Speltips: Världscupen i Dresden - Sprint mitt i stan!

Skidor 1/1

Efter att Tour de Ski nu är avslutat följer Världscupen upp med en helg i tyska Dresden. Lördagen bjuder på sprint i fristil och söndag en lagsprint i fristil. Här blir det fokus på lördagens sprint.

Världscupen - Dresden - Sprint Fristil Herrar - 12/1, 09:00.

Tillbaka med världscupen alltså och fristilssprint i Dresden. Förra året fick vi en svensk segrare på damsidan genom Maja Dahlqvist och på herrsidan spurtade italienaren Federico Pellegrino ner norske Johannes Høsflot Klæbo.

Kort bana i Dresden

Loppet i Dresden går mitt i staden och för de som minns förra säsongens upplaga av detta lopp vet att det är ett kort lopp. Tiderna skrevs ganska klart under två minuter i heaten och fransmannen Lucas Chanavat vann kvalet på 1.50.40.

I och med den korta banan så blir differenserna små, både i heaten och framförallt i kvalet, och det är något som vi kanske kommer dra nytta av i den här duellen.

Joni Mäki vs Erik Valnes

För vissa kanske dessa två är helt okända åkare, och det är fullt naturligt att känna så. Ingen av dessa, framförallt norske Valnes, gör särskilt många framträdanden på den stora världscupsscenen. De möts i den Skandinaviska Cupen emellanåt, den cupen som underhuggarna till världscupsåkarna håller till i.

Joni Mäki med mer världscupsrutin

Joni Mäki kommer hit med erfarenhet av världscupssprintar den här säsongen. I de båda fristilssprintarna han kört har han kvalat sig vidare. En nittondeplats i Lillehammer och en sextondeplats i Davos innan jul. Båda dessa gånger dessutom vidare till semifinal. Dessutom femma i ett klassiskt sprintkval, i världscupens inledande helg i finska Ruka.

I den Skandinaviska Cupen i helgen vann han kvalet i finska Vuokatti men åkte sedan i semifinal.

Valnes med sina styrkor man-mot-man

Erik Valnes inte fått chansen i världscupen ännu denna säsong, men körde här i Dresden förra säsongen, då 23a i kvalet, fem tiondelar från att bli utslagen.

Håller till i den Skandinaviska Cupen och eftersom att han återigen får chansen här är för att det är just sprint som är hans starka sida.

Valnes var elva i kvalet i finska Vuokatti nu i helgen där han sedan vann tävlingen totalt.

I Norska Gaalaa i slutet av november, en tävling innehållandes i princip bara norskar blev det en tolfteplats och sedan uttåg i kvartsfinalen.

Dessa två är de fristilssprintarna han kört i den Skandinaviska Cupen denna säsong. Men sammanslaget med de klassiska tävlingarna i år, och med samtliga tävlingar i fjol, syns ett tydligt mönster att det är i heaten som han levererar de fina resultaten snarare än i kvalet. Något som jag tror kan bli problematiskt här i Dresden.

Kvalet blir avgörande

Med tanke på den korta banan och de små differenserna som blir på den här sprinten så blir kvalet riktigt viktigt. Förvisso kvalade Erik Valnes sig vidare förra säsongen här, men som sagt var det endast en halv sekund från uttåg redan då.

Joni Mäki är lite tvärtom. Gör sina bästa tider och placeringar i kvalen innan han ställs emot lite för tufft motstånd.

Jag tror kvalet kommer bli riktigt viktigt här, kanske till och med förödande för någon av de, eller båda två. Med en dålig kvalitid blir det dessutom svårare i en eventuell kvartsfinal, i och med det nya systemet där åkarna väljer heat efter hur de placerade sig i kvalet.

Slutsats och speltips

Med en kort bana blir differenserna små, speciellt i kvalet där det kan skilja tiondelar från att vara topp 20 till att åka ut. Gör man ett dåligt kval, men går vidare, följer automatiskt ett svårt läge med den ovan nämnda heatindelningen.

Joni Mäki har under sina sprintar i världscupen och i Skandinaviska Cupen gjort bra ifrån sig i kvalen, medan Erik Valnes är åt det motsatta hållet med svaga kval och bra i heaten. Att göra ett svagt kval här i Dresden kommer inte vara hållbart.

Med lite flyt är förhoppningvis det här spelet i hamn redan efter kvalet:

Joni Mäki (vs Erik Valnes) - 2.62 - bet365 - 3/10 Units

Innan du lägger dina spel - glöm inte att använda dig utav de fina bonusarna som erbjuds! ODDSBONUSAR






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.