Senaste bloggspelet som spelades i söndags slutade i en vinst när FC HAKA med 3-0 (2-0) i träningsmatchen mot Tampere United. Stor matchvinnare i den matchen var Salomo Ojala som gjorde alla 3 målen i matchen. Nu under fredag spelas det igen en träningsmatch här i Finland när Veikkausliiga laget SJK får österbottniska kollegan FF Jaro som till vardags håller till i Ykkönen på besök till Wallsport Arena

SJK

Säsongen 2018 var återigen en säsong som man snabbt vill glömma i SJK. Man slutade först på en 9:e plats i tabellen och var bara 3 poäng från att hamna kvala om att hålla kvar sin plats i Veikkausliiga. Återigen var SJK att byta tränare mitt under säsongen när Alexei Eremenko under sommaren tog över ansvaret efter att Tommi Kautonen fick sparken. Valet av Kautonen som huvudtränare var i det stora hela ett val som direkt kunde ifrågasättas. Vill man se det från den positiva säsongen så bytte man bara tränare en gång under säsongen 2018 jämfört med säsongen 2017 när man hade 3 olika tränare vid rodret.

SJK inledde sina träningar i början av december och avslutar nu denna träningsperiod med att spela en träningsmatch mot FF Jaro. För tillfället har SJK kontrakt med 14 spelare och åtminstone på pappret så har man en bra stomme till sitt förfogande. Enligt Eremenko söker man ännu efter 4-5 förstärkningar till laget både från Finland och utomlands. Under träningarna i december har man haft med alla spelare som har kontrakt med laget samt Robbie Malolo och målvakten Severi Ikäheimo från SJK Akatemia samt två unga lovande spelare VIFK i Jeremiah Streng & Daniel Håkans.

På SJK:S hemsida säger tränaren Eremenko inför matchen mot FF Jaro bl.a. följande: Denna 3 veckors period som vi nu har hållit igång har varit en bra och intressant period. Vi har inte ännu tränat så värst hårt utan mera försökt få spelarna bekanta med spelsystemet och sättet vi vill att laget skall spela på. Under fredagen får vi se hur pass bra spelarna har lärt sig vårt system och från det kan vi utveckla våra träningar i januari när vi drar igång igen.

FF Jaro

Säsongen 2018 var liksom för SJK också får FF Jaro en säsong som man snabbt vill glömma. Laget skulle i sedvanlig ordning vara med och slåss om avancemang tillbaka till Veikkausliiga, men allt gick snett från första början. Man gjorde liksom SJK ett konstigt tränarval när man anställde Tomi Kärkkäinen som ny huvudtränare för laget. Under augusti månad gav man sen sparken åt Kärkkäinen vilket betydde att man under sina 3 säsonger i Ykkönen hade nu bytt tränare mitt under varje säsong. Ny tränare blev Niklas Käcko som under än längre tid jobbat framgångsrikt som juniortränare hos FF Jaro. Under Käckos ledning spelade FF Jaro upp sig en aning men säsongen i det stora hela slutade i en ny besvikelse när man placerade sig först på en 6:e plats i tabellen. Inför den kommande säsongen fortsätter laget under Käckos ledning som har fått till sin hjälp tidigare Jaro spelaren och utlandsproffset Jonas Portin som ny assisterande tränare.

Under december månad har FF Jaro liksom många andra klubbar haft en try out period för ny spelare som vill försöka spela sig till ett kontrakt med laget. Spelarna som har varit hos Jaro på try out har varit av varierande standard. I matchen mot SJK kommer åtminstone följande testspelare att få speltid:

 • Topi Valtonen (AC Kajaani, målvakt)
 • Patrik Häggblom (JBK, målvakt)
 • Otto Hirvonen (BK-46, försvarare)
 • Jaakko Aslasuutari (GBK, försvarare)
 • Wasilly Tshibasu (mittfältare)
 • Jhojan Caicedo (anfallare)

Av testspelarna ser tränaren Käcko framförallt emot att få se 24-årige kolumbianske spelaren Caicedo in action. Enligt Käcko är Caicedo en spännande och atletisk typ. Det är oklart om Caicedo är bäst som center, men kommer att användas i den rollen under fredagen. Ett frågetecken som Käcko ställer till Caicedo är om laget har tid att skola in honom eftersom han såhär långt ännu har begränsat med erfarenhet av organiserad fotboll. Enligt Käcko ställer förkylningar till det lite för FF Jaro imorgon men han anser att han ändå skall lyckas pusslia ihop ett lag mot SJK. Det står åtminstone klart att målvakterna Topi Valtonen och Patrik Häggblom båda kommer att få en halvlek imorgon mot SJK.

Speltips

Dom två tidigare träningsmatcherna som jag bloggat om har gått helt fint när båda har fått rättas som vinst. Enligt mig så skall SJK i denna match vara en rätt så klar favorit mot FF Jaro som håller till en divison lägre ner. Ser vi på materialet som SJK har till sitt förfogande så är stora delar av spelarna sådanna spelare som redan förra säsongen spelade med laget, medan FF Jaro kommer att i sin tur ge speltid åt sina testspelare, tar vi ännu i beaktande att FF Jaro dras med förkylningar inom laget så försvagar detta ännu deras chanser till morgondagens match. Får säga att jag blev positivt överraskad när jag såg oddset som bet365 kom med till matchen, hade väntat mig odds runt 1.30 för en SJK seger. Nu erbjuds vi istället ett odds på 1.66 som jag anser vara alltför högt. Kommer att ta totalt två spel i matchen när jag anser att båda har ett fint värde, varav ett är ett maxspel

SJK att vinna till 1.66 med 5/5 samt SJK HT/FT till 2.62 med 3/5 u, båda spelen hos bet365

Alla rekar

Spel: SJK

SJK - FF Jaro

bet365 1.66
5.00 u
 • -5.00 u
  Resultat

SJK HT/FT

SJK - FF Jaro

bet365 2.62
3.00 u
 • -3.00 u
  Resultat

Ett inlägg av