Vad skall man säga om fredagenUs bloggspel då som var från träningsmatchen mellan TPV och Tampere United? Allt såg bra ut i den 81:a första minuten när TPV gjorde 2-0 och Tampere United inte hade då ännu haft ett skott på mål, efter det så slutade TPV att spela och några minuter senare hade vi ställningen 2-2 i matchen och fick snällt rätta spelet TPV -1.25 AH som en förlust. I dag lördag har vi en del matcher som skall avverkas här i Finland när det bl.a. spelas en match i Veikkausliiga, fyra matcher i Kolmonen och sen en hel del med träningsmatcher. Har i dagens blogg valt att ta fokus på en av träningsmatcherna.

IF Gnistan

Idag har det blivit dags för bronsmatchen i vinterturneringen Busmo Winter Cup som spelas med lag från Kakkonen och Kolmonen. Något överraskande får den stora favoriten IF Gnistan spela bronsmatch istället för final när man för en vecka sedan förlorade semifinalen med 2-0 mot KäPa, matchen var den första i år var IF Gnistan inte lyckades göra ett mål. I gruppspelet av årets Busmo Winter Cup inledde IF Gnistan med att spela första två 1-1 matcher mot Kiffen & PK-35. I den sista gruppspelsmatchen vann man med 2-1 mot FC Espoo

IF Gnistan räknas som den stora favoriten att vinna sin grupp i årets Kakkonen och ta steget upp igen till Ykkönen, en serie som man spelade i för två säsonger sedan. Ser vi på truppen som IF Gnistan har till sitt förfogande så har man gjort en hel del med intressant nyförvärv och fått in spelare som kunde spela på en högre nivå än Kakkonen. Om man vill nämna några intressanta spelare som man fått in så är det t.ex. förra årets anfallspar från HIFK som tog steget upp till Veikkausliiga när både Tuomas Mustonen & Pekka Sihvola denna säsong kommer att spela för Åggelbys stolthet. Från HIFK har man också värvat in mittbacken Pauli Kuusjärvi. Ett annat intressant nyförvärv är rutinerade japanske mittfältaren Hidetoshi Wakui som gör comeback i IF Gnistan efter att förra säsongen spelat 31 matcher och gjort 9 mål för Tallinna Kalev i den estniska högsta ligan. Det senaste nyförvärvet som man gjorde, som samtidigt också är för tillfället det sista för säsongen är 21-årige Benjamin Thurling som dom tre senaste säsongerna har varit en av nyckelspelarna för FC Viikingit i Kakkonen.

Till dagens match mot EPS kommer Gnistan att vara utan skadade Touko Laakkonen, Antti Uusitalo och avstängde Cherif Ndiaye man har också ännu ett frågetecken över Pauli Kuusjärvis medverkan i matchen. Enligt Gnistans tränare Roberto Nuccio skall det bli intressant att möta EPS idag som kommer att spela denna säsong i samma grupp i Kakkonen.

EPS

Espoon Palloseura förbereder sig för sin första säsong någonsin i Kakkonen vart man tog steget upp till efter att förra säsongen ha vunnit sin grupp i Kolmonen. Från 22 spelade matcher säsongen 2018 vann man 18, spelade 2 oavgjorda och förlorade 2 med målskillnaden 53 – 9.

Under säsongen 2017 tog EPS ett stort beslut angående klubbens representationslag vilket gick ut på att man skulle börja satsa på laget med målsättningen att spela i Kakkonen senast säsongen 2020 och i Ykkönen senast säsongen 2023. En styrka hos EPS är att man har ett starkt tränarpar i huvudtränaren Kalle Tallqvist och assisterande tränaren Rami Luomaanpää. Framförallt Luomaanpää en tränare som gjort bra resultat med både FC Espoo och GrIFK när han fungerat som huvudtränare för dem, till hans meriter hör bland annat att han lyft båda dom lagen från Kakkonen till Ykkönen tidigare i kärriären.

EPS går in till denna säsong i det stora hela samma trupp som man hade säsongen 2018. Man har inte ännu för tillfället åtminstone plockat in en massa nyförvärv, utan istället förlängt kontrakten med förra säsongens viktigaste spelare. Det enda nyförvärv som man gjort såhär långt, som jag vet om, är målvakten Otto Brusiin som kommer till laget från HIFK/2. Ett eventuellt intressant nyförvärv för laget kan vara Toni Sjöstedt som förra säsongen spelade för FF Jaro i Ykkönen. Sjöstedt har hunnit vara med och spela några matcher med EPS i årets Busmo Winter Cup.

I årets Busmo Winter Cup inledde EPS med att i sin första match vinna med 4-0 mot TiPS som spelar inkommande säsong i Kolmonen. Efter det spelade man 0-0 mot NJS från Kakkonen och förlorade den sista gruppspelsmatchen med 2-1 mot KäPa. Förra helgen förlorade man sin semifinal med hela 5-0 mot FC Espoo. Utöver matcherna i Busmo Winter Cup har man spelat en del träningsmatcher också när man bl.a. vunnit med 2-1 mot GrIFK, spelat 1-1 med Klubi 04 och förlorat 5-0 mot HJS.

Speltips och analys

Jämför vi lagen med varandra så håller jag IF Gnistan som ett klart starkare lag. Hos IF Gnistan har man sin trupp klar redan inför årets säsong och man har gjort en hel del med intressant nyförvärv. EPS i sin tur är ännu lite i uppbyggnadsfasen vad gäller årets trupp. För mig skall IF Gnistan vara rätt så klara favoriter i denna match, även om man förra helgen fick för första gången gå av planen mållösa. Även om EPS gjort helt bra resultat i årets träningsmatcher så är jag mera imponerad av det som IF Gnistan visat upp bland annat i årets finska cup var man tog sig vidare till utslagsmatcherna och förlorade med 3-1 mot VPS efter förlängning. Kommer att ta två spel i dagens match varav ett är ett MAXSPEL båda spelen tas hos bet365.

  • Spel 1: IF Gnistan -0.75 AH 5/5 u
  • Spel 2: IF Gnistan HT/FT 2.50 2/5 u

Alla rekar

IF Gnistan HT/FT

IF Gnistan - EPS

bet365 2.50
2.00 u
  • -2.00 u
    Resultat

IF Gnistan -0.75 AH

IF Gnistan - EPS

bet365 1.80
5.00 u
  • 2.00 u
    Resultat

Ett inlägg av