Speltips: FC Lahti - FC HAKA - Träningsmatch från Finland

KPV - TPS

Nästan en månad har hunnit gå sedan det senaste bloggspelet som spelades den 18 november och slutade i dubbelvinster när både över 2.0 mål och Grekland -0.25 AH hittade hem i den avslutande EM-kvalmatchen mot #Huuhkaajat. Nu under december månad och första halvan av januari är det rätt så skralt med matcher från Finland när dom flesta lagen för tillfället har vinteruppehåll. Dock så finns det några lag som tränar 2-3 veckor nu under december och samtidigt passar på att köra en del med träningsmatcher. Idag torsdag har vi en träningsmatch som skall spelas i Lahtis mellan två lag som säsongen 2020 kommer att spela i Veikkausliiga.

FC Lahti

FC Lahti slutade säsongen 2019 på en 8:e plats i Veikkausliiga. Man var under sommaren länge med och sted om den sista platsen till övre slutserien vart dom 6 bästa lagen tog sig, men fick sist och slutligen spela hösten i den nedre slutserien. Efter att grundserien var över spelade man ännu i Europa League playoff var man blev utslagna i den första omgången av HJK efter att förlorat matchen på straffar. Överlag gjorde FC Lahti en helt godkänd säsong och slutade runt den placering som man inför säsongen förväntade sig av laget.

Inför säsongen 2020 har FC Lahti genomgått en del med förändringar. Den första stora förändringen är att laget har fått en ny huvudtränare när Sami Ristilä under slutet av säsongen 2019 meddelade att han inte kommer att fortsätta längre hos laget. Som ny huvudtränare anställdes 35-årige Ilar Zenil som dom senaste säsongerna tränat FC Espoo som spelar i Kakkonen. Ett något överraskande val med tanke på att Zenil fortfarande är en rätt så orutinerad tränare. På spelafronten har FC Lahti tappat en hel del med rutin, framförallt för försvaret när försvararna Mikko Hauhia, Jani Tanska & mittfältaren Pekka Lagerblom slutade sina karriärer. På plussidan har man förtillfälelt gjort klart med 3 stycken nya spelare när dessa herrar anslutit sig till klubben:

  • Kari Arkivuo (BK Häcken)
  • Timi Lahti (VPS)
  • Viljami Isotalo (FC Espoo)

I Arkivuo och Lahti har laget fått in två rutinerade spelare som säkerligen kommer att bidra till mycket till 2020-års FC Lahti.

Inför dagens match så har FC Lahti tränat i ungefär en veckas tid och man har haft med många unga testspelare i sin trupp i bland annat anfallaren Mustafa Beyai som senaste säsongen spelade främst i U20 FM-serien med FC Espoo. Enligt tränaren Zenil skall det bli intressant att se i dagens match hur lagets testspelare hänger med i matchtempot. Under träningarna har laget inte ännu satt någon större vikt vid dom tekniska sakerna utan främst fokuserat på en fysiska delen.

FC HAKA

Valkeakoski laget FC HAKA som vann förra säsongens Ykkönen i överlägsen still när man från sina 27 spelade matcher vann 24, spelade 2 oavgjorda och förlorade bara 1 gör äntligen återkomst nästa säsong i Veikkausliiga, en serie som man åkte ur efter säsongen 2012.

Ser vi på FC HAKAs säsong 2019 så fick nye huvudtränaren Teemu Tainio ut maximalt från laget som på pappret inte var det namnstarkaste laget i serien. Man lyckades dock vinna dom jämna matcherna och vända många underlägen till vinst i slutet av matchen så avancemanget till Veikkausliiga var laget verkligen förtjänt av. Viktigt för laget är också att Teemu Tainio skrev nytt kontrakt med laget under hösten och fortsätter som huvdutränare även om det fanns intressen från andra håll också i Finland för hans tjänster. Laget står nu inför ett stort lagbygge när man skall bygga upp en trupp som kan hållas kvar i Veikkausliiga. För tillfället har man lyckats med att förlänga kontrakten med majoriteten av nyckelspelarna som man hade i sin trupp säsongen 2019. För tilläfllet har man gjort klart med ett nyförvärv när 18-årige Seth Saarinen flyttar till klubben från Klubi 04 som förra säsongen spelade i Kakkonen.

Liksom FC Lahti så har FC HAKA hållit igång med sina träningar nu i en dryg veckas tid och dagens match är framförallt en möjlighet för lagets testspelare att visa upp sig för lagledningen. Av kontraktsspelarna saknar man 3 av förra säsongens nyckelspelare när Jacob Bushue, Samuel Chidi & Salomo Ojala inte finns med i dagens trupp. Bushue & Chidi ansluter sig till truppen i början av nästa år medan förra säsongens skytteligavinnare i Ykkönen Ojala med 22 mål återhämtar sig ännu från sina knäskada som han fick under hösten.

Speltips och analys

I och med att dagens match är en träningsmatch och båda lagen förväntas ställa upp med en hel del testspelare så är det aningen svårt att dra alltför långa slutsatser. Ser vi på trupperna som lagen har till sitt förfogande för tillfället så anser jag att FC Lahtis trupp är dock starkare än den trupp som FC HAKA har för tillfället. FC Lahti har en hel del med unga lovande spelare som redan under förra säsongen fick speltid i Veikkausliiga och förväntas få visa upp sig i dagens match. Lagen möttes för ett år sedan också i en träningsmatch under samma tidpunkt och med samma omständigheter som nu och då vanns den matchen av FC Lahti med 3-0. Blir det en lika klar vinst idag låter jag vara osagt, men enligt mig skall FC Lahti vara favoriter i dagens match. Mitt spel kommer således att vara FC Lahti -0.25 AH till oddset 1.825 med 3/5 u hos bet365.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.