Torsdagens bloggspel slutade i en vinst när Montenegros U18 och Finlands U18 spelade 2-2 och över 2.5 mål hittade in till oddset 2.25. Fortsätter idag att jag matcher utanför den finska gränsen och förflyttar mig i dagens blogg till Tallinn var det spelas under dagen en vänskapsmatch mellan estniska Paide Linnameeskond och finska HIFK.

Paide Linnameeskond

Paide Linnameeskond är en rätt så ung klubb som bildades så sent som 2004. Året 2009 tog man steget upp till den högsta serien i Estland, Premium Liiga, och där har man stannat sedan dess. Laget har inte några större framgångar att skryta över såhär långt i alla fall. Efter att man tog steget upp till den högsta serien har man två gånger lyckats placera sig på en 5:e plats som högst. Säsongen 2018 var en av dom gångerna när man slutade på en 5:e plats när man från 36 spelade matcher vann 14, spelade 9 oavgjorda och förlorade 13 med en målskillnad på 64-74.

Paide Linnameeskond har hunnit med att i år spela två matcher i den estniska ligan. Man inledde säsongen med att något överraskande vinna med 2-0 borta mot förra säsongens mästare Nõmme Kalju när nyförvärven Alassana Jatta & Kevin Kauber gjorde målen.

I den andra matchen som spelades på hemmaplan fick man se sig besegrade med 1-0 av FC Flora Tallinn. I den matchen skapade man en hel del med chanser i andra halvlek men kom inte närmare än en ribbträff av Kevin Kauber i den 89:e minuten. Intressanta från denna matchen är att man gjorde nytt publikrekord på Kunstmurstaadion, som fungerar som Paides artificiella grässtadion, när hela 387 personer hade slutit upp. Tar vi i beaktande varje stadion som laget spelar på så är dess publikrekord aningen högre och ligger på ”hela” 636 personer.

Till dagens match mot HIFK kommer Paide att sakna en del spelare som är uttagna till estniska landslagen som samtidigt är ute i Europa och spelar matcher. Man har 4 spelare som är med U21 landslaget när Kristjan Pelt, Tanel Neubauer, Ander Ott Valge och Henri Välja blivit uppkallade till matcherna mot Ukraina, Kazakstan & Norra Makedonien. Målvakten Rene Merilo är med U19 landslaget medan Joel Kokla & Rasmus Kallas har blivit uppkallade till U17 landslaget. Man saknar också skadade Kristofer Piht, Yann Michael Yao och Magnar VainumäeI I och med att man saknar dessa spelare har man idag valt att fylla på truppen med följande U21 spelare från reservlaget:

  • Mattias Sapp
  • Marten Lehtsaar
  • Siim Aer
  • Rait Õlge
  • Jaagup Luts
  • Andre Tuul

Till dagens match inleder man med en närapå ordinarie XI. Den enda ändringen man har gjort jämfört med dom två första matcherna i serien är att Andre Järva ersätter Henri Välja som är med U21 landslaget i Turkiet. Paide Linnameeskond inleder idag med följande spelare:

HIFK

Helsingforslaget HIFK som efter förra säsongen tog steget upp till Veikkausliiga fortsätter sina förberedelser inför Veikkausliiga starten den 6 april mot SJK genom att göra en kort utflykt till Tallinn. Efter matchen mot Paide Linnameeskond kommer man ännu nästa helg att delta i en miniturnering och spela mot MyPa & KTP som båda håller till inkommande säsong i Ykkönen.

Försäsongen såhär långt för HIFK:s del har inte varit mycket att hänga i julgranen om man vill uttrycka sig snällt. Ser vi på resultaten från gruppspelen i årets finska cup, var man slutade förövrigt sist, så lämnade det en del att önska när man förlorade alla 5 matcher som man spelade och hade en målskillnad på 3-11. Förra helgen lyckades man dock ta sin första vinst när man vann med 1-0 i en vänskapsmatch mot Ekenäs IF efter att ha avgjort matchen med ett mål i slutskedet av matchen.

Den största bidragande orsaken till varför det har gått så svagt resultatmässigt för HIFK på försäsongen är att man har haft en helt sjuk omsättning på spelarna i årets trupp när man har tagit in hela 16 nya spelare för tillfället. Lägger vi ännu till att man också har en ny huvudtränare när norske Tor Thodesen. Lyckas man spela ihop laget skall man ha en fullgod möjlighet att klara ett nytt kontrakt i årets Veikkausliiga. Ser vi på dom olika positionerna i laget så tycker jag man har värvat in bra spelare både till defensiven och mittfältet, men det som för tillfället är ett orosmoment är offensiva spelet när jag ställer mig aningen tveksam till dom 3 anfallare som man plockat in. I Njazi Kuqi har man en rutinerad anfallare som kan bidra med en hel del mål framåt, men sen är han kanske inte känd för att vara den mest sympatiske lagspelaren att ha i omklädningsrummet. Dom övriga två anfallarna man plockat in är unge Mauro Severino som såhär långt främst spela U20 fotboll och nyligen gjorde man klart med brasilianske anfallaren Erikson Carlos Batista dos Santos som senaste spelat fotboll i Japan.

Till dagens match mot Paide Linnameeskond har man åkt över med en rätt så fulltalig trupp när man saknar bara Joel Mattsson som är på läget med det finska U21 landslaget och Kevin Larsson som befinner sig på läger med det finska U18 landslaget.

Speltips och analys

Ser vi på förutsättningar inför matchen så tror jag vi kan få en rätt så tudelad match här. Det som talar för Paide Linnameeskond är att man är mitt upp i säsongen och har gjort två bra matcher i serien, mot två av dom bättre lagen från Premium Liiga. Lyckas man komma upp i samma nivå som man gjorde i dessa två matcher så tror jag att man kan störa HIFK, framförallt i första halvlek. I andra halvlek förväntar jag mig sen igen att det blir mera ombytta roller när Paide förväntas roterar rätt så friskt i sin trupp och ge speltid åt reservlagsspelarna som blivit uppflyttade i truppen.

Det som igen talar för HIFK är att man åtminstone på pappret har ett mera namnkunnigt lag än vad Paide har till sitt förfogande. Sen igen är man inte ännu närapå samspelta och det lär ännu dröja ett tag före man blir det till 100% också. En sak också som kan ha en liten negativ inverkan på HIFK:s spel idag, och framförallt i första halvlek är att man åkte över rätt så tidigt idag till Tallinn när man åkte över med M/S Finlandia som avgår kl. 09:00 från Helsingfors och anländer 11:15 till Tallinn (tvek dock om hon gick ut i tid idag när jag inte var på jobb).

Tar vi i beaktande båda lagens form och HIFK:s tidiga avresa till Tallinn så anser jag att Paide Linnameeskond skall ha bra förutsättningar att hålla jämna steg med HIFK åtminstone i första halvlek. Detta gör att mitt spel idag kommer att vara Paide Linnameeskond +0.25 AH första halvlek till oddset 1.95 med 3/5 u hos bet365.

Alla rekar

Paide Linnameeskond +0.25 AH 1st half

Paide Linnameeskond - HIFK

bet365 1.95
3.00 u
  • 2.85 u
    Resultat

Ett inlägg av