Speltips: Vilka är sämst i Schweiz?

Det här har varit en ödesvecka för två schweiziska klubbar i kris. FC Zürich och FC Lugano hade båda en match kvar, och låg en poäng ifrån varandra - på sista och näst sista plats i ligan. I en tabell där hälften av lagen går till Europa är det här ett enormt misslyckande, som bara till nöds kan räddas upp lite av att vinna cupen.

Särskilt gäller detta Zürich. De har varit i högstaligan sedan 1990, de vann ligan för bara några år sedan, de kom trea i fjol... och det blev de som tvingades ned en division.

Det här är också en historia om två kraftigt vanskötta klubbar. Men Zürich är precis på väg ned i fördärvet, medan Lugano har tagit sig upp ur det. För drygt tio år sedan var det så långt gånget att de försattes i konkurs, och klarade sig kvar i seriesystemet endast genom att gå ihop med ett lag från andradivisionen - Malcantone Agno.

Men det var för sent. Lugano förlorade sina spelare, sina ekonomiska resurser, och låg kvar i tvåan alltmedan resten av schweizisk fotboll konsekvent tappade mark gentemot resten av Europa.

Först förra året gick de upp igen, och första säsongen kom de alltså en poäng från att åka ned. Deras försvar har läckt in 75 mål, och den schweiziska superligan är visserligen allt annat än defensivt stark, men det är givetvis på tok för dåligt. Inför säsongen plockades gamle Serie A-tränaren Zdeněk Zeman in med det enda uppdraget att rädda dem kvar i serien. Det är en jättekonstig utnämning. Zeman är duktig på att utveckla unga spelare och att spela in dem i sitt eget system som han kört i alla klubbar någonsin. Precis vad du inte vill ha första året i en högre division när allt du önskar är att klara dig kvar.

Om Zeman var ett konstigt val är det dock inget mot att Sami Hyypiä plockades in i Zürich och fick helt fria tyglar att göra vad han ville - utan att kunna något alls om schweizisk fotboll, egentligen, i en kraftigt malskött klubb. Men några pengar fick han inte. Varje gång en spelare sålts från Zürich de senaste åren - och de har haft ett antal mycket bra spelare, som Drmić och Inler - har de omgående plockat in ett sämre alternativ.

Vad de gjort av mellanskillnaden vet jag inte, men eftersom klubbledningen numera består av ordförandens släktingar kan vi förstås gissa. (Kuriosa: Hustrun gick till fotbollslaget efter att ha lett Nobel Biocare, när det försvann från Sverige.)

I cupen har andra lag slagit ut de schweiziska topplagen åt dem, men Zürich har ändå mött och besegrat flera från Super League. Lugano har däremot haft en riktig lyxlottning hela vägen.

Nu går matchen i Zürich, vilket givetvis drar ned oddsen på dem rejält. Båda lagen är dock fortfarande lika dåliga, och Zürichs spelare lär redan desperat försöka hitta möjligheter att flytta. Om nye managern Uli Forte finns kvar får vi se, men han är bara 42 och har gått från klarhet till klarhet som tränare ända sedan han var spelande sådan i Röda stjärnan (klubben i Zürich, inte den i Belgrad).

Om Lugano har en identitet i sitt spel (4-3-3, offensivt, alla i backlinjen har mycket tydliga roller) som bara frångåtts en enda gång den här säsongen (i sista ligamatchen spelades 4-1-3-2 för att få upp fler man när de var tvungna att göra mål), så kan inte Zürich ståta med detsamma. Hyypäi testade alla varianter i boken, och det har Forte fortsatt med. På de senaste sex matcherna har de haft sex ofta helt olika uppställningar, däribland fyra stycken under streaken när de förlorade fem i rad och därmed gav Lugano chansen att själva avgöra.

Ännu mer intressant blir det av att båda lagen halvsaknar flera viktiga kuggar - jag skriver "halvsaknar", för flera lär nog spela när det nu vankas cupfinal. Det står ju både titeln och en plats till Europa League-kvalet på spel.

Jag tror att Lugano kommer att få inrikta sig på att inte tappa mark första 25-30, och sedan komma in i matchen. Det är ju så det har sett ut hela säsongen. Men kan de klara det, då har de också en god chans att ta hem cupfinalen, och därmed ha tagit en oerhört lyckad vecka. I så fall blir det champagne in i kaklet nere i den lilla italiensktalande alpstaden.

Oddsen för att de inte ska förlora är dessutom ypperliga, 2.05 just nu på bet365 som ett tag hade 2.15 som högst, men då hade jag inte scoutat klart och missade den chansen. Risken är stor att det rör sig nedåt, så passa på att plocka det direkt!


Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+ Endast nya kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se Spelpaus
100% riskfritt upp till 500 kr
9.6
+18 Min insättning 200kr | Regler & villkor gäller | Vinster från Free Bet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | stodlinjen.se | spelpaus.se
100% upp till 500 kr
9.5
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.
200% upp till 1000 kr
7.9
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Snabbare

100% upp till 2500 kr

+200 spinn i casinot

Hämta bonus
18+ Endast nya insättande kunder. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: spelpaus.se.
MrGreen

100% upp till 500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
+18 | Endast giltigt för nya spelare med första insättning på min. 100kr, max. 500kr | Omsätt första insättning 1 gång till min. odds 2,00 för att erhålla Freebet | Bonus-Regler och Villkor gäller | stodlinjen.se | spelpaus.se | Ev. vinster från Freebet är Omsättningsfria | Spela Ansvarsfullt | Giltigt i 60 dagar.