Speltips: Otroligt fin match att vänta!

Vi har ett par fantastiska veckordagar framför oss då vi äntligen har Champions League och Europa League tillbaka på schemat och nu i slutspelsform. Inte nog med det så fylls både Måndag samt Fredag upp med ligamatcher ifrån Europas toppligor. Det jag tänkte fokusera på här är det otroligt intressanta mötet mellan Benfica och Dortmund där båda lagen har flera likheter, bland annat i sina rekryteringar utav spelare som inriktar sig på unga talanger samt två tränare som är några utav sina länders största framtidsnamn inom tränarsektorn.

Rui Vitoria

Vi börjar i Benfica där man under sommaren 2015 anställde tränaren Rui Vitoria som gjort en kometkarriär genom de portugiska ligasystemen. Efter sin spelarkarriär i de lägre Portugisiska divisionerna så tog han 2002 över laget Vilafranquense där han spenderade 9 år som spelare och som huserar i Portugisiska tredje divisionen. Något år efter värvade Benfica honom till att träna ungdomslaget och därifrån klättrade han via Fátima, Pacos Ferriera och Vitoria Guimaraes hela vägen till Benficas A-lag. I samtliga nämnda lag han tränat innan Benfica så gjorde han succé och ledde sina lag till överprestationer som sågs som skrällar. Under sin tid i Benfica har han slagit flera gamla vinst-rekord i ligan och vunnit både liga och cup. Något som står ut för oss som mest ser de större matcherna Benfica medverkar i så imponerade man det grövsta ifjol då man i kvartfinalen i Champions League mötte Bayern Munchen. Efter en 1-0 förlust borta där tyska fotbollsfans landet över blev väldigt imponerande spelade man sedan 2-2 hemma på Stadio sa Luz. En knapp förlust emot ett Bayern som nästan var som bäst där och då under Pep's styre, i åttondelen slog man ut ett namnkunnigt Zenit med vinst i båda matcherna. Rui Vitoria är en extremt kompetent coach och väldigt taktikkunnig med flera fina cupprestationer med sämre lag än Benfica. Rui tror jag att vi kommer att få se i ett topp-10 lag i Europa i framtiden.

Benfica

Till laget så har man lämnat en mörk Januarimånad bakom sig, med mörk pratar jag dels om det resultatmässiga då man åkte ur Portugisiska cupen i semifinalen samt ha tappat poäng i ligaspelet. En förlust borta emot Setubal och ett kryss hemma emot Boavista kan tyckas löjligt att referera till som dåliga resultat, men så fungerar det i Benfica. Sedan är det som sagt inte bara resultaten man utgår efter utan även spelet har strulat vilket inbitna Benficafans talat högt om. Men så sålde man nyckelspelaren Guedes till PSG och haft betydande Salvio in och ut i truppen på grund utav skador som såklart påverkat samspelheten. Både Andre Carrillo och FM16-legendaren Zivkovic har under 2017 börjat matchas in flitigare i laget med betydligt mer speltid än tidigare men där Carrillo inte gjort något större väsen utav sig och en Zivkovic som fortfarande är väldigt ung och behöver tid på sig. En annan underliggande faktor är givetvis anfallaren Jonas kamp tillbaka ifrån en långtidsskada som under slutet av December och Januari fick kraftigt reducerat med speltid för att inte riskera en ny skadehistoria. Nu är han tillbaka och är väldigt viktig för Benficas målproduktion.

Bättre har också februari börjat och laget kommer till matchen emot Dortmund i en uppgående form. Viktiga Salvio är tillbaka i truppen där han, om han är 100% fit, lär ta en plats tillsammans med Cervi på andra kanten och som lär väljas före både Carrillo och Zivkovic då han har fått mer speltid under gruppspelet som varit. Mitt emellan dem bör Pizzi spela som är en extremt duktig och rutinerad mittfältare som spelat i princip samtliga minuter under hela säsongen. Med Jonas tillbaka och grekiske Mitroglou brevid han kommer Benfica att kunna ställa en slagkraftig offensiv under tisdagen.

Dortmund

I Dortmund så blåser vindarna kalla, efter sin första succésäsong under 15/16 har tränare Tuchel haft det jobbigare under första halvan utav denna säsong. Efter att ha sålt av sina nyckelspelare i Mkhitaryan, Hummels och Gundogan så har man haft det tufft i ligaspelet. Inga ordentliga ersättare utan en drös talangvärvningar ihop med återkomsten utav Götze samt en iskall Shurrle har satt sina spår och även om Ousmane Dembele blommat ut till en nyckelspelare i Dortmund så har man haft stora problem och då främst i defensiven. Bartra som kom ifrån Barcelona har inte direkt ersatt Hummels och förutom det faktum att man drabbats av en hel del skador verkar även lagen läsa av Dortmund bättre under andra året med Tuchel. Guerreiro är ett annat nyförvärv som inledde sin Dortmundkarriär i raketfart men efter att ha åkt på en långtidsskada under EM i somras har det tagit lång tid att komma tillbaka och det utan vara i samma form som innan.

Skillnaden mellan Klopp's Dortmund jämfört med Tuchels är ett mer rörligt spelsystem som fortfarande pressar likt det Klopp blev känd för men med ett större bollinnehav och mer kontroll. När man nu haft stora hål på mitten och i defensiven på grund utav skador och oersatta nyckelspelare så har motståndarna enklare kunnat vinna boll och såra Dortmunds defensiv på en helt annat sätt. Sedan brister man också i uthålligheten då spelstilen Tuchel förespråkar kräver så mycket utav sina spelare att de inte klarar av att behålla spelet uppe under samtliga 90 minuter. Man får ju inte heller glömma bort den unga åldern på flertalet utav startspelarna och misstag och former utav sämre beslutsfattande kommer självklart att finnas med i bilden tills rutinen byggs upp, prestationerna kommer bli bättre med tiden. Nu gör de flesta utav de yngre likt Pulisic, Weigl och Dembele det otroligt bra för sin ålder och det är riktigt imponerande hur de blommat ut men givetvis finns det aspekter som även talar för att åldern även bidrar med sämre saker. Dortmunds största problem är dock den bristfälliga defensiv man visat upp och att man inte ersatt Hummels med en mer ledande mittbackstyp har kostat många poäng under säsongen.

Matchen

Till matchen så ser skadeläget bättre ut då Guerriero har fått ett par matcher i benen och hittat tillbaka i matchform, han gjorde även ett fantastiskt mål emot Darmstadt här senast. Tillsammans med Weigl blir det en större tyngd på mitten än när Weigl får kampera ensam där. Enda avbräcket i Dortmund är Bender, som verkligen hade behövts här. Istället är det Sokratis och Bartra som ska agera mittlås vilket blivit ett ständigt orosmoln hos Dortmundfans. Även ytterbacksplatserna som har en så vital del i Tuchels filosofi kamperas av antingen Schmelzer eller Piszczek till vänster samt Durm på höger och det är ju givetvis ingenting som skrämmer någon när vi är i ett slutspel i Champions League.

En riktigt spännande matchup där jag ser mötet över två med en liten Dortmundfördel, mest pågrund av den avslutande matchen spelas i Tyskland. Men i detta första möte är jag inte alls säker på att Dortmund ska värderas så högt som dem gör, jag går aldrig över 50% i Dortmunds fördel här på Stadio da Luz. Jag är givetvis livrädd för Dembele's krativitet och yvighet samt Aubameyangs explosivitet i sina löpningar, men tycker "Auba" inte alls kommit upp i nivå sedan han kom hem ifrån afrikanska mästerskapen och ser rätt frustrerad ut överlag. Dembele är en fantasisk spelare men kan inte heller göra allt och man får inte heller glömma att Benfica besitter ett fantastiskt lag. De har alla möjligheter offensivt för att göra Dortmundfans ännu mer bedrövade över sitt existerande försvar och när Weigl även han har en sisådär säsong kommer ytorna att uppstå trots uppbackningen utav Guerriero.

Speltipset

Det är förvånande att se Benfica så undervärderade hemma i Portugal och även om oddset hunnit sjunka litegrann anser jag att vi fortfarande kan spela dem utan att känna missnöje. Benfica +0.25 spelas till 1.90 och det gör jag hos bet365. Jobba Vigge!






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.6
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 1000 kr
9.7
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.