Ingen lycka på fredagens bloggspel när Finland något överraskande förlorade med 2-1 mot Estland i träningsmatchen som spelades i Qatar. Inte nog med att spelet förlorades så fick jag ordentligt med spö oddsmässigt också när Finland stängde drygt 15 punkter högre än vad jag rekade ut. Ser vi på själv matchen så stämde matchbilden rätt så bra med det som jag hade förväntar mig. Finland var det spelförande laget i båda halvlekarna och skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen, tyvärr kunde man inte denna gång ta tillvara på chanserna utan gav två billiga mål åt Estland. Men vad hjälper det att gråta desto mera längre och försöka förklara att jag hade otur osv, slutresultatet är vad det är och reken gick förlorad. Som tur är så har vi en lång säsong framför oss och är övertygad om att vi antagligen kommer att få rätta en eller två rekar som vinst, var vi hade varit värda en förlust.

Flyttar nu tillbaka fokus från Qatar till fina och trygga Finland var det under helgen kommer att spelas en del med träningsmatcher. Har i denna blogg valt att vända blickarna mot en dammatch som spelas under lördag förmiddag i Tammerfors.

Ilves

Säsongen 2018 var i det stora hela en besvikelse för Ilves damer när man slutade på en sjunde plats. Man hade inför säsongen som målsättning att ta sig till övre slutserien, vart dom sex bästa lagen kvalificerar sig. Tyvärr så inledde man säsongen svagt vilket ledde till det att man fick avslutat säsongen istället i den nedre slutserien tillsammans med TiPS, ONS & Pallokissat.

Förberedelserna inför säsongen 2019 inleddes inte direkt på ett optimalt sätt när huvudtränaren Ollipekka Ojala i slutet av november plötsligt meddelade att han inte längre kommer att träna laget, även om han hade kontrakt till slutet av säsongen 2019. Ojala tog över i slutet av augusti 2018 efter Ville Väisänen som fick sparken och han således träna Ilves i bara några månader. I början av denna vecka meddelade sen Ilves att Mikko Lepistö & Mauri Heinonen blir dom två som delar på ansvaret som huvudtränare för Ilves säsongen 2019. Heinonen var med som en del av Ilves tränarstab säsongen 2018 och kommer denna säsong att ha huvudansvaret för målvakterna samt videofeedback samt scouting av motståndarna.

För tillfället har Lepistö & Heinonen och Ilves en trupp som består av 16 kontrakterade spelare. Truppen för tillfället är ung och rätt så orutinerad och för tillfället ser det inte direkt lätt ut för Ilves att lyckas ta sig till övre slutserien denna säsong heller. Från 2018 års trupp har man tappat följande spelare:

 • Emmaliina Tulkki (HJK)
 • Nea Lehtola (HJK)
 • Kaisa Björn (slutat)
 • Sara Inget (rykt in i lumpen)
 • Oona Ketola
 • Johanna Salmijärvi
 • Marjukka Mikkonen

Av dessa spelare så är Tulkki en av stor talang, som tyvärr senaste året haft problem med sjukdomar. Björn en av dom mera rutinerade spelarna i Ilves som också fungerade som lagkapten. Lehtola var den viktigaste försvararen i Ilves med Salmijärvi var en viktig mittfältare med 7 mål på 23 matcher förra säsongen.

På nyförvärvssidan finns det inte än så länge någon som skulle klara av att ersätta den rutin och dom spelarna som man tappat från förra säsongen. För tillfället har man gjort klart med 3 stycken juniorer när följande spelare fått kontrakt inför säsongen 2019:

 • Armi Heikkilä (född 2003)
 • Jenni Kantanen (född 2001)
 • Hanna Sherazerin (född 2001)

Utöver dessa tre spelare så har man lyft upp i truppen 3 andra juniorspelare som försöker träna till sig ett kontrakt när Noora Hämäläinen (född 2002) och Kaisa Juvonen & Anniina Lintilä (båda födda 2001) har fått chansen.

TPS

TPS inledning eller försäsong 2018 var minst sagt turbulent när man tappade flera viktiga spelare från laget man hade 2017 utöver det så gav man en kort tid före säsongen skulle dra igång sparken åt dåvarande tränaren och gick in i säsongen 2018 med tre stycken tränare som tränade på ansvaret. Inför säsongen 2019 har man återigen en ny tränare när Petteri Joensuu skall leda laget, till sin hjälp har han Timo Saari som var en av dom 3 tränare som hade ansvar för TPS säsongen 2018.

Ser man till turbulensen som TPS hade inför säsongen 2018 så får man helt klart vara nöjda med det som sedan hände ute på planen. TPS spelade en bra säsong och tog sig till övre slutserien. I övre slutserien blev sedan motståndet för tufft för laget och man slutade på en sjätte plats när man förlorade 4 av sina 5 matcher. I det stora hela så var säsongen 2018 en bra säsong för TPS sett till förutsättningarna och förväntningarna.

För tillfället har TPS kontrakt med 16 spelare och liksom Ilves så har man tappat en del viktiga spelare från förra årets trupp när följande spelare bytt klubb:

 • Anna Koivunen (HJK)
 • Milla-Maj Majasaari (FC Honka)
 • Wilma Spets (FC Honka)
 • Alina Schrey (FC Honka)
 • Tiia Savolainen (PK-35 Vantaa)

Av dessa spelare så blev Koivunen vald till 2018 års flickspelare i Finland och var första målvakt för Finlands U17 landslag i U17 VM som spelades november – december 2018 i Uruguay. Majasaari är liksom Koivunen en målvakt och spelade säsongen 17 matcher för TPS. Spets och Schrey var ordinarie på mittfältet säsongen 2018 medan Savolainen var lagets bästa målskytt med 11 mål på 23 matcher.

Jämför vi sen med Ilves så har TPS enligt mig gjort några intressanta nyförvärv, även om dessa alla inte kanske är fullt så duktiga åtminstone ännu som de spelare som man har tappat. Nya spelare för tillfället är:

 • Sini Laaksonen (USA)
 • Tiia Hirvonen (Åland United och Pallokissat)
 • Patricia Träsk (Umeå IK)
 • Siiri Välimaa (IK Grand Bodø)

Av dessa spelare har alla från tidigare erfarenhet av spel i Veikkausliiga. Framförallt tror jag att målvakten Välimaa kan bli en stor tillgång för TPS den kommande säsongen. Välimaa, 28-år, har tidigare i karriären varit med det finska damlandslaget och fungerade till exempel som tredje målvakt för laget under EM-slutspelet 2013 i Sverige.

Speltips och analys

Vi har här i matchen två lag som går in i den nya säsongen med nya tränare vid rodret och som har tappat en hel del med viktiga spelare från föregående års trupp. Jämför vi trupperna med varandra så tycker jag att TPS trupp ser bättre ut än vad Ilves trupp gör för tillfället. Ilves har en ung och orutinerad trupp till sitt förfogande för tillfället och har inte några nyförvärv som ens lite skulle täcka upp för dom spelarna som man tappade efter säsongen 2018. TPS trupp har enligt mig mera kvalitet och man har på ett klart bättre sätt lyckats med sina nyförvärv än vad Ilves gjort För mig skall TPS ha en bra chans att vinna denna träningsmatch, kommer dock att spela lite safe här i matchen eftersom det ändå handlar om en träningsmatch och mitt spel kommer att vara TPS DNB till oddset 1.61 med 3/5 u hos bet365. Vill man ha högre odds kan man välja TPS vinst till 2.00 men hade i så fall sänkt insatsen. Av någon orsak så hittas spelet hos bet365 inte under utan Europa fliken och vänskapsmatcher utan Övriga Världen, Vänskapsmatch – Damer.

Alla rekar

TPS Damer DNB

Ilves Damer - TPS Damer

bet365 1.61
3.00 u
 • -3.00 u
  Resultat

Ett inlägg av