Speltips: Inför EM, dag 6: Ryssland

Det här är inlägg 6 i en serie om 24 inlägg inför EM - ett om varje lags trupp och historia. Ett nytt inlägg publiceras varje dag. Jag kommer genomgående att använda svenska stavningar i den här posten.

När Ryssland och England brakar samman på Stade Vélodrome i Marseille den 11 juni, på cykelstadion som inte haft cykelbana sedan 1985, kommer vi direkt att få ett kvitto på ryssarnas lagmoral och/eller uppgivenhet. För det brukar ju vara så med deras landslag - går saker deras väg får de fantastiskt med vind och råg i ryggen. Se bara på 2008, som de mycket väl hade kunnat vinna om inte Spanien varit så vansinnigt bra då.

Men gör det inte det, då kan det gå riktigt skit. Undantaget är väl Oleg Salenkos enmansshow mot Kamerun 1994 då.

Som kuriosa kan nämnas att Ryssland ligger 27:a på såväl FIFAs världsranking som på ELO-rankingen, som ett av bara fem länder i topp 60. Det är lite missvisande ändå. De hade en genuint svår kvalgrupp, och de är definitivt bättre än några av länderna som ligger före (som Peru, till exempel).

Samtidigt är det lite grann en rest från att Capello ville spela oryskt, och när Österrike vann med 1-0 i Moskva var det femte genuint dåliga matchen på raken, så förbundet fick slut på tålamod. I stället plockade de in CSKAs tränare Leo Slutskij, och vann resterande fyra matcher.

Slutskij är en coach som tror på disciplin, och på mycket grundliga förhandsanalyser. Han ställer hårda krav på sina spelare men är också mycket generös med berömmet när de gör bra ifrån sig, och spelarna älskar honom. Om han ville skulle han kunna pröva vingarna i någon kontinentaleuropeisk storklubb, men det verkar han inte vilja.

En konsekvens av kombinationen disciplin + analys är att han gärna håller fast vid samma grundsystem men sedan gärna gör förändringar i det, eller i hur spelarnas ytor är uppritade. Det är 4-2-3-1 som gäller, där ytterbackarna håller sig något längre bakåt än sedvanligt.

---

Truppen är inte annonserad än, eller så är den det och jag hittar den inte för att min ryska är begränsad till vodkamärken och könsord. Men jag skulle utan tvekan säga att det finns tre nyckelspelare:

1. Alan Dzagojev är Slutskijs favorit, och den spelare han i praktiken byggt CSKA Moskva på. Han är bara 25 år gammal och har trots det spelat i CSKA i nästan nio år. Hans passningsfot är fantastisk, och han har mandat att röra sig ut och in från det centrala mittfältet som han själv behagar. Nu har han gjort sina se och lär-mästerskap och är redo att axla manteln i kombinationsrollen som offensivt nav och defensiv hemjobbare.

2. Sergej Ignasjevitj, Rysslands meste landslagsman och still going strong, 36 år gammal. Kraftig mittback som inte tar skit från någon, och CSKA trogen sedan 2004. Tillsammans med Aleksej Berezutskij, hans tre år yngre kollega från samma klubb, rör de sig väldigt mycket i eget straffområde och rensar både friskt och hårt. I klubblaget följer de med upp i anfallen en hel del, men i landslaget har de något hårdare tyglar.

3. Målvakten Igor Akinfejev från, you guessed it, CSKA Moskva. Har aldrig spelat för något annat lag och är given som kapten i klubblaget. Jag tycker att han är en av världens bästa målvakter som inte spelar i någon av de största europeiska ligorna, och han har inga egentliga svaga punkter utan är bra eller mycket bra på det mesta. Möjligen skulle det vara då att han kan vara ganska gnällig.

Jag skulle tro att anfallaren Aleksandr Kerzjakov, som spelar för Zürich, kommer med i truppen men inte får startplats. I så fall blir han förmodligen det enda utlandsproffset. Att CSKA har med massor av spelare är ju ingen direkt hemlighet, och även Rysslands lagkapten Roman Sjirokov kommer därifrån.

Han kommer att ligga och hugga bakom den självklara ettan i anfallet, Artiom Dziuba, som spelar för Zenit St. Petersburg. Dziuba öste in mål i kvalet och har nu gjort 8 stycken på 16 matcer. Tillsammans med Sjirokov kommer de att vara självklara targets, medan Aleksandr Kokorin och Oleg Shatov (båda också Zenit) ger dem bollar.

På övriga platser finns det lite rotationsmöjligheter. Det rör sig om en vänstermittfältare och två ytterbackar. Men oavsett vilka som spelar kommer det att vara en ganska hög medelålder, och Ryssland kommer att få svårt med en generationsväxling om 5-6 år i fall inga nya talanger kommer.

En sådan är Aleksander Golovin (CSKA) som bara är 19 år gammal men som gjort två mål på tre landskamper, och som kan spela bredvid Dzagojev även om jag tror att Igor Denisov (Dynamo Moskva) tar den platsen. Men spelare som Golovin är rysk fotbolls framtid, och vem som än efterträder Slutskij efter EM kommer att behöva ta tillvara på den talangen.

---

Ryssland är bara knapp favorit att ta andraplatsen framför Wales, men jag tycker de är bättre än så. Krasst uttryckt skulle jag säga att om de tar poäng mot England i första matchen har de mycket god chans att plocka Slovakien och Wales av bara farten.

Men motsatt gäller att om England slår dem, särskilt om det sker stort eller med ett demoraliserande sent mål, då kan de få problem att ladda om batterierna.






Åldersgräns 18 år. Spela ansvarsfullt. Särskilda villkor kan tillämpas för bonusar. Spelar du för mycket? Besök eller ring stödlinjen.se, 020 - 81 91 00



Veckans bästa sportbonusar

100% upp till 1500 kr
9.9
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
100% upp till 1000 kr
9.1
18+ Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stödlinjen.se
100% upp till 500 kr
9.7
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.
100% upp till 500 kr
9.5
18+ Endast nya spelare. Min. insättning 200kr. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
100% upp till 1000 kr
9.2
18+ Endast nya spelare. Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt: stodlinjen.se
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Jag har läst och accepterar villkoren
Jag vill ha veckovis nyhetsbrev
Eller anslut via

Genom att logga in, registrera dig eller koppla konto till Facebook, Google eller Twitter bekräftar du att du är myndig.

Privacy policy - Villkor

Återställ lösenord
Avbryt
Stäng

Nya oddsbonusar

Expekt

100% upp till 1500 kr

i ett gratisspel

Hämta bonus
18+. Gäller nya spelare vid första insättningen. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 05.12.23. Regler & villkor här. stodlinjen.se - spelpaus.se. Spela ansvarsfullt.
LeoVegas

100% upp till 500 kr

krediteras som ett gratisspel

Hämta bonus
18+ Gäller nya spelare vid första insättningen. Min. insättning 100 kr. Gratisspelet är giltigt i 60 dagar. Min. 1,80 odds. Erbjudandet gäller fr.o.m. 2024.01.18 Regler & villkor gäller. Spela ansvarsfullt :stodlinjen.se | spelpaus.se.
Coolbet

100% upp till 500 kr

Hämta bonus
18+ | Endast nya spelare | Spela ansvarsfullt: www.stodlinjen.se | Regler & villkor gäller.