träningsmatcher till. Det verkar som att man verkligen velat toppa formen och velat vara redo för cupens start, vilket kan visa sig som ett genidrag eller bli ett fiasko. ÖFKs vara eller inte vara i Allsvenskan är fortfarande oklart, men man får väl anta de ska klara av att slutföra detta cupspel iaf, man har liksom Häcken spelat hela 6 stycken träningsmatcher och verkar försöka se till att förbereda sig så man kan störa Häcken så gott det går här. Men jag ser inte hur Häcken som brukar vara väldigt bra i cupen och på försäsongen överlag under Alm ska kunna misslyckas att gå vidare här.

Grupp 7

Göteborg 1.62 (Coolbet)

Sirius 3.25 (Nordicbet)

Västerås 15 (Nordicbet)

Sollentuna 51 (Coolbet)

Göteborgs resultat under försäsongen har inte direkt imponerat, speciellt förlusten i ”genrepet” till cupen mot det portugisiska 3:e division laget Louletano D.C. oroar lite, där stod portugiserna i 10+ gånger inför matchen, något som indikerar vad kvalitetskillnaden ska vara. Här möter man främst Sirius som egentligen bara har en ”riktig” träningsmatch mot lag i liknande kvalite eller bättre, det mot CSKA Moskva där man förlorade 2-0. Skrällchansen tror jag kunde varit stor här med bättre utmanare till Göteborg än Sirius och VSKGöteborg de sista åren haft riktigt svaga försäsonger för att sedan gasa igång lagomt till premiären, dessutom är mittbacksfrågan fortfarande ett frågetecken då de enda mittbackarna är Da Graca och Calisir (som dessutom är småskadad). Dessutom drog man ännu en riktigt tuff knäskada på högerbacken Emil Holm i veckan vilket förtunnar backlinjen ytterligare. Men nej, det känns som att IFK löser detta tämligen enkelt, men 1.62 är för lågt för att röra i mitt tycke.

Grupp 8

Elfsborg 1.75 (Coolbet)

Örebro 3.0 (Unibet, Nordicbet)

Brage 6.50 (Nordicbet)

Oskarshamn 51 (Unibet, Coolbet)

Sista gruppen och mitt enda speltips kommer här där jag tycker Elfsborg står lite för högt. Man avslutade fjolårssäsongen bra och nu har man också sett fina ut hittills på försäsongen. Detta blir Jimmy Thelins tredje år i klubben och även om truppen nog är den svagaste på dem tre åren känns det som att Elfsborg aldrig varit såhär bra under honom. Jesper Karlsson har sett riktigt bra ut och lite rykten från MLS har uppkommit, hoppas för Allsvenskan och Elfsborgs skull att han blir kvar åtminstone till sommaren. Här i cupen inleder man mot Brage hemma, har sedan Oskarshamn borta och avslutar hemma mot ÖSK, förhoppningsvis har man gjort sitt i de första två matcherna att det ska räcka med kryss i sista matchen mot ÖSK som inte övertygat alls hittills på försäsongen.

Vinnarodds

Malmö 5.0 (bet365)

Hammarby 6.50 (Bet365, Coolbet)

Djurgården 6.50 (Nordicbet, Bet365, Coolbet)

AIK 9.0 (Nordicbet)

Norrköping 12 (Nordicbet)

Göteborg 12 (Nordicbet)

Häcken 12 (Nordicbet, Coolbet)

Elfsborg 25 (Nordicbet)

Roliga odds här där framförallt Nordicbet sticker ut lite, kul! Jag finner dock inte någonting riktigt intressant här även om det lockar lite att spela någon av lagen strax bakom favorittrion då dem redan har europaspel säkrat 2020.

Det enda spelet för inlägget blir alltså Elsborg vinna grupp 8 @1.75 hos Coolbet med 1u(medel).

Bäst odds och statistik till första omgången av cupen hittar du här.

Alla rekar

Elfsborg

Svenska Cupen - Vinna grupp 8

Coolbet 1.75
1.00 u
  • 0.75 u
    Resultat

Ett inlägg av