Det blir en strid på kniven om ligatiteln ända in i den sista skälvande omgången av Premier League nu på söndag. Manchester City leder på 95 poäng och Liverpool skuggar tätt därefter med 94 poäng. Lite längre ner i tabellen har Wolverhampton säkrat epitetet 'best of the rest' - man kan inte sluta annat än sjua hur det än går i den avslutande omgången.

Liverpool

En seger är det enda som räknas för Liverpool som alltså avslutar ligaspelet hemma på Anfield Road. Man har ett ruskigt starkt facit på hemmaplan mot lagen på övre halvan av tabellen: 6 vinster och 2 oavgjorda. Enda gången man förlorat hörnstatistiken på hemmaplan mot lagen på övre halvan är i matchen mot Manchester City. I övrigt har Liverpools vinstmarginal vad gäller hörnstatistiken bara varit mindre än +6 vid två tillfällen: när man sprang iväg till en 3-1-ledning mot Arsenal redan efter en halvtimme samt när man gjorde 2-0 mot Watford redan efter 20 minuter.

Form

Liverpool kliver in i denna match med bästa möjliga formkurva. Man har 15 poäng av 15 möjliga och 15-3 i målskillnad från de 5 senaste matcherna i ligan. Dessutom stod man för en sagolik vändning i semifinalen i Champions League i tisdags, där man vände ett 0-3-underläge från första matchen till vinst 4-3 och avancemang till finalen. Svårt att tänka sig en bättre moralhöjare än det inför den avslutande omgången i ligan!

Skador

Saknar definitivt Adam Lallana och Naby Keita. Frågetecken kring Jordan Henderson, Mohamed Salah, Roberto Firminho, Andrew Robertson och Alex Oxlade Chamberlain. En diger lista men Liverpool visade inte minst mot Barcelona i tisdags att det finns bredd i truppen.

Wolverhampton

Det är som sagt redan klart att Wolverhampton slutar på plats 7 i tabellen, vilket med stor sannolikhet innebär spel i Europa League till hösten. Även om Wolverhampton inte har någon tabellplacering att spela om på söndag så har de ett starkt facit på bortaplan mot topp-6-lagen hittills: en vinst, tre oavgjorda och en förlust vilket inte varit orättvist på något sätt.

Form

Wolverhampton har avslutat säsongen starkt och har 10 poäng och 7-5 i målskillnad från de senaste 5 matcherna, vilket inkluderar meriterande segrar mot både Arsenal och Watford.

Skador

Wolverhampton har en helt frisk och kry trupp.

Analys

Summerar man säsongen hittills i Premier League så har hemmalagen skapat i genomsnitt 5,7 hörnor och bortalagen 4,6 hörnor. Liverpool sticker ut i det att man skapar betydligt fler hörnor än genomsnittet i ligan på hemmaplan: Liverpool skapar 7,2 hörnor per match och deras motståndare skapar 3,1 hörnor per match, vilket ger en differens på +4,1 hörnor per match. När Liverpool har mött lag från övre halvan av tabellen på hemmaplan har man ett ännu bättre hörnfacit: Liverpool skapar 7,5 hörnor per match och deras motståndare skapar 2,8 hörnor per match, vilket ger en differens på +4,8 hörnor per match. Wolverhamptons hörnstatistik ser överlag ganska medelmåttig ut. Men när de mött topp-6-lagen på bortaplan är statistiken dock ganska extrem: Wolverhampton skapar då endast 2,8 hörnor per match medan deras motståndare skapar hela 9,4 hörnor per match, vilket ger en differens på -6,6 hörnor per match.

Hörnor: Differens mot lagen på plats 7-10 samt mot topp-6-lagen

Även om Wolverhampton inte har någon tabellplacering att spela för längre så tror jag inte att de blir en helt enkel nöt för Liverpool att knäcka. Matchbilden kan dock tänkas gynna skapandet av många hörnor - Liverpool vill gärna föra och styra spelet och Wolverhampton låter gärna motståndarna föra spelet för att sedan såra dem med sitt snabba kontringsspel. Det är inte helt orimligt att tänka sig en liknande matchbild som när Wolverhampton mötte Manchester City och Chelsea på bortaplan - då vann hemmalagen bollinnehavet med 76-24 i båda matcherna och hörnstatistiken med 12-1 respektive 13-0.

Mer statistik kring Premier League hittar ni här!

Slutsats & Speltips

Liverpool behöver gå för vinst men kommer säkert stöta på ganska hårt motstånd från Wolverhampton som har bra statistik från möten med topp-6-lagen. Liverpool har dock för vana att skapa väldigt många hörnor på hemmaplan mot lagen på övre halvan i tabellen samtidigt som Wolverhamptons kryptonit är att de släpper till rekordmånga hörnor mot sig just när de möter topp-6-lagen. Mitt speltips är att Liverpool vinner hörnstatistiken med handikapp -3,5 till generösa 1,975 med hög insats: 8/10 units. Det som gör att jag inte spelar maximala 10/10 units är att det trots allt är sista matchen för säsongen och att någon tabellplacering inte står på spel för Wolverhampton. Skulle de välja att lufta några bänknötare och/eller Liverpool ta en tidig ledning skulle vi kunna få en något avmattad matchbild där den förväntade belägringen från Liverpools sida uteblir.

Här kan ni se alla odds inför matchen!

Alla rekar

Liverpool FC -3,5 hörnor (AH)

Liverpool FC - Wolverhampton Wanderers

bet365 1.98
8.00 u
  • -8.00 u
    Resultat

Ett inlägg av